Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 20/3/2019 στις 10:01 ΜΜ, Niko3 είπε

Καλησπέρα παιδιά! Τελειώνω την σχολή μου σιγά σιγά ( Οικονομικό ΑΣΟΕΕ, με αρκετά καλό ΜΟ κοντά στο Άριστα ) και ψάχνομαι για μεταπτυχιακά.

Τέλειωσα την ίδια σχολή με χειρότερο μέσο όρο (εν μέρει επειδή πατούσα μόνο για να δώσω μάθημα). Μπήκα και από θεωρητική, έτσι για να τη σπάσω και σε κάποιους.

Αν θες τη γνώμη μου, πήγαινε όπου μπορείς πιο τεχνικά και γενικά μη φοβηθείς ούτε στατιστική, ούτε data science, ούτε τίποτα. Οι "τρομερές απαιτήσεις" υπάρχουν κυρίως στη θεωρία, στην πράξη ακόμα και σαν εργαζόμενος θα χρησιμοποιείς έτοιμα μοντέλα που απλά θα πρέπει να αναπτύξεις ένα intuition για το τι κάνουν, πού ταιριάζουν καλύτερα κτλ.

Επίσης, μη σε φοβίζει ότι κάποιοι έχουν κάνει πιο τεχνικές σπουδές. Στα χρηματοοικονομικά που τελικά κατέληξα να κάνω μεταπτυχιακό, είχαμε και μηχανικούς με βαθμό, και μαθηματικούς με βαθμό και ό,τι θες.Δεν τους ζήλεψα πουθενά.

Ο μόνος άλλος δρόμος για σχετικά εύκολη εργασιακή αποκατάσταση είναι αυτός της λογιστικής αλλά γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, νέο παιδί;

• Like 1
  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Bas23 είπε

Πολλές αλήθειες και ακόμη περισσότερες κουταμάρες έχουν ειπωθεί αλλά βαριέμαι να παραθέτω.

1) Προπτυχιακό και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Στο μεταπτυχιακό τα Οικονομικά βασίζονται πολύ περισσότερο στα Μαθηματικά. Ζουμάρεις στις λεπτομέρειες όσων έχεις κάνει στο παρελθόν και αποδεικνύεις τα πάντα. Κάνεις πλέον δυναμικά οικονομικά και οικονομικά μοντέλα πολύ πιο πολύπλοκα. Ισχύει ότι το προπτυχιακό στα Οικονομικά δεν έχει τόσο μεγάλες Μαθηματικές απαιτήσεις (ουσιαστικά αν έχεις λίγο μυαλό και ξέρεις να λύνεις σχετικά απλά προβλήματα βελτιστοποίησης μπορείς να περάσεις τα περισσότερα μαθήματα και με βαθμούς σε πολλές περιπτώσεις). But that's not the case στο μεταπτυχιακό. Γι' αυτό και σε μεταπτυχιακά Οικονομικών συχνά έχεις άτομα που έχουν τελειώσει Μαθηματικά, Φυσική, Engineering, έχουν κάνει ένα χρόνο Οικονομικά μέσω κάποιου diploma και μετά είναι πολύ πιο έτοιμοι για το MSc in Economics απ' ότι ένας πού έχει τελειώσει το προπτυχιακό Οικονομικών που μπορεί να τα βρεί πολύ σκούρα στο Μεταπτυχιακό. 

Για άλλα μαστερ δεν έχω ιδέα αλλά εγω Οικονομικά έκανα και προπτυχιακό και μεταπτυχιακο. Σιγουρα κάποια αξίζουν αλλά τα περισσότερα είναι γτπ. 

2) Με πάνω από 8 πρέπει να κάνεις αιτήσεις για υποτροφίες. Τσέκαρε τα Καρέλια/Ωνάση κ.α. Πιο μεγάλες πιθανότητες έχεις για Καρέλια γιατι α) Οι υποτροφίες τους είναι κυρίως σε κλάδους οικονομικών και συναφείς κλάδους, β) Δίνουν πάντα υποτροφίες σε άτομα απο Οικονομικο Ασοεε, γ) Αν στοχευεις να μεινεις εντος Ελλαδος νομιζω ο ΜΟ πολυ πιθανον να είναι αρκετος για υποτροφιες εσωτερικου που εχουν. Για τις υποτροφιες εξωτερικου λιγο δυσκολοτερο αν και εχω δει ατομα να παιρνουν με κατω απο 8μιση αλλα ως επιλαχοντες κυριως. Το πρόβλημα με Καρέλια είναι ότι μέχρι να μάθεις αν πήρες υποτροφία θα έχει ήδη φτάσει η στιγμή να πάρεις την απόφαση που θα πας που σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις επιλογή που ουτως η αλλως μπορείς να αντέξεις οικονομικά.

3) Όλα αυτα έχουν νόημα κατα βάση αν ξέρεις ότι θες να μείνεις Ελλάδα. Αν θές να πας εξωτερικό η μόνη ελπίδα να σε βοηθήσει αυτό το Μαστερ είναι για διδακτορικό. Για δουλειά δε νομίζω. Και για διδακτορικό θα σε βοηθήσει εφόσων είσαι στους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος. Πριν 2-3 χρόνια ξέρω ότι ο τοπ του μαστερ (που ηταν και τοπ του προπτυχιακου) πηγε για διδακτορικο ΜΙΤ. Αλλα αυτές ειναι εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνήθως από αυτά τα πανεπιστήμια μόνο ο πρώτος βλέπει (ίσως) τις ανοιχτές πόρτες και αυτό εάν είναι ήδη πρώτος σε πολλά πράγματα από νεότερη ηλικία. Μόνο πρώτος στο Μαστερ δεν αρκεί. Το Μαστερ είναι προσαρμοσμένο από θέμα υλης σε αντιστοιχα μαστερ εξωτερικού αλλά το επίπεδο των φοιτητών (on average) είναι πολύ χαμηλότερο από τα δυνατά πανεπιστήμια του εξωτερικού με αποτέλεσμα να μην εχει καμια σχεση η δυσκολια εν τελη και να εξαρτάται κυρίως από τον τοπ το ποσο θα ασχοληθει εξτρα ωστε να ανθίσει σ' ενα περιβαλλον όπου ο ανταγωνισμος θα του φαινεται αστειος.

Αυτά απο μένα.

Βασικά ενα 4ο με εντιτ:

Τα μαθήματα που ανέφερες ως δύσκολα είναι αστεία στο επίπεδο που διδάσκονται στην ΑΣΟΕΕ. Ναι, Οικονομετρία, Εφαρμοσμένη Βιομηχανική και Δημόσια Οικονομικά είναι αστεία. Το επίπεδο Οικονομετρίας στην ΑΣΟΕΕ είναι για κλάματα και αν πας μεταπτυχακό Οικονομικών στο εξωτερικό σε καλό πανεπιστήμιο αυτό θα το βρείς μπροστά σου. Θα έχεις συμφοιτητές που έχουν κάνει πολύ περισσότερη Οικονομετρία, έχουν όλο το intuition και έχουν ήδη κάνει εργασίες και thesis χρησιμοποιώντας οικονομετρικά μοντέλα. Οικονομικό ΟΠΑ μπορείς να βγάλεις με ένα (δύο τώρα;) υποχρεωτικά μαθήματα Οικονομετρίας, εκ των οπόιων το ενα (Τζαβαλής) ο περισσότερος κόσμος το δίνει διαβάζοντας σημειώσεις/παλιά θέματα. Χτυπάς και 10αρακι Οικονομετρια με παλια θέματα χωρις να ξέρεις ουσιαστικά τίποτα απο Οικονομετρία, ειδικά σε θέμα intuition. H Οικονομετρία 2 ίσως δίνει λίγο καλύτερη ιδέα του τι έρχεται στο μέλλον αλλά δεν είναι υποχρεωτικό μαθημα... Για μαθήματα όπου βλέπεις λίγο πως είναι μαθήματα επιπέδου Μαστερ είναι (ή ηταν οταν τα έκανα εγω) η Δυναμικη Οικονομικη του Αλογοσκουφη (αν και επισης αλλο ενα μαθημα που ο κοσμος διαβαζε απλα θεματα και εγραφε αριστα γιατι ο Αλογοσκουφης λιγο πολυ σου ψιλοελεγε τα θεματα και σου λεει διαβασε αυτα τα 10 θεματα απ τα οποια θα πεσουν τα 3 και θα επιλεξεις τα 2... Αλλα αν πραγματικά διαβαζες την ύλη χωρίς να έχεις θέματα και χωρίς να ξερεις τι μπορει να ζητησει θα ηταν παλουκι. Αλλο μαθημα ηταν του Σακελλαρη η Οικονομικη Μεγεθυνση οπου περναγε σιγουρα σε επιπεδο μαστερ αλλα σε πολυ αργοτερους ρυθμους απ΄ οτι θα τα εκανες σε ενα καλο μαστερ. Γενικα η ΑΣΟΕΕ δεν σε προετοιμαζει για Μεταπτυχιακο στα Οικονομικα. Βεβαια αν το κανεις στην ΑΣΟΕΕ το μεταπτυχιακο προφανως δεν θα ειναι τοσο αποτομη η αλλαγη αλλα αν πας εξω (σε δυνατο πανεπιστημιο με δυνατους φοιτητες) θα καταλαβεις πως εισαι πολύ πισω...

Σε ευχαριστώ και εσένα Bas23 για τις συμβουλές σου και τις τοποθετήσεις. Οικονομικό ΑΣΟΕΕ έχεις τελειώσει 1ο πτυχίο έτσι; Μεταπτυχιακό πού αν επιτρέπεται;
Επίτρεψε μου να διαφωνώ κατά πολύ σχετικά με το "4ο έντιτ".
Εισαγωγή στην Οικονομετρία της Κυριαζίδου και Δημόσια Οικονομική Ι του Παλυβού είναι τα βαρίδια πλεόν στο τμήμα. Και όταν λέω πλέον, το λέω επειδή από όσο συμπεραίνω δεν έχεις άποψη περί του τι γίνεται τώρα στο τμήμα. Λογικό από την μία, εφόσον έχεις αποφοιτήσει. Και προφανώς έχει επιρροή ο καθηγητής στο επίπεδο δυσκολίας του μαθήματος. 
Το βλέπεις και από την δική σου τοποθέτηση περί Τζαβαλή.  Προς αποκατάσταση της αλήθειας: για να τελειώσεις το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ με κατεύθυνση σπουδών Οικονομική Θεωρία απαιτείται να εξεταστείς σε 3 Οικονομετρίες εκ των οποίων οι δυο, δεν νομίζω πως χαρακτηρίζονται ως "αστείες". Για τα δεδομένα του Ελληνικού Πανεπιστημίου, με δεδομένο το γνωσιολογικό backround του μέσου φοιτητή ( aka μέσου σπουδαστή σε Ελληνικό ΓΕΛ) που μπαίνει στο τμήμα και με δεδομένη την επιτυχία του στα μαθήματα αυτά, ίσα ίσα εξάγεται αντίθετο συμπέρασμα. Ανόμοιες συγκρίσεις με εξωτερικό που αναφέρεις είναι εντελώς ανεδαφικές. Μια σύγκριση των μαθημάτων Οικονομετρίας της ΑΣΟΕΕ με τα υπόλοιπα Ελληνικά Πανεπιστήμια ίσως είναι περισσότερο δόκιμη. Αυτό όσον αφορά τα περί "αστείων". Διότι προφανώς ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού κατά πάσα πιθανότητα θα υπερτερεί σε πάμπολλα θέματα, όπως επίσης και ένας απόφοιτος Λυκείου θα θεωρεί αστεία τα προβληματάκια της Γ δημοτικού. Εξάλλου οικονομική κρίση "περάσαμε", οι γνώστες περί της οικονομίας σίγουρα θα κατανοούν το ανεδαφικό της σύγκρισης ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα σε δημοσιονομικό, ανταγωνιστικό, θεσμικό κλπ πλαίσιο.😝 
Σε ευχαριστώ ξανά για τις συμβουλές σου. Αν έχεις να προτείνεις κάποιο επιπλέον μάθημα που να αξίζει γενικότερα, όπως αυτά που ανέφερες, μετά χαράς!
Υ.Γ ο Αλογοσκούφης δεν διδάσκει πλέον

21 λεπτά πριν, obby είπε

Τέλειωσα την ίδια σχολή με χειρότερο μέσο όρο (εν μέρει επειδή πατούσα μόνο για να δώσω μάθημα). Μπήκα και από θεωρητική, έτσι για να τη σπάσω και σε κάποιους.

Αν θες τη γνώμη μου, πήγαινε όπου μπορείς πιο τεχνικά και γενικά μη φοβηθείς ούτε στατιστική, ούτε data science, ούτε τίποτα. Οι "τρομερές απαιτήσεις" υπάρχουν κυρίως στη θεωρία, στην πράξη ακόμα και σαν εργαζόμενος θα χρησιμοποιείς έτοιμα μοντέλα που απλά θα πρέπει να αναπτύξεις ένα intuition για το τι κάνουν, πού ταιριάζουν καλύτερα κτλ.

Επίσης, μη σε φοβίζει ότι κάποιοι έχουν κάνει πιο τεχνικές σπουδές. Στα χρηματοοικονομικά που τελικά κατέληξα να κάνω μεταπτυχιακό, είχαμε και μηχανικούς με βαθμό, και μαθηματικούς με βαθμό και ό,τι θες.Δεν τους ζήλεψα πουθενά.

Ο μόνος άλλος δρόμος για σχετικά εύκολη εργασιακή αποκατάσταση είναι αυτός της λογιστικής αλλά γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, νέο παιδί;

Γεια σου Obby και σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Αν επιτρέπεται που κάνεις/έκανες μεταπτυχιακό; 
Όσον αφορά την πρώτη τοποθέτηση, επειδή εγώ είμαι ο "εισηγητής" του post και άρα εκλαμβάνω πως εγώ είμαι αυτός που "θες να την σπάσεις", θα σε παρέπεμπα

19 ώρες πριν, Niko3 είπε

Ισχύει για αυτούς που έδωσαν πανελλαδικές από το 2016 και έπειτα αγαπητέ tsioulak. Μην παραπληροφορείς τους συμφορουμήτες. Αυτό που είπε ο sezebo ίσχυε για πολλά χρόνια, κανείς δεν εναντιώθηκε σε αυτό. Συνεπώς να χρησιμοποιείς παρελθοντικό χρόνο και όχι ενεστώτα. Και ακριβώς επειδή δεν ισχύει εδώ και μια τριετία, η φράση  "τα μισα παιδια μπαινουν στο τμημα απο την θεωρητική κατεύθυνση....." του sezebo τον οποίο καλύπτεις, είναι κι αυτή παραπληροφόριση. Κατ επέκταση παντελώς άτοπη η λογική συνεπαγωγή πως τα οικονομικά είναι εύκολα. ( κάτι το οποίο δεν έχω καν δικαίωμα να λέω.!😲 😂)

Επεξ/σία από Niko3
Δημοσ.

αναρωτιέμαι αν έστω και ένας οικονομολόγος έχει κατανοήσει ακριβώς τι είναι η παλινδρόμηση, ή ακόμα χειρότερα ο έλεγχος υποθέσεων που χρησιμοποιείται στην οικονομετρία , τα οποία με την σειρά τους σαν κομμάτια της στατιστικής είναι ο πιο εύκολος κλάδος των μαθηματικών 

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, logistoulis είπε

αναρωτιέμαι αν έστω και ένας οικονομολόγος έχει κατανοήσει ακριβώς τι είναι η παλινδρόμηση, ή ακόμα χειρότερα ο έλεγχος υποθέσεων που χρησιμοποιείται στην οικονομετρία , τα οποία με την σειρά τους σαν κομμάτια της στατιστικής είναι ο πιο εύκολος κλάδος των μαθηματικών 

Γιατί το λες αυτό Λογιστούλη;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Ναι. Πάρα πολλοί. 

Νικο3, όχι δεν ήθελα να στη σπάσω σ' εσένα αλλά σε κάποιον άλλο με μειωτικά σχόλια για τη θεωρητική κατεύθυνση. ☺️Όποιος δεν έχει μάθει να κλίνει τα εις -μι, δεν έχει ιδέα τι είναι εύκολο και τι δύσκολο. Στην ασοεε το έκανα το μεταπτυχιακό.

Επεξ/σία από obby
  • Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, obby είπε

Ναι. Πάρα πολλοί. 

Νικο3, όχι δεν ήθελα να στη σπάσω σ' εσένα αλλά σε κάποιον άλλο με μειωτικά σχόλια για τη θεωρητική κατεύθυνση. ☺️Όποιος δεν έχει μάθει να κλίνει τα εις -μι, δεν έχει ιδέα τι είναι εύκολο και τι δύσκολο.

Α εντάξει, σου  ζητώ συγγνώμη τότε.Όπως είχα πει εξαρχής,  "η ομολογούμενη μονομέρεια,  εμπάθεια και υπεραπλούστευση" όσων κάνουν τέτοια σχόλια περί επιστημονικών κλάδων, ίσως έχει βαθύτερα  αίτια. 😜

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Niko3 είπε

Σε ευχαριστώ και εσένα Bas23 για τις συμβουλές σου και τις τοποθετήσεις. Οικονομικό ΑΣΟΕΕ έχεις τελειώσει 1ο πτυχίο έτσι; Μεταπτυχιακό πού αν επιτρέπεται;
Επίτρεψε μου να διαφωνώ κατά πολύ σχετικά με το "4ο έντιτ".
Εισαγωγή στην Οικονομετρία της Κυριαζίδου και Δημόσια Οικονομική Ι του Παλυβού είναι τα βαρίδια πλεόν στο τμήμα. Και όταν λέω πλέον, το λέω επειδή από όσο συμπεραίνω δεν έχεις άποψη περί του τι γίνεται τώρα στο τμήμα. Λογικό από την μία, εφόσον έχεις αποφοιτήσει. Και προφανώς έχει επιρροή ο καθηγητής στο επίπεδο δυσκολίας του μαθήματος. 
Το βλέπεις και από την δική σου τοποθέτηση περί Τζαβαλή.  Προς αποκατάσταση της αλήθειας: για να τελειώσεις το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ με κατεύθυνση σπουδών Οικονομική Θεωρία απαιτείται να εξεταστείς σε 3 Οικονομετρίες εκ των οποίων οι δυο, δεν νομίζω πως χαρακτηρίζονται ως "αστείες". Για τα δεδομένα του Ελληνικού Πανεπιστημίου, με δεδομένο το γνωσιολογικό backround του μέσου φοιτητή ( aka μέσου σπουδαστή σε Ελληνικό ΓΕΛ) που μπαίνει στο τμήμα και με δεδομένη την επιτυχία του στα μαθήματα αυτά, ίσα ίσα εξάγεται αντίθετο συμπέρασμα. Ανόμοιες συγκρίσεις με εξωτερικό που αναφέρεις είναι εντελώς ανεδαφικές. Μια σύγκριση των μαθημάτων Οικονομετρίας της ΑΣΟΕΕ με τα υπόλοιπα Ελληνικά Πανεπιστήμια ίσως είναι περισσότερο δόκιμη. Αυτό όσον αφορά τα περί "αστείων". Διότι προφανώς ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού κατά πάσα πιθανότητα θα υπερτερεί σε πάμπολλα θέματα, όπως επίσης και ένας απόφοιτος Λυκείου θα θεωρεί αστεία τα προβληματάκια της Γ δημοτικού. Εξάλλου οικονομική κρίση "περάσαμε", οι γνώστες περί της οικονομίας σίγουρα θα κατανοούν το ανεδαφικό της σύγκρισης ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα σε δημοσιονομικό, ανταγωνιστικό, θεσμικό κλπ πλαίσιο.😝 
Σε ευχαριστώ ξανά για τις συμβουλές σου. Αν έχεις να προτείνεις κάποιο επιπλέον μάθημα που να αξίζει γενικότερα, όπως αυτά που ανέφερες, μετά χαράς!
Υ.Γ ο Αλογοσκούφης δεν διδάσκει πλεον

Ναι οικονομικο ασοεε 1ο πτυχιο. Παλυβο προλαβα σε Δημοσια 2 νομιζω και Οικ Αναπτυξη. Κυριαζιδου επισης πηρα την Εισαγωγη ως επιλογη στο πρωτο ετος που αλλαξε απο Εφαρμοσμενη σε Εισαγωγη. Μου φανηκαν πολυ ευκολα. Την συγκριση την κανω με το εξωτερικο γιατι επισημαινω πως αν πας στο εξωτερικο σε καλο πανεπιστημιο θα βρεις την ανεπαρκεια της ασοεε σε Οικονομετρια μπροστα σου καθως το επιπεδο σου στο εξωτερικο θα εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απ το επιπεδο των γυρω σου. Αν κανεις μεταπτυχιακο Ελλαδα (που αυτο σκεφτεσαι) τοτε δεν θα εχει ιδιαιτερη σημασια καθως ποτε δεν θα συνειδητοποιησεις ποσο πισω ειμαστε σε Οικονομετρια. Το να συγκρινω με αλλα Πανεπιστημια της Ελλαδας δεν εχει ιδιαιτερο νοημα γιατι δεν μπορω να ξερω τι κανουν αν και υποθετω οτι ειναι ακομα χειροτερα απο Ασοεε. Το «αστεια» που αναφερω ειναι φυσικα υποκειμενικο αλλα προφανως δεν εννοω «τωρα που εκανα μεταπτυχιακο και εχω δουλεψει τεσσερα χρονια σε Οικονομικα θεωρω αυτα που εκανε η Ασοεε αστεια». Τα μαθηματα της Ασοεε μου φαινοντουσαν στη μεγιστη πλειοψηφια τους αστεια οσο ημουν εκει. Τα κενα μου (αν και τα υποψιαζομουν ηδη) τα ανακαλυψα στο μεταπτυχιακο οπου πηγα σ ενα τοπ τοπ Πανεπιστημιο και ενιωθα και ανετοιμος και χαζος. 

Σκεψου αυτο: ποσα μαθηματα στην ασοεε ασχολουνται με μικρο/μακρο και πολλες φορες επαναλαμβανονται και ποσα ασχολουνται με Οικονομετρια; Υπαρχει τρελο overlap στα μαθηματα της ασοεε οσον αφορα μικρο και ειδικα μακρο και μετα βλεπεις οτι οικονομετρια ειναι ελαχιστη (συγκριτικα με τους συμφοιτητες σου που θα εβρισκες στο εξωτερικο). Πχ το μοντελο του Σολοου μονο σκεψου σε ποσα μαθηματα το κανεις... το ειδα σε 5 μαθηματα μινιμουμ στην Ασοεε... Απ την αλλη βγαινεις οικονομολογος χωρις να χεις παιξει λιγο σε καμια σοβαρη εργασια/thesis με κανα Matlab/R και με μονο ουσιαστικο εργαλειο «την Στατα» οπως την λεει και η Κυριαζιδου την οποια επισης κανεις σε πολυ χαμηλο επιπεδο αφου δεν θα φαγωθεις να μαθεις να χτισεις τους κωδικες σου για το δικο σου προτζεκτ. Το οτι δεν εχει πτυχιακη εργασια το Οικονομικο της Ασοεε τα κανει ακομα χειροτερα και ειναι ισως (αποψη μου) η βασικοτερη ελλειψη του τμηματος απο εκπαιδευτικης πλευρας. 

Συγγνωμη που ο λογος μου δεν ρεει αλλα γραφω απο κινητο και βιαστικα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, Bas23 είπε

Ναι οικονομικο ασοεε 1ο πτυχιο. Παλυβο προλαβα σε Δημοσια 2 νομιζω και Οικ Αναπτυξη. Κυριαζιδου επισης πηρα την Εισαγωγη ως επιλογη στο πρωτο ετος που αλλαξε απο Εφαρμοσμενη σε Εισαγωγη. Μου φανηκαν πολυ ευκολα. Την συγκριση την κανω με το εξωτερικο γιατι επισημαινω πως αν πας στο εξωτερικο σε καλο πανεπιστημιο θα βρεις την ανεπαρκεια της ασοεε σε Οικονομετρια μπροστα σου καθως το επιπεδο σου στο εξωτερικο θα εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απ το επιπεδο των γυρω σου. Αν κανεις μεταπτυχιακο Ελλαδα (που αυτο σκεφτεσαι) τοτε δεν θα εχει ιδιαιτερη σημασια καθως ποτε δεν θα συνειδητοποιησεις ποσο πισω ειμαστε σε Οικονομετρια. Το να συγκρινω με αλλα Πανεπιστημια της Ελλαδας δεν εχει ιδιαιτερο νοημα γιατι δεν μπορω να ξερω τι κανουν αν και υποθετω οτι ειναι ακομα χειροτερα απο Ασοεε. Το «αστεια» που αναφερω ειναι φυσικα υποκειμενικο αλλα προφανως δεν εννοω «τωρα που εκανα μεταπτυχιακο και εχω δουλεψει τεσσερα χρονια σε Οικονομικα θεωρω αυτα που εκανε η Ασοεε αστεια». Τα μαθηματα της Ασοεε μου φαινοντουσαν στη μεγιστη πλειοψηφια τους αστεια οσο ημουν εκει. Τα κενα μου (αν και τα υποψιαζομουν ηδη) τα ανακαλυψα στο μεταπτυχιακο οπου πηγα σ ενα τοπ τοπ Πανεπιστημιο και ενιωθα και ανετοιμος και χαζος. 

Σκεψου αυτο: ποσα μαθηματα στην ασοεε ασχολουνται με μικρο/μακρο και πολλες φορες επαναλαμβανονται και ποσα ασχολουνται με Οικονομετρια; Υπαρχει τρελο overlap στα μαθηματα της ασοεε οσον αφορα μικρο και ειδικα μακρο και μετα βλεπεις οτι οικονομετρια ειναι ελαχιστη (συγκριτικα με τους συμφοιτητες σου που θα εβρισκες στο εξωτερικο). Πχ το μοντελο του Σολοου μονο σκεψου σε ποσα μαθηματα το κανεις... το ειδα σε 5 μαθηματα μινιμουμ στην Ασοεε... Απ την αλλη βγαινεις οικονομολογος χωρις να χεις παιξει λιγο σε καμια σοβαρη εργασια/thesis με κανα Matlab/R και με μονο ουσιαστικο εργαλειο «την Στατα» οπως την λεει και η Κυριαζιδου την οποια επισης κανεις σε πολυ χαμηλο επιπεδο αφου δεν θα φαγωθεις να μαθεις να χτισεις τους κωδικες σου για το δικο σου προτζεκτ. Το οτι δεν εχει πτυχιακη εργασια το Οικονομικο της Ασοεε τα κανει ακομα χειροτερα και ειναι ισως (αποψη μου) η βασικοτερη ελλειψη του τμηματος απο εκπαιδευτικης πλευρας. 

Συγγνωμη που ο λογος μου δεν ρεει αλλα γραφω απο κινητο και βιαστικα. 

Πολύ ενδιαφέροντα και πολύ βοηθητικά όσα λες! Τώρα, Δημόσια Ι και Εισαγωγή στην Οικονομετρία είναι τα μαθήματα τα οποία χρωστάνε τουλάχιστον 500 άτομα ( από όσο μας έχουν πει οι επιτηρητές). Αν σκεφτείς λοιπόν τον αριθμό αυτό, δύο τα τοιαύτα: ή η πλειοψηφία των φοιτητών στο Οικονομικό είναι πολύ χαζοί ή εσύ προσωπικά πολύ εύστροφος και υπερβολικά οξύνους ώστε να τα θεωρείς "αστεία"  και πολύ "εύκολα". Εν προκειμένω θα πιστέψω το δεύτερο, αν και ο τρόπος που το επιχείρημα σου παρουσιάζεται προσιδιάζει ή/και στο πρώτο. Ειδάλλως δεν θα γίνονταν ανόμοια ξαναλέω σύγκριση με "τοπ" πανεπιστήμια  όπως λες, που λειτουργούν με άλλες βάσεις, άλλο υλικό, και άλλη δομή εν γένει από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει νόημα-παρότι εσύ το υποβαθμίζεις- να συγκρίνεις τα Ελληνικά πανεπιστήμια που μοιράζονται κοινή χρηματοδότηση, κοινό τρόπο λειτουργίας και κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο, μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα για αυτό εγώ που ίσως είμαι χαζός να θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ενώ εσύ που θεωρούσες τα μαθήματα της ΑΣΟΕΕ στην πλειοψηφία τους αστεία να σκίζεις τους οικονομικούς και ακαδημαϊκούς "αιθέρες"😜😜
Όσον αφορά την δεύτερη "θεματική σου", δεν θα διαφωνήσω σε καμία περίπτωση ούτε θα επιχειρηματολογήσω κατά της. Μπαίνουμε όμως σε μια διαδικασία σύγκρισης "Ελληνικό VS Ξένο Πανεπιστήμιο" και διατύπωσης των κακώς κειμένων αυτού, που καμιά βοήθεια δεν παρέχει σε εμένα όταν εξαρχής έχω δεδομένο budget και βάσει αυτού έχω διατυπώσει ένα ερώτημα γνώμης περί των μεταπτυχιακών στην ΑΣΟΕΕ. Αν θέλεις να  μεταφέρεις τις εμπειρίες σου και τις απόψεις σου για "το τι είναι πανεπιστήμιο", τι είναι "σωστό" πρόγραμμα σπουδών, "τι πρέπει να γίνεται" και "πόση οικονομετρία να διδάσκεται και με ποιον τρόπο" βάσει του τι έχεις ζήσει στο "τοπ" Πανεπιστήμιο που σπουδάζεις, σε προσκαλώ να το κάνεις δημόσια με ανοίγοντας ένα topic. Είμαι σίγουρος θα είναι πολύ εποικοδομητικό να ακούσουμε όλοι τις κανονιστικές προσεγγίσεις σου αυτές. Επειδή όμως θέτω ένα συγκεκριμένο ερώτημα περί συγκεκριμένων μεταπτυχιακών που δεν εμπεριέχει την άποψη " η ΑΣΟΕΕ είναι η καλύτερη σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο στην Οικονομετρία" θα περίμενα να απαντηθεί- ει δυνατόν- αυτό. Σε ευχαριστώ ξανά και μην ανησυχείς για τον μη-ρέοντα λόγο.

Επεξ/σία από Niko3
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, garfield39gr είπε

παμε λοιπον στην ερωτηση του ενος εκατομμυριου θες να μεινεις εδω η να φυγεις εξω εκει ειναι το ολο θεμα  . . . .

Αγαπητέ μου garfieldd39gr απαντάς σε θέμα με τίτλο MSc ΑΣΟΕΕ. Κάνω μια ερώτηση για τα μεταπτυχιακά της ΑΣΟΕΕ συγκεκριμένα. Ερώτηση του εκατομμυρίου λοιπόν δεν υπάρχει😉

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίο θέμα. Εγώ είμαι περίπτωση προπτυχιακό Διεθ. Οικ. από ΑΣΟΕΕ (το προτιμώ έναντι του ΟΠΑ) και μεταπτυχιακό σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Λονδίνου μετά από περίπου 1,5 χρόνο πρακτικών. Δουλειές και επαγγελματική αποκατάσταση με πτυχίο οικονομικών φυσικά και υφίστανται, απλά οι δουλειές είναι εκεί έξω. Για εντός Ελλάδας δεν γνωρίζω και ποτέ δεν με ενδιέφερε, καθότι φοίτησα "μέσα στην κρίση". Προσωπικά το τμήμα και τα μαθήματα δεν τα βρήκα δύσκολα, με διάβασμα 2-3 ώρες στα ΜΜΜ πριν την εξέταση χτύπαγα πάνω από 7. Η περίπτωση μου δεν είναι και ενδεικτική βέβαια και οι εμπειρίες μου σίγουρα θα διαφέρουν από άλλους. Πχ, Οικονομετρία 2 ήταν πανεύκολη, Οικονομετρία 1 με Ζανιά ήταν πιο δύσκολη. Αυτό με το οποίο θα ήθελα να κλείσω, είναι να μην αυτο-περιορίζεται κανείς σε συγκεκριμένες στενωπούς σκέψης και εργασιακών προσδοκιών. Υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί έξω που μπορεί να καταπιαστεί κανείς, αρκεί να έχει transférable skills κυρίως. Το οικονομικό background - ακόμα και του προπτυχιακού επιπέδου - είναι σημαντικό εφόδιο λόγω της ευελιξίας σκέψεως που επιφέρει, εφόσον κάποιος διαβάζει και λίγα παράπλευρα πράγματα. Εγώ τώρα πχ, είμαι σε τμήμα marketing strategy και analysis, ενώ έχω περάσει προηγουμένως από 3 διαφορετικούς κλάδους και το οικονομοτεχνικό υπόβαθρο είναι ατού. 

Στην τελική, θα συμβούλευα και εγώ για μεταπτυχιακό έξω και κυνήγι υποτροφίας, δεν υπάρχουν και λίγες. Αν ωστόσο προτιμάς ΑΣΟΕΕ, που μια χαρά σχολή είναι (και για να μορφωθείς και για να περάσεις καλά) και χαίρει επαγγελματικής αναγνώρισης στο εξωτερικό, από όλες τις μεγάλες εταιρίες, θα πρότεινα μεταπτυχιακό από το τμήμα που προαναφέρθηκε και συγκεκριμένο βραβευμένο forward-thinking καθηγητή.  

Καλή επιτυχία ότι και να επιλέξεις!

Επεξ/σία από Feregorn
  • Thanks 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Feregorn είπε

Ωραίο θέμα. Εγώ είμαι περίπτωση προπτυχιακό Διεθ. Οικ. από ΑΣΟΕΕ (το προτιμώ έναντι του ΟΠΑ) και μεταπτυχιακό σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Λονδίνου μετά από περίπου 1,5 χρόνο πρακτικών. Δουλειές και επαγγελματική αποκατάσταση με πτυχίο οικονομικών φυσικά και υφίστανται, απλά οι δουλειές είναι εκεί έξω. Για εντός Ελλάδας δεν γνωρίζω και ποτέ δεν με ενδιέφερε, καθότι φοίτησα "μέσα στην κρίση". Προσωπικά το τμήμα και τα μαθήματα δεν τα βρήκα δύσκολα, με διάβασμα 2-3 ώρες στα ΜΜΜ πριν την εξέταση χτύπαγα πάνω από 7. Η περίπτωση μου δεν είναι και ενδεικτική βέβαια και οι εμπειρίες μου σίγουρα θα διαφέρουν από άλλους. Πχ, Οικονομετρία 2 ήταν πανεύκολη, Οικονομετρία 1 με Ζανιά ήταν πιο δύσκολη. Αυτό με το οποίο θα ήθελα να κλείσω, είναι να μην αυτο-περιορίζεται κανείς σε συγκεκριμένες στενωπούς σκέψης και εργασιακών προσδοκιών. Υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί έξω που μπορεί να καταπιαστεί κανείς, αρκεί να έχει transférable skills κυρίως. Το οικονομικό background - ακόμα και του προπτυχιακού επιπέδου - είναι σημαντικό εφόδιο λόγω της ευελιξίας σκέψεως που επιφέρει, εφόσον κάποιος διαβάζει και λίγα παράπλευρα πράγματα. Εγώ τώρα πχ, είμαι σε τμήμα marketing strategy και analysis, ενώ έχω περάσει προηγουμένως από 3 διαφορετικούς κλάδους και το οικονομοτεχνικό υπόβαθρο είναι ατού. 

Στην τελική, θα συμβούλευα και εγώ για μεταπτυχιακό έξω και κυνήγι υποτροφίας, δεν υπάρχουν και λίγες. Αν ωστόσο προτιμάς ΑΣΟΕΕ, που μια χαρά σχολή είναι (και για να μορφωθείς και για να περάσεις καλά) και χαίρει επαγγελματικής αναγνώρισης στο εξωτερικό, από όλες τις μεγάλες εταιρίες, θα πρότεινα μεταπτυχιακό από το τμήμα που προαναφέρθηκε και συγκεκριμένο βραβευμένο forward-thinking καθηγητή.  

Καλή επιτυχία ότι και να επιλέξεις!

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου Feregorn. Πολύ σημαντικό αυτό που είπες περί των transferbale skills! Το μεταπτυχιακό σου πάνω σε τι τομέα ήταν αν επιτρέπεται;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, Niko3 είπε

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου Feregorn. Πολύ σημαντικό αυτό που είπες περί των transferbale skills! Το μεταπτυχιακό σου πάνω σε τι τομέα ήταν αν επιτρέπεται;

Το μεταπτυχιακό μου ήταν σε τμήμα Mathematical Sciences / Space Physics που το επέλεξα για συγκεκριμένο σκοπό τότε, έναντι άλλων προγραμμάτων που είχα γίνει δεκτός. Γενικά δεν ακολούθησα καθόλου την κλασική προβλεπόμενη γραμμική πορεία ενός αποφοίτου οικονομικών επιστημών, εξαιτίας μιας αποκαλυπτικά αρνητικής πρακτικής σε εταιρία του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ελλάδα.

Επεξ/σία από Feregorn
Δημοσ.

Παντως κανενας απο συμφοιτητες μου που εμειναν Ελλαδα απο Οικονομικο Ασοεε και με ΜΟ πανω απο 8 δεν δυσκολευτηκε ιδιαιτερα να βρει δουλεια. Και αυτο εν μεσω κρισης. Πολλοι καναν το μεταπτυχιακο του Οικονομικου (ειτε το καθαρο οικονομικο ειτε το Χρηματοοικονομικο) και ειτε συνεχισαν Phd ειτε βρηκαν δουλεια. Πολλοι βρηκαν δουλεια και αμεσως μετα το προπτυχιακο. Θυμαμαι καθηγητη που στο τελευταιο μας μαθημα (μαθημα με το πιλυ 10 ατομα εκ των οποιων ολοι καλοι) να μας λεει οτι αν καποιος ενδιαφερεται του εχουν ζητησει απο γνωστη εταιρια να προτεινει ατομα και οποιος θελει να του πει. Φανταζομαι αν κανεις και το μεταπτυχιακο θα σπρωχνουν ακομη περισσοτερο. Απο κει και περα τα σκιλ που θα σε κανουν πιο περιζητητο θα εχουν να κανουν οχι μ αυτα που γινονται εντος ταξης αλλα μ αυτα που συνηθως αποκτουνται με εμπειρια. VBA, SQL, R/Matlab, Stata, Python κλπ. Σ αυτα θα επενδυσεις μονος σου εκτος ταξης αν θες. Η μικρης διαρκειας επαγγελματικη μου εμπειρια στην Ελλαδα (μετα το προπτυχιακο για ενα εξαμηνο πριν μπω στρατο) μου εδειξε οτι αν εχεις τετοια σκιλς κανεις παπαδες. 

Στο κομματι του εξωτερικου εισαι ανοιχτος μετα το Μαστερ που θα κανεις για δουλεια ή εχεις αλλους λογους να μην θελεις γενικοτερα το εξωτερικο; Κ αν σκεφτεσαι εξωτερικο, ποιες χωρες;

• Thanks 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Bas23 είπε

Παντως κανενας απο συμφοιτητες μου που εμειναν Ελλαδα απο Οικονομικο Ασοεε και με ΜΟ πανω απο 8 δεν δυσκολευτηκε ιδιαιτερα να βρει δουλεια. Και αυτο εν μεσω κρισης. Πολλοι καναν το μεταπτυχιακο του Οικονομικου (ειτε το καθαρο οικονομικο ειτε το Χρηματοοικονομικο) και ειτε συνεχισαν Phd ειτε βρηκαν δουλεια. Πολλοι βρηκαν δουλεια και αμεσως μετα το προπτυχιακο. Θυμαμαι καθηγητη που στο τελευταιο μας μαθημα (μαθημα με το πιλυ 10 ατομα εκ των οποιων ολοι καλοι) να μας λεει οτι αν καποιος ενδιαφερεται του εχουν ζητησει απο γνωστη εταιρια να προτεινει ατομα και οποιος θελει να του πει. Φανταζομαι αν κανεις και το μεταπτυχιακο θα σπρωχνουν ακομη περισσοτερο. Απο κει και περα τα σκιλ που θα σε κανουν πιο περιζητητο θα εχουν να κανουν οχι μ αυτα που γινονται εντος ταξης αλλα μ αυτα που συνηθως αποκτουνται με εμπειρια. VBA, SQL, R/Matlab, Stata, Python κλπ. Σ αυτα θα επενδυσεις μονος σου εκτος ταξης αν θες. Η μικρης διαρκειας επαγγελματικη μου εμπειρια στην Ελλαδα (μετα το προπτυχιακο για ενα εξαμηνο πριν μπω στρατο) μου εδειξε οτι αν εχεις τετοια σκιλς κανεις παπαδες. 

Στο κομματι του εξωτερικου εισαι ανοιχτος μετα το Μαστερ που θα κανεις για δουλεια ή εχεις αλλους λογους να μην θελεις γενικοτερα το εξωτερικο; Κ αν σκεφτεσαι εξωτερικο, ποιες χωρες;

Καλημέρα! Το κομμάτι του εξωτερικού θα ήθελα να το δοκιμάσω εννοείται! Και το έχω σκοπό/στόχο να το κάνω. Απλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να καλύψω το κόστος του να βγω έξω για μεταπτυχιακό. Οπότε αυτό που σκέφτομαι είναι να κάνω μεταπτυχιακό εδώ και μετά να βγω στο εξωτερικό όπου όντας περισσότερο καταρτισμένος θα μπορέσω(?) να εργαστώ καλύπτοντας τα έξοδα διαβίωσης μου. Αν αυτό μετά εξελιχθεί καλά ίσως ήθελα να κάνω και περαιτέρω σπουδές εκεί. Αλλά αυτά είναι σκέψεις μακροχρόνιες και πολύ ασαφείς.
Στο μυαλό μου έτσι το έχω. Όσον αφορά τις χώρες, σίγουρα θα σκεφτόμουν Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Αγγλία ( σε αυτό θα έβαζα μεγάλο ερωτηματικό) και σαφώς Αμερική ( μεγαλεπήβολο βέβαια για τώρα). Πώς το βλέπεις;
Υ.Γ αυτά τα skills, οι γλώσσες προγραμματισμού κλπ (R,Matlab,...) με ποιον τρόπο μπορούν να "καλλιεργηθούν" ; Εννοείς τα προγράμματα eLearning; Ή την πρακτική τους σημασία ( χωρίς δηλαδή βεβαιώσεις και πιστοποιήσεις); Και αν ναι πώς; Μέσα από το προπτυχιακό δεν μπορείς να λάβεις τέτοια γνώση; Πχ Οικονομετρία ΙΙ, Εφαρμογές Υπολογιστών?  
Ευχαριστώ!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...