Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, cabdik είπε

κοίτα δεν θέλω να παίξω τον ρόλο του διατροφολόγου, γιατί δεν είμαι. επειδή όμως επαγγελματικά, έχω σχέση με τα φυτά, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τα σάκχαρα που περιέχονται φυσιολογικά μέσα στα φρούτα και τα λαχανικά είναι λιγότερο βλαβερά από την ίδια την ζάχαρη.   προφανώς και η ζάχαρη περιέχει σάκχαρα.   

...

Για να τελειώνει το θέμα με αυτό από εμένα, η ζάχαρη δεν περιέχει σακχαρα, η ζάχαρη είναι σάκχαρο, ή πιο σωστά η ζάχαρη (=σακχαρόζη, sucrose, =από χημικής άποψης, η λευκή ζάχαρη αποτελεί χημική ένωση ενός μορίου γλυκόζης (glucose) και ενός μορίου φρουκτόζης ( fructose ) ) ανήκει στην οικογένεια των σακχάρων (= υδατάνθρακες, carbohydrates, = οι βιολογικής σημασίας υδατάνθρακες ονομάζονται και σάκχαρα...).

• Like 3
  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δύσκολοοο δεν κόβεται η ζάχαρη, η ζάχαρη είναι έρως, ταιριάζει σχεδόν παντού και είναι πεντανόστιμη 😮 

<<Όταν έχεις μεγαλώσει με αυγόφετες και τρία κιλά ζάχαρη για πρωινό, πλέον η ζάχαρη γίνεται το άλλο σου μισό>> :P

Επεξ/σία από vAg0s97
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φυσικα και κοβεται η ζαχαρη, ολα ειναι θεμα αποφασης. Οι πρωτες 7 μερες ειναι δυσκολες μετα την καταναλωση του τελευταιου γλυκου, και δεν μιλαω απλα για ενα κουταλακι στο τσαι. Την εχω κοψει σχεδον οριστικα τη ζαχαρη απο τη διατροφη μου, τουλαχιστο απο αποψης του να φαω ενα γλυκο γιατι με τραβαει. Κομμενα τα γλυκα. Αναψυκτικο εχω να ακουμπησω πλεον 8 χρονια. (Τα αναψυκτικα ειναι η καλυτερη πηγη αφθονης ζαχαρης) Αλλα στο τσαι βαζω καθε φορα απο ενα κοφτο κουταλακι αν δεν εχω μελι.

Η ζαχαρη ανηκει στους λευκους δολοφονους. Συνοψιζοντας τα 3 κακα που κανει : Σε γερναει ταχυτατα (μιας και επιτιθεται στο κολλαγονο που μετα τα 30 παιρνει την κατηφορα η παραγωγη του, και αν την συνδιασεις μαζι με τον καυτο μεσημεριανο ηλιο του καλοκαιριου, εχεις κανει το απολυτο κοκτειλ προωρης γηρανσης και ρυτιδων), σε παχαινει και τελος σου προκαλει τερηδονα.

Η ξυλιτολη (αν και ακριβη) ειναι ενα καλο εναλλακτικο γλυκαντικο αν δεν θελει καποιος να προτιμησει στεβια ανγης μορφης, γιατι η στεβια στα σουπερμαρκετ..μονο στεβια δεν ειναι, ειναι χειροτερη και απο την απλη ζαχαρη (βλεπε δεξτροζη που προσθετουν συνηθως, μαλτοδεξτρινη)

Επεξ/σία από stefa_1
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, cabdik είπε

κοιτα δεν θελω να παιξω τον ρολο του διατροφολογου, γιατι δεν ειμαι. επειδη ομως επαγγελματικα, εχω σχεση με τα φυτα, γνωριζω απο πρωτο χερι οτι ......

.....προφανως και η ζαχαρη περιεχει σακχαρα. ..... 

3EAA5280-2F00-4E22-8E7F-B6CD5D3FC77F.jpeg.d5ba115ae89fec15b62e65271f26eac5.jpeg

Επεξ/σία από margaritagr
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, cabdik είπε

θα μπορουσε να μας διαφωτισει καλυτερα καποιος διατροφολογος..!

Ναι φυσικα απο ολα εχει το μαγαζι. 

Δες το anti fitness θεμα. εκει τα παιδια κανουν σωστη υγιεινη διατροφη.

• Like 1
Δημοσ.

Τελευταια φορα που ειχα κοψει την ζαχαρη (αναψυκτικα/αλκοολ/καφεδες δεν πινω, κυριως γλυκα που τρωω) ηταν για 1 μηνα, αρχες δεκεμβρη με αρχες γεναρη. Χειροτερη περιοδος δεν υπαρχει λογω γιορτων 😕

Τις 2 πρωτες εβδομαδες ημουν αναμεσα σε σοβαρα επεισοδια υπογλυκαιμιας και I'm high as a kite, a.k.a cocaine 

Μολις εληξε το..challenge, απλα περιορισα τα γλυκα αρκετα κ ολα κομπλε.

Μετρο θελει κυριως

• Like 3
Δημοσ.

Προβλέπω επόμενο θέμα μετά την ζάχαρη με τίτλο:  (Μαύρη ζάχαρη όλη η αλήθεια)  και δεν λέγεται μαύρη αλλά καστανή μαύρη είναι η ακατέργαστη 😜

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμπληρωματικα σε οσους αναφερουν τα αρνητικα της ζαχαρης και κατ'επεκταση των υδατανθρακων ειναι πως λογω αυτων δημιουργούνται φλεγμονες στις αρτηριες μας και ο οργανισμος προκειμενου να τις επουλωσει επιστρατευει τη χοληστερολη ,ετσι γινεται σταδιακα ο φραγμος των αρτηριων....δε φταιει η χοληστερινη που ειναι απαραιτητη στον οργανισμο μας και ειναι ρυθμιστης των ορμονων μας αλλα ο υδατανθρακας ιδιαιτερα απο  ζαχαρες,φρουκτοζη κ.λ.π....

50 λεπτά πριν, stefa_1 είπε

να προτιμησει στεβια ανγης μορφης, γιατι η στεβια στα σουπερμαρκετ..μονο στεβια δεν ειναι, ειναι χειροτερη και απο την απλη ζαχαρη (βλεπε δεξτροζη που προσθετουν συνηθως, μαλτοδεξτρινη)

οντως,οι αθλιοι λενε δε βαζουν ζαχαρη και εχουν τη μαλτροδεξινη που εκτινασει ακομα υψηλοτερα την ινσουλινη !!!

Επεξ/σία από kekos123
Δημοσ.

Τρωω 3 4 σοκολατακια με στεβια τη μερα και 1 φετα κεηκ η μηλοπιτα με μαυρη ζαχαρη  το πρωι με τον καφε.

Αναψυκτικα δεν πινω και καφεδες τσαγια εσπρεσο σχετα...μαυρα.

Κανω καταχρηση ζαχαρης η ειμαι οκ?....

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οχι,εισαι οκ ! κι απο το κεικ που λες πιο επιβλαβες ειναι το αλευρι που εχει παρα η μαυρη.....λεμε τωρα,μη τρελαθεις.... 😁

Επεξ/σία από kekos123
  • Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, ELTASSOS είπε

Τρωω 3 4 σοκολατακια με στεβια τη μερα και 1 φετα κεηκ η μηλοπιτα με μαυρη ζαχαρη  το πρωι με τον καφε.

Αναψυκτικα δεν πινω και καφεδες τσαγια εσπρεσο σχετα...μαυρα.

Κανω καταχρηση ζαχαρης η ειμαι οκ?....

Δυνατος παικτης! Καλα εισαι

• Like 2
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Musclemar είπε

Αν δε δώσεις στο σώμα υδατάνθρακες, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της γλυκονεογένεσης, δηλαδή τη δημιουργία γλυκόζης μέσω κάποιων πρωτεϊνών/αμινοξέων. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis

πραγματι,αυτο δε θα ειναι το βασικο καυσιμο παντως καθως αν μπεις σε κετωση οι κετονες απο το λιπος θα ειναι το καυσιμο κι οχι μια μικρη ποσοτητα γλυκοζης....βεβαια αν καταναλωνεις μεγαλες ποσοτητες πρωτεινης ειδικα απο ροφηματα η απαχο κρεας σε πεταει απο τη κετωση γιατι γινεται αυτο που λες σε μεγαλη ομως κλιμακα!

• Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, cabdik said:

σακχαρα εχει και το καρπουζι και το σταφυλι. τα θεωρεις ζαχαρη?  

ζαχαρη λεμε το κρυσταλλικο πραμα που βγαινει -κυριως- απο τα ζαχαροτευτλα. 

Απαντάω γενικά στο θέμα ζάχαρη vs σάκχαρα με αφορμή το post σου. Δεν διαφωνώ σε ό,τι έγραψες.

Το θέμα δεν είναι μόνο αν η κρυσταλλική ζάχαρη είναι χειρότερη απ΄τη ζάχαρη που περιέχουν τα τρόφιμα.
Επειδή το μέτρο παίζει τεράστιο ρόλο, το ζήτημα έχει ως εξής:
Ο οργανισμός παίρνει τη ζάχαρη που χρειάζεται απ΄ τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ούτως ή άλλως και για άλλους λόγους. π.χ. τρώμε φρούτα για τα θρεπτικά τους συστατικά και ταυτόχρονα παίρνουμε και ζάχαρη. Και άλλα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο μιας σωστής, χωρίς υπερβολές, διατροφής, έχουν ζάχαρη.
Δεν χρειάζεται κι άλλη. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε την έξτρα ζάχαρη (στον καφέ ή στο τσάι, γλυκά, αναψυκτικά κλπ) και όχι τόσο η ποιότητα της ζάχαρης.
Αν η ποσότητα είναι σωστή, το συκώτι θα κάνει τη δουλειά του χωρίς πρόβλημα. Αλλιώς δεν θα προλάβει να την μεταβολίσει και θα γίνει λίπος.
Τη γενική εικόνα περιγράφω και φυσικά υπάρχουν πολλές παράμετροι στο τι πρέπει να τρώμε και τι όχι, αλλά δεν είμαι διατροφολόγος για να μπω σε λεπτομέρειες. 

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα του @kolumvitis είναι: Όχι, αν τρώμε σωστά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ζάχαρη.
Αν το ερώτημα είναι, αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς υπερβολική ζάχαρη, φυσικά ναι. Και αν το ερώτημα είναι, αν μπορούμε να αντισταθούμε στην υπερβολική ποσότητα, αυτό είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Μακροσκοπικά πάντως, οι δυτικές κοινωνίες δεν τα πάμε και πολύ καλά σ' αυτό.

Αυτά, πάω να χτυπήσω μια μακαρονάδα (με λίγη ζάχαρη στη σάλτσα) γιατί πείνασα με την κουβέντα. 😁

• Like 4
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...