Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους,
Δεν ξέρω αν έχω ανοίξει το θέμα στην σωστή κατηγορία, οπότε αν χρειαστεί ας μεταφερθεί κατάλληλα.
Θα σας περιγράψω ένα πολύ παράξενο πρόβλημα που αντιμετωπίζω με έναν καινούργιο υπολογίστη, αλλά αν έχω ξεχάσει κάτι, μπορείτε να με ρωτήσετε και σε pm.
Τον δεκέμβριο του 2018, συναρμολόγησα έναν καινούργιο υπολογιστή, ο οποίος αποτελείται απο τα εξής χαρακτηριστικά:
Μητρική : Asrock B450M pro4.
Επεξεργαστής : AMD Ryzen 2600 
RAM: G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz
Koυτί : Case MX330-G Middle ATX Black TG
Τροφοδοτικό: Corsair CX550M 550W 80+ Bronze Semi-Modular PSU 2015 Edition (CP-9020102-EU)
GPU : Sapphire VGA Radeon RX 570 Nitro+ 4GB
Δίσκος Crucial MX500 500GB SSD, M.2 2280, SATA3, 560MBps (Read)/510MBps (Write) (CT500MX500SSD4) - Σύνδεση : M.2 SATA, Χωρητικότητα : 500 GB
Τίποτα απο τα παραπάνω δεν έχει γίνει overclock.

Ο Δίσκος έχει συνδεθεί στην θύρα M2_2 της μητρικής. Οι RAM έχουν συνδεθεί στις θέσεις 2-4. Στην κάρτα γραφικών έχει δοθεί τροφοδοσία ρεύματος με 6+2 pin. Δεν υπάρχει στο τροφοδοτικό δεύτερο 6pin PCIE ωστε να το συνδέσω στη κενή θύρα της κάρτας γραφικών.

Ενώ πέρασα windows, και κατέβασα το παιχνίδι dota 2, και έπαιξα στο σπίτι μου, όλα λειτουργούσαν σωστά. 
Στην συνέχεια, πήγα την κεντρική μονάδα στον φίλο μου, όπου σε ίδια οθόνη με την δικιά μου (την αγόρασε και αυτήν μαζι με το κουτί) και με καινούργιο καλώδιο hdmi, είχαμε τα εξής προβλήματα.
Οταν τρέχαμε το παιχνίδι, ξεκινούσε ένας περίεργος ήχος απο το τροφοδοτικό, το λεγόμενο coil whine. (Είμαι σίγουρος οτι είναι απο το τροφοδοτικό γιατι πλησίασα το αυτί μου εκεί και το επιβεβαίωσα).
Κατα την διάρκεια του παιχνιδιού, τρώγαμε spikes, 2-3 δευτερολέπτων στην εικόνα, ενώ ο ήχος έπαιζε κανονικά στα ακουστικά που ήταν συνδεδεμένα στις μπροστινές θύρες, και το παιχνίδι επανερχόταν.
Αυτό γινόταν με πολύ μεγάλη συχνότητα, ενώ αρκετές φορές έκλεινε και το παιχνίδι (όχι η κεντρική μονάδα, μόνο το παιχνίδι).

Απο την δευτέρα, έχω τον υπολογιστή σπίτι μου και κάνω διάφορες δοκιμές.
Ξεκίνησα περνώντας test χρησιμοποιώντας το εργαλείο MemTest τις RAM, και είχα όλα pass.
Συνέχισα περνώντας test το CPU, χωρίς κανένα λάθος.
Συνέχισα περνώντας test με το FurMark την κάρτα γραφικών, για 20 λεπτά, χωρίς να έχω λάθος, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει έως 73 βαθμούς και τους ανεμιστήρες τις κάρτας στο 68% σταθερά.
Συνέχισα περνώντας test με το OCCT το τροφοδοτικό, για 20 λεπτά, παρατηρώντας στα τελικά διαγράμματα αποτελέσματος, οτι περίπου στο 17ο λεπτό, η χρήση CPU (και αν θυμάμαι όλες οι χρήσεις των υπολοίπων) να πέφτει στιγμιαία στο 0%, ενώ το ρεύμα στην κάρτα γραφικών ήταν 1,14 V σταθερά, κατά το πέσιμο αυτό, πήγε στα 0,75 V.

Στο σπίτι μου, δεν υπήρχαν καθόλου spikes, παρά μόνο ένα κλέισιμο του παιχνιδιού σε διάρκεια 40 λεπτών. Το δοκίμασα σε δύο games και έγινε το ίδιο.

Μπορείτε να φανταστείτε τί πρόβλημα μπορεί να υπάρχει?

(Για καλή μου τύχη, έχω ακριβώς την ίδια κάρτα γραφικών στο δικό μου σύστημα, όποτε σκέφτηκα να την περάσω στο ξένο pc και να δω τι κάνει. Εφόσον λειτουργεί κανονικά, σημαίνει οτι κάποιο πρόβλημα έχει η κάρτα του. Εφόσον το πρόβλημα παραμείνει, θα πρέπει να δοκιμάσω το δικό μου τροφοδοτικό το οποίο είναι 500W EVGA στο σύστημα του φίλου για να δώ πάλι αν συμπεριφέρεται οκ ή να κάνω κάτι άλλο?)

Σόρρυ για το μακροσκελές κείμενο.

Δημοσ.

εφόσον η κάρτα ζητάει 1 8πινο και 1 6πινο και δεν εχεις συνδέσει το 2ο απορώ πως λειτουργεί σε πλήρη φόρτο όταν ζητάει τα παραπάνω 75 βατ απο το 6πινο, ίσως να πιέζει το 8πινο να δώσει παραπάνω και για αυτό ακούς το τσίριγμα.

Δεν υπάρχει λόγος να το ψάχνεις περαιτέρω, με ελλειπή τροφοδοσία λειτουργείς την κάρτα.

• Like 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

εφόσον η κάρτα ζητάει 1 8πινο και 1 6πινο και δεν εχεις συνδέσει το 2ο απορώ πως λειτουργεί σε πλήρη φόρτο όταν ζητάει τα παραπάνω 75 βατ απο το 6πινο, ίσως να πιέζει το 8πινο να δώσει παραπάνω και για αυτό ακούς το τσίριγμα.

Δεν υπάρχει λόγος να το ψάχνεις περαιτέρω, με ελλειπή τροφοδοσία λειτουργείς την κάρτα.

Για την συγκεκριμένη κάρτα έχει γίνει πάρα πολλες φορές αναφορά οτι λειτουργεί απροβλημάτιστα με το 8πινο. Και στον δικό μου υπολογιστή με μικρότερο τροφοδοτικό με 8pin την έχω συνδεδεμένη και λειτουργεί απροβλημάτιστα. Νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι ελλειπής η τροφοδοσία.

• Like 1
Δημοσ.

Αφου η κάρτα σου δίνει κι άλλο ρεύμα, οφείλεις να το χρησιμοποιήσεις. Στο κάτω κάτω είναι το πιο εύκολο πράγμα και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το δοκιμάζετε

• Moderators
Δημοσ.

Από την στιγμή που έστησες νέο σύστημα έπρεπε να διαλέξεις και σωστό τροφοδοτικό εξαρχής,εφόσον η κάρτα θέλει 8+6 για οποιαδήποτε λόγο αν δεν τα δοκιμάσεις κάνεις δεν μπορεί να σου πει από που είναι το πρόβλημα

• Like 2
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, geormitk είπε

Για την συγκεκριμένη κάρτα έχει γίνει πάρα πολλες φορές αναφορά οτι λειτουργεί απροβλημάτιστα με το 8πινο. Και στον δικό μου υπολογιστή με μικρότερο τροφοδοτικό με 8pin την έχω συνδεδεμένη και λειτουργεί απροβλημάτιστα. Νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι ελλειπής η τροφοδοσία.

και αν χρειαστεί τα υπολοιπα 75 βατ του 6πινου απο που θα τα βρει; θα πιέσει το 8πινο να δωσει πανω απο 150 βατ θα τσιναει το τροφοδοτικο και θα σβήνει απο υπερθέρμανση.

Μιας και δεν ασχολουμαι με amd πιθανότατα ναι να ισχύει αν και μου φαίνεται περίεργο υπο κανονικές συνθήκες σε nvidia κάρτες αν δεν εχεις συνδέσει την τροφοδοσία η δεν επαρκεί δεν εκκινεί το σύστημα και σου βγάζει αντίστοιχο μήνυμα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Inuyasha είπε

Από την στιγμή που έστησες νέο σύστημα έπρεπε να διαλέξεις και σωστό τροφοδοτικό εξαρχής,εφόσον η κάρτα θέλει 8+6 για οποιαδήποτε λόγο αν δεν τα δοκιμάσεις κάνεις δεν μπορεί να σου πει από που είναι το πρόβλημα

1 ώρα πριν, Xristaras12 είπε

και αν χρειαστεί τα υπολοιπα 75 βατ του 6πινου απο που θα τα βρει; θα πιέσει το 8πινο να δωσει πανω απο 150 βατ θα τσιναει το τροφοδοτικο και θα σβήνει απο υπερθέρμανση.

Μιας και δεν ασχολουμαι με amd πιθανότατα ναι να ισχύει αν και μου φαίνεται περίεργο υπο κανονικές συνθήκες σε nvidia κάρτες αν δεν εχεις συνδέσει την τροφοδοσία η δεν επαρκεί δεν εκκινεί το σύστημα και σου βγάζει αντίστοιχο μήνυμα.

Σέβομαι την άποψη και των δύο σας. 
Θα ήθελα να μου πείτε όμως, πως γίνεται η δική μου κάρτα (η οποία είναι η ίδια) πως γίνεται να λειτουργεί απροβλημάτιστα συνδεδεμενή μόνο με το 6+2pin στο δικό μου υπολογιστή.
Ο υπολογιστής μου έχει τροφοδοτικό EVGA 500W.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, geormitk είπε

Θα ήθελα να μου πείτε όμως, πως γίνεται η δική μου κάρτα (η οποία είναι η ίδια) πως γίνεται να λειτουργεί απροβλημάτιστα συνδεδεμενή μόνο με το 6+2pin στο δικό μου υπολογιστή.

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να η μια μητρική να δίνει παραπάνω ρεύμα στη pcie και η κάρτα αφού δεν βρίκει αλλη πηγή να πουσάρει και τη μητρική να δώσει παραπάνω, υπήρχε και παλιότερα το ίδιο θέμα με μερικές μητρικές και μια συγκεκριμενη κάρτα και μάλιστα είχαν βγει πολλά βιντεο απο youtubers που μπόρεσαν να καταγράψουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

• Moderators
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, geormitk είπε

Επειδη κατι "δουλευει" δεν σημαινει οτι δουλευει ΣΩΣΤΑ , αν η καρτα δεν ηθελε παραπανω ρευμα η sapphire ΔΕΝ θα εβαζε και 2ο connector για παραπανω τροφοδοσια

Σκεψου ενα αμαξι οτι αν νερωσω την βενζινη μεχρι ενα σημειο θα δουλευει , σε βαθος χρονου θα μου βγαλει προβλημα, η ενα αμαξι θα δουλεψει και με 2 λιτρα λαδι πχ απο τα 3,5 που λεει ο κατασκευαστης , στη πορεια ομως δημιουργει αρκετες παραπανω φθορες

• Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να η μια μητρική να δίνει παραπάνω ρεύμα στη pcie και η κάρτα αφού δεν βρίκει αλλη πηγή να πουσάρει και τη μητρική να δώσει παραπάνω, υπήρχε και παλιότερα το ίδιο θέμα με μερικές μητρικές και μια συγκεκριμενη κάρτα και μάλιστα είχαν βγει πολλά βιντεο απο youtubers που μπόρεσαν να καταγράψουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Άρα μου προτείνεις να συνδέσω και το 6pin. Θα το δοκιμάσω.
Ερώτηση. Από τι διάβασα απο το συγκεκριμένο τροφοδοτικό, προσφέρει 2 x 8pin PCIE μέσω ενός καλωδίου. Άρα θα πρέπει να βγαίνει ένα καλώδιο απο το τροφοδοτικό, και το οποίο θα έχει δύο pcie connectors πάνω. οπότε θα πρέπει να συνδέσω και τα δύο. το 8 pn κανονικά και 6 pin  μη χρησιμοποιώντας το 2pino.
Το καλώδιο είναι αυτό της φωτογραφίας που επισυνάπτω.

Και τις δύο άκρες του καλωδίου που βγαίνει απο το τροφοδοτικό, τις συνδέω στην κάρτα δηλάδη.
Σωστά η λέω χαζομάρες?

PCI_E_6pin__98800.1459418478.386.513.jpg

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, geormitk είπε

Άρα μου προτείνεις να συνδέσω και το 6pin. Θα το δοκιμάσω.
Ερώτηση. Από τι διάβασα απο το συγκεκριμένο τροφοδοτικό, προσφέρει 2 x 8pin PCIE μέσω ενός καλωδίου. Άρα θα πρέπει να βγαίνει ένα καλώδιο απο το τροφοδοτικό, και το οποίο θα έχει δύο pcie connectors πάνω. οπότε θα πρέπει να συνδέσω και τα δύο. το 8 pn κανονικά και 6 pin  μη χρησιμοποιώντας το 2pino.
Το καλώδιο είναι αυτό της φωτογραφίας που επισυνάπτω.

Και τις δύο άκρες του καλωδίου που βγαίνει απο το τροφοδοτικό, τις συνδέω στην κάρτα δηλάδη.
Σωστά η λέω χαζομάρες?

PCI_E_6pin__98800.1459418478.386.513.jpg

σωστα

μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ξεχωριστά καλώδια. 1 καλώδιο από psu σε 8pin στην κάρτα και άλλο 1 καλώδιο από psu σε 6pin στην κάρτα. Οπως θες το κανεις

Δημοσ.

Καλημέρα.
Σύνδεσα και το 6pino και σε ενα game που εκανα δεν ειχα θέμα. Απλά είχα την αίσθηση οτι κάποιες φορές πάει να κολλήσει χωρίς να συμβαίνει κάτι.
Μπορεί να ήταν ιδέα μου.
Θα παω σήμερα το σύστημα στον φίλο, να δούμε πως συμπεριφέρεται.

Δημοσ.
Στις 20/3/2019 στις 9:41 ΠΜ, geormitk είπε

Κατα την διάρκεια του παιχνιδιού, τρώγαμε spikes, 2-3 δευτερολέπτων στην εικόνα, ενώ ο ήχος έπαιζε κανονικά στα ακουστικά που ήταν συνδεδεμένα στις μπροστινές θύρες, και το παιχνίδι επανερχόταν.

Ραμ->ρευμα καρφωτο->πχ απο auto σε manual-> και απο 1.25 σε -> 1,251V

Πριν καμποσο καιρο ειχα ανοιξει topic και βρηκα αυτη τη λυση.

Δοκιμασε το δεν εχεις να χασεις τιποτα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπον επειδη εχω δει αρκετες ανακριβειες στο ποστ γενικα θα ηθελα να κανεις τον κοπο να διαβασεις το "σεντονι" μου. 

Αρχικα να ξεκαθαρισω οτι ειμαι overclocker (προς την extreme μερια συγκεκριμενα), οποτε το να παιζω με ρευματα, τροφοδοτικα κτλ ειναι η καθημερινοτητα μου. Οπως παρατηρεις επισης εχω και μια RX 480 (στο συστημα της υπογραφης), με την οποια κατεχω αρκετα hardware records στο HW Bot. Οποτε πιστεψε με, απο Polaris καρτες ξερω αρκετα πραγματα. Περαν αυτου, επειδη ασχολουμαι με reviews κτλ, εχω κανει review το CX 450, το οποιο πανω κατω ειναι το ιδιο τροφοδοτικο. Αρα πιστευω πως ειμαι αρκετα εξειδικευμενος πανω στην περιπτωση σου.

Η καρτα γραφικων σου λοιπον ειναι μια 570. Οι 570 γενικα πανω απο ~125W δεν τραβανε, η δικη σου εκδοση μπορει να φτασει και τα 150W αναλογα ποσο ψηλο ειναι το stock votlage που εχει ερθει απο εργοστασιο. Συνηθως ειναι υπερβολικα ψηλο για την συχνοτητα που παιζει. Λες πως εχεις συνδεσει μονο ενα 8πινο (6+2), ενω εχεις αφησει το ενα 6πινο αδειο και γενικα ολοι σε κραζουν οτι αυτο δεν πρεπει να το κανεις, οτι αυτο ειναι το θεμα σου, κτλ κτλ. 

Διαφωνω καθετα. Πρωτα απο ολα, αναφερθηκα καπου οτι το 8πινο δινει 150W και το 6πινο δινει 75W. Σωστο, με βαση τα official specifications, πιο λαθος ομως δεν γινεται αν δεις την ηλεκτρολογικη πλευρα των πραγματων.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± 8 pin and 6 pin pinout

Οπως μπορεις να δεις, το 6πινο με το 8πινο εχουν μονο 2 GROUND pins διαφορα (το Sense παλι ground ειναι ηλεκτρολογικα και χρησιμευει απλως για να "δει" η καρτα οτι εχει μπει 8πινο). Ολα τα τροφοδοτικα πλεον δεν βγαζουν σκετο 6pin. Ειναι 6+2 κατα 99.9% των περιπτωσεων. Αυτο σημαινει οτι το pin 2 στο 6πινο, υπαρχει κανονικα και δινει 12V αρα το 6πινο, εχει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ιδια ορια με το 8πινο σε wattage. Τα 12V δινουν το ρευμα και το 8πινο δεν προσθετει τιποτα παραπανω. Αρα και το 6πινο που λεμε, κανονικα μπορει να δωσει 150W, οχι 75W οπως λενε.

Που κολλαει αυτο? Ελα μου που το 8πινο δεν εχει οριο τα 150W. Στα χαρτια αυτο λεει, σιγουρα, αλλα με 18g καλωδια (που εχει το τροφοδοτικο σου), το καθε 12V καλωδιο μπορει να μεταφερει ~10A. Αρα το καθε κιτρινο pin που βλεπεις, μπορει να μεταφερει 120W στην καρτα. Σαν συνολο λοιπον το 8pin δινει γυρω στα 375W, η και παραπανω αν εχεις καλυτερα καλωδια στο τροφοδοτικο. Αυτο ειναι και δοκιμασμενο μαλιστα, πανω στην 480 μου. Στα 1600MHz πχ που τρεχω αρκετα benches, θελω κοντα 1.4V, πραγμα που φτανει την καταναλωση της καρτας στα ~340W. Ο πυρηνας της καρτας μου παιρνει ρευμα μονο απο το 8pin, ενω οι μνημες απο το PCI-E (75W max στα specs εκει), πραγμα που σημαινει οτι τραβαγα τα 300W απο μονο 1 8pin connector (πραγμα που επιβεβαιωνε και το reading του voltage controller της). Η καρτα οπως και το τροφοδοτικο ζουν ακομα, μετα απο αρκετα bench sessions. 

Που θελω να καταληξω με αυτο. Ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ, να τραβηξεις παραπανω Watt απο οσα μπορουν κανονικα να δωσουν τα καλωδια, η το τροφοδοτικο με αυτην την καρτα. Θα ηταν δυνατον, αν το CX ειχε διαφορετικο rail για το 8πινο που εχεις συνδεσει, πραγμα που δεν υφισταται. Ολο το wattage το δινει απο ενα και μοναδικο rail. Οποτε δεν υπαρχει περιπτωση να οφειλεται το τροφοφοδικο, η τα καλωδια σε ΑΥΤΗΝ την περιπτωση. Ποσο μαλλον αν σκεφτεις οτι IN-SPEC, μπορει να τραβηξει 150W απο το 8pin αλλα ΚΑΙ 75W απο το PCI-E. Τι σκατα, εχεις την μοναδικη 570 η οποια εχει 225W καταναλωση? Συγχαρητηρια, η 480 μου το καταφερνει αυτο στα 1500MHz και με 300 πυρηνες παραπανω. Ειναι απλως ΑΔΥΝΑΤΟΝ. 

Γιατι σε εγραψα πριν "σε ΑΥΤΗΝ την περιπτωση" ομως? Γιατι πολυ απλα μπορει το τροφοδοτικο σου να ειναι ελατωματικο γενικα και να προκαλει το προβλημα αυτο. Πραγμα το οποιο πιστευω πως ειναι και η αληθεια, μιας και μου αναφερεις κοψιματα του ηχου. Αυτα συνηθως υποδεικνειουν οτι και το CPU περναει κρισεις και κοβεται η ροη επεξργασιας. 

Περαν αυτου το προβλημα θα μπορουσε να βρισκεται στην ιδια την καρτα και συγκεκριμενα στο VRM, ειτε στις μνημες τις. Απο οτι μου περιγραφεις δεν ειναι αδυνατο. 

Πριν κλεισω να αναφερω επισης ποσο ακυρο ειναι το βιντεο που ποσταρε καποιος πιο πανω σχετικα με τις 480 και το PCI-E προβλημα που ειχαν. Αρχικα μιλαμε για μια καρτα η οποια δεν εχει καμια σχεση με την 480 σε ενεργειακες καταναλωσεις και περαν αυτου μιλαμε για μια καρτα η οποια ειναι REFRESH και επανασχεδιασμος της σειρας 4ΧΧ. Κανενας δεν εχει αναφερει προβληματα μετα τους αρχικους μηνες και πιστεψτε με, στην AMD νομιζω πως δεν ειναι τοσο μ@λακες για να κανουνε το ιδιο λαθος 2 φορες. Ποσο μαλλον οι board partners που φτιαχνουν το PCB inhouse.

Να προσθεσω πως το 6πινο θα ηταν προβλημα, μονο αν η καρτα τραβαγε ρευμα απο εκει για κατι αποκλειστικα. Πχ οπως η 480 μου το VCore το παιρνει μονο απο το 8pin που εχει. Δεν βλεπω παντως τι θα μπορουσε να παιρνει αποκλειστικα απο αυτο και το power plane να μην μοιραζεται με το 8πινο που εχεις ηδη συνδεδεμενο.

Επισης.... drivers εχεις τσεκαρει, ετσι δεν ειναι? 

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...