Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω ενα προβληματακι με ενα προγραμμα για calibration οθονης, για το οποιο αναφερομαι εδω.

Τελικα ειπα να κατεβασω ενα ετοιμο προφιλ απο εδω, και συγκεκριμενα το Dell U2312HM (Custom) . Το θεμα ειναι ομως οτι δε βλεπω καποια ουσιαστικη διαφορα, παρα μονο με τις OSD αλλαγες, δλδ RGB και brightness/contrast. Δεν υποτιθεται οτι θα επρεπε να αλλαξει και επιπλεον το πως φαινονται τα χρωματα, ισως το gamma, ή δεν ξερω και εγω τι αλλο;  Παντως και μονο με τις OSD ρυθμισεις βλεπω μεγαλη διαφορα σε σχεση με τις default ρυθμισεις που ειχα τοσα χρονια!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To icc color profile το χρησιμοποιούν μόνο συγκεκριμένες εφαρμογές. Από αυτές τις εφαρμογές κάποιες το χρησιμοποιούν μόνο όταν δείχνουν περιεχόμενο που είναι tagged ότι ανήκει σε κάποιο profile. Δηλαδή ποιο απλά το desktop των windows, ο photo viewer, οι video player το αγνοούν, ο firefox το χρησιμοποιεί μόνο αν η εικόνα λέει ότι είναι sRGB κλπ (εκτός αν αλλάξεις ρύθμιση οπότε θα το χρησιμοποιεί πάντα εκτός από τα css gradient) κλπ.

Κάνε μία δοκιμή, άνοιξε τον firefox και πήγαινε εδώ και εδώ. Αν βλέπεις και τις τρεις σειρές με χρώματα ολόιδιες σημαίνει ότι το icc profile είναι ίδιο με το sRGB (οπότε είναι σαν να μην έχεις βάλει), αν η πρώτη και η δεύτερη σειρά έχουν διαφορές τότε λειτουργεί.

Εγώ το calibration συνολικά της οθόνης που έχω για παιχνίδια το κάνω από το OSD και από το NVidia control panel με βάση τα ψεύτικα ζωντανά χρώματα που θέλω να βλέπω, αλλάζω και το gamma ώστε να κάνω ποιο φωτεινά και ψεύτικα τα σκούρα γκρι.

Το ICC profile το χρησιμοποιώ στην επαγγελματική wide gamut οθόνη μου ώστε να μπορώ να βλέπω σωστά το sRGB στο photoshop και τον firefox και να πλησιάζει αυτό που θα δει ο πελάτης μου. Παλιά είχα κάνει και ένα δικό μου custom ψεύτικο ICC profile και το είχα μετατρέψει σε 3D lut ώστε να βλέπω τις ταινίες στην επαγγελματική οθόνη λίγο λιγότερο oversaturated (όχι όμως τόσο ψόφιες όσο το sRGB).

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
6 hours ago, elpenor said:

Κάνε μία δοκιμή, άνοιξε τον firefox και πήγαινε εδώ και εδώ. Αν βλέπεις και τις τρεις σειρές με χρώματα ολόιδιες σημαίνει ότι το icc profile είναι ίδιο με το sRGB (οπότε είναι σαν να μην έχεις βάλει), αν η πρώτη και η δεύτερη σειρά έχουν διαφορές τότε λειτουργεί.

Αυτο ισχυει για το 2ο λινκ που εχεις βαλει; Βλεπω ακριβως τα ιδια χρωματα.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, elpaso1 είπε

Αυτο ισχυει για το 2ο λινκ που εχεις βαλει; Βλεπω ακριβως τα ιδια χρωματα.

Ναι για το δεύτερο link σε firefox. Πάντως αφού θέλεις να αλλάξεις γενικά την εικόνα της οθόνης και όχι να έχεις πιστά χρώματα για επαγγελματικούς λόγους εγώ θα έλεγα να ασχοληθείς μόνο με το OSD και το Nvidia panel και να τα φτιάξεις όπως σου αρέσει εσένα και όχι όπως είναι το πραγματικό sRGB που όλα είναι εντελώς ψόφια.

Δημοσ.

Αν θέλεις να κάνεις σωστό Calibration χρειάζεσαι κάποια συσκευή όπως το X-Rite i1Display Pro που μετράει την οθόνη σου και είτε σε παραπέμπει να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις μέσω του μενού της ή αν η οθόνη είναι επαγγελματική και υποστηρίζει hardware calibration το κάνει αυτόματα. Εκτός των παραπάνω το calibration πρέπει να επαναλλαμβάνεται συχνά διότι η οθόνη αλλάζει με τον καιρό.

Η χρήση ICC Profiles από το Internet δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση σωστές χρωματικές ρυθμίσεις αλλά είναι μια αρχή. Από εκεί και πέρα και ειδικά στο Brightness / Contrast που παίζει ρόλο και το φως του χώρους σου χωρίς Colorimeter δεν μπορείς να ρυθμίσεις με το μάτι. 

Χρησιμοποιώ 2 οθόνες μια που δεν υποστηρίζει Hardware Calibration και μια που υποστηριζει..Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα μέσω του X-Rite δεν έχει σχέση με το τι μπορείς να κάνεις με το μάτι. Επίσης αν αγοράσεις μια συσκευή Calibration μπορείς να ρυθμίζεις όλες τις οθόνες σου και τις τηλεοράσεις οπότε ίσως αξίζει αν σ'ενδιαφέρει το θέμα χρώμα + Brightness / Contrast.

• Like 2
Δημοσ.

Τελικά τα windows σήμερα χρησιμοποιούν το ICC και για το desktop και για τις εφαρμογές που τρέχουν μέσα τους ( με εξαίρεση κάποιες fullscreen ), είχα χρόνια να ασχοληθώ με το θέμα και τα πράγματα έχουν προχωρήσει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/3/2019 στις 7:18 ΠΜ, adi32 είπε

Μπορούμε κάπως να σώσουμε τις ρυθμίσεις του color calibration που κάνουμε στα Windows 10? 

Νομίζω ότι τα σώνει αυτόματα στο ICC profile αλλά δεν το έχω ψάξει/δοκιμάσει..

Τρέξε το calibration και δες αν αλλάζει το ICC..

Επεξ/σία από Jargon

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...