Προς το περιεχόμενο

aps-c, m43 και εύρος φακών ανά εταιρία

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στο forum

Είμαι κάτοχος μίας d3100 με έναν kit φακό και έναν 35mm 1.8g. Μετά από 8 ένδοξα χρόνια μαζί της, μάλλον ήρθε η ώρα να την αλλάξω αν και ακόμα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Νιώθω πλέον οτι χρειάζομαι πιο άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις, καλύτερη απόκριση σε iso, καθώς και καλύτερη οθόνη, γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι τραβάω (με f1.8 είναι σκέτο μαρτύριο το τι είναι in focus και το όχι). Σκεφτόμουν λοιπόν να πάω στην d7200. Έχω όμως κάποιους ενδοιασμούς για τον όγκο, γιατί ακόμη και η d3100 έχει μείνει πίσω φορές που δεν έχω όρεξη για κουβάλημα. 

Έριξα μια ματιά λοιπόν σε mirrorless, και εκεί άρχισε το μπέρδεμα. Είδα αρκετά μοντέλα σε sony, fuji, olympus, canon. Μιλάμε για τιμές σώματος περί το budget της 7200 (e-infinity, amazon included). Γενικά αυτό που κοιτούσα ήταν απαραίτητα να έχει viewfinder και as many dials (ή/και function buttons) as possible. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα μου φαινόταν αν υπήρχε user preset, γιατί πρόσφατα χρειάστηκε να καλύψω (ερασιτεχνικά) event σε ανοιχτό χώρο, με κομμάτι του να είναι στη σκιά και κομμάτι του στον ήλιο, με αποτέλεσμα να χρειάζομαι 2-3 κλικ για να σετάρω κάθε φορά που μετακινούμουν.

Το ζήτημά μου είναι το εξής. Επί του παρόντος τραβάω πιο πολύ δρόμο, πρόσωπα (όχι τόσο πορτρέτα) και μετά τα υπόλοιπα "all around" σε ταξίδια κοκ. Δεν έχω καταλήξει όμως σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ φακών ακόμη, γιατί είναι πολλοί που δεν έχω δοκιμάσει να δω κατά πόσο με ικανοποιεί αισθητικά το κλικ που μπορεί να μου προσφέρουν. Θέλω λοιπόν να μπορώ να χτίσω πάνω στην κάμερα που θα αγοράσω. Αυτό που διάβασα είναι οτι το m43 format (φτιάχτηκε για να) έχει μεγάλο εύρος φακών, αλλά με ανησυχεί το κατά πόσο downgrade θα είναι από dof και νυχτερινές λήψεις (που τραβάω αρκετά) θα είναι ένας μικρότερος αισθητήρας. Και γενικότερα κυκλοφορούν αρκετά αντικρουόμενες απόψεις επ'αυτού.

Υπάρχει κάτι σε mirrorless στο budget της 7200 με παρόμοια ποιότητα εικόνας, αλλά να μην έχει μεγάλη απόκλιση σε εύρος (και κατά κύριο λόγο, κόστος) φακών; Ή να μπορεί να φορέσει κάποιον αντάπτορα για f mount χωρίς να χάνει ποιότητα εικόνας (και ιδανικά και af);  Ή είμαι καταδικασμένος να κουβαλάω όλη μου τη προίκα κάθε φορά;

Επεξ/σία από giannis_al
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πιο συμφέρουσα αναβάθμιση , είναι να πουλήσεις το σώμα της d3100   και να πάρεις ένα σώμα d3500 . 

Αν δώσεις τη d3100 120 ευρώ (πιστεύω εύκολα) με ούτε 140 ευρώ, έχεις καινούργιο σώμα , με καλύτερες επιδόσεις

https://www.eglobalcentral.eu/nikon-d3500-body-only-digital-slr-cameras-black-kit-box.html

το οποίο είναι ισάξιο με  mirroless που κοστίζουν παραπάνω

https://cameradecision.com/compare/Fujifilm-X-T2-vs-Nikon-D3500

και δεν υστερεί και από πολύ ακριβότερες

https://cameradecision.com/compare/Nikon-D3500-vs-Fujifilm-X-T3

4 ώρες πριν, nickolas είπε

Μια μοντέρνα Μ43 δεν υστερεί κάπου από την D3100. H πρόοδος στην τεχνολογία των αισθητήρων έχει καλύψει το 1 στοπ στο μέγεθος του αισθητήρα.

Το φανταζομαι οτι δε θα υστερει απο την d3100, αλλα αυτη τη στιγμη συγκρινεται με τις aps c στο ιδιο budget.. Δε μου αρκει δηλαδη να παρω μια m43 με 400 ευρω και να εχω ιδιο dof και ιδια φωτεινοτητα στο νυχτερινο λογω καλυτερης ανοχης σε iso αλλα μικροτερου αισθητηρα. Αλλα δεν ξερω αν απλως "δεν υστερει απο την 3100" ή αν "ειναι σχεδον ιδιας αποδοσης με μια aps c αντιστοιχων χρηματων" 

2 ώρες πριν, Dr_73 είπε

Η πιο συμφέρουσα αναβάθμιση , είναι να πουλήσεις το σώμα της d3100   και να πάρεις ένα σώμα d3500 . 

Αν δώσεις τη d3100 120 ευρώ (πιστεύω εύκολα) με ούτε 140 ευρώ, έχεις καινούργιο σώμα , με καλύτερες επιδόσεις

https://www.eglobalcentral.eu/nikon-d3500-body-only-digital-slr-cameras-black-kit-box.html

το οποίο είναι ισάξιο με  mirroless που κοστίζουν παραπάνω

https://cameradecision.com/compare/Fujifilm-X-T2-vs-Nikon-D3500

και δεν υστερεί και από πολύ ακριβότερες

https://cameradecision.com/

Η 3100 θα κληροδοτηθει στην αδερφη μου. (ΜΕ τον kit φακο) Αλλα οπως και να εχει, δε νομιζω οτι εχει νοημα να παω στο αντιστοιχα συγχρονο μηχανημα της ιδιας σειρας. 

Αν μεινω σε dslr λογικά θα παω στην D7200. Θελω τα dials και τα presets. Αν παω σε κατι αλλο θα ειναι σε mirrorless, μονο αν εχει αντιστοιχους χειρισμους και βρω καποιο τροπο να μπαινουν οι nikon φακοι πανω της ή να εχει αντιστοιχο ευρος φακων σε χαμηλό budget. 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας 😁

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eγω λεω να πας στην σειρα 7000 της Νικον στιβαροτητα και εργονομια και εχεις και ετοιμους τους φακους σου να κουμπωσουν πανω (δλδ δεν αλλαζεις εταιρια εχει καποια σοβαρα πλεονεκτηματα)

Αν δεν μπορεις τον ογκο της dslr και θες ντε και καλα μιρορλες πηγαινε σε Fuji XT  ή Sony A6500 (γιατι οχι και μ4/3 αλλα με καταληλους φακους)

Eγω που εχω και dslr και μιρρορλες αν εμενα μονο με τη μιρρορλες(δεν ειναι εργονομικη αλλα ειναι σουπερ φορητη)  παντως για καποιο λογο θα ξανα-αναζητουσα πισω την DSLR (λογω στιβαροτητας και πιασιματος εργονομιας)... Τις δουλευω και τις δυο μηχανες αναλογα τη περισταση και οι φακοι απο την μεγαλη καμερα τους κουμπωνω στην μιρρορλες οποτε μεγαλη ευκολια ....

Οποτε λεω να πας απο καποιο μαγαζι να δοκιμασεις live να δεις πως σου φαινονται τα κουμπια και η παραμετροποιηση αν θα κοιταξεις για μεταβαση σε mirrorless..Αν σου αρεσει η εργονομια κοιτα μετα να δεις και πως τα πανε απο θεματα δευτερευοντα.(ταχυτητα focus κλπ)

Επεξ/σία από afterhours

14 ώρες πριν, giannis_al είπε

Καλησπέρα στο forum

Είμαι κάτοχος μίας d3100 με έναν kit φακό και έναν 35mm 1.8g. Μετά από 8 ένδοξα χρόνια μαζί της, μάλλον ήρθε η ώρα να την αλλάξω αν και ακόμα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Νιώθω πλέον οτι χρειάζομαι πιο άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις, καλύτερη απόκριση σε iso, καθώς και καλύτερη οθόνη, γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι τραβάω (με f1.8 είναι σκέτο μαρτύριο το τι είναι in focus και το όχι). Σκεφτόμουν λοιπόν να πάω στην d7200. Έχω όμως κάποιους ενδοιασμούς για τον όγκο, γιατί ακόμη και η d3100 έχει μείνει πίσω φορές που δεν έχω όρεξη για κουβάλημα. 

Έριξα μια ματιά λοιπόν σε mirrorless, και εκεί άρχισε το μπέρδεμα. Είδα αρκετά μοντέλα σε sony, fuji, olympus, canon. Μιλάμε για τιμές σώματος περί το budget της 7200 (e-infinity, amazon included). Γενικά αυτό που κοιτούσα ήταν απαραίτητα να έχει viewfinder και as many dials (ή/και function buttons) as possible. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα μου φαινόταν αν υπήρχε user preset, γιατί πρόσφατα χρειάστηκε να καλύψω (ερασιτεχνικά) event σε ανοιχτό χώρο, με κομμάτι του να είναι στη σκιά και κομμάτι του στον ήλιο, με αποτέλεσμα να χρειάζομαι 2-3 κλικ για να σετάρω κάθε φορά που μετακινούμουν.

Το ζήτημά μου είναι το εξής. Επί του παρόντος τραβάω πιο πολύ δρόμο, πρόσωπα (όχι τόσο πορτρέτα) και μετά τα υπόλοιπα "all around" σε ταξίδια κοκ. Δεν έχω καταλήξει όμως σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ φακών ακόμη, γιατί είναι πολλοί που δεν έχω δοκιμάσει να δω κατά πόσο με ικανοποιεί αισθητικά το κλικ που μπορεί να μου προσφέρουν. Θέλω λοιπόν να μπορώ να χτίσω πάνω στην κάμερα που θα αγοράσω. Αυτό που διάβασα είναι οτι το m43 format (φτιάχτηκε για να) έχει μεγάλο εύρος φακών, αλλά με ανησυχεί το κατά πόσο downgrade θα είναι από dof και νυχτερινές λήψεις (που τραβάω αρκετά) θα είναι ένας μικρότερος αισθητήρας. Και γενικότερα κυκλοφορούν αρκετά αντικρουόμενες απόψεις επ'αυτού.

Υπάρχει κάτι σε mirrorless στο budget της 7200 με παρόμοια ποιότητα εικόνας, αλλά να μην έχει μεγάλη απόκλιση σε εύρος (και κατά κύριο λόγο, κόστος) φακών; Ή να μπορεί να φορέσει κάποιον αντάπτορα για f mount χωρίς να χάνει ποιότητα εικόνας (και ιδανικά και af);  Ή είμαι καταδικασμένος να κουβαλάω όλη μου τη προίκα κάθε φορά;

Ένα από τα πράγματα που δεν κατάλαβα ,  όχι φυσικά ότι κρίνεται απαραίτητο ,  είναι αυτό που λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε τι τραβάτε ,  αν δλδ έχετε την ανάγκη να βλέπετε κάθε φορά την οθόνη στην πλάτη σχετικά με την τελευταία εικόνα που τραβήξατε .  Την καλημέρα μου οπωσδήποτε ,  αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι εφόσον έχετε κάνει τις ρυθμίσεις που θέλετε σε μανιουαλ ,  αυτό που μένει είναι να ισορροπησετε την έκθεση στο βαθμό που επιθυμείτε φυσικά ,  χωρίς να χρειάζεται να δείτε τίποτε απολύτως . 

• Like 2

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

3 ώρες πριν, afterhours είπε

Eγω λεω να πας στην σειρα 7000 της Νικον στιβαροτητα και εργονομια και εχεις και ετοιμους τους φακους σου να κουμπωσουν πανω (δλδ δεν αλλαζεις εταιρια εχει καποια σοβαρα πλεονεκτηματα)

Αν δεν μπορεις τον ογκο της dslr και θες ντε και καλα μιρορλες πηγαινε σε Fuji XT  ή Sony A6500 (γιατι οχι και μ4/3 αλλα με καταληλους φακους)

Eγω που εχω και dslr και μιρρορλες αν εμενα μονο με τη μιρρορλες(δεν ειναι εργονομικη αλλα ειναι σουπερ φορητη)  παντως για καποιο λογο θα ξανα-αναζητουσα πισω την DSLR (λογω στιβαροτητας και πιασιματος εργονομιας)... Τις δουλευω και τις δυο μηχανες αναλογα τη περισταση και οι φακοι απο την μεγαλη καμερα τους κουμπωνω στην μιρρορλες οποτε μεγαλη ευκολια ....

Οποτε λεω να πας απο καποιο μαγαζι να δοκιμασεις live να δεις πως σου φαινονται τα κουμπια και η παραμετροποιηση αν θα κοιταξεις για μεταβαση σε mirrorless..Αν σου αρεσει η εργονομια κοιτα μετα να δεις και πως τα πανε απο θεματα δευτερευοντα.(ταχυτητα focus κλπ)

Ξέρω οτι θα με καλύψει η d7200, απλώς φοβάμαι οτι θα μείνει σπίτι σ εμετακινήσεις εντός πόλεις και θα είναι κουραστική σε ταξίδια. Γι αυτό θα ήθελα να περάσω σε mirrorless, αν υπάρχει κάτι με αντίστοιχο picture quality και κόστος να χτίσω πάνω της. Κοιτούσα κάτι σε fuji xt-20 ή sony a6300

4 ώρες πριν, babisskg είπε

Ένα από τα πράγματα που δεν κατάλαβα ,  όχι φυσικά ότι κρίνεται απαραίτητο ,  είναι αυτό που λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε τι τραβάτε ,  αν δλδ έχετε την ανάγκη να βλέπετε κάθε φορά την οθόνη στην πλάτη σχετικά με την τελευταία εικόνα που τραβήξατε .  Την καλημέρα μου οπωσδήποτε ,  αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι εφόσον έχετε κάνει τις ρυθμίσεις που θέλετε σε μανιουαλ ,  αυτό που μένει είναι να ισορροπησετε την έκθεση στο βαθμό που επιθυμείτε φυσικά ,  χωρίς να χρειάζεται να δείτε τίποτε απολύτως. 

Υπάρχουν φορές που λόγω γωνιών αναγκάζεσαι να τραβήξεις με live view. Όπως και υπάρχουν φορές που χρησιμοποιείς αρκετά ρηχό βάθος πεδίου και έχεις artifacts σε πολύ κοντινή απόσταση βάθους, όπου είναι αρκετά δύσκολο να κρίνεις από το viewfinder με ακρίβεια αν είσαι in focus ή ελάχιστα out of. Σε τέτοιες καταστάσεις, η οθόνη χρειάζεται να απεικονίζει κατατοπιστικά το τι βγάζεις/έβγαλες. Σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η d3100 έχει κακή απόκριση σε υψηλά iso και προσπαθώ να έχω όσο πιο μικρό f stop γίνεται, και οτι κάποιες φορές χρησιμοποιώ autofocus γιατί τραβάω μετακινούμενες λήψεις και δε συμφέρει να κάνω μόνος μου, έχω βρεθεί σε καταστάσεις που το focus δεν είναι εκεί που το ήθελα, αλλά σε άλλο artifact που αναγνωρίστηκε στην ίδια "ζώνη" του autofocus. Και δυστυχώς, το έχω δει πολύ αργά, όταν οι φωτογραφίες περνάνε στον υπολογιστή. 

18 λεπτά πριν, giannis_al είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Ξέρω οτι θα με καλύψει η d7200, απλώς φοβάμαι οτι θα μείνει σπίτι σ εμετακινήσεις εντός πόλεις και θα είναι κουραστική σε ταξίδια. Γι αυτό θα ήθελα να περάσω σε mirrorless, αν υπάρχει κάτι με αντίστοιχο picture quality και κόστος να χτίσω πάνω της. Κοιτούσα κάτι σε fuji xt-20 ή sony a6300

Υπάρχουν φορές που λόγω γωνιών αναγκάζεσαι να τραβήξεις με live view. Όπως και υπάρχουν φορές που χρησιμοποιείς αρκετά ρηχό βάθος πεδίου και έχεις artifacts σε πολύ κοντινή απόσταση βάθους, όπου είναι αρκετά δύσκολο να κρίνεις από το viewfinder με ακρίβεια αν είσαι in focus ή ελάχιστα out of. Σε τέτοιες καταστάσεις, η οθόνη χρειάζεται να απεικονίζει κατατοπιστικά το τι βγάζεις/έβγαλες. Σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η d3100 έχει κακή απόκριση σε υψηλά iso και προσπαθώ να έχω όσο πιο μικρό f stop γίνεται, και οτι κάποιες φορές χρησιμοποιώ autofocus γιατί τραβάω μετακινούμενες λήψεις και δε συμφέρει να κάνω μόνος μου, έχω βρεθεί σε καταστάσεις που το focus δεν είναι εκεί που το ήθελα, αλλά σε άλλο artifact που αναγνωρίστηκε στην ίδια "ζώνη" του autofocus. Και δυστυχώς, το έχω δει πολύ αργά, όταν οι φωτογραφίες περνάνε στον υπολογιστή. 

Κατανοητό μεν ,  παρολαυτα η οθόνη στην πλάτη μιας DSLR  δύσκολα θα σας δώσει τέτοια ευκρίνεια ,  αναφέρομαι στο σημείο εστίασης ,  συνδυαστικά με auto focus λειτουργία .  Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί ακόμη και αν διαθέτει flip screen και ο λόγος πλέον είναι ξεκάθαρα στον μηχανισμό του auto focus ,  η αν προτιμάτε θα πρέπει να είστε πολύ βέβαιος ότι ο συγκεκριμένος αποδίδει πραγματικά αυτό που πρέπει .  

Παρένθεση ,  η λειτουργία που ζητάτε καλύπτεται μόνον από χειροκίνητη εστίαση ,  φυσικά με τις ανάλογες δυσκολίες σε ταχύτητα απόκρισης γύρω από την σκηνή που θέλετε .  Εάν κάτι τέτοιο δλδ η δυσκολία στην απόκριση δεν σας είναι εμπόδιο ,  τότε και μόνον τότε πάτε για mirrorless σώμα ,  όπου και πάλι δεν πρόκειται να δείτε διαφορά εφόσον είναι αναγκαστική συνθήκη η χρήση του auto focus .  Ένας τέτοιος συνδυασμός πρακτικά δεν απέχει από έναν DSLR συνδυασμό ,  όμως με την αξιοποίηση του focus peaking ,  συν την χειροκίνητη εστίαση το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που ζητάτε ....... σχεδόν ....... μιας και για μένα το θέμα δεν είναι τόσο στο σύστημα όσο στις δικές σας ανάγκες και πόσο αυτές κάνουν απαιτητή την αυτόματη εστίαση .  

Χρησιμοποιώ και τα δύο συστήματα ,  όμως η ανάγκη του auto focus σε μένα δεν είναι έως καθόλου απαραίτητη . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για compact διάσταση με χαμηλό βάρος υπάρχει και η επιλογή της Sony (α6xxx) μαζί με τον Sigma 30 1.4. Αν θες πιο ευρυγώνιο, ο Sigma 16 1.4 είναι μια καλή επιλογή. Short tele καλύπτεις με τον Sigma 56 1.4. Tέλος για ευελιξία υπάρχει πάντα ο κιτ 16-55 που αν και "άθλιος" σε σχέση με καλούς prime, κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά του.

Επεξ/σία από akisk

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν υπηρχε η καμερα που περιγραφεις η οποια δηλαδη

Εχει dials και preset modes σε ημιεπαγγελματικο βαθμο

Εχει μικρο ογκο και βαρος

Εχει την καλύτερη-δευτερη καλυτερη γκαμα φακων σε ποικιλια-τιμη

Ικανοποιητικη ποιοτητα εικονας

Κοστιζει κατω απο 1000 ευρω

Νομιζω καταλαβαινεις οτι ολοι αυτοι θα περναμε. Κοψε κατι απο ολα να μην παιδευεσαι αδικα

πχ κοβεις πρωτο->canon m50,sony a6300

κοβεις δευτερο _>d7200

τριτο->fuji xt20 

τεταρτο->em5 ii, καποια πανασονικ 

Επισης μην βασιζεσαι μονο στο τι λενε τα χαρτια, προσπαθησε να δεις εικονες συγκριτικα και κριτικες. πχ συγκριση d3500 με xt2 ειναι λιγο αστεια 

Επεξ/σία από Ablaoublas_542
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...