Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 4/3/2019 στις 3:48 ΠΜ, panoskatos είπε

Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος χάσει χρήματα κατά την μεταφορά τους. 

Ο αδερφός μου δουλεύει σαν οδηγός σε μια εταιρία,  δίνοντας και παίρνοντας δελτία για παραλαβή ή παράδοση κάποιες φορές παραλαμβάνει και κάποια χρήματα τα οποία τα δίνει στον εργοδότη. 

Μου είπε ότι την Παρασκευή έχασε 70€ και τώρα ο εργοδότης του απαιτεί να τα βάλει από την τσέπη του.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση ρε παιδιά?  Δεν είναι δουλειά του η αποστολή χρημάτων. Εγώ του είπα να πει ότι ουδεμία ευθύνη δεν πρέπει να έχει και ότι κάτι τέτοιο φαίνεται ότι το κάνει χαριστικά! 

Εσείς τι λέτε? 

Είναι όπως οι εταιρίες courier. Επιταγές, εισπράξεις και μιλάω για πολλά λεφτά που έπαιρνα καθημερινά και ναι μεν είμουν με τον φόβο αλλά η δουλειά είναι δουλειά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά επειδή όλοι είμασταν μια ομάδα όσοι δουλεύαμε συνάδελφος έχασε 100€ (Τώρα τα πήρε δεν τα πήρε άγνωστο)  τσοντάραμε όλοι να μην βγεί έλλειμα στο ταμειό του. Απο την στιγμή που δέχθηκε την δουλειά να δεχθεί και τις συνέπειες με ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

5 ώρες πριν, froyd είπε

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΟ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ!

Μόνο εάν η εταιρία τον πληρώνει ειδικό επίδομα "διαχειριστικών λαθών" ή επίδομα "ταμείου", έχει δικαίωμα να του κόψει λεφτά μόνο από το επίδομα αυτό και όχι από το μισθό.

Όποιος σας πει κάτι διαφορετικό λέει ψέμματα

Έχεις κάποιο λίνκ να το διαβάσουμε και εμείς αυτό? Όχι ότι είμαι κάθετος αλλά η ενημέρωση δεν είναι κακό πράγμα :)

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο κανένας δεν θα είχε ευθύνη για τίποτα . Μην αρχίσω με τις courier που άνοιγαν δέματα και ψάχνανε φακέλους για να βρουν λεφτά .

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, panoskatos είπε

Φίλε διάβασε αυτά που έχω γράψει. Δεν συνέβη σ εμένα, συνέβη στον αδερφό μου και έγινε μόνο μια φορά. Επίσης δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα ούτε υπήρξε υπαινιγμός για απόλυση ούτε απειλή από τον εργοδότη. Απλά άφησε υπονοούμενο να τα δώσει. Εγώ είπα στον αδερφό μου να μην τα δώσει διότι είναι στα πλαίσια λάθους, είναι οδηγός, δεν είναι η δουλειά του να μεταφέρει λεφτά ούτε παίρνει κανένα επίδομα γι αυτό. 

Γιατι δεν παραιτηθηκε οταν του ζητησαν να κανει κατι εκτος των καθηκοντων του;

Δημοσ.

Φίλος μου που δουλεύει σε μεγάλη εταιρία και κάνει εξωτερικές δουλειές με μηχανάκι έχασε πριν χρόνια 1600 ευρώ.Του κρατούσαν 160 ευρώ κάθε μήνα για να αποπληρώσει.

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Mhlogiatros είπε

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο κανένας δεν θα είχε ευθύνη για τίποτα . Μην αρχίσω με τις courier που άνοιγαν δέματα και ψάχνανε φακέλους για να βρουν λεφτά .

Δυστυχώς υπάρχουν κι αυτά τα ευτράπελα.. δεν είναι όλοι έτσι όμως.. κι εγώ έκανα καθημερινά εισπράξεις επιταγών και πολλών χρημάτων σε μετρητά δεν άγγιξα ούτε σκέφτηκα ποτέ να πάρω οτιδήποτε εγώ τι είμαι πιο μάγκας? Όχι φυσικά, απλά έχω μάθει να σέβομαι τον κόπο των άλλων να λέω ευχαριστώ σε όσους με πληρώνουν εφόσον τους προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον οποιονδήποτε κλάδο και να κάνω υπομονή γιατί οι καιροί αλλάζουν.. οι άνθρωποι αλλάζουν.. κανείς ποτέ δεν σώθηκε με το να κλέψει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ παλιά δούλευα σε βίντεοκλαμπ και είχα και ταμείο. Απαιτούσε ο βιντεοκλαμπατζής το ταμείο να μην βγαίνει ποτέ μείον αλλά αυτό ήταν αδύνατο, άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πως όποτε έβγαινε το ταμείο μείον έβρισκε ευκαιρία να κράξει για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό, και να μου πει να τα βάλω απ'την τσέπη μου. Εγώ βέβαια έλεγα πάντα όχι.

Όπως και να'χει, το "αστείο" της υπόθεσης ήταν που όταν ερχόταν αυτός και η γυναίκα του στο βίντεοκλαμπ (και εξυπηρετούσαν πελάτες μαζί μου) ήταν οι μέρες που έβγαινε περισσότερο μείον το ταμείο, αλλά δεν δεχόντουσαν την πιθανότητα πως μπορεί να έκαναν αυτοί κάποιο λάθος. Μετά από χρόνια (αφού σταμάτησα να δουλεύω εκεί) μια μέρα ήταν στο βιντεοκλαμπ η γυναίκα του τύπου αυτού, περιττό να πω πως έκανε λάθος στα ρέστα σε εμένα και όχι μικρό λαθάκι ~10 ευρώ έξω έπεσε. :P

Στην αρχική ερώτηση η απάντηση είναι... Άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε, αν δεν τους αρέσουν τα λάθη μας να πάρουν άλλους ανθρώπους. Μπορεί να ήταν μια φορά μόνο που έπιασε χρήματα στα χέρια του αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ένα λάθος ήταν, όπως ένα λάθος θα ήταν αν π.χ. τράκαρε το αμάξι, ή αν διάλεγε τον λάθος δρόμο και αργούσε 1 ώρα να φτάσει ...ως οδηγός που είναι.

Τώρα πως θα πρέπει να το χειριστεί δεν ξέρω. Δυστυχώς στην εποχή που ζούμε (την νεοφιλελεδικη εποχή) τα εργατικά ζητήματα έχουν πάει στο διάολο. Ο κόσμος ασχολείται κυρίως με άλλα θέματα... αντιρατσισμό, λοατ, φεμινισμο κλπ δηλαδή αυτά που όχι τυχαία προάγει το χόλιγουντ, η τηλεόραση, πολλές απ'τις μεγάλες εταιριάρες κλπ και έχει αφήσει τα εργατικά ζητήματα να μαραζώσουν.

Επεξ/σία από Sanjuro
  • Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, nightwalker1990 είπε

Είναι όπως οι εταιρίες courier. Επιταγές, εισπράξεις και μιλάω για πολλά λεφτά που έπαιρνα καθημερινά και ναι μεν είμουν με τον φόβο αλλά η δουλειά είναι δουλειά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά επειδή όλοι είμασταν μια ομάδα όσοι δουλεύαμε συνάδελφος έχασε 100€ (Τώρα τα πήρε δεν τα πήρε άγνωστο)  τσοντάραμε όλοι να μην βγεί έλλειμα στο ταμειό του. Απο την στιγμή που δέχθηκε την δουλειά να δεχθεί και τις συνέπειες με ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

Έχεις κάποιο λίνκ να το διαβάσουμε και εμείς αυτό? Όχι ότι είμαι κάθετος αλλά η ενημέρωση δεν είναι κακό πράγμα :)

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΝΚ: η μείωση μισθού λόγω λάθους αντίκεται στο Εργατικό Δίκαιο. Η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι κακούργημα . Απλά στην Ελλάδα οι εργοδότες πετάνε το μπαλάκι στον εργαζόμενο "ή μου πληρώνεις το λάθος ή σε απολύω λόγω λάθους". Το ότι οι εργαζόμενοι υποκύπτουν σε αυτόν τον εκβιασμό, δεν συνδικαλίζονται, δεν καταγγέλουν το γεγονός στις αρχές, φταίνε οι ίδιοι.

Η απάντηση είναι απλή: Δεν σου δίνω λεφτά. Αν σε απολύσει, του κάνεις μήνυση για άδικη απόλυση

• Thanks 1
Δημοσ.

Είναι αμφίδρομη σχέση μεταξύ υπαλλήλου / αφεντικού, όπως και μισθού / ρίσκου.

Όταν παίρνεις 500€ μισθό αλλά περνάνε απο τα χέρια σου 1000€ την ημέρα ή διαφορετικά 200.000€ το έτος, σαφέστατα μπορεί να γίνει λάθος ανά έτος 0,1% (200€). Αυτό σύμφωνα με το ύψος του μισθού πρέπει να το καλύψει ο εργοδότης.

Αν ο εργαζόμενος έπαιρνε και ένα επιπλέον "επίδομα" ώστε να καλύπτει πιθανά λάθη απο την τσέπη του, τότε ναι να τα πλήρωνε.

Εν ολίγοις ένα ποσοστό λαθών είναι αποδεκτό γιατί είμαστε άνθρωποι. Αν ο εργοδότης θέλει τον υπαλληλο να το καλύπτει,  απο την τσέπη του, τότε είναι υποχρέωση του εργοδοτη να αποδεχθεί το ρίσκο και να το συμπεριλάβει στο μισθό του υπαλλήλου. Αν δεν τον πληρώνει για αυτό, τότε πρέπει να το καλύπτει απο τη δική του τσέπη

• Like 2
Δημοσ.
Στις 5/3/2019 στις 10:51 ΠΜ, froyd είπε

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΟ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ!

Μόνο εάν η εταιρία τον πληρώνει ειδικό επίδομα "διαχειριστικών λαθών" ή επίδομα "ταμείου", έχει δικαίωμα να του κόψει λεφτά μόνο από το επίδομα αυτό και όχι από το μισθό.

Όποιος σας πει κάτι διαφορετικό λέει ψέμματα

Μα (αραγε μονο εδω?) χρεωνεται ο...σερβιτορος -απολυτως αδικο κατ' εμε- οταν/πως πελατης
τον κλεβει-πιστολιαζει! Κι ετουτο πλεον, στην εστιαση, θεωρειται απολυτως δεδομενο ομως..👀

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν ο υπαλληλος δεν εχει οριστει ως υπευθυνος (οπου παιρνει αντιστοιχο επιδομα) το αφεντικο ΔΕΝ εχει νομιμο δικαιωμα να του ζητησει τιποτα. αμα στα μεταξυ τους τα βρουν διαφορετικα (πχ αμα εχουν καλη σχεση το ποσο ειναι μεγαλο και η εταιρεια δυσκολευεται) ειναι αλλο θεμα.

απλα ΚΛΑΣΣΙΚΑ στο ελλαδισταν μας αρεσει να τον τρωμε απο παντου (ειτε ως καταναλωτες, εργαζομενοι, κλπ) και εχουμε πεσει στα τεσσερα

ΤΣ καλα εκανες και ειπες στον αδερφο σου να μην πληρωσει, και ισα ισα που θα μπορουσε να τους πεταξει το μπαλακι εξηγωντας τους τι προβλεπεται, μη νομιζουν οτι ειναι κανας ασχετος και μπορουν να τον κανουν οτι θελουν

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/3/2019 στις 12:20 ΜΜ, sphinxgr είπε

Είναι αμφίδρομη σχέση μεταξύ υπαλλήλου / αφεντικού, όπως και μισθού / ρίσκου.

Όταν παίρνεις 500€ μισθό αλλά περνάνε απο τα χέρια σου 1000€ την ημέρα ή διαφορετικά 200.000€ το έτος, σαφέστατα μπορεί να γίνει λάθος ανά έτος 0,1% (200€). Αυτό σύμφωνα με το ύψος του μισθού πρέπει να το καλύψει ο εργοδότης.

Αν ο εργαζόμενος έπαιρνε και ένα επιπλέον "επίδομα" ώστε να καλύπτει πιθανά λάθη απο την τσέπη του, τότε ναι να τα πλήρωνε.

Εν ολίγοις ένα ποσοστό λαθών είναι αποδεκτό γιατί είμαστε άνθρωποι. Αν ο εργοδότης θέλει τον υπαλληλο να το καλύπτει,  απο την τσέπη του, τότε είναι υποχρέωση του εργοδοτη να αποδεχθεί το ρίσκο και να το συμπεριλάβει στο μισθό του υπαλλήλου. Αν δεν τον πληρώνει για αυτό, τότε πρέπει να το καλύπτει απο τη δική του τσέπη

αυτό δεν γίνεται πάντοτε να εφαρμοστεί, βασικά σε άπειρες περιπτώσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί

πρέπει απλά να μην κάνεις λάθη σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί όσα και να πάρεις τα λάθη σου μπορεί να κοστίσουν πολύ περισσότερα από όσα κερδίζεις 

Επεξ/σία από logistoulis
  • Moderators
Δημοσ.

Η γνωμη μου ειναι πως φυσικα ο αδερφος του TS πρεπει να προσφερθει να πληρωσει το λαθος οπωσδηποτε.

Ταυτοχρονα φυσικα και ο εργοδοτης του θα πρεπει να αρνηθει κατι τετοιο.

@Τs O αδερφος σου ειπε ποτε πριν του πει ο εργοδοτης του να τα καλυψει ο ιδιος? 

Οταν εργαζομουν ως υπευθυνος (βασικα εγω και μια κοπελα ημασταν το προσωπικο) σε ενα καταστημα με υποδηματα, πολλες φορες μας εδιναν tips οι πελατισσες. Ειχα προτεινει να βαζουμε αυτα τα tips σε ενα βαζακι και σε περιπτωση ελλειματος να βαζουμε απο κει τη χασουρα χωρις να ανακατευουμε κανεναν Μαντεψτε ποιων το ταμειο δεν ειχε βγει ποτε μειον :lol: 
Aν και ομολογουμενως ελαχιστες φορες χρειαστηκε να βαλουμε χερι στο βαζακι.

Σε αλλη φαση οταν εργαζομουν σε μια γκαλερι τεχνης, στον δευτερο μηνα εκανα μια αποτομη κινηση και εσπασα ενα (ψιλοακριβουτσικο αλλα οχι τρομερο) βαζο. Πριν καν μου πει τιποτα ο εργοδοτης, του ειπα οτι προφανως περιμενω να κρατηθει απο τον μισθο μου στο τελος του μηνα. Δεν ηθελε καν να το ακουσει, σχεδον αρπαχτηκαμε, τελος παντων περασε το δικο του.

Θελω να πω, προφανως εχει να κανει και με ποιον εχεις απεναντι σου, αλλα καποιες φορες ειναι και θεμα τροπου χειρισμου.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, stormrain είπε

Σε αλλη φαση οταν εργαζομουν σε μια γκαλερι τεχνης, στον δευτερο μηνα εκανα μια αποτομη κινηση και εσπασα ενα (ψιλοακριβουτσικο αλλα οχι τρομερο) βαζο. Πριν καν μου πει τιποτα ο εργοδοτης, του ειπα οτι προφανως περιμενω να κρατηθει απο τον μισθο μου στο τελος του μηνα. Δεν ηθελε καν να το ακουσει, σχεδον αρπαχτηκαμε, τελος παντων περασε το δικο του.

Και αν το βαζο ηταν της δυναστειας των Μινγκ , τι θα εκανες ? Θα ειχες παλι προσφερθει να το πληρωσεις ? 😆

• Moderators
Δημοσ.
Μόλις τώρα, bluesattack είπε

Και αν το βαζο ηταν της δυναστειας των Μινγκ , τι θα εκανες ? Θα ειχες παλι προσφερθει να το πληρωσεις ? 😆

Μπαααα ετσι αγαρμπος που ειμαι θα απέφευγα να εργαστω σε τέτοιον χώρο.  :lol:

Σοβαρα ομως, δεν ξερω, θα ειχα προσφερθει με καποιον τροπο να το αντικαταστήσω ή κάτι τετοιο. Θελω να πω, δε θα θεωρούσα αυτονοητο πως θα το επωμιστεί το δικο μου λαθος το καταστημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/3/2019 στις 11:35 ΠΜ, froyd είπε

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΝΚ: η μείωση μισθού λόγω λάθους αντίκεται στο Εργατικό Δίκαιο. Η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι κακούργημα . Απλά στην Ελλάδα οι εργοδότες πετάνε το μπαλάκι στον εργαζόμενο "ή μου πληρώνεις το λάθος ή σε απολύω λόγω λάθους". Το ότι οι εργαζόμενοι υποκύπτουν σε αυτόν τον εκβιασμό, δεν συνδικαλίζονται, δεν καταγγέλουν το γεγονός στις αρχές, φταίνε οι ίδιοι.

Η απάντηση είναι απλή: Δεν σου δίνω λεφτά. Αν σε απολύσει, του κάνεις μήνυση για άδικη απόλυση

Συμφωνώ απολυτα με τη προσέγγισή σου. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να του ζητηθούν τα λεφτά πίσω. Αντίθετα πρέπει μόνο να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να έχει την ευκαιρεία ο καθενας να αποδείξει ότι ήταν λάθος .... να κατηγορηθεί δηλαδή για υπεξαίρεση και εκεί να αποδείξει περίτρανα το τι συνέβη.

-

Η υπεξαίρεση είναι ποινικό αδίκημα που προσβάλλει το έννομο αγαθό της ιδιοκτησίας. Ως υπεξαίρεση ορίζεται η ιδιοποίηση ξένου (ολικώς ή εν μέρει) κινητού πράγματος που περιήλθε στην κατοχή του δράστη με οποιονδήποτε τρόπο. Παραδείγματα : 1) Ο ταμίας μιας δημόσιας υπηρεσίας ή μιας επιχείρησης ιδιοποιείται τα χρήματα που διαχειρίζεται. 2) Ο Α βρίσκει ένα πράγμα αξίας και, αντί να το παραδώσει στην πλησιέστερη αρχή, το ιδιοποιείται. 3) Ο Χ που έλαβε ένα αντικείμενο αξίας από τον Ψ για να το φυλάει, το ιδιοποιείται.

https://el.wikipedia.org/wiki/Υπεξαίρεση

Επεξ/σία από DrLo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...