ProponitisTouKanape Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Στις 27/11/2024 στις 8:21 ΠΜ, xgol είπε Συγγνωμη, τα ευρω δε χρησιμοποιούνται στη Ρουμανια; Ξερω από αναφορες γνωστου, πως μεχρι και αγοραπωλησίες ακινήτων γινονται πλεον σε ευρω. Στις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευρώ, είναι πολύ πιθανό να δηλώνουν πως δέχονται και ευρώ. Είναι όμως σταθερά η χειρότερη επιλογή γιατί πάντα σου δίνουν ο,τι ισοτιμία τους βαστάει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην Τσεχία πριν αρκετά χρόνια που στο εστιατόριο μας πρότεινε να πληρώσουμε σε ευρώ αντί για κορώνες χρησιμοποιώντας ισοτιμία που ηταν 20% χειρότερη απο την επίσημη. Ίσως τραβηγμένο παράδειγμα αλλά you get the point. Ακόμα και POS σου προτείνουν να πληρώσεις σε ευρώ (ακόμα και στις ΗΠΑ το έχω δει) αλλά σου βάζουν ένα αχρείαστο φέσι. Είναι τόσο λίγος κόπος να φτιάξεις μια revolut/wise/N26 ή έστω να δίνεις Alpha που δεν εχει μινιμουμ προμήθεια αλλά 2,5% που δεν αξιζει να πληρώνεις σε ευρώ.
poulinos Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 1 minute ago, ProponitisTouKanape said: Στις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευρώ, είναι πολύ πιθανό να δηλώνουν πως δέχονται και ευρώ. Είναι όμως σταθερά η χειρότερη επιλογή γιατί πάντα σου δίνουν ο,τι ισοτιμία τους βαστάει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην Τσεχία πριν αρκετά χρόνια που στο εστιατόριο μας πρότεινε να πληρώσουμε σε ευρώ αντί για κορώνες χρησιμοποιώντας ισοτιμία που ηταν 20% χειρότερη απο την επίσημη. Ίσως τραβηγμένο παράδειγμα αλλά you get the point. Ακόμα και POS σου προτείνουν να πληρώσεις σε ευρώ (ακόμα και στις ΗΠΑ το έχω δει) αλλά σου βάζουν ένα αχρείαστο φέσι. Είναι τόσο λίγος κόπος να φτιάξεις μια revolut/wise/N26 ή έστω να δίνεις Alpha που δεν εχει μινιμουμ προμήθεια αλλά 2,5% που δεν αξιζει να πληρώνεις σε ευρώ. το Pos αν σου βγαλει ευρω ή πχ zloty εκει ισχυει ισοτιμια τραπεζας οποτε ειναι πιο λογικα τα νουμερα.αλλα οταν πας να πληρωσεις μετρητα εχει ο καθενας σου βαζει οτι θελει. και εννοειται θα κοιταξει να σε φαει ο αλλος αλλο τοσο που εισαι τουριστας.
rhapsodyoffireandice Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, ProponitisTouKanape είπε Στις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευρώ, είναι πολύ πιθανό να δηλώνουν πως δέχονται και ευρώ. Είναι όμως σταθερά η χειρότερη επιλογή γιατί πάντα σου δίνουν ο,τι ισοτιμία τους βαστάει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην Τσεχία πριν αρκετά χρόνια που στο εστιατόριο μας πρότεινε να πληρώσουμε σε ευρώ αντί για κορώνες χρησιμοποιώντας ισοτιμία που ηταν 20% χειρότερη απο την επίσημη. Ίσως τραβηγμένο παράδειγμα αλλά you get the point. Ακόμα και POS σου προτείνουν να πληρώσεις σε ευρώ (ακόμα και στις ΗΠΑ το έχω δει) αλλά σου βάζουν ένα αχρείαστο φέσι. Είναι τόσο λίγος κόπος να φτιάξεις μια revolut/wise/N26 ή έστω να δίνεις Alpha που δεν εχει μινιμουμ προμήθεια αλλά 2,5% που δεν αξιζει να πληρώνεις σε ευρώ. Και εγώ την πάτησα στην Τσεχία, σε ταβέρνα. Μας είπε όταν πήγαμε να πληρώσουμε ότι δεν δέχεται κάρτα, το συνάλλαγμα δεν έφτανε γιατί ήταν τελευταία μέρα και μας λέει παίρνω και ευρώ. Ούτε που κατάλαβα τι χρέωσε, αλλά πληρώσαμε περίπου 20% παραπάνω από ότι συνήθως και υποτίθεται ήταν η πιο φθηνή... Εγώ γενικά χρησιμοποιώ ντόπιο νόμισμα σε μικρομάγαζα, τυροπιτάδικα κλπ, σε μεσαίας/χαμηλής ανάπτυξης χώρες. Έχω διαβάσει ότι έτσι απαιτεί το ταξιδιωτικό σαβουάρ βιβρ. Στα Βαλκάνια μου έχει τύχει να μη δέχονται ευρώ, ούτε κάρτα. Πχ σε σουπερμάρκετ στην Αλβανία ήθελε πάνω από ένα ποσό για να πληρώσεις με κάρτα και φαντάζομαι δεν θα δέχονταν ευρώ. Αγγλία, Ελβετία από την άλλη την έβγαλα μόνο με κάρτα.
poulinos Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Just now, rhapsodyoffireandice said: Και εγώ την πάτησα στην Τσεχία, σε ταβέρνα. Μας είπε όταν πήγαμε να πληρώσουμε ότι δεν δέχεται κάρτα, το συνάλλαγμα δεν έφτανε γιατί ήταν τελευταία μέρα και μας λέει παίρνω και ευρώ. Ούτε που κατάλαβα τι χρέωσε, αλλά πληρώσαμε περίπου 20% παραπάνω από ότι συνήθως και υποτίθεται ήταν η πιο φθηνή... Εγώ γενικά χρησιμοποιώ ντόπιο νόμισμα σε μικρομάγαζα, τυροπιτάδικα κλπ, σε μεσαίας/χαμηλής ανάπτυξης χώρες. Έχω διαβάσει ότι έτσι απαιτεί το ταξιδιωτικό σαβουάρ βιβρ. Στα Βαλκάνια μου έχει τύχει να μη δέχονται ευρώ, ούτε κάρτα. Πχ σε σουπερμάρκετ στην Αλβανία ήθελε πάνω από ένα ποσό για να πληρώσεις με κάρτα και φαντάζομαι δεν θα δέχονταν ευρώ. Αγγλία, Ελβετία από την άλλη την έβγαλα μόνο με κάρτα. εχω πετυχει στο εξωτερικο να μου λενε οτι με καρτα μονο αν ειναι πχ πανω απο 5 ευρω.
ProponitisTouKanape Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, poulinos είπε το Pos αν σου βγαλει ευρω ή πχ zloty εκει ισχυει ισοτιμια τραπεζας οποτε ειναι πιο λογικα τα νουμερα.αλλα οταν πας να πληρωσεις μετρητα εχει ο καθενας σου βαζει οτι θελει. και εννοειται θα κοιταξει να σε φαει ο αλλος αλλο τοσο που εισαι τουριστας. Συνηθως αναφέρει και για προμήθεια, που πάντα είναι υψηλοτερη από της τράπεζας. Τύπου "στο ποσό συμπεριλαμβάνεται προμήθεια 3.5%"
poulinos Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 1 minute ago, ProponitisTouKanape said: Συνηθως αναφέρει και για προμήθεια, που πάντα είναι υψηλοτερη από της τράπεζας. Τύπου "στο ποσό συμπεριλαμβάνεται προμήθεια 3.5%" κοινως τολμανα πληρωσεις σε ευρω και θα σου πιασουμε τα οπισθια. 2
ProponitisTouKanape Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 18 λεπτά πριν, poulinos είπε εχω πετυχει στο εξωτερικο να μου λενε οτι με καρτα μονο αν ειναι πχ πανω απο 5 ευρω. Γερμανία σε kiosk μπορεί και μέχρι 10 ευρώ να μη δέχονται κάρτα. Και μέχρι πριν λίγα χρόνια αρκετά εστιατόρια δε δεχόντουσαν Visa-Master γιατί είχαν υψηλές προμήθειες και ενώ έλεγαν οτι δέχονται κάρτα, εννοούσαν τις EC κάρτες 21 λεπτά πριν, rhapsodyoffireandice είπε Και εγώ την πάτησα στην Τσεχία, σε ταβέρνα. Μας είπε όταν πήγαμε να πληρώσουμε ότι δεν δέχεται κάρτα, το συνάλλαγμα δεν έφτανε γιατί ήταν τελευταία μέρα και μας λέει παίρνω και ευρώ. Ούτε που κατάλαβα τι χρέωσε, αλλά πληρώσαμε περίπου 20% παραπάνω από ότι συνήθως και υποτίθεται ήταν η πιο φθηνή... Εγώ γενικά χρησιμοποιώ ντόπιο νόμισμα σε μικρομάγαζα, τυροπιτάδικα κλπ, σε μεσαίας/χαμηλής ανάπτυξης χώρες. Έχω διαβάσει ότι έτσι απαιτεί το ταξιδιωτικό σαβουάρ βιβρ. Στα Βαλκάνια μου έχει τύχει να μη δέχονται ευρώ, ούτε κάρτα. Πχ σε σουπερμάρκετ στην Αλβανία ήθελε πάνω από ένα ποσό για να πληρώσεις με κάρτα και φαντάζομαι δεν θα δέχονταν ευρώ. Αγγλία, Ελβετία από την άλλη την έβγαλα μόνο με κάρτα. Λονδίνο είναι πιο εύκολο να βρεις μαγαζι που να μη παίρνει μετρητά παρά το ανάποδο. 2 λεπτά πριν, poulinos είπε κοινως τολμανα πληρωσεις σε ευρω και θα σου πιασουμε τα οπισθια. Κοίτα απο τη μια είναι έτσι, απο την άλλη γιατί να πας σαν τον μπρούκλη να δώσεις το δικό σου νόμισμα με το ζόρι; Με το ευρώ έχουμε γίνει λιγο σα κάποιους Αμερικάνους που έρχονται Ευρώπη ή UK και απορούν που δε δέχονται τα μαγαζιά δολάρια. Και πιο φτωχές χώρες, ίσως το να πληρώνεις με σκληρό νόμισμα να σου φέρνει και κάποιο πλεονέκτημα γιατί οι ντόπιοι το θέλουν, ειδικά αν το δικό τους κατρακυλάει. Όμως ο Τσέχος ή ο Πολωνός μαγαζάτορας δε συγκινείται με τα ευρώ.
Ukforthemoment Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Αν πληρώνουμε με κάρτα και βγάλει επιλογή σε ποιο νόμισμα,τοπικό ή πχ € ,τότε πάντα επιλέγουμε τοπικό νόμισμα.Ποτέ το άλλο,χειρότερη ισοτιμία και πιθανά έξοδα.
poulinos Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 2 hours ago, Ukforthemoment said: Αν πληρώνουμε με κάρτα και βγάλει επιλογή σε ποιο νόμισμα,τοπικό ή πχ € ,τότε πάντα επιλέγουμε τοπικό νόμισμα.Ποτέ το άλλο,χειρότερη ισοτιμία και πιθανά έξοδα. εξοδα μετατροπης θα εχεις και στο τοπικο νομισμα βεβαια. αναλογως την τραπεζα.δεν μιλαω για revolut
poulinos Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 17 hours ago, ProponitisTouKanape said: Γερμανία σε kiosk μπορεί και μέχρι 10 ευρώ να μη δέχονται κάρτα. Και μέχρι πριν λίγα χρόνια αρκετά εστιατόρια δε δεχόντουσαν Visa-Master γιατί είχαν υψηλές προμήθειες και ενώ έλεγαν οτι δέχονται κάρτα, εννοούσαν τις EC κάρτες Κοίτα απο τη μια είναι έτσι, απο την άλλη γιατί να πας σαν τον μπρούκλη να δώσεις το δικό σου νόμισμα με το ζόρι; Με το ευρώ έχουμε γίνει λιγο σα κάποιους Αμερικάνους που έρχονται Ευρώπη ή UK και απορούν που δε δέχονται τα μαγαζιά δολάρια. Και πιο φτωχές χώρες, ίσως το να πληρώνεις με σκληρό νόμισμα να σου φέρνει και κάποιο πλεονέκτημα γιατί οι ντόπιοι το θέλουν, ειδικά αν το δικό τους κατρακυλάει. Όμως ο Τσέχος ή ο Πολωνός μαγαζάτορας δε συγκινείται με τα ευρώ. οπως και εδω ελλαδα πολλοι δεν επαιρναν american express.και ευτυχως τις κατεργησαν τελειως. ισχυει οτι πχ οταν πηγα τουρκια να κανω το βουνο πληρωσα σε δολλαρια.το ιδιο και τανζανια.σου ελεγαν τιμες σε δολλαρια και ηθελαν δολλαρια παρα το τοπικο νομισμα.
haris_216 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 17 ώρες πριν, poulinos είπε εχω πετυχει στο εξωτερικο να μου λενε οτι με καρτα μονο αν ειναι πχ πανω απο 5 ευρω. Δε νομίζω να είναι πολύ μακριά η εποχή που είχαμε ίδιες αντιδράσεις και στην Ελλάδα. Και φυσικά υπήρχαν και τα σχετικά νήματα/συζητήσεις και στον insomnia.
ProponitisTouKanape Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Αν η αποδοχή καρτών ήταν στο χέρι του εμπόρου (όπως φαντάζομαι είναι σε αρκετές χώρες), στην Ελλάδα μόνο οι αλυσίδες θα δέχονταν κάρτα. 3 ώρες πριν, poulinos είπε οπως και εδω ελλαδα πολλοι δεν επαιρναν american express.και ευτυχως τις κατεργησαν τελειως. ισχυει οτι πχ οταν πηγα τουρκια να κανω το βουνο πληρωσα σε δολλαρια.το ιδιο και τανζανια.σου ελεγαν τιμες σε δολλαρια και ηθελαν δολλαρια παρα το τοπικο νομισμα. Σωστά, ωστόσο στη Γερμανία και στην Ολλανδία που το είχα παρατηρήσει ηταν αρκετά παραπλανητικό. Έγραφαν "δεχόμαστε κάρτες" και δεν έπαιρναν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καρτών, ειδικά αν δεν ησουν απο χώρα κεντρικής ευρώπης που οι τράπεζες έβγαζαν EC αντι για χρεωστικές. Τώρα βεβαια που οι EC καταργούνται και πολλές τράπεζες όταν λήγουν τις αντικαθιστούν με Visa/Master debit, τείνει να εξαλειφθεί αυτό. Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2024 από ProponitisTouKanape
poulinos Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 4 hours ago, haris_216 said: Δε νομίζω να είναι πολύ μακριά η εποχή που είχαμε ίδιες αντιδράσεις και στην Ελλάδα. Και φυσικά υπήρχαν και τα σχετικά νήματα/συζητήσεις και στον insomnia. οπως γινεται και στα τσιγαρα,καρτες κτλ που υπαρχει καπελο. αλλα ναι πολλοι σου λενε οτι θα πληρωσεις με καρτα για 2 ευρω? 1 hour ago, ProponitisTouKanape said: Αν η αποδοχή καρτών ήταν στο χέρι του εμπόρου (όπως φαντάζομαι είναι σε αρκετές χώρες), στην Ελλάδα μόνο οι αλυσίδες θα δέχονταν κάρτα. Σωστά, ωστόσο στη Γερμανία και στην Ολλανδία που το είχα παρατηρήσει ηταν αρκετά παραπλανητικό. Έγραφαν "δεχόμαστε κάρτες" και δεν έπαιρναν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καρτών, ειδικά αν δεν ησουν απο χώρα κεντρικής ευρώπης που οι τράπεζες έβγαζαν EC αντι για χρεωστικές. Τώρα βεβαια που οι EC καταργούνται και πολλές τράπεζες όταν λήγουν τις αντικαθιστούν με Visa/Master debit, τείνει να εξαλειφθεί αυτό. πολυ σωστο το πρωτο.για απειρους λογους πολλοι δεν θελουν καρτα.απο την επιπλεον φορολογια απο το να μην κοψουν αποδειξη κτλ. ποιες ειναι οι ec? διαβαζω αυτο (Banks and credit institutions who issued these cards often paired EC debit cards with Maestro functionality.) δεν μου εχει τυχει να μην εχει περασει καρτα οσο θυμαμαι τωρα τα κοντινα χρονια. η maestro ειχε κατι θεματα.american ειχα απο alpha bank που ηταν η alpha bonus που εδιναν τοτε και περνουσε σε αλυσιδες πιο πολυ visa,mastercard παιζει παντου. american γενικως δεν πολυπαιζει.Καποτε επαιζαν ελλαδα και οι maestro. που δεν περναγαν και αυτες παντου αν θυμαμαι σωστα ειδικα σε Online αγορες. Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2024 από poulinos
ProponitisTouKanape Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 33 λεπτά πριν, poulinos είπε οπως γινεται και στα τσιγαρα,καρτες κτλ που υπαρχει καπελο. αλλα ναι πολλοι σου λενε οτι θα πληρωσεις με καρτα για 2 ευρω? πολυ σωστο το πρωτο.για απειρους λογους πολλοι δεν θελουν καρτα.απο την επιπλεον φορολογια απο το να μην κοψουν αποδειξη κτλ. ποιες ειναι οι ec? διαβαζω αυτο (Banks and credit institutions who issued these cards often paired EC debit cards with Maestro functionality.) δεν μου εχει τυχει να μην εχει περασει καρτα οσο θυμαμαι τωρα τα κοντινα χρονια. η maestro ειχε κατι θεματα.american ειχα απο alpha bank που ηταν η alpha bonus που εδιναν τοτε και περνουσε σε αλυσιδες πιο πολυ visa,mastercard παιζει παντου. american γενικως δεν πολυπαιζει.Καποτε επαιζαν ελλαδα και οι maestro. που δεν περναγαν και αυτες παντου αν θυμαμαι σωστα ειδικα σε Online αγορες. Σωστά, μετά τους έβαλαν και το σηματάκι Maestro ή V-Pay και περνούσαν και σε άλλες χώρες. Σε αρκετές χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ, αυτή ηταν η στάνταρ χρεωστική που σου έδιναν. Γερμανία λέγονταν EC-Karte ή Girokarte, Ολλανδία νομιζω bankkaart κλπ. Δεν εχω ψάξει σε βάθος τη λειτουργικότητα της αλλά κρίνοντας από το statement που εβγαζε η τράπεζα μου, δούλευε σα direct debit, δηλαδή "εξουσιοδοτούσες" τον έμπορο να τραβηξει χρήματα απο το λογαριασμό σου προς το δικό του. Στο statement έβλεπα και τα ΙΒΑΝ που ειχαν μεταφερθει τα λεφτά. Δεν υπήρχε 16-ψηφιος αριθμός, τουλάχιστον στις Γερμανικές, η κάρτα πάνω έγραφε το ΙΒΑΝ μόνο και φυσικά δε περνούσε πουθενά στο internet, έπρεπε να πας με ενα σύστημα τύπου Κλάρνα να πληρώσεις. Όταν έλεγαν οτι δέχονται κάρτα, πολλές φορές εννοούσαν αυτή και όταν έβλεπαν Visa/Master πνίγονταν γιατί τη θεωρούσαν πιστωτική (που είχε μεγαλύτερες προμήθειες). Οπότε αν ήσουν τουρίστας ή ξένος προς το μέρος νόμιζες οτι θα πληρώσεις με την καρτα σου σε ανεπτυγμένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης και έτρωγες άκυρο. Κι όχι το 2000 αλλά το 2020 Πλέον οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να τις καταργούν, τουλάχιστον στη Γερμανία, και όταν λήγουν τις αντικαθιστούν με debit visa/master, οπότε και τα περισσότερα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί.
poulinos Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, ProponitisTouKanape said: Σωστά, μετά τους έβαλαν και το σηματάκι Maestro ή V-Pay και περνούσαν και σε άλλες χώρες. Σε αρκετές χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ, αυτή ηταν η στάνταρ χρεωστική που σου έδιναν. Γερμανία λέγονταν EC-Karte ή Girokarte, Ολλανδία νομιζω bankkaart κλπ. Δεν εχω ψάξει σε βάθος τη λειτουργικότητα της αλλά κρίνοντας από το statement που εβγαζε η τράπεζα μου, δούλευε σα direct debit, δηλαδή "εξουσιοδοτούσες" τον έμπορο να τραβηξει χρήματα απο το λογαριασμό σου προς το δικό του. Στο statement έβλεπα και τα ΙΒΑΝ που ειχαν μεταφερθει τα λεφτά. Δεν υπήρχε 16-ψηφιος αριθμός, τουλάχιστον στις Γερμανικές, η κάρτα πάνω έγραφε το ΙΒΑΝ μόνο και φυσικά δε περνούσε πουθενά στο internet, έπρεπε να πας με ενα σύστημα τύπου Κλάρνα να πληρώσεις. Όταν έλεγαν οτι δέχονται κάρτα, πολλές φορές εννοούσαν αυτή και όταν έβλεπαν Visa/Master πνίγονταν γιατί τη θεωρούσαν πιστωτική (που είχε μεγαλύτερες προμήθειες). Οπότε αν ήσουν τουρίστας ή ξένος προς το μέρος νόμιζες οτι θα πληρώσεις με την καρτα σου σε ανεπτυγμένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης και έτρωγες άκυρο. Κι όχι το 2000 αλλά το 2020 Πλέον οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να τις καταργούν, τουλάχιστον στη Γερμανία, και όταν λήγουν τις αντικαθιστούν με debit visa/master, οπότε και τα περισσότερα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί. καλα ναι πλεον Visa,mastercard εχουν σαρωσει....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα