mindsplit Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Γεια σας, καλώς όρισα και καλώς σας βρήκα! Έχω εδώ κι εννιά χρόνια έναν intel core i7 socket 1366 980X extreme entition @3.333 megahertz, πάνω σε μια μητρική GA-X58A-UD3R Rev. 2.0, με 3Χ2 Ram Corsair, δηλαδή 6 giga. Εδώ και λίγο καιρό, παρατήρησα ότι η μνήμη δεν έρχεται πλέον ολόκληρη και πολλές φορές στην εκκίνηση του υπολογιστή, μου γράφει κάτι σαν "Detecting DRAM size" και ξαναμπουτάρει μέχρι τρεις φορές μπας και την πετύχει ολόκληρη και μετά μπαίνει με όσα έχει βρει. Αλλά σπάνια βρίσκει τα 6 giga. Σαφώς η βρώμα μέσα στο pc παίζει το ρόλο της, αν και την καθαρίζω κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Δεν γνωρίζω όμως τεχνικά να λύσω το pc για να την καθαρίσω πιο βαθιά και μετά να το ξαναδέσω. Το ζήτημα είναι ότι δοκιμάζοντας τα πάντα, αφού αναβάθμισα και το bios, η μόνη επιλογή που ανακάλυψα τυχαία για να μπουτάρει με όλη τη μνήμη είναι να ζεσταίνω λίγο την περιοχή που είναι η μνήμη με το πιστολάκι, με πολύ ζεστό αέρα. Με άλλα λόγια δεν γνωρίζω τι να αλλάξω, τη μνήμη, το motherboard, το τροφοδικό, ή κάτι άλλο. Κι αν τελικά απλώς χρειάζεται καθάρισμα σε βάθος από ειδικό και τι με συμφέρει, να καθαρίσω τι άραγε, ή να αγοράσω κάτι καινούργιο; Ευχαριστώ. Επεξ/σία 17 Μαρτίου 2019 από mindsplit
alkis13 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Εχεις windows x64 bit? Εαν οχι πρεπει να εχεις x64bit. Ενας καθαρισμος θα βοηθησει, αν οχι στο προβλημα σου, στη ζωη του pc. Δοκιμαζεις τα ddr sticks σε διαφορους συνδιασμους για να δεις τι δουλευει. (οταν τα δοκιμασεις, βγαζεις το καλωδιο τροφοδοσιας του τροφοδοτικου, πατας καμια 20αρια φορες το κουμπι εκκινησης, για να φυγει ο οποιος ηλεκτρισμος εχει μεινει και αλλαζεις τις θεσεις των ραμ). Aυτο με το πιστολακι και τη ραμ, με τρομαξε λιγο αφου αναφερεις οτι "δε γνωριζεις τεχνικα". Πολυ πιθανο καποιο dimm να εχει αφησει χρονους, ή η μητρικη σου να αφηνει χρονους.
tz_aristotelis Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Βάλε ένα ένα τα στικάκια της μνήμης και δες αν κάποιο από αυτά έχει πρόβλημα.
mindsplit Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 16 λεπτά πριν, tz_aristotelis είπε Βάλε ένα ένα τα στικάκια της μνήμης και δες αν κάποιο από αυτά έχει πρόβλημα. Φίλε το έχω κάνει άπειρες φορές, όλα δουλεύουν δοκιμασμένα στο 1ο slot. 18 λεπτά πριν, alkis13 είπε Εχεις windows x64 bit? Εαν οχι πρεπει να εχεις x64bit. Ενας καθαρισμος θα βοηθησει, αν οχι στο προβλημα σου, στη ζωη του pc. Δοκιμαζεις τα ddr sticks σε διαφορους συνδιασμους για να δεις τι δουλευει. (οταν τα δοκιμασεις, βγαζεις το καλωδιο τροφοδοσιας του τροφοδοτικου, πατας καμια 20αρια φορες το κουμπι εκκινησης, για να φυγει ο οποιος ηλεκτρισμος εχει μεινει και αλλαζεις τις θεσεις των ραμ). Aυτο με το πιστολακι και τη ραμ, με τρομαξε λιγο αφου αναφερεις οτι "δε γνωριζεις τεχνικα". Πολυ πιθανο καποιο dimm να εχει αφησει χρονους, ή η μητρικη σου να αφηνει χρονους. Φίλε έχω x64bit win και έχω γυρίσει και στο bios στην αρχιτεκτονική από 32 σε 64, διαβάζοντας στην intel. Βασικά το καθαρίζω με κρύο αέρα με ένα μηχάνημα που έχω για να γεμίζει τα λάστιχα αυτοκινήτου, αλλά εκείνη την ώρα δοκίμασα και μία με το πιστολάκι και το ανακάλυψα. ""Δοκιμαζεις τα ddr sticks σε διαφορους συνδιασμους για να δεις τι δουλευει. (οταν τα δοκιμασεις, βγαζεις το καλωδιο τροφοδοσιας του τροφοδοτικου, πατας καμια 20αρια φορες το κουμπι εκκινησης, για να φυγει ο οποιος ηλεκτρισμος εχει μεινει και αλλαζεις τις θεσεις των ραμ). "" Δοκίμασα και όλους τους συνδυασμούς, κοίταξα και τους αριθμούς των μνημών για να τους βάλω με τη σειρά, αλλά τίποτα. Στο bios αντί να βλέπω 2,048 πάνω κάτω στα 1, 3, 5, βλέπω στο πάνω πλαίσιο 1, 3, 5 και στο κάτω πλαίσιο το 2,048 στα 2, 4. Άρα να υποψιαστώ ότι εκεί είναι το πρόβλημα, αλλά αλλάζει αυτό ανεξάρτητα από τη μητρική; Ακόμα, ανέβασα και τα βολτ για τη μνήμη να είναι σταθερά και όχι auto, άλλαξα και προφίλ για τη μνήμη από 1333 στα 1600, άκρη δε βγάζω, τα ίδια προβλήματα, άρα νέα μητρική είναι η λύση κι όχι αλλαγή ραμ; γιατί ραμ σκόπευα να προσθέσω, αλλά τώρα έχω μπερδευτεί και προτού προσθέσω ραμ, πρέπει να ξέρω και αν θα δουλέψει και σε τι μητρική.
alkis13 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Ασχετο οι συνδιασμοι ραμ με τις θεσεις ραμ για triple channel, εμεις θελουμε να δουμε αν δουλευουν ολες οι ραμ σωστα. πχ ενα παραδειγμα. απο τα 3 dimm παίρνεις 2. και τα βαζεις στη θυρα 1 και 3 (οποιες και να ειναι αυτες). bootαρεις. Βρισκει 4gb? ωραια. δοκιμαζεις και το αλλο παλι (με ενα απο τα 2 της προηγουμενης δοκιμης). Δουλευει; Διαβαζει 4gb ram? Εαν ναι, εχεις προβλημα μητρικης. Φορτωνεις στη μητρικη load factory defaults και ξαναδοκιμαζεις. Εαν κανει τα ιδια τοτε θελεις αλλη μητρικη καθως ο ram controller εχει καποιο προβλημα. Τωρα εφοσον εχεις δοκιμασει ολες τις ραμ στο 1ο σλοτ και η καθεμια δουλευει ξεχωριστα, πολυ πιθανο η μητρικη να φταιει, αλλα θα του εκανα μερικες δοκιμες πριν πεταξω το συστημα (γιατι να βρεις μητρικη με αυτο το chipset ειναι καπως αδυνατο). 3 ώρες πριν, mindsplit είπε Φίλε έχω x64bit win και έχω γυρίσει και στο bios στην αρχιτεκτονική από 32 σε 64, διαβάζοντας στην intel. Δεν καταλαβα τι εννοεις, εχει επιλογη η μητρικη για 32bit συστηματα και για 64bit? (1η φορα το ακουω αυτο).
mindsplit Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 4 λεπτά πριν, alkis13 είπε Ασχετο οι συνδιασμοι ραμ με τις θεσεις ραμ για triple channel, εμεις θελουμε να δουμε αν δουλευουν ολες οι ραμ σωστα. πχ ενα παραδειγμα. απο τα 3 dimm παίρνεις 2. και τα βαζεις στη θυρα 1 και 3 (οποιες και να ειναι αυτες). bootαρεις. Βρισκει 4gb? ωραια. δοκιμαζεις και το αλλο παλι (με ενα απο τα 2 της προηγουμενης δοκιμης). Δουλευει; Διαβαζει 4gb ram? Εαν ναι, εχεις προβλημα μητρικης. Φορτωνεις στη μητρικη load factory defaults και ξαναδοκιμαζεις. Εαν κανει τα ιδια τοτε θελεις αλλη μητρικη καθως ο ram controller εχει καποιο προβλημα. Τωρα εφοσον εχεις δοκιμασει ολες τις ραμ στο 1ο σλοτ και η καθεμια δουλευει ξεχωριστα, πολυ πιθανο η μητρικη να φταιει, αλλα θα του εκανα μερικες δοκιμες πριν πεταξω το συστημα (γιατι να βρεις μητρικη με αυτο το chipset ειναι καπως αδυνατο). Δεν καταλαβα τι εννοεις, εχει επιλογη η μητρικη για 32bit συστηματα και για 64bit? (1η φορα το ακουω αυτο). Ο ram controller έχει πρόβλημα, καθώς και δύο σλοτς να βάλω τα 1, 3, πολλές φορές θα μου δώσε 2 giga και όχι 4 και στο κάτω πλαίσιο θα είναι στη θέση 2... Για load factory defaults δεν έχω δει επιλογή, εκτός αν εννοείς Fail Safe defaults, ή να ξαναβάλω το παλιό bios που νομίζω έσωσα σε στικάκι όταν φλάσαρα το καινούργιο; Για την intel αρχιτεκτονική έχει μια επιλογή στο bios, υποτίθεται ότι τρέχει πιο γρήγορα στα 64, αλλά κι εγώ τώρα το έβαλα, όταν άρχισα να ψάχνω και να μαθαίνω το bios εξαιτίας της ραμ. Κατέβασα κι ένα πρόγραμμα από την ίντελ. Κοίτα τη φωτο.
alkis13 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Ναι αυτο σου λεει οτι ειναι 64bitος, στο bios που ειναι η επιλογη ρωτησα Load defaults, αποκλείεται να μην εχει. και αυτο το προτείνω για να μην εχεις καποια επιλογη και να σου δημιουργει το προβλημα. Επεξ/σία 17 Μαρτίου 2019 από alkis13
mindsplit Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 13 λεπτά πριν, alkis13 είπε Ναι αυτο σου λεει οτι ειναι 64bitος, στο bios που ειναι η επιλογη ρωτησα Load defaults, αποκλείεται να μην εχει. και αυτο το προτείνω για να μην εχεις καποια επιλογη και να σου δημιουργει το προβλημα. Το έχω δοκιμάσει το Optimized Defaults, αλλά είχα προβλήματα, το ευχάριστο είναι που τώρα που μπούταρα για να σου απαντήσω που είναι η αρχιτεκτονική, μπήκε 2 φορές με όλη τη ραμ, πιθανόν επειδή έχει θέρμη το πισί επειδή το 'χω ανοιχτό όλη μέρα. Η επιλογή είναι στο Power Management Setup > HPET Mode > 32 ή 64 bit Mode
alkis13 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Δεν εχει να κανει με το 64bit ή το 32bit, ειναι για τον timer σε καποιες διεργασιες, και πολλες φορες το 64bit ειναι buggy. Απο οσο γνωριζω είτε 32bit ειναι ειτε 64bit, δεν υπαρχει θεμα στο λειτουργικο (ισως και με ενα google search να βρεις και εσυ ακρη) Το πιο πιθανο ειναι η μητρικη σου να παραδιδει πνευμα (εφοσον μια δουλευει και μια δεν δουλευει). Επεξ/σία 17 Μαρτίου 2019 από alkis13
mindsplit Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 OK τότε, οπότε, 1ον πρέπει να πάω σε κάποιον τεχνικό να το λύσει και να καθαρίσει βαθιά τη μητρική και αν δε δω φως, ψάχνομαι για μεταχειρισμένη στα ebay/amazon, σωστά; Με ένα γρήγορο search βρήκα αυτά, https://www.gigabyte.com/Motherboard/Intel-Socket-1366 https://www.ebay.com/b/LGA-1366-Computer-Motherboards/1244/bn_649320 άρα πρέπει να υπάρχει και η ίδια η μητρική αλλά και παραλλαγές, επειδή όμως δεν ξέρω και πολλά, αν ξέρετε εσείς, τι έχετε να προτείνετε;
mindsplit Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2019 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Τελικά μάλλον είναι το ρεύμα το πρόβλημα. Όταν ανέβασα μέσα στα νορμάλ όρια πάντα και σταθεροποίησα τα βολτ στις μνήμες, είτε 1333 είτε 1600 είναι οι μνήμες, η μνήμη έρχεται ολόκληρη. Θυμήθηκα επίσης ότι τα προβλήματά μου άρχισαν όταν η ΔΕΗ πρόσφατα έκανε εργασίες εδώ κοντά και στον πίνακα ελέγχου του ρεύματος τα πιο φωτεινά με τα πιο ασθενή λαμπάκια άλλαξαν θέση από τότε, προφανώς τώρα εκεί που είναι ο υπολογιστής, έρχεται το ρεύμα από το ασθενή λαμπάκι του ρεύματος του πίνακα ελέγχου του σπιτιού. Το αναφέρω για τους επόμενους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα και μπορεί να ετοιμάζονται όπως κι εγώ να πετάξουν τα μηχανήματά τους. Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια και τη συμβολή σας! 2
envi300 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2019 Μου το έκανε και η Gigabyte G1.Guerrilla το ίδιο ακριβώς θέμα κυρίως με τις πρώτες μνήμες που πρωτοπήρα τότε το 2009, 2χ3 6gb στα 1600MHz, μια έβρησκε 4 μια 6. Τεσπα αυτό που έκανα και έφτιαχνε ήταν να πατήσω λίγο ποιο σφιχτά τις ραμ αφού το έσβηνα πρώτα και μετά το ξαναάνοιγα. Μου το ξανάκανε κάποιες φορές και με άλλες ραμ, αλλά με τον ίδιο τρόπο ξαναέφτιαχνε.
mindsplit Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Εμένα φίλε δεν μου έκανε τέτοια, τώρα τελευταία λόγω κούρασης τα παρουσίασε, γιατί σε γενικές γραμμές το έχω στα όρια το pc αλλά τώρα τελευταία αρχίζω και μαθαίνω, δεν έμαθα ακόμα, το bios. Για 3 χρόνια δούλευε και ως σέρβερ το μηχάνημα ασταμάτητα, μαζί με το να βλέπω κι εγώ βίντεο στο youtube και να σερφάρω γενικά και διακοπές είχα μόνο όταν κοβόταν το ρεύμα από τη δεη. Τώρα ας πούμε έχω ανοιχτά 3 virtual machines και κάνουν εργασίες και η μνήμη είναι στα όρια της, γι αυτό ψάχνομαι να βάλω μνήμη. Βέβαια έχω όλους τους ανεμιστήρες ανοιγμένους από επιλογή τώρα και δεν έχει προβλήματα, αλλά όπως είπα, ακόμα μαθαίνω. Και μιας και το 'φερε η κουβέντα, τι διαφορά έχει ένα σετ μνημών από το να αγοράσεις 6 μνήμες ίδιο μοντέλο; Γιατί τα σετ είναι πιο ακριβά στο skroutz που βλέπω, ενώ μεμονωμένα είναι φτηνότερα; Τι θα πάθω αν βάλω 6 τέτοιες που θα έρθουν αμέσως https://www.skroutz.gr/s/8075297/TeamGroup-Elite-4GB-DDR3-1600MHz-TED34G1600C1101.html από το να βάλω ένα σετ 6 τέτοιες που θα κάνουν κανά μήνα και κοστίζουν κι ακριβότερα; https://www.skroutz.gr/s/426947/G-Skill-24GB-DDR3-1600MHz-F3-12800CL9T2-24GBRL.html Βλέπω εκεί το CAS latency και τα nanoseconds, αλλά αν γίνει 24gb από 6 που είναι τώρα η μνήμη δεν νομίζω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα. Ή αν δεν πάρω 6 αλλά 3x4gb each και κρατήσω και τις παλιές από 2gb η κάθε μία, σύνολο 18gb. Πρέπει το CAS να είναι ίδιο σε όλες ή αρκεί να είναι όλες 1600mhz; Και αν προσθέσω και νέες μνήμες, μιας και με 3 virtual machines που τρέχω τώρα, η θερμοκρασία στη CPU είναι λίγο κάτω από τα όριά της, αν ανοίξω κι άλλα δύο ή περισσότερα που θέλω για να τελειώσει πιο γρήγορα η δουλειά, μάλλον ανεμιστήρα δυνατό χρειάζομαι, εκτός από μνήμες.
Sheogorath Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 34 λεπτά πριν, mindsplit είπε Εμένα φίλε δεν μου έκανε τέτοια, τώρα τελευταία λόγω κούρασης τα παρουσίασε, γιατί σε γενικές γραμμές το έχω στα όρια το pc αλλά τώρα τελευταία αρχίζω και μαθαίνω, δεν έμαθα ακόμα, το bios. Για 3 χρόνια δούλευε και ως σέρβερ το μηχάνημα ασταμάτητα, μαζί με το να βλέπω κι εγώ βίντεο στο youtube και να σερφάρω γενικά και διακοπές είχα μόνο όταν κοβόταν το ρεύμα από τη δεη. Τώρα ας πούμε έχω ανοιχτά 3 virtual machines και κάνουν εργασίες και η μνήμη είναι στα όρια της, γι αυτό ψάχνομαι να βάλω μνήμη. Βέβαια έχω όλους τους ανεμιστήρες ανοιγμένους από επιλογή τώρα και δεν έχει προβλήματα, αλλά όπως είπα, ακόμα μαθαίνω. Και μιας και το 'φερε η κουβέντα, τι διαφορά έχει ένα σετ μνημών από το να αγοράσεις 6 μνήμες ίδιο μοντέλο; Γιατί τα σετ είναι πιο ακριβά στο skroutz που βλέπω, ενώ μεμονωμένα είναι φτηνότερα; Τι θα πάθω αν βάλω 6 τέτοιες που θα έρθουν αμέσως https://www.skroutz.gr/s/8075297/TeamGroup-Elite-4GB-DDR3-1600MHz-TED34G1600C1101.html από το να βάλω ένα σετ 6 τέτοιες που θα κάνουν κανά μήνα και κοστίζουν κι ακριβότερα; https://www.skroutz.gr/s/426947/G-Skill-24GB-DDR3-1600MHz-F3-12800CL9T2-24GBRL.html Βλέπω εκεί το CAS latency και τα nanoseconds, αλλά αν γίνει 24gb από 6 που είναι τώρα η μνήμη δεν νομίζω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα. Ή αν δεν πάρω 6 αλλά 3x4gb each και κρατήσω και τις παλιές από 2gb η κάθε μία, σύνολο 18gb. Πρέπει το CAS να είναι ίδιο σε όλες ή αρκεί να είναι όλες 1600mhz; Και αν προσθέσω και νέες μνήμες, μιας και με 3 virtual machines που τρέχω τώρα, η θερμοκρασία στη CPU είναι λίγο κάτω από τα όριά της, αν ανοίξω κι άλλα δύο ή περισσότερα που θέλω για να τελειώσει πιο γρήγορα η δουλειά, μάλλον ανεμιστήρα δυνατό χρειάζομαι, εκτός από μνήμες. Πάρε και ένα CPU cooler, γιατί κρίμα ειναι να σε αφήσει απο τις θερμοκρασίες.
mindsplit Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 1 λεπτό πριν, Sheogorath είπε Πάρε και ένα CPU cooler, γιατί κρίμα ειναι να σε αφήσει απο τις θερμοκρασίες. Αυτό σκέφτομαι, αλλά η CPU έχει ένα τέτοιο από τη μία μεριά, να βάλω κι απ' την άλλη; Έχει άλλους 3 ανεμιστήρες εκτός από την ψύκτρα το πισί, πάνω, μπροστά και λίγο κάτω από τον επεξεργαστή. Τώρα έχω βαθμούς 60 Κελσίου, αλλά ώρες ώρες φτάνει και 72, το μαξ σύμφωνα με το μοντέλο από την ίντελ είναι 67,9. Και για τις μνήμες άμα έχεις καμιά γνώμη, μην αγοράσω κάτι και μου μείνει στο χέρι αμανάτι. Ευχαριστώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα