Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

32 λεπτά πριν, wayoflife είπε

ναι έχω.

τα λευτά ναι. οι υπερωριες αποδειδηγμένες δεν μπήκανε.

Ωραία. Πες του με όμορφο τρόπο πως και εσύ από πλευράς σου θα αναγκαστείς να απευθυνθείς στην επιθεώρηση αν δεν διευθετηθεί το θέμα των extra ωρών και αφού σου απαντήσει στείλε το αρχείο. Μετά θα σε καλέσει να υπογράψεις την απόλυση λογικά (εκτός και αν έχεις ορισμένου) όποτε και θα υπογράψεις με επιφύλαξη αφού διαβάσεις καλά το έγγραφο. Τέλος, πηγαίνεις επιθεώρηση

Επεξ/σία από koulkos
  • Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δουλειά από το σπίτι (προγράμματα δικά σου, υπολογιστής δικός σου, ρεύμα δικό σου, μηδέν κόστος για τον εργοδότη), γραφιστική, με 3.90€. Aν δεν ενώνεις τελίτσες με νούμερα για να βρεις την εικόνα, ξεπούλησες τη δουλειά σου τσάμπα.

• Like 8
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Οι φόροι και οι κρατήσεις, είναι δικά σου λεφτά. Αν δεν θέλεις να τα υπολογίσεις, πρόβλημά σου.

θα μπορούσε ο εργοδότης να σου πει, εμένα τόσο μου κοστίζεις, σιγά μην κάτσω να υπολογίζω τις εισφορές εργοδότη. Δεν πάει έτσι λοιπόν. Η συζήτηση γίνεται με μεικτά, εσύ υπολογίζεις τα καθαρά σου και ο εργοδότης το κόστος του. Φαντάζομαι γνωρίζεις ότι το κόστος είναι περισσότερα απ’ τα μικτά, έτσι;

Το τι κάνεις εσύ στις συνεντεύξεις δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σωστή πρακτική είναι να μιλάμε με βάση τα μεικτά. 

Ξαναλέω, εγώ λέω τι θέλω να μου μένει στην τσέπη καθαρό. Από εκεί και πέρα ας υπολογίσει ο εργοδότης τι πρέπει να μου δίνει μεικτά για να μου μένουν τα καθαρά που θέλω. δεν είμαι λογιστής για να γνωρίζω τις νομοθεσίες κτλ που αλλάζουν κάθε τόσο. Και στις πιο πολλές συνεντεύξεις η ερώτηση που μου είχε γίνει ήδη ήταν για καθαρά, στις λίγες που δεν υπήρξε διευκρίνιση...την έκανα εγώ.

Δημοσ.

τα έστειλα να ηρεμησει το κεφάλι μου απο το κάθε λαμόγιο ώστε να μην έχω καμια νομική υποχρέωση απο ιδιοκτησία της ετειρείας.

έχει να λάβει υπερωρία με το τσουκάλι και με τα mail και τα τηλέφωνα στις 10 το βράδυ.

ελπίζω η επιθεωρηση να τον γ******σε τον μάγκα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, Alxnks said:

Ξαναλέω, εγώ λέω τι θέλω να μου μένει στην τσέπη καθαρό. Από εκεί και πέρα ας υπολογίσει ο εργοδότης τι πρέπει να μου δίνει μεικτά για να μου μένουν τα καθαρά που θέλω. δεν είμαι λογιστής για να γνωρίζω τις νομοθεσίες κτλ που αλλάζουν κάθε τόσο. Και στις πιο πολλές συνεντεύξεις η ερώτηση που μου είχε γίνει ήδη ήταν για καθαρά, στις λίγες που δεν υπήρξε διευκρίνιση...την έκανα εγώ.

Και ‘γω ξαναλέω, ότι το τι κάνεις εσύ και οι εργοδότες που πας δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σωστή πρακτική είναι η συζήτηση βάσει μεικτών. 

Ούτε ο εργοδότης είναι ο λογιστής σου για να σου υπολογίσει τις κρατήσεις ΣΟΥ και τις εισφορές ΣΟΥ. Μπορεί να το κάνουν για ευκολία αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. 

Επεξ/σία από CheOnWeb
  • Thanks 1
Δημοσ.

Είναι σαν να πάρεις ένα μάστορα κι, αντί να σου δώσει μια φιξ τιμή, να σου πει "Εγώ θέλω να βγάλω καθαρά €100, βρες εσύ πόσα παραπάνω πρέπει να δώσεις για να βγει και το ΦΠΑ". Το ότι πιθανόν μπορείς να το κάνεις δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει δικό σου πρόβλημα. Ότι λέει κι ο @CheOnWeb δλδ.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, Alxnks είπε

Ξεφεύγουμε από το αρχικό θέμα αλλά η παραπάνω τελείως λανθασμένη αντίληψη υπάρχει χρόνια στον ελληνικό επαγγελματικό χωρο και ανακυκώνεται σε όλα τα σχετικά νήματα που ανοίγουν κάθε βδομάδα στο insomnia. 

Όταν διαπραγματεύεσαι τους όρους του συμβολαίου σου με τον εργοδότη σου ο μισθός είναι ο μικτός. Οι ασφαλιστικές κρατήσεις και οι εισφορές είναι του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη, ο εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον μέσες άκρες ποιο ποσοστό από τα μικτά παρακρατείται και τι σημαίνει για εκείνον. Στην τελική πλέον υπάροχυν και online calculators που σου δίνουν μια αρκετά καλή εικόνα της μισθολογικής σου κατάστασης.

Με τον κίνδυνο της γενικολογίας για την στρεβλή ελληνική κατάσταση, η μπακαλίστικη νοοτροπία των καθαρών έχει πολλές αιτίες, μία από αυτές είναι ότι αποτελεί ένα από τα κατάλοιπα του "δίνω τα λεφτά στο χέρι" σε συνδυασμό με το ό,τι να'ναι φορολογικό καθεστώς και την κατάσταση που θέλει τα 300 και τα 500 ευρώ να είναι νορμάλ μισθοί που θα πρέπει να κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους. Ουκ ολίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που βρίσκουν μια καλή δουλειά εκτός Ελλάδας, λένε πω ρε φίλε 60 χιλιάρικα τον χρόνο θα παίρνω και τους έρχεται το πρώτο μηνιάτικο και αντί για 5 βλέπουν στο λογαριασμό κάτι λιγότερο από 3 χιλιάρικα.

Επεξ/σία από Speculoos
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 minute ago, apostolispd said:

Είναι σαν να πάρεις ένα μάστορα κι, αντί να σου δώσει μια φιξ τιμή, να σου πει "Εγώ θέλω να βγάλω καθαρά €100, βρες εσύ πόσα παραπάνω πρέπει να δώσεις για να βγει και το ΦΠΑ". Το ότι πιθανόν μπορείς να το κάνεις δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει δικό σου πρόβλημα. Ότι λέει κι ο @CheOnWeb δλδ.

Και όχι μόνο τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη λογική τού Alxnks, θα πρέπει να υπολογίσεις και τους φόρους και τις κρατήσεις του. Δεν είναι λογιστής αυτός για να ξέρει...

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Και ‘γω ξαναλέω, ότι το τι κάνεις εσύ και οι εργοδότες που πας δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σωστή πρακτική είναι η συζήτηση βάσει μεικτών. 

Ούτε ο εργοδότης είναι ο λογιστής σου για να σου υπολογίσει τις κρατήσεις ΣΟΥ και τις εισφορές ΣΟΥ. Μπορεί να το κάνουν για ευκολία αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. 

ο εργοδότης μου έχει λογιστή.

αλλά ενταξει....να θυμηθώ να μου βγάζω και ετησια αναλυτική μισθοδοσία ΜΟΥ αφού είναι δική ΜΟΥ και γιατί όχι και την μηνιαία, δεν έχω άλλωστε να ασχοληθώ με το αντικείμενο μου, ας το παίξω λογιστής. 

κάτι άλλο; αφού ΕΜΕΝΑ αφορά.

α ναι, να κάνω και τις καταθέσεις κάθε μήνα στα αντίστοιχα ταμεία και εφορία; αφού ΕΜΕΝΑ αφορούν.

• Like 1
Δημοσ.
11 minutes ago, phanispal said:

Και τι καταλαβαίνει εκείνος που γνωρίζει τις κρατήσεις του και τις εισφορές του;

Καταλαβαίνει καλύτερα την πραγματική οικονομική του κατάσταση. 

1 minute ago, Alxnks said:

Κι εσύ πρέπει να έχεις. Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι για γέλια. 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Alxnks είπε

αλλά ενταξει....να θυμηθώ να μου βγάζω και ετησια αναλυτική μισθοδοσία ΜΟΥ αφού είναι δική ΜΟΥ και γιατί όχι και την μηνιαία, δεν έχω άλλωστε να ασχοληθώ με το αντικείμενο μου, ας το παίξω λογιστής. 

κάτι άλλο; αφού ΕΜΕΝΑ αφορά.

α ναι, να κάνω και τις καταθέσεις κάθε μήνα στα αντίστοιχα ταμεία και εφορία; αφού ΕΜΕΝΑ αφορούν.

Μιλάμε για το στάδιο της αρχικής συμφωνίας, όχι για το μηνιαίο και ετήσιο. Αφού έχεις ορίσει ένα πλαφόν καθαρών, πρέπει να ξέρεις πόσα μικτά πρέπει να πάρεις για να σου βγει. Οκ, στην Ελλάδα και μόνο είναι διαδεδομένο το αντίθετο (όπως και με το μάστορα, ο ΦΠΑ δεν είναι αυτονοητος), αλλά έτσι καταλήγεις να ανοίγεις τοπικ στο ινσομνια "άλλα είπαμε, άλλα παίρνω/δινω". Μετά, στο μηνιαίο και ετήσιο σημείωμα, ο εργοδότης σε ενημερώνει τι έχει πληρώσει για λογαριασμό σου. Σαφώς δουλειά του λογιστή του.

Δημοσ.

Ο εργοδοτης οφειλει να σου πει αν αυτα που θα σου δινει ειναι μεικτα ή οχι.  Τις κρατησεις κτλ.  οφειλεις να την ξερεις και εσυ ως ενας πολιτης που ψαχνει εργασια και ζει μεσα στην κοινωνια (ειναι δυνατον ενας εργαζομενος να μην ξερει τις κρατησεις του?) 

Επισης καλο ειναι ο καθε πολιτης να εχει τον προσωπικο του λογιστη,  αν δεν του ειναι ευκολο να υπολογιζει φορους κτλ.  ή τουλαχιστον να συμβουλευεται καποιον που τα ξερει. 

Δημοσ.

Οι καλοι λογαριασμοι κανουν τους καλους φιλους

Ασχετως τι συνηθιζεται στη πιατσα (κατι που οπωσδηποτε πρεπει να επιδιωξετε να γνωριζετε και οχι να βγαζετε δικες σας θεωριες), εσεις να κοιτατε να ειστε αναλυτικοι μεχρι αηδιας οταν κλεινετε μια συμφωνια.Επισης να προσεχετε με ποιον την κλεινετε,μπορει να συμφωνησετε με τον τελευταιο τροχο της αμαξης και μετα αυτος να φυγει για Τιμπουκτου και ο 3ος τροχος να βγει να σας βγαλει τρελους.Γι αυτο να εχετε γραπτα κειμενα.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Alxnks είπε

1ον) Δεν είναι τόσο δυσκολο πριν πας για συναντευξη που σκοπευεις να πείς "εγώ θέλω τόσα" να κοιτάξεις λίγο στο ιντερνετ πόσα είναι αυτά σε μικτά. Ούτε 2 λεπτα δεν είναι.

2ον) Στην συμβαση που θα υπογραψεις αναφέρονται τα μικτά. Οπότε πρεπει ετσι κι αλλιως να μάθεις καποια στιγμή πόσα είναι τα μικτά που θα παίρνεις. Απλό.

3ον) Αν πας μαυρα ή σε καποια μικρή εταιρία (<20 ατομα) ίσως να στο κανουν πιο λιανα σε καθαρα. Σε πιο πανω.... οι περισσότεροι παιζουν μόνο σε μικτα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...