Nezakos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στην παρέα! Πρωτού αρχίσω, θέλω να σας ενημερώσω πως έγραψα πάρα πολλά, αλλά τα γράφω ώστε να καλύψω τις περισσότερες αρχικές απορίες σας. Έχω ένα θέμα με τις RAM μου και το έχω 2-3 χρόνια οπότε θα ήθελα μια άποψη από κάποιον που ίσως του έτυχε ή έχει μια εικόνα παραπάνω. Καταρχάς να σας ενημερώσω πως είμαι ένας Advanced User και νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ρωτάω κάτι για Hardware, οπότε μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε δίχως να υπάρχει πρόβλημα αν θα το καταλάβω ή όχι! Το πρόβλημα είναι στις RAM μου, οπότε θα σας αναφέρω το Hardware μου. Έχω ένα προηγούμενης γενιάς σύστημα, back to 2009-2012, αλλά μπορεί να κρατήσει συμπαθητικά-καλά ακόμα λόγω πως ΤΟΤΕ ήταν Top, οπότε ακόμα και τώρα κάνω το Gaming μου δίχως πρόβλημα. MOBO: 1156 - INTEL DP55WG / Πάτα στο παρακάτω LINK CPU: INTEL CORE i5-655K 3.20 / Πάτα στο παρακάτω LINK RAM: 4GB - KINGSTON KHX1333C9D3K2/4G 4GB HYPERX GENESIS XMP / Πάτα στο παρακάτω LINK Λοιπόν, αυτή είναι η βάση μου και όταν τα έχω όπως τα έχω, λειτουργούν όλα μια χαρά! Λόγω πως οι απαιτήσεις ανεβαίνουν πάντα, αποφάσισα πριν 3 χρόνια να πάρω άλλο ένα DUAL KIT RAM ώστε να έχω 8 GB μιας και το σύστημά μου το υποστηρίζει. Επειδή λοιπόν πάντα πρέπει να κοιτάμε τα KIT αν ταιριάζουν μεταξύ τους και στο MHz και στο CAS κτλ, προσπάθησα και βρήκα ό,τι πιο κοινό για αγορά υπήρχε όταν το πήρα. Αν και όταν τα βάζεις στα DIMM slot, αρκεί να είναι στα αντίστοιχα Slot κι ας έχουν και μεγαλύτερη διαφορά, εγώ πήρα ό,τι πιο κοινό μπορούσα. Έχω λοιπόν: 4GB RAM (2x2GB) : KINGSTON KHX1333 C9 D3K2 / 4G // LINK (αρχική αγορά) 4GB RAM (2x2GB) : KINGSTON KHX1333 C7 D3K2 / 4GX // LINK (Μετέπειτα αγορά) Όπως βλέπετε λοιπόν, έχω 2x DUAL KITS, που η μόνη διαφορά είναι το CAS που το έχω είναι στο 9 και το άλλο στο 7. ► Ίδιo Brand - KINGSTON ► Ίδιο Speed - 1333 Mhz ► Ίδια τεχνολογία εννοείται - DDR3 ► Ίδιο KIT - Dual με 2x2GB και τα δύο ► Ίδιο ρευμα σύμφωνα με την επίσημη σελίδα: Και τα δύο έχουν: JEDEC standard 1.5V ± 0.075V - Power Supply • VDDQ = 1.5V ± 0.075V Σύμφωνα με τα .PDF από τη σελίδα της KINGSTON, η μόνη διαφορά στο 100% των πληροφοριών είναι αυτό το κείμενο: Each module kit has been tested to run at DDR3- 1333MHz at a low latency timing of 9-9-9 at 1.6V. The SPDs are programmed to JEDEC standard latency DDR3-1333MHz timing of 9-9-9 at 1.5V. Each module pair has been tested to run at DDR3-1333MHz at a low latency timing of 7-7-7-20 at 1.65V. The SPDs are programmed to JEDEC standard latency DDR3-1333MHz timing of 9-9-9 at 1.5V. Όλα είναι στο 100% κοινά, εκτός το CL· παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτή την πληροφορία, και τα 2 pair επίσης λένε το ίδιο πως The SPDs are programmed to JEDEC standard latency DDR3-1333MHz timing of 9-9-9 at 1.5V. Όταν τις πρωτοπήρα, όλα λειτουργούσαν κανονικά. 8GB ήταν αναγνωρίσιμα και λειτουργούσαν δίχως κάποιο πρόβλημα. Ούτε Restart, ούτε σφάλματα ούτε κάτι που να με προβληματίζει. Δεν θυμάμαι πως και πότε, από κάποιο διάστημα και μετά, όταν άνοιγα το PC, δεν πήγαινε καν στο σημείο να πατήσω κάτι για να μπω στο BIOS. Ούτε στο σημείο που μπορεί να έχει ορίσει κάποιος τα F2-F7-F12 ή άλλα αντίστοιχα κουμπιά, αλλά ούτε καν να πατήσω το «General» κουμπί DEL και να μπω στα BIOS. Οπότε το σύστημα έμενε στο σημείο πριν μου δοθεί η ευκαιρία να πατήσω κουμπιά για να μπω στο BIOS. Πάνω στην Μητρική έχει ένα LED display που είχε το ERROR 27. Το Error 27 αφορά τις RAM (σύμφωνα με όλες τις σελίδες/Forums που έχω δει και διαβάσει). Φυσικά πάνω απ' όλα το .pdf της Μητρικής ( LINK σελίδα 74) όπου λέει: 27 - Configuring Memory Όταν μου βγάλει το ERROR, ό,τι αλλάγη κι αν κάνω στα DIMMs, δε θα ανοίξει το PC! Είτε έχω 8GB είτε έχω 6GB είτε έχω 4GB, όταν μου βγάλει το ERROR, όταν κάνω αλλαγή και ξανανοίγω το PC, βγάζει το ERROR 27. Θα το αφήσω να «ξεκουραστεί» το PC και μετά θα ανοίξει! Τις RAM, τις έχω βάλει σωστά: Είναι 4 Slot. ΜΑΥΡΟ-ΜΠΛΕ + ΜΑΥΡΟ-ΜΠΛΕ. Όσοι γνωρίζουν είναι DIMM1-DIMM0 + DIMM1-DIMM0 Μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω .pdf, την μητρικής μου από την επίσης σελίδα. Να πάτε στη σελίδα 40 πάνω πάνω: LINK Τι έχω κάνει γενικά: ΟΛΑ ΤΑ UPDATES. Είτε για Drivers στο PC, είτε για Firmware του BIOS, είτε οποιοδήποτε Update έχει το BIOS, όλα είναι πλήρως ενημερωμένα με ό,τι τελευταίο έχει κυκλοφορήσει το αντίστοιχο BRAND για το κάθε κομμάτι Hardware, ακόμα και Clear CMOS (Reset BIOS). Είχα πάνω και τα 8GB και όλα λειτουργούσαν κανονικά. Μετά από κάποιο διάστημα, απλά δεν άνοιξε ένα πρωί κι έμενε στο σημείο που προανέφερα. Το θέμα είναι πως δεν ανοίγει το PC και μένει εκεί, όταν τα έχω κουμπωμένα όλα πάνω. ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ όμως (που έχω καιρό να το δω), λειτουργεί σαν να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. Στα 8GB τα έχω δοκιμάσει με όλους τους τρόπους DIMM1-DIMM0 + DIMM1-DIMM0 (8GB 2x4GB) ΙΔΙΑ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ, ΙΔΙΑ RAM DIMM1-DIMM0 + DIMM1-DIMM0 (8GB 2x4GB) ΙΔΙΑ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ, ΙΔΙΑ RAM ανάποδα στα SLOT μήπως αναγνωρίζει αντίστροφα τα τα TIMINGS. ..ΤΙΠΟΤΑ Αφού απηύδησα, έβγαλα τη μια RAM (2GB) ώστε να λειτουργήσω με τα 6GB. Άνοιξε και λειτουργούσε κανονικά. Ολα καλά, λειτουργούσα με 6GB RAM και τα είχα βάλει DIMM1-DIMM0 + DIMM1-DIMM0 - Αυτό δεν είναι και τόσο σταθερό σαν συνδιασμός μεν, αλλά λειτουργούσε κανονικά. Μετά από κάποιο διάστημα είπα να ξαναβάλω και τα άλλα 2 GB, άνοιξε, έπαιζα για ένα διάστημα και μετά απλά δεν άνοιξε ένα πρωί κι έμενε στο σημείο που προανέφερα. Έβγαλα λοιπόν 4 GB κι έτσι έμεινα με το αρχικό που ήταν 2x2GB (4GB). Κτλ κτλ. Είτε έχω τα 2x2GB pair, είτε άλλα 2x2GB pair, δεν έχει σημασία. Οι RAM, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα (λογικά). Ό,τι συνδιασμό κι αν κάνω, ίδιο το αποτέλεσμα. Θα ανοίξει, θα παίξει κάποιο καιρό και μετά θα σταματήσει και ούτω καθεξής. Το θέμα είναι πως όταν ανοίγει, λειτουργεί κάποιο διάστημα δίχως να υπάρχει πρόβλημα. Μια μέρα απλά ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ! Πάντα το ERROR 27. Αυτές τις μέρες είπα ΑΝΤΕ ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΠΑΛΙ! Έβαλα τα 8GB, τίποτα, ERROR 27! Άλλαξα SLOTS/DIMMS, τίποτα, ERROR 27! Έβαλα πάλι τα 4GB, πάλι ERROR 27! Το άφησα λίγο να ηρεμίσει, το καθάρισα πάλι, περίμενα κι άνοιξε. Ακόμα κι όταν κάνω «Clean Restart» (Παρατεταμένα το POWER ή να βγάλω καλώδιο και να πατήσω POWER - «ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΙΣΕΙ» ΠΟΥ ΛΕΜΕ», πάλι πρέπει να περιμένω. Αυτές τις μέρες, είπα θα τα βάλω και τα 8GB και θα μπω BIOS να ρυθμίσω τα CL στο ίδιο. Έλα που δεν φτάνει στο σημείο όμως εκείνο γιατί το ERROR 27 το βγάζει ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΙΝ το σημείο που μου επιτρέπεται να επιλέξω να μπω BIOS. Επίσης η μητρική μου, έχει ένα κουμπί «BACK TO BIOS BUTTON» (Στο LINK της Μητρικής που έστειλα και παραπάνω, σελίδα 27) που όταν το έχεις πατημένο, σε πάει ΜΟΝΟ στο BIOS. Έλα που δεν με πάει στο BIOS γιατί το ERROR 27 το βγάζει λίγο πριν την επιλογή για το BIOS επίσης Όταν το PC ανοίγει με τα 4GB, πάω στο BIOS ώστε να προκαθορίσω τα Timings, έτσι ώστε όταν βάλω και τα 8GB να τρέχουν στις ίδιες ρυθμίσεις. Δυστυχώς τίποτα όμως γιατί όταν πάω στην Μητρική, αυτή μου έχει τις ρυθμίσεις για τις RAM που έχω εκείνη τη στιγμή. Οι ρυθμίσεις πάντως είναι κατά κύριο λόγω στο Automatic. Να ενημερώσω πως ποτέ δεν έτρεξε τα MHz/Timings/Volts πέραν αυτό που έλεγε η RAM, ώστε να μην βγώ εκτός βασικών ρυθμίσεων. Έχω κάνει όλα τα διαγνωστικά TEST για το κάθε Hardware ξεχωριστά και όλα λειτουργούν άποψα! Ούτε ένα σφάλμα. This d@mn ERROR 27! Το μόνο που σκέφτομαι να κάνω πλέον, είναι πως όταν έχω τα 4GB όπως τώρα, να μπω στο BIOS, να το γυρίσω από Automatic σε Manual και να βάλω κάποια προκαθορισμένα. (Είτε του CL7 είτε του CL9). Το θέμα είναι πως αν μετά κουμπώσω τα άλλα 4 GB (οπότε έχω και πάλι 8GB) δεν ξέρω αν θα τρέξουν στο Manual που ρύθμισα για τα αρχικά 4GB ή θα πάρει αυτόματες ρυθμίσεις το συνολικό σύστημα πάλι. Σίγουρα μην με πείτε να πάρω άλλο σύστημα, άλλες RAM κτλ. Κι αυτό θα το κάνω, απλά για την ώρα, θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα. Όχι άλλες ιδέες για άλλα Hardware κτλ. Στο εγγύς μέλλον θα κάνω μια γενική - καλή αλλαγη. Εν τέλει θέλω να το λύσω για το γαμώτο του GEEK πως λύθηκε και πλέον έχω λύση και για αυτό. Έγραψα πάρα πολλά, ελπίζω να σας κάλυψα σε όλα και να υπάρχει κάποιος που έχει να μου προτείνει κάτι. Είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι TEST ή δοκιμή έχετε να με πείτε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Δημήτρης! Επεξ/σία 10 Μαρτίου 2019 από Nezakos Διόρθωση LINKS 1
TheDevilMayCare Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Συγνωμη, αλλα εισαι 1000% σιγουρος -με memtest κ.λπ.- πως οι μνημες ειναι οκ?? Αν ειναι οκ, και δεν εχεις ποτε δοκιμασει με αλλες μνημες, τοτε πως μπορεις(..?) να εισαι <σιγουρος>: οτι μετα το φταιξιμο δεν ειναι / φταιχτης η μητρικη σου? 😬
kostas_anes Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Φιου, λοιπον αρκετα μεγαλο, αλλα περιεκτικο, οποτε Kudos for that. Το προβλημα σου ειμαι αρκετα σιγουρος πως ευθυνεται στην μητρικη σου, συγκεκριμενα στο northbridge και πιο συγκεκριμενα στον memory controller. Το 1156 εχει εξωτερικο MC ναι. Τα northbridge chips γενικα αν παρατηρησεις φλεγονται, πραγμα το οποιο δεν κανει ιδιαιτερα καλο στην υγεια τους. Αν σκεφτουμε οτι το συστημα το εχεις 10 χρονια οπως μας λες και ετρεχε με θερμοκρασιες αρκετα υψηλες (ετσι ειναι το... "νορμαλ" για αυτα), μπορω να δω πολυ ευκολα οτι εχει φαει καλο degrade. Αλλο στοιχειο που μας το δειχνει αυτο, ειναι το γεγονος οτι σιγα σιγα δεν μπορουσε να τρεξει με ολα τα dimm μεσα και μετα ετρεχε με ακομα λιγοτερα. Οσο πιο πολλα DIMM εχεις, τοσο μεγαλυτερο το stress στον MC, αρα εφ οσων ηταν στα τελευταια του, οσο το "ελαφρυνες", ξεπερναγε καποια θεματακια του. Επεξ/σία 9 Μαρτίου 2019 από kostas_anes 1
Nezakos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, TheDevilMayCare είπε Συγνωμη, αλλα εισαι 1000% σιγουρος -με memtest κ.λπ.- πως οι μνημες ειναι οκ?? Αν ειναι οκ, και δεν εχεις ποτε δοκιμασει με αλλες μνημες, τοτε πως μπορεις(..?) να εισαι <σιγουρος>: οτι μετα το φταιξιμο δεν ειναι / φταιχτης η μητρικη σου? 😬 Κατ' αρχάς δεν είμαι σίγουρος για κάτι στο 100%. Ό,τι λέω, το λέω βάση των TEST και το USEage που κάνω. Σύμφωνα με τα TEST στις RAM και τον τρόπου που τις έχω συνδιάσει, θεωρώ πως είναι καλές. Στην Μητρική έχω κάνει επίσης κάποια test και δεν μου έχει βγάλει κάτι. Απλά η Μητρική είναι πιο σύνθετο Hardware από τις RAM οπότε δεν ξέρω πόσα ακόμα TEST μπορώ να κάνω για το κάθε κομμάτι της ξεχωριστά! 59 λεπτά πριν, kostas_anes είπε Το προβλημα σου ειμαι αρκετα σιγουρος πως ευθυνεται στην μητρικη σου, συγκεκριμενα στο northbridge και πιο συγκεκριμενα στον memory controller. Το 1156 εχει εξωτερικο MC ναι. Τα northbridge chips γενικα αν παρατηρησεις φλεγονται, πραγμα το οποιο δεν κανει ιδιαιτερα καλο στην υγεια τους. Αν σκεφτουμε οτι το συστημα το εχεις 10 χρονια οπως μας λες και ετρεχε με θερμοκρασιες αρκετα υψηλες (ετσι ειναι το... "νορμαλ" για αυτα), μπορω να δω πολυ ευκολα οτι εχει φαει καλο degrade. Αλλο στοιχειο που μας το δειχνει αυτο, ειναι το γεγονος οτι σιγα σιγα δεν μπορουσε να τρεξει με ολα τα dimm μεσα και μετα ετρεχε με ακομα λιγοτερα. Οσο πιο πολλα DIMM εχεις, τοσο μεγαλυτερο το stress στον MC, αρα εφ οσων ηταν στα τελευταια του, οσο το "ελαφρυνες", ξεπερναγε καποια θεματακια του. Αχάμ! Είναι κάτι το οποίο μπορεί να στέκει. Την Μητρική την έχω 8 χρόνια. Πολλά μεν, αλλά έχω δει και πολύ χειρότερα πράγματα. Το θέμα είναι πως δεν την έχω ζορίσει. Αυτό το λέω γιατί ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με OC κτλ λόγω πως δεν θέλω να ζορίζω το Hardware μου. Όλα τα Hardware τα τρέχω στο Normal τους. Επεξεργαστή έχω K μοντέλο και ποτέ δεν τον έχω κάνει OC παρά το αυτόματό του. Η Μητρική μπορεί σηκώσει τις RAM στα 1600Mhz κι εγώ τις είχα πάντα στα 1333Mhz. Αντέχει μέχρι 16GB κι εγώ είχα 4~8. Αυτά για τα RAM και την ΜΗΤΡΙΚΗ τα αναφέρω για την μεταξύ τους επικοινωνία πως ήταν πολύ Normal δίχως «ζόρισμα». Παίρνει μέχρι και 6 σκληρούς δίσκους κι εγώ έχω έναν SSD κι έναν HDD που βάζω απλά ταινίες· ούτε λειτουργεί ο HDD δηλαδή. Ίσως επειδή είναι 1156 και ανέβαζε θερμοκρασίες όπως λες, να συμβαίνει αυτό! Πρέπει να κοιτάξω το Memory Controller. Σύμφωνα με τις έως τώρα απαντήσεις, δεν πιστεύει κάποιος πως μπορεί να ευθύνετε το CAS LATENCY; Επεξ/σία 9 Μαρτίου 2019 από Nezakos
TheDevilMayCare Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Ενδεχομενως να εχει χασει τη δυνατοτητα να παιζει Χ4 ram γενικα, η να μην πολυθελει τις συγκεκριμενες.. ⚠️ Μπορεις να χαλαρωσεις τις μνημες οσο παει -> αν εχει τετοιες επιλογες η μητρικη, και να ξαναδοκιμασεις. Σιγουρα θα δοκιμαζα αλλες μνημες, οπως και τροφοδοτικο, μα και επεξεργαστη, θα εβλεπα ακομη και: στο socket για τυχον στραβωμενα pin.. Ξερω οτι δεν φαινονται τοσο πολυ σχετικα, μα οσα απο αυτα μπορεις να δοκιμασεις! Μην το πολυσκεφτεσαι, απλως δες τα. Ακομη και εκ των υστερων, δες: και για την ψυξη ολων. 😎 Δεν υπηρχε κανενας λογος, να εχεις αυτον τον επεξεργαστη εξαρχης, αν δεν επαιζες με extreme ανεβασμα...
kostas_anes Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 42 λεπτά πριν, Nezakos είπε Aχάμ! Είναι κάτι το οποίο μπορεί να στέκει. Την Μητρική την έχω 8 χρόνια. Πολλά μεν, αλλά έχω δει και πολύ χειρότερα πράγματα. Το θέμα είναι πως δεν την έχω ζορίσει. Αυτό το λέω γιατί ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με OC κτλ λόγω πως δεν θέλω να ζορίζω το Hardware μου. Όλα τα Hardware τα τρέχω στο Normal τους. Επεξεργαστή έχω K μοντέλο και ποτέ δεν τον έχω κάνει OC παρά το αυτόματό του. Η Μητρική μπορεί σηκώσει τις RAM στα 1600Mhz κι εγώ τις είχα πάντα στα 1333Mhz. Αντέχει μέχρι 16GB κι εγώ είχα 4~8. Αυτά για τα RAM και την ΜΗΤΡΙΚΗ τα αναφέρω για την μεταξύ τους επικοινωνία πως ήταν πολύ Normal δίχως «ζόρισμα». Παίρνει μέχρι και 6 σκληρούς δίσκους κι εγώ έχω έναν SSD κι έναν HDD που βάζω απλά ταινίες· ούτε λειτουργεί ο HDD δηλαδή. Ίσως επειδή είναι 1156 και ανέβαζε θερμοκρασίες όπως λες, να συμβαίνει αυτό! Πρέπει να κοιτάξω το Memory Controller. Σύμφωνα με τις έως τώρα απαντήσεις, δεν πιστεύει κάποιος πως μπορεί να ευθύνετε το CAS LATENCY; Δεν ειναι αναγκη να το ζορισεις για να φαει degrade. Μιας και ειμαι overclocker (προς την extreme μερια μαλιστα), μπορω να σου πω οτι οι θερμοκρασιες κανουν την περισσοτερη ζημια και οχι οι τασεις. Για το ζορι που λες, το οτι δεν ειχες φουλαρει την μνημη σε GB δεν παει να πει κατι. Αν βγαλεις το αυτοκολλητο/ψυκτρα/οτιεχειτεσπα, απο τις RAM σου θα δεις οτι το καθε dimm εχει 8 modules σε μια η και στις δυο πλευρες. Τι 1GB, τι 2GB, τι 8GB ηταν το DIMM, μονο το size των modules σε Gigabits θα αλλαζε, οχι ο αριθμος τους. Αυτο σημαινει οτι ο memory controller το ιδιο ζοριζεται με οποιαδηποτε RAM. Οκ,αυτο που σου ειπα ειναι λιγο ψεμα. Αν τα dimm σου εχουν modules και απο τις 2 πλευρες (δηλαδη ειναι dual rank και οχι single rank), ο mc τα βρισκει πιο μπαστουνια στο να τα διαχειριστει. Αυτο βεβαια σημαινει ελαφρια αυξηση επιδοσεων λογω του interleaving στο refresh κτλ, αλλα δεν ειναι επι της παρουσης αυτο. Οσο περι των timings που λες, μιας και εχω εντρυφησει πολυ πανω στο θεμα, μπορω να σου πω οτι δεν παιζει κανενα ρολο στην συχνοτητα και την ταση αυτη. Ειδες τι μαθαινει κανεις αμα ειναι οverclocker ? 1
NT1G Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 3 ώρες πριν, kostas_anes είπε Φιου, λοιπον αρκετα μεγαλο, αλλα περιεκτικο, οποτε Kudos for that. Το προβλημα σου ειμαι αρκετα σιγουρος πως ευθυνεται στην μητρικη σου, συγκεκριμενα στο northbridge και πιο συγκεκριμενα στον memory controller. Το 1156 εχει εξωτερικο MC ναι. Τα northbridge chips γενικα αν παρατηρησεις φλεγονται, πραγμα το οποιο δεν κανει ιδιαιτερα καλο στην υγεια τους. Αν σκεφτουμε οτι το συστημα το εχεις 10 χρονια οπως μας λες και ετρεχε με θερμοκρασιες αρκετα υψηλες (ετσι ειναι το... "νορμαλ" για αυτα), μπορω να δω πολυ ευκολα οτι εχει φαει καλο degrade. Αλλο στοιχειο που μας το δειχνει αυτο, ειναι το γεγονος οτι σιγα σιγα δεν μπορουσε να τρεξει με ολα τα dimm μεσα και μετα ετρεχε με ακομα λιγοτερα. Οσο πιο πολλα DIMM εχεις, τοσο μεγαλυτερο το stress στον MC, αρα εφ οσων ηταν στα τελευταια του, οσο το "ελαφρυνες", ξεπερναγε καποια θεματακια του. Ο memory controller είναι μαζί με τον επεξεργαστή σε ξεχωριστό die. 1 1
ilos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2019 Αφού έπαιζε στην αρχή κανονικά με 4 DIMMs, και μετά από λίγο καιρό άρχισε να κάνει τα νούμερα μάλλον τα έχει ψιλοπαίξει o memory controller και δεν αντέχει 4 stick πλέον. Δε μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Κράτα το pc σαν δεύτερο me 4 GB και φτιάξε νέο build. 10 χρόνια μηχάνημα η θέση του είναι στο πατάρι πλέον. 1
kostas_anes Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 6 ώρες πριν, NT1G είπε Ο memory controller είναι μαζί με τον επεξεργαστή σε ξεχωριστό die. Στο 1366 ειναι που ειναι εξωτερικος? Αρα κοινως την πεταξα... Και παλι ομως, για memory controller μου παει.
Sheogorath Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 1 λεπτό πριν, kostas_anes είπε Στο 1366 ειναι που ειναι εξωτερικος? Αρα κοινως την πεταξα... Και παλι ομως, για memory controller μου παει. Και στο 1366 μέσα είναι. Ο pci express controller ήταν έξω εκεί. 42 lanes (αν θυμαμαι καλά), έβγαινε μεγάλο τσιπάκι. 1
kostas_anes Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Μόλις τώρα, Sheogorath είπε Και στο 1366 μέσα είναι. Ο pci express controller ήταν έξω εκεί. 42 lanes (αν θυμαμαι καλά), έβγαινε μεγάλο τσιπάκι. Εμενα γιατι μου εχει κολλησει οτι σε καποιο early intel ειναι εξωτερικος?! Kαι ναι το ξερω οτι στο 775 ειναι εξωτερικος.
TheDevilMayCare Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Μπορεις να εχεις περισσοτερα λογικα συμπερασματα μονο αν κανεις δοκιμες με περισσοτερο hardware. Αν εισαι μονο με το ιδιο...τοτε, εκτος απο το να χαμηλωσεις timings μεχρι τερμα, μπορεις να δοκιμασεις λιγο και τα ρευματα: να τσιμπησεις κατι παραπανω σε ταση, μηπως και βοηθησει να ειναι σταθερο ετσι 👀 Να ξερεις οτι αν τα ρευματα της ηταν σε "auto" βαλμενα τοσα χρονια απ' το "bios", σχεδον σιγουρα θα εδινε περισσοτερα -για παραδειγμα @ επεξεργαστη*- και αυτο δεν ειναι το καλυτερο δυνατο σε βαθος χρονων...😬 [* Αν εισαι Αθηνα και χρειαζεσαι & αλλον επεξεργαστη (ποτε δεν ξερεις...) να του δοκιμασεις, στειλε p.m.] 1
Nezakos Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε Μπορεις να εχεις περισσοτερα λογικα συμπερασματα μονο αν κανεις δοκιμες με περισσοτερο hardware. Αν εισαι μονο με το ιδιο...τοτε, εκτος απο το να χαμηλωσεις timings μεχρι τερμα, μπορεις να δοκιμασεις λιγο και τα ρευματα: να τσιμπησεις κατι παραπανω σε ταση, μηπως και βοηθησει να ειναι σταθερο ετσι 👀 Να ξερεις οτι αν τα ρευματα της ηταν σε "auto" βαλμενα τοσα χρονια απ' το "bios", σχεδον σιγουρα θα εδινε περισσοτερα -για παραδειγμα @ επεξεργαστη*- και αυτο δεν ειναι το καλυτερο δυνατο σε βαθος χρονων...😬 [* Αν εισαι Αθηνα και χρειαζεσαι & αλλον επεξεργαστη (ποτε δεν ξερεις...) να του δοκιμασεις, στειλε p.m.] Δυστυχώς όχι δεν είμαι Αθήνα, αλλά έχω έρθει εξωτερικό εδώ κι 6 μήνες! Οκ, κατάλαβα σε γενικές γραμμές! Εγώ ν' αλλάξω τα Timings και ξέρω -υποθέτω- να αλλάξω από 9-9-9-24 σε κάτι άλλο, παίζει να είναι stable και να μου κάψει κάτι; Καλύτερα μήπως να τα κάνω Manual σε ποιο χαμηλά Volts κι όχι παραπάνω; Παραθέτω και μια φώτο αν έχεις κάποια ιδέα! Στη φώτο: Τα 4 πρώτα είναι το 9-9-9-24 και στο τέλος τα Volts. Ενδιάμεσα αλλάζω κάτι; Σ' ευχαριστώ! Επεξ/σία 10 Μαρτίου 2019 από Nezakos
TheDevilMayCare Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 To 9-9-9-24 ειναι το default. Μπορεις να χαλαρωσεις εσυ τα timings σε ο,τι μεγαλυτερο σου επιτρεπει για δοκιμη: αν θα βοηθησει σε σταθεροτητα -> δεν χρειαζεται απαραιτητως να κρατησεις μετα, τα πιο "ξεχειλωμενα" timings, αλλα αν δεν σου δουλεψουν και σε αυτα, τοτε θα ειναι δυσκολα τα πραγματα... 😬 S.O.S.: Memory Voltage = 1.50 βλεπω να εχει(ς). Αυτο, πρεπει να το δοκιμασεις μεχρι και 1.6500V! /-> Υπαρχει ενα (μεγαλο!) ενδεχομενο: αυτο να σου λυσει και το προβλημα, με τις 4 μνημες επανω. 🤓 1
Nezakos Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2019 18 ώρες πριν, kostas_anes είπε Δεν ειναι αναγκη να το ζορισεις για να φαει degrade. Μιας και ειμαι overclocker (προς την extreme μερια μαλιστα), μπορω να σου πω οτι οι θερμοκρασιες κανουν την περισσοτερη ζημια και οχι οι τασεις. Για το ζορι που λες, το οτι δεν ειχες φουλαρει την μνημη σε GB δεν παει να πει κατι. Αν βγαλεις το αυτοκολλητο/ψυκτρα/οτιεχειτεσπα, απο τις RAM σου θα δεις οτι το καθε dimm εχει 8 modules σε μια η και στις δυο πλευρες. Τι 1GB, τι 2GB, τι 8GB ηταν το DIMM, μονο το size των modules σε Gigabits θα αλλαζε, οχι ο αριθμος τους. Αυτο σημαινει οτι ο memory controller το ιδιο ζοριζεται με οποιαδηποτε RAM. Οκ,αυτο που σου ειπα ειναι λιγο ψεμα. Αν τα dimm σου εχουν modules και απο τις 2 πλευρες (δηλαδη ειναι dual rank και οχι single rank), ο mc τα βρισκει πιο μπαστουνια στο να τα διαχειριστει. Αυτο βεβαια σημαινει ελαφρια αυξηση επιδοσεων λογω του interleaving στο refresh κτλ, αλλα δεν ειναι επι της παρουσης αυτο. Οσο περι των timings που λες, μιας και εχω εντρυφησει πολυ πανω στο θεμα, μπορω να σου πω οτι δεν παιζει κανενα ρολο στην συχνοτητα και την ταση αυτη. Ειδες τι μαθαινει κανεις αμα ειναι οverclocker ? 24 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε To 9-9-9-24 ειναι το default. Μπορεις να χαλαρωσεις εσυ τα timings σε ο,τι μεγαλυτερο σου επιτρεπει για δοκιμη: αν θα βοηθησει σε σταθεροτητα -> δεν χρειαζεται απαραιτητως να κρατησεις μετα, τα πιο "ξεχειλωμενα" timings, αλλα αν δεν σου δουλεψουν και σε αυτα, τοτε θα ειναι δυσκολα τα πραγματα... 😬 S.O.S.: Memory Voltage = 1.50 βλεπω να εχει(ς). Αυτο, πρεπει να το δοκιμασεις μεχρι και 1.6500V! /-> Υπαρχει ενα (μεγαλο!) ενδεχομενο: αυτο να σου λυσει και το προβλημα, με τις 4 μνημες επανω. 🤓 **TheDevilMayCare, δεν το έχει στο 1.50, απλά το έβαλα Manual για τη φωτογραφία για να είναι πιο έντονες οι ρυθμίσεις και να μην γκριζάρει. Στο Αυτόματο το έχω. Αν και στο αυτόματο Γκριζαρισμένο το ίδιο λέει, αλλά δεν ξέρω αν παίζει Ρόλο! Σύμφωνα με τη συζήτηση που έχουμε παραπάνω, και μιας κι έχεις εντρυφήσει στο θέμα, τι αλλαγή θα μου πρότεινες στα Timings. Κι όταν λέω αλλαγή, εννώ να τις χαλαρώσω κι όχι να τις ζορίσω παραπάνω (κι ας δουλεύει πιο αργά το σύστημα, που λέει ο λόγος). Τώρα στο αυτόματο είναι τα παρακάτω. Να βάλω κάτι από τα παρακάτω: 11-11-11-28 (CL-RCD-RP-RAS) 10-10-10-27 (CL-RCD-RP-RAS) 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) 8-8-8-22 (CL-RCD-RP-RAS) 7-7-7-19 (CL-RCD-RP-RAS) Κι αν βάλω κάτι από τα παρακάτω, τα Volts πόσο να τα έχω; Ευχαριστώ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα