kalmik Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Μην μπερδεύετε την αστική έννοια της κατοχής βάσειΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ με την οδήγηση αυτοκινήτου. Ο νόμιμος κάτοχος του αυτοκινήτου είναι ο ιδιοκτήτης (και αγοραστής) που το παραχωρεί σε πρόσωπα της εμπιστοσύνης του χωρίς αντάλλαγμα (εφόσον θέλει). Παραχωρώντας προσωρινά τη χρήση δεν χάνει την ιδιότητα του κατόχου διότιδιανοία κυρίου και αυτός την παραχωρεί και το άλλο μέρος το αποδέχεται. Εκτός από τον ΑΣΤΙΚΌ ΚΩΔΙΚΑ στα αυτοκίνητα ισχύει ειδικοτερη νομολογία που ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης είναι πάντα νόμιμος κάτοχος και νομέας κάτι που τεκμαίρεται από διάφορα όπως ότι πληρώνει τέλη, ανταποκρίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. τεκμήρια που βαρύνουν το όχημα) κλπ. Ο οδηγός είναι πάντα χρήστης κατά παραχώρηση (χρησιδάνειο) και ΟΧΙ κάτοχος. Μην μπερδεύουμε λοιπόν νομικές έννοιες με την αντίληψη του απλού ανθρώπου που νομίζει ότι έγινε και κάτοχος οδηγώντας το αμάξι.
christopher0016 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Εντάξει μην παίζουμε με της λέξεις για τόσο απλά θέματα. Ιδιοκτήτης είναι αυτός που αναγράφεται η άδεια επίσης όταν λέμε κάτοχο εννοούμε τον ιδιοκτήτη. Ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει οποιονδήποτε θέλει να οδηγεί το όχημα του. Επεξ/σία 19 Μαρτίου 2019 από christopher0016
Mhlogiatros Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Αρκεί και στο συμβόλαιο της ασφάλισης να αναγράφεται ; Πχ παίρνει μια μέρα ο πατέρας σου το αμάξι σου και εσύ το δικό του σε περίπτωση ατυχήματος η ασφάλιση ακολουθεί το όχημα αλλά δεν είσαι καλυμμένος από ότι κατάλαβα
christopher0016 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 1 λεπτό πριν, Mhlogiatros είπε Αρκεί και στο συμβόλαιο της ασφάλισης να αναγράφεται ; Πχ παίρνει μια μέρα ο πατέρας σου το αμάξι σου και εσύ το δικό του σε περίπτωση ατυχήματος η ασφάλιση ακολουθεί το όχημα αλλά δεν είσαι καλυμμένος από ότι κατάλαβα Μια χαρά καλυμμένος είσαι μπορείς να δηλώσεις οποιονδήποτε θέλεις σαν οδηγό στο όχημα σου Αμα ήταν έτσι δεν θα νοίκιαζαν αυτοκίνητα δεν θα υπήρχε το επάγγελμα οδηγος κτλπ
Joshua21 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 16 λεπτά πριν, christopher0016 είπε Εντάξει μην παίζουμε με της λέξεις για τόσο απλά θέματα. Ιδιοκτήτης είναι αυτός που αναγράφεται η άδεια επίσης όταν λέμε κάτοχο εννοούμε τον ιδιοκτήτη. Ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει οποιονδήποτε θέλει να οδηγεί το όχημα του. Εσύ μπορεί, συνήθως όμως αυτό που λέμε αυτό ακριβώς εννοούμε. 14 λεπτά πριν, Mhlogiatros είπε Αρκεί και στο συμβόλαιο της ασφάλισης να αναγράφεται ; Πχ παίρνει μια μέρα ο πατέρας σου το αμάξι σου και εσύ το δικό του σε περίπτωση ατυχήματος η ασφάλιση ακολουθεί το όχημα αλλά δεν είσαι καλυμμένος από ότι κατάλαβα Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αφορά το αυτοκίνητο, όχι τον οδηγό. Τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία για να εκδοθεί ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου είναι τα στοιχεία του αυτοκινήτου και του ιδιοκτήτη, τίποτα άλλο. Όποιος και να το οδηγήσει είναι καλυμμένος, αρκεί φυσικά να έχει το κατάλληλο δίπλωμα, να μην είναι μεθυσμένος, και να έχει πληρωθεί επασφάλιστρο στην περίπτωση νέου/υπερήλικα οδηγού. 1
christopher0016 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Εσύ μπορεί, συνήθως όμως αυτό που λέμε αυτό ακριβώς εννοούμε. Δηλαδή όταν ακούει κάποιος την λέξη κάτοχος. Δεν σκέφτεται ότι είναι ιδιοκτήτης "Ο Γιώργος είναι κάτοχος του τάδε ακινήτου " Όταν διαβάσουμε αυτή την πρόταση δεν σκεφτόμαστε δηλαδή ότι ο Γιώργος είναι ιδιοκτήτης του τάδε ακινήτου .. αλλά ότι είναι ενοικιαστής;;
Joshua21 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2019 1 λεπτό πριν, christopher0016 είπε Δηλαδή όταν ακούει κάποιος την λέξη κάτοχος. Δεν σκέφτεται ότι είναι ιδιοκτήτης "Ο Γιώργος είναι κάτοχος του τάδε ακινήτου " Όταν διαβάσουμε αυτή την πρόταση δεν σκεφτόμαστε δηλαδή ότι ο Γιώργος είναι ιδιοκτήτης του τάδε ακινήτου .. αλλά ότι είναι ενοικιαστής;; Όταν εγώ διαβάζω κάτοχος καταλαβαίνω κάτοχος(αυτός που έχει κάτι στην κατοχή του, αυτός που έχει φυσική εξουσία πάνω σε κάτι). Ότι ακριβώς διαβάζω, αυτό ακριβώς καταλαβαίνω. Όταν διαβάζω τη φράση "Ο Γιώργος είναι κάτοχος του τάδε ακινήτου" καταλαβαίνω κάτοχος, δεν καταλαβαίνω ούτε ιδιοκτήτης, ούτε ενοικιαστής, ούτε πως του το έχουν παραχωρήσει δωρεάν, ούτε οτιδήποτε παρόμοιο. Και ειδικότερα όταν μιλάμε για νόμιμο κάτοχο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη ερμηνεία του κατόχου από αυτή που δίνει η νομοθεσία.
stefz25 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Παιδια ερωτηση εχασα την αδεια κυκλοφοριας που ειναι στο ονομα του πατερα μου. Εγω ειμαι στην Αθηνα, ο πατερας μου στον Βολο. Υπαρχει περιπτωση να με γραψουν μεχρι να βγει η καινουργια; Ειμαι παρανομος μεχρι να βγει η καινουργια?; Επισης, θα μπορουσα να την επανεκδωσω εγω;
Joshua21 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, stefz25 είπε Παιδια ερωτηση εχασα την αδεια κυκλοφοριας που ειναι στο ονομα του πατερα μου. Εγω ειμαι στην Αθηνα, ο πατερας μου στον Βολο. Υπαρχει περιπτωση να με γραψουν μεχρι να βγει η καινουργια; Ειμαι παρανομος μεχρι να βγει η καινουργια?; Επισης, θα μπορουσα να την επανεκδωσω εγω; Εννοείται πως χωρίς την πρωτότυπη άδεια είσαι παράνομος και μπορούν να σε γράψουν. Και όχι, η διεύθυνση μεταφορών μπορεί να την επανεκδώσει μόνο, εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι αίτηση επανέκδοσης εφόσον σου έχει κάνει εξουσιοδότηση και έχεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2021 από Joshua21
stefz25 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Καπου διαβασα οτι υπαρχει μεσα στο ηλεκτρονικο συστημα της αστυνομιας καταχωρημενη, σε περιπτωση που γινει ελεγχος τις μερες μεχρι να βγει μπορουν να τη βρουν εκει; Υπαρχει καποια συγκεκριμενη εξιουσοδοτηση η απλη μεσω ΚΕΠ;
Joshua21 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 2 λεπτά πριν, stefz25 είπε Καπου διαβασα οτι υπαρχει μεσα στο ηλεκτρονικο συστημα της αστυνομιας καταχωρημενη, σε περιπτωση που γινει ελεγχος τις μερες μεχρι να βγει μπορουν να τη βρουν εκει; Υπαρχει καποια συγκεκριμενη εξιουσοδοτηση η απλη μεσω ΚΕΠ; Δεν ισχύει αυτό που διάβασες, όπως έγραψα και παραπάνω είναι υποχρεωτικό να δείχνεις την πρωτότυπη. Ίσως να παρακρατείται από κάποια υπηρεσία, πως θα το ξέρει αυτό το όργανο? Και όχι, δεν χρειάζεται συγκεκριμένη εξουσιοδότηση. Επίσης μόλις είδα ότι μπορεί να κάνει αίτηση και ο ίδιος ηλεκτρονικά: https://www.gov.gr/upourgeia/oloi-foreis/topike-autodioikese-periphereies/antigrapho-adeias-kuklophorias-okhematon-idiotikes-khreses-ikh
stefz25 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Τελευταια ερωτηση και σε ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σου, το οτι οδηγαω εγω το αυτοκινητο σε αλλη πολη και δεν ειναι στο ονομα μου, δεν σημαινει οτι δεν μπορω να δηλωσω οτι εγω την εχασα ετσι; Εννοω δεν μπορει να μου πει η αστυνομια οτι αφου δεν ειναι στο ονομα σου πρεπει να ερθει να πει οτι την εχασε αυτος που ειναι στο ονομα του.
Joshua21 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Άσχετα ποιος την έχασε, ο ιδιοκτήτης πρέπει να δηλώσει την απώλεια.
stefz25 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Παιδια αν εχει κανει καποιος αιτηση επανεκδοσης μπορει να μου πει ποσο καιρο εκανε να βγει η καινουρια αδεια.
Γιάννης Platano Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2021 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Δεν ισχύει αυτό που διάβασες, όπως έγραψα και παραπάνω είναι υποχρεωτικό να δείχνεις την πρωτότυπη. Ίσως να παρακρατείται από κάποια υπηρεσία, πως θα το ξέρει αυτό το όργανο? Και όχι, δεν χρειάζεται συγκεκριμένη εξουσιοδότηση. Επίσης μόλις είδα ότι μπορεί να κάνει αίτηση και ο ίδιος ηλεκτρονικά: https://www.gov.gr/upourgeia/oloi-foreis/topike-autodioikese-periphereies/antigrapho-adeias-kuklophorias-okhematon-idiotikes-khreses-ikh Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σταδιακά, θα ενταχθούν και άλλες περιφέρειες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα