Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αξιοσημείωτα:
1. Ο χρήστης μπορεί πλέον να επιλέξει αν θέλει μια εφαρμογή να χρησιμοποιεί την τοποθεσία όταν η εφαρμογή δεν είναι στο προσκήνιο (όπως στο iOS):

Screen+Shot+2019-03-13+at+10.42.10+AM.pn

2. Περισσότερος έλεγχος όσον αφορά σε ποιους φακέλους μπορεί μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση
3. Δε θα μπορούν πλέον εφαρμογές να εμφανίζονται ξαφνικά στο προσκήνιο, πιάνοντας όλην την οθόνη μονομιάς, αλλά μόνο με notification (πχ μια εφαρμογή κλήσης θα δείχνει notification αντί να πιάνει όλην την οθόνη)
4. Μοναδικοί σειριακοί αριθμοί (device id, imei, mac address) δε θα είναι πλέον προσβάσιμα από τις εφαρμογές)
5. Οι εφαρμογές θα μπορούν πλέον να δημιουργούν πιο συγκεκριμένες συντομεύσεις για να κάνουν share περιεχόμενο, πχ share φωτογραφίας κατευθείαν σε ένα συνομιλητή σε chat εφαρμογή: 

image6.png


6. Δυνατότητα εμφάνισης ρυθμίσεων της εφαρμογής κατευθείαν μέσα από την εφαρμογή ώστε να μη χρειάζεται ο χρήστης να πηγαίνει στις ρυθμίσεις του λειτουργικού: 

image4.png
7. Καλύτερη υποστήριξη δυναμικού βάθος σε μια φωτογραφία για να έχουμε τέτοια εφέ (προφανώς αυτό το κάνουν ήδη κάποια android κινητά, αλλά τώρα βελτιώνεται το τι μπορεί να κάνει ο πυρήνας του λειτουργικού):
 image2.jpg

8. Υποστήριξη καινούριων codecs όπως ο open source video codec AV1 (καλό για streaming), ο Opus (audio code βελτιστωποιημένος για streaming φωνής & ήχου) και ο HDR10+ για high dynamic range video σε συσκευές που το υποστηρίζουν.

Τα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά αφορούν κλασικά τη βελτιώση στην ασφάλεια και στην απόδοση του λειτουργικού αλλά και στα εργαλεία των developers.



Πηγή: Android Developers Blog

Επεξ/σία από ktiniatros
Δημοσ.

Respect για το 1 και το 4. To 3 δεν θεωρω οτι θα εχει διαφορα απο τη σημερινη υλοποιηση που οταν χτυπαει το τηλεφωνο ή ερχεται καποιο μηνυμα, βγαινει απλα σε ενα "παραθυρο" που πιανει το 1/5 της οθονης και υπαρχει εδω και αρκετες εκδοσεις. Τελος το 6 περιμενα να το δω χρονια σε συγχρονο mobile os, μιας και την ιδια λειτουργια την ειχα δει στο symbian s60 πριν 10+ χρονια!

Διαβασα βεβαια το πρωι αυτο, το οποιο ειναι για πολλα facepalms :P
https://www.androidpolice.com/2019/03/14/android-q-app-info-picks-up-new-stats-rebrands-disable-as-uninstall-for-system-apps/

Δημοσ.

To 3 φανταζομαι οτι εχει σχεση με την κακη συνηθεια εγκατεστημενων εφαρμογων να πετανε full size διαφημισεις ακομα και οταν δεν τρεχουν και μετα ψαχνεσαι αν εχεις κολλησει ιο ή πως στο καλο να το σταματησεις αυτο.

Κατα τα αλλα καλοδεχουμενες οι αλλαγες, τωρα ειναι τοσο ριζοσπαστικες για να δικαιολογουν νεα εκδοση; Μεγαλη συζητηση... Για το version fragmentation θα γινει κατι επιτελους;

Δημοσ.
4 ώρες πριν, asmilon είπε

Κατα τα αλλα καλοδεχουμενες οι αλλαγες, τωρα ειναι τοσο ριζοσπαστικες για να δικαιολογουν νεα εκδοση; Μεγαλη συζητηση... Για το version fragmentation θα γινει κατι επιτελους;

Οχι, γιατί οι κατασκευαστές δεν θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό. H Google προσπάθησε να το βελτιώσει αυτό με το project Treble που μείωνε αρκετά το χρόνο που χρειαζόταν οι OEMs για το development των καινούριων εκδόσεων Android, αλλά όπως είδαμε και στη πράξη οι χρόνοι μειώθηκαν ελάχιστα.

Απλά οι κατασκευαστές θέλουν να ωθήσουν τους καταναλωτές σε καινούριες συσκευές και έτσι να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Για αυτό άλλωστε σπανίως βλέπουμε OEM να υποστηρίζει συσκευή πάνω από δύο χρόνια. Από τεχνικής άποψης θα μπορούσαν να το κάνουν λόγω Project Treble, αλλά δεν τους συμφέρει πλέον.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...