Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

είμαι τεταρτοετής φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ και το καλοκαίρι παίρνω πτυχίο. Το πλάνο μέχρι και σήμερα ήταν να τελειώσω, να μπω στρατό τον Αύγουστο ώστε από το καλοκαίρι του 2020 να αρχίσω να ψάχνω για δουλειά. Όμως, εχθές έπεσα στη σελίδα με τα προγράμματα Μεταπτυχιακού της σχολής μου (τα οποία και δημιουργήθηκαν φέτος) και άρχισα να μπαίνω σε σκέψεις για τη κατεύθυνση Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουμε. Η φοίτηση είναι 3 εξάμηνα (2 με μαθήματα, 3ο Διπλωματική) και σκέφτομαι ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα για ένα επιπλέον εφόδιο σε μια αγορά που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Απλώς δεν ξέρω εάν το κέρδος (το οποίο σίγουρα υπάρχει) είναι αρκετά μεγάλο για να θυσιάσω αυτόν τον 1.5 χρόνο (ειδικότερα σε έναν κλάδο ο οποίος -παρ΄όλο που είπα ότι αυξάνει τις απαιτήσεις- βρίσκεται σε άνθιση) συν τα περίπου 2000 ευρώ.

Τα μαθήματα είναι:

1ο εξάμηνο

1. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ
2. ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
4. ΤΕΧΝΗΤΗ ΟΡΑΣΗ
5. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ
6. ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΣΗΜΑΤΩΝ – ΝΕΥΡΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
7. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

2ο εξάμηνο

1. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
2. ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΥΦΥΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
4. ΒΑΘΙΑ ΜΑΘΗΣΗ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
5. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
6. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

Είναι ενδιαφέροντα με μια πρώτη ματιά και οι περισσότεροι καθηγητές αξιόλογοι (κρίνοντας τους από το Προπτυχιακό).

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες επί του θέματος. Ειδικά άμα είναι από επαγγελματίες σχετικούς με το αντικείμενο. :)

*Σημειώνω ότι δεν ενδιαφέρομαι για PhD, να γίνω ερευνητής κ.λπ στη πορεία.

Επεξ/σία από Asevastos
Δημοσ.

Με τι ακριβώς θες να ασχοληθείς επαγγελματικα? Γιατί άλλες θέσεις κυνηγας με bachelor και άλλες με master. 

Δημοσ.

Βγάζω από έξω το ότι έχουν ενδιαφέρον.

Να κάνεις το μεταπτυχιακό.

Σου ανοίγει άλλες πόρτες στο μέλλον και ποτέ δεν ξέρεις που θα είσαι ή τι θα κάνεις σε 2 , 3 ή 10 χρόνια.

Η ζωή καμιά φορά είναι αστεία στο πως έρχονται στα πράγματα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, kaliakman είπε

Με τι ακριβώς θες να ασχοληθείς επαγγελματικα? Γιατί άλλες θέσεις κυνηγας με bachelor και άλλες με master. 

Software Development, Web τεχνολογίες κυρίως αλλά ενδιαφέρομαι και για Machine Learning(πήρα και μάθημα αυτό το εξάμηνο) οπότε θα είχε πολύ ενδιαφέρον να συνδυάσω Web Apps με AI.

2 ώρες πριν, ZauZ είπε

Βγάζω από έξω το ότι έχουν ενδιαφέρον.

Να κάνεις το μεταπτυχιακό.

Σου ανοίγει άλλες πόρτες στο μέλλον και ποτέ δεν ξέρεις που θα είσαι ή τι θα κάνεις σε 2 , 3 ή 10 χρόνια.

Η ζωή καμιά φορά είναι αστεία στο πως έρχονται στα πράγματα. 

Αυτή είναι μια αλήθεια υπέρ του να το κάνω. Γενικότερα, ζυγίζω παραμέτρους και βλέπω στο τέλος προς τα που γέρνει η ζυγαριά.

Επεξ/σία από Asevastos
Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρον τομέας. Και εγώ είμαι στο τμήμα πληροφορικής στο 3ο έτος και επειδή είχα το εξάμηνο που πέρασε τεχνητή νοημοσύνη σαν μάθημα μου φάνηκε και μένα πολύ ενδιαφέρον. Επίσης τα μαθήματα που παραθέτεις φαίνονται ενδιαφέρον και το κόστος των 2000€ αρκετά βατό. Τωρα, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεις να χρησιμοποιήσεις ή αν χρησιμοποιοειται ήδη η ΑΙ στα web apps, αλλά σίγουρα στο σύντομο μέλλον όλον και σε περισσότερα πράγματα θα συναντάς ΑΙ. Βλεπε Smartphones, smart devices κλπ. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το αν ενδιαφέρεσαι να πας εξωτερικό γιατί Ελλάδα να δουλέψεις πάνω σε ΑΙ ακούγεται αστείο. Σπάνια να βρεις κάποια αγγελία που να παίζει κάτι τέτοιο.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Asevastos είπε

Καλησπέρα,

είμαι τεταρτοετής φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ και το καλοκαίρι παίρνω πτυχίο. Το πλάνο μέχρι και σήμερα ήταν να τελειώσω, να μπω στρατό τον Αύγουστο ώστε από το καλοκαίρι του 2020 να αρχίσω να ψάχνω για δουλειά. Όμως, εχθές έπεσα στη σελίδα με τα προγράμματα Μεταπτυχιακού της σχολής μου (τα οποία και δημιουργήθηκαν φέτος) και άρχισα να μπαίνω σε σκέψεις για τη κατεύθυνση Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουμε. Η φοίτηση είναι 3 εξάμηνα (2 με μαθήματα, 3ο Διπλωματική) και σκέφτομαι ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα για ένα επιπλέον εφόδιο σε μια αγορά που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Απλώς δεν ξέρω εάν το κέρδος (το οποίο σίγουρα υπάρχει) είναι αρκετά μεγάλο για να θυσιάσω αυτόν τον 1.5 χρόνο (ειδικότερα σε έναν κλάδο ο οποίος -παρ΄όλο που είπα ότι αυξάνει τις απαιτήσεις- βρίσκεται σε άνθιση) συν τα περίπου 2000 ευρώ.

Τα μαθήματα είναι:

1ο εξάμηνο

1. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ
2. ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
4. ΤΕΧΝΗΤΗ ΟΡΑΣΗ
5. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ
6. ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΣΗΜΑΤΩΝ – ΝΕΥΡΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
7. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

2ο εξάμηνο

1. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
2. ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΥΦΥΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
4. ΒΑΘΙΑ ΜΑΘΗΣΗ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
5. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
6. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

Είναι ενδιαφέροντα με μια πρώτη ματιά και οι περισσότεροι καθηγητές αξιόλογοι (κρίνοντας τους από το Προπτυχιακό).

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες επί του θέματος. Ειδικά άμα είναι από επαγγελματίες σχετικούς με το αντικείμενο. :)

*Σημειώνω ότι δεν ενδιαφέρομαι για PhD, να γίνω ερευνητής κ.λπ στη πορεία.

εγω ειμαι γενικα της αντιθετης αποψης με τους περισσοτερους, δηλαδη να μη κανεις κατι που δε το θες μονο και μονο για το χαρτι. οι εποχες των παχιων αγελαδων τελειωσαν, για καθε εναν που βρηκε δουλεια επειδη ειχε το παραπανω χαρτι, υπαρχουν αλλοι 100 που γραφουν παραγγελιες απανω του.

αν λοιπον το ΘΕΣ τοτε γνωμη μου ειναι να ζοριστεις να το κανεις ΠΡΙΝ το στρατο. μη σου μπαινουν ιδεες να βρεις δουλεια να μαζεψεις λεφτα να το κανεις, το χασες το "κορμι". το θεμα ειναι να το κανεις ΤΩΡΑ που χεις τη θεληση, την ορεξη και το χρονο, πραματα τα οποια θα φροντισει να σου στερησει η καθε δουλεια εκει εξω

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια παρόμοιο μεταπτυχιακό στο ΤΕΙ Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και είναι δωρεάν.

http://msc.it.teithe.gr/?lang=el

Απ' ότι βλέπω όμως στο ΑΠΘ είναι κάπως πιο εξειδικευμένο.

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Asevastos είπε

Αυτή είναι μια αλήθεια υπέρ του να το κάνω. Γενικότερα, ζυγίζω παραμέτρους και βλέπω στο τέλος προς τα που γέρνει η ζυγαριά.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα για να μην το κάνεις. Το "πάρε ένα χαρτί γιατί θα κάνει καλό" είναι πολύ λάθος λογική. 

Σχετικά με το μεταπτυχιακό, δεν κατάλαβα. Στην αρχή λες ότι: 

14 ώρες πριν, Asevastos είπε

Το πλάνο μέχρι και σήμερα ήταν να τελειώσω, να μπω στρατό τον Αύγουστο ώστε από το καλοκαίρι του 2020 να αρχίσω να ψάχνω για δουλειά.

και μετά λες: 

14 ώρες πριν, Asevastos είπε

Σημειώνω ότι δεν ενδιαφέρομαι για PhD, να γίνω ερευνητής κ.λπ στη πορεία.

Τι από τα δύο ισχύει;

Τέλος, εάν θες να κάνεις MSc στο AI επειδή είναι το hype, τότε μην το κάνεις. Εάν θες να κάνεις επειδή σε ενδιαφέρει, τότε κάνε το. Το να θες να χρησιμοποιήσεις "ΑΙ" σε web apps είναι ΟΚ, αλλά δεν θέλεις μεταπτυχιακό για αυτό. Απλός χρήστης θα είσαι, δεν θα κάνεις develop machine learning methods αλλά θα χρησιμοποιείς τέτοιες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο μεταπτυχιακό δεν νομίζω ότι θα φτιάξει απαραίτητα δικές του machine learning μεθόδους. Τα μεταπτυχιακά είναι απλά για να πάρεις κάποιες καλές ιδέες ή να μάθεις να γίνεις πιο καλός στον γραπτό λόγο και στην έρευνα (συγγραφή papers κλπ).

Σίγουρα όμως τέτοιου είδους μεταπτυχιακά εμπεριέχουν και μεγάλο hype. Αντικείμενα όπως ευφυείς πράκτορες είναι περισσότερο θεωρητικά/ερευνητικά, το ίδιο και ο σημασιολογικός ιστός.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
22 ώρες πριν, Aggeluska είπε

Πολύ ενδιαφέρον τομέας. Και εγώ είμαι στο τμήμα πληροφορικής στο 3ο έτος και επειδή είχα το εξάμηνο που πέρασε τεχνητή νοημοσύνη σαν μάθημα μου φάνηκε και μένα πολύ ενδιαφέρον. Επίσης τα μαθήματα που παραθέτεις φαίνονται ενδιαφέρον και το κόστος των 2000€ αρκετά βατό. Τωρα, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεις να χρησιμοποιήσεις ή αν χρησιμοποιοειται ήδη η ΑΙ στα web apps, αλλά σίγουρα στο σύντομο μέλλον όλον και σε περισσότερα πράγματα θα συναντάς ΑΙ. Βλεπε Smartphones, smart devices κλπ. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το αν ενδιαφέρεσαι να πας εξωτερικό γιατί Ελλάδα να δουλέψεις πάνω σε ΑΙ ακούγεται αστείο. Σπάνια να βρεις κάποια αγγελία που να παίζει κάτι τέτοιο.

Βεβαίως μπορείς και να το χρησιμοποιήσεις, υπάρχουν ήδη ένα σωρό εφαρμογές που εμφανίζουν τεχνικές Μηχανικής Μάθησης. :) Πιθανότατα θα φύγω έξω μόλις ξεμπλέξω με τον στρατό.

21 ώρες πριν, Lezantas26 είπε

εγω ειμαι γενικα της αντιθετης αποψης με τους περισσοτερους, δηλαδη να μη κανεις κατι που δε το θες μονο και μονο για το χαρτι. οι εποχες των παχιων αγελαδων τελειωσαν, για καθε εναν που βρηκε δουλεια επειδη ειχε το παραπανω χαρτι, υπαρχουν αλλοι 100 που γραφουν παραγγελιες απανω του.

αν λοιπον το ΘΕΣ τοτε γνωμη μου ειναι να ζοριστεις να το κανεις ΠΡΙΝ το στρατο. μη σου μπαινουν ιδεες να βρεις δουλεια να μαζεψεις λεφτα να το κανεις, το χασες το "κορμι". το θεμα ειναι να το κανεις ΤΩΡΑ που χεις τη θεληση, την ορεξη και το χρονο, πραματα τα οποια θα φροντισει να σου στερησει η καθε δουλεια εκει εξω

Άμα είναι να το κάνω θα γίνει πριν τον στρατό, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που γράφεις είναι αλήθεια αλλά επίσης πλέον υπάρχουν δουλειές σε μεγάλες εταιρείες που έχουν ως προαπαιτούμενο το MSc(Ειδικά για ML Engineers).

14 ώρες πριν, Fortistis είπε

Αυτό είναι ένα επιχείρημα για να μην το κάνεις. Το "πάρε ένα χαρτί γιατί θα κάνει καλό" είναι πολύ λάθος λογική. 

Σχετικά με το μεταπτυχιακό, δεν κατάλαβα. Στην αρχή λες ότι: 

και μετά λες: 

Τι από τα δύο ισχύει;

Τέλος, εάν θες να κάνεις MSc στο AI επειδή είναι το hype, τότε μην το κάνεις. Εάν θες να κάνεις επειδή σε ενδιαφέρει, τότε κάνε το. Το να θες να χρησιμοποιήσεις "ΑΙ" σε web apps είναι ΟΚ, αλλά δεν θέλεις μεταπτυχιακό για αυτό. Απλός χρήστης θα είσαι, δεν θα κάνεις develop machine learning methods αλλά θα χρησιμοποιείς τέτοιες. 

Όπως προείπα, σκεφτόμουν να μπω στρατό τον Αύγουστο και μου μπήκε στο μυαλό η σκέψη να προχωρήσω τις σπουδές μου και να κάνω ένα Μεταπτυχιακό. Αλλά μετά σκοπεύω να εργαστώ κανονικά, εκτός Πανεπιστημίου. Ναι, εννοείται πώς μπορώ να πετύχω τους στόχους μου και χωρίς το Μεταπτυχιακό αλλά αυτό δεν αναιρεί τις γνώσεις γενικότερα που λαμβάνεις, χώρια το χαρτί που μετράει στην αγορά εργασίας. Ούτως ή άλλως και στη Πληροφορική μπορούσα να μη μπω και να γίνω καλός Web Developer και να βρω μια καλή δουλειά αλλά δε συγκρίνεται με τις γνώσεις που έλαβα συνολικά αυτά τα 4 χρόνια (και ας μη χρησιμοποιήσω τα μισά από αυτά ποτέ στη ζωή μου).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...