Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρέπει να είναι σίγουρα θέμα ρυθμίσεων,σε κάποιο μενού της κάρτας η και στούς Players,δεν ξέρω επειδή δεν το έχω ψάξει,ποιές ρυθμίσεις να κοιτάξεις,όμως ξέρω πως αν είναι ρυθμισμένες για κάποιο λόγο Ολες οι πηγές για ανανεώσεις 60-75 (και παιχνίδια και για βίντεο) και είναι το φορμάτ στα 24 η 29 είναι λογικό όταν έχει τέτοια διαφορά να κάνει tearing,τα μόνιτορ απο όσο ξέρω,έχουν κατώτερα όρια,συνήθως  35~48 Hz αναλόγος το μοντέλο,όταν πέφτουν κάτω απο κάποιο όριο πχ 20hz τότε τα διπλασιάζουν πχ 2χ20hz αυτό είναι το LFC (Low-Framerate Compensation) εφόσον δεν σου το κάνει όμως στα παιχνίδια (αν και μπορεί να έχεις ενεργοποιήσει εκεί κάνα Vsync)πρέπει να είναι κάποια ρύθμιση συγκεκριμένη για αναπαραγωγή video,μάλλον στις ρυθμίσεις Radeon η απο κάποιο άλλο πρόγραμμα.:rolleyes:

• Απαντ. 790
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση παρά μόνο αυξάνω το εύρος από 55-75 σε 35-75 με cru. Δοκίμασες να παίξεις βίντεο με απενεργοποιημένο freesync να δεις πως είναι; Το λέω γιατί είναι bug των drivers που το έχουν αρκετοί αν ψάξεις στο νετ...

Δημοσ.
3 ώρες πριν, chrisde είπε

Εγώ δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση παρά μόνο αυξάνω το εύρος από 55-75 σε 35-75 με cru. Δοκίμασες να παίξεις βίντεο με απενεργοποιημένο freesync να δεις πως είναι; Το λέω γιατί είναι bug των drivers που το έχουν αρκετοί αν ψάξεις στο νετ...

Και πώς απενεργοποιώ το freesync; Το μόνο που πειράζεις είναι το "wait for vertical refresh". Σε όλες τις επιλογές βλέπω έχω tearing.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, planetman είπε

Και πώς απενεργοποιώ το freesync; Το μόνο που πειράζεις είναι το "wait for vertical refresh". Σε όλες τις επιλογές βλέπω έχω tearing.

Radeon Settings->Display->Radeon Freesync off

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, chrisde είπε

Radeon Settings->Display->Radeon Freesync off

Το είχα ξεχάσει αυτό το μενού. Ναι, τώρα δοκίμασα και με απενεργοποιημένο freesync, το tearing εξαφανίζεται. Οπότε, τι κάνω; Όποτε θέλω να δω βίντεο το απενεργοποιώ και όποτε θέλω να παίξω παιχνίδι, το ενεργοποιώ;

Επεξ/σία από planetman
  • Confused 1
Δημοσ.

Όχι απαραίτητα. Μπορείς να φτιάξεις προφίλ της εφαρμογής ή των εφαρμογών όπου κάνεις αναπαραγωγή βίντεο και να το απενεργοποιήσεις μόνο από εκεί. Μπακαλίστικη λύση αλλά τι να κάνουμε... Φαντάζομαι έχεις δοκιμάσει να απεγκαταστήσεις τους drivers με ddu και να βάλεις τους καινούριους μπας και έφτιαχνε έτσι;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, chrisde είπε

Όχι απαραίτητα. Μπορείς να φτιάξεις προφίλ της εφαρμογής ή των εφαρμογών όπου κάνεις αναπαραγωγή βίντεο και να το απενεργοποιήσεις μόνο από εκεί. Μπακαλίστικη λύση αλλά τι να κάνουμε... Φαντάζομαι έχεις δοκιμάσει να απεγκαταστήσεις τους drivers με ddu και να βάλεις τους καινούριους μπας και έφτιαχνε έτσι;

Έχω πάνω από 10 φορές αλλάξει drivers με ddu... Το προφίλ το φτιάχνω από το μενού display για το βίντεο ή από το gaming για τα παιχνίδια;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, planetman είπε

Έχω πάνω από 10 φορές αλλάξει drivers με ddu... Το προφίλ το φτιάχνω από το μενού display για το βίντεο ή από το gaming για τα παιχνίδια;

Το δεύτερο 

Δημοσ.
Στις 25/2/2019 στις 5:36 ΜΜ, Πέτρος είπε

Καλώς ορίσατε, αγαπημένα Red Boys (and Girls, ελπίζω)! 😛

Όπως ο τίτλος μαρτυρά, ας έχουμε εδώ ένα θέμα για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την καλύτερη εκμετάλλευση των αντικειμενικά δύστροπων AMD καρτών γραφικών μας.

Το ξέρουμε καλά...για τον οποιονδήποτε λόγο, από τη σειρά R9-2xx (και κάποιες φορές και πιο πίσω) και μετά, οι κόκκινες GPUs έρχονται από το εργοστάσιο (κατ'επιλογή και εντολή της μαμάς AMD) με συνήθως υπερβολικά υψηλό και αχρείαστο Vcore (τάση στον πυρήνα της GPU), με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται γρήγορα και πολύ, και επακόλουθο να ρίχνουν συχνότητα-επιδόσεις (thermal throttling) για να κρατηθούν εντός ασφαλών ορίων θερμοκρασίας αλλά και για να μην ξεπεράσουν το μέγιστο όριο ισχύος που το vBIOS που φοράνε επιτρέπει (power throttling).

Σαν αποτέλεσμα, έχουν βγάλει (όχι αδικαιολόγητα) τη φήμη ότι είναι ζεστές-θορυβώδεις και ότι καταναλώνουν πολύ για αυτά που προσφέρουν.

Κάθε χρήστης, λοιπόν, που θέλει να πάρει το κάτι παραπάνω από το σύστημά του, ψάχνει τρόπους ώστε να μειώσει την κατανάλωση και την παραγόμενη θερμότητα της κάρτας, ώστε να περιορίσει το θόρυβο του συστήματος ψύξης, αλλά κυρίως να αυξήσει τις επιδόσεις μέσα στα περιθώρια που το ίδιο το  vBIOS προσφέρει.

Πιο απλά: Αν μειωθεί η κατανάλωση της κάρτας κατά "χ" watt, αυτά τα watt μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αύξηση των χρονισμών και επιδόσεων της κάρτας.

Προς το παρόν, δεν θα αναλύσω περισσότερο τη λειτουργία των νέων καρτών (αφού υπεισέρχονται πολλά τεχνικά θέματα τα οποία αγνοώ), αλλά θα περάσω σε ένα πολύ απλό παράδειγμα, από την καθημερινή μου ενασχόληση.

Στο spoiler, ένας πολύ απλός μπούσουλας για βελτίωση επιδόσεων σε κάρτες Vega (κυρίως) και Polaris. Τα βασικά βήματα είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις, αλλά διαφέρουν ενίοτε οι επιμέρους ρυθμίσεις που κάθε κάρτα επιτρέπει να πειράξουμε.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Η κάρτα που έχω είναι μία Sapphire Vega56 Pulse (nano PCB), η οποία για διάφορους λόγους έχει πλέον "πάνω" της ένα vBIOS από XFX Vega64 (nano PCB) , αλλά διατηρεί και το κανονικό της vBIOS καθώς διαθέτει διακόπτη dual-BIOS.

Το 64ρι vBIOS δεν ξεκλειδώνει extra δυνατότητες στην κάρτα, απλά αλλάζει τα όρια στην τάση που μπορεί να δεχτεί η μνήμη της κάρτας, επιτρέποντας υψηλότερους χρονισμούς.

Η ουσία όσων γράφω παραπάνω, δεν αλλάζει.

Στον πίνακα που επισυνάπτω, φαίνεται η διαφορά της κάρτας όπως την αγόρασα, με το κανονικό της vBIOS, με μετρήσεις και αποτελέσματα σε διαφορετικά στάδια δοκιμών, μέχρι τα μέγιστα που έφτασα.

Να ξεκαθαρίσω πως σε αυτή τη γενιά καρτών (Vega, Polaris), τα τελικά νούμερα σε συχνότητα πυρήνα και τάση πυρήνα, δεν είναι αυτά που ορίζουμε στα P-states. Λόγω της υλοποίησης του oc με μια μέθοδο "dynamic boost'', με χρήση κάποιου αλγόριθμου στο vBIOS, οι τιμές που ορίζουμε είναι οι μέγιστες που μπορεί να δούμε, αλλά η ίδια η κάρτα ορίζει σε πραγματικό χρόνο την ώρα της χρήσης τις πραγματικές τιμές, ανάλογα το εκάστοτε φορτίο, τη θερμοκρασία των επιμέρους τμημάτων της, τη διαθέσιμη ισχύ κλπ.

Η μέθοδος που ακολούθησα (αρκετά έχουν αλλάξει από τότε), ήταν η ακόλουθη:

1) Ξεκίνησα με undervolting της κάρτας (μείωσα δηλαδή την τάση στον πυρήνα της), μέσω του προγράμματος Radeon Settings ( η σουίτα οδηγών της κάρτας),και συγκεκριμένα του πεδίου "Global Wattman". Κατέβαζα τα mV κατά 20 κάθε φορά μέχρι τα -100, και στη συνέχεια 10-10 ή και 5-5. Σε κάθε ενδιάμεσο βήμα έτρεχα κάποιο βαρύ bench (TimeSpy, συγκεκριμένα) για να ελέγχω σταθερότητα αλλά ταυτόγχρονα και επιδόσεις.

radeon.thumb.png.68b46bf25fb769b3984951c8006b42c0.png

(H φωτό είναι ενδεικτική για το Wattman. Κρατάμε πως επιλέγουμε στο slider "custom" για να μας ξεκλειδώσει τις ρυθμίσεις στα διάφορα πεδία)

Έφτασα μέχρι -130mV για την P7 state (η κατάσταση υψηλών επιδόσεων της κάρτας, όταν δηλαδή και λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, σε απαιτητικές εφαρμογές-παιγνίδια), πάνω από 10% μείωση δηλαδή από το κανονικό 1.2V που ήταν ρυθμισμένη η κάρτα. Εννοείται πως όταν τα mV στην Ρ7 έφτασαν σε αυτά της Ρ6, έριξα και αυτά τα τελευταία, ώστε να υπάρχει μια διαφορά περί τα 40-50mV μεταξύ τους.

Το όφελος διπλό: Λιγότερη τάση=Λιγότερη κατανάλωση (γλιτώνω από power throttling) και λιγότερη θερμότητα (γλιτώνω από thermal throttling)

Πιθανότατα, κατέβαινε ακόμα περισσότερο, αλλά ξεκίνησα να βλέπω πια κάποια μικρή πτώση επιδόσεων, δείγμα ότι ίσως η τάση της κάρτας πιθανότατα δεν επαρκούσε σε σενάρια υψηλών απαιτήσεων, αλλά ήταν αρκετή για να μην κρασάρει το παιγνίδι ή ο οδηγός.

2) Έφτιαξα ένα πιο "επιθετικό" προφίλ για τους ανεμιστήρες, ώστε να ανεβάζουν στροφές νωρίτερα και να κρατάνε γενικά την κάρτα λιγότερο θερμή, ώστε να αποφεύγω εντελώς το thermal throttling, ιδίως στα επόμενα βήματα.

Από αυτά τα δύο βήματα, ήδη στο αρχεί εμφανίζεται βελτίωση επιδόσεων (και σίγουρα είχα αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση).

3) Αύξησα τη συχνότητα της ΗΒΜ μνήμης της κάρτας. Εδώ, είναι λίγο ζήτημα τύχης και πολύ δοκιμής+λάθους.

Από το σχετικό πεδίο στο Wattman, αύξηση 20ΜΗz τη φορά, μέχρι να παρουσιαστεί αστάθεια σε κάποιο βαρύ μετροπρόγραμμα (πχ Unigine Superposition 4K. το συγκεκριμένο έχει επιπλέον το καλό ότι δείχνει χρονισμούς πυρήνα, μνήμης καθώς και θερμοκρασία της κάρτας, όση ώρα τρέχει. πολύ χρήσιμο για συγκρίσεις).

Η δική μου κάρτα, είχε μνήμη της Samsung η οποία ανεβαίνει αρκετά...μέχρι τα 950-960MHz, από τα 800 που είναι κανονικά, προσφέροντας μια σεβαστή και ''ανέξοδη" αύξηση επιδόσεων. Μόνο αρνητικό είναι πως η αυξημένη συχνότητα λειτουργίας θερμαίνει παραπάνω τη μνήμη (ο συγκεκριμένος τύπος μνήμης είναι λίγο ευαίσθητος στην αύξηση της θερμοκρασίας), οπότε χρειάζεται καλύτερη ψύξη (το βήμα 2, που λέγαμε).

Άλλες κάρτες έχουν μνήμη Ηynix, που είναι λίγο πιο δύσκολη στη διαχείρισή της.

4) Τελευταίο από τα τυπικά βήματα, core overclocking...

Πλέον οι AMD GPUs έχουν πιο πολύπλοκη λειτουργία, οπότε δεν ανεβάζεις απλά ένα slider και όλα γίνονται (έχει και από αυτό, αλλά με μέτρια αποτελέσματα).

Χρειάζονται πειραματισμοί στο Wattman (ή κάποια άλλα διαθέσιμα προγράμματα), για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα.

Χοντρικά, χρειάζεται να βρεθεί η ιδανική τομή σε Ρ6 και Ρ7 (ούτε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ούτε πολύ μικρή), προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, αν και συνήθως ένα μικρό oc είναι εφικτό ακόμα και με το μέγιστο uv που έχουμε επιτύχει, για παραπάνω απόδοση θα χρειαστεί μια μικρότερη ή μεγαλύτερη "θυσία" του uv...θα αυξήσουμε λίγο το core voltage (σε σχέση με το ελάχιστο που πετύχαμε, όχι με το αρχικό), προκειμένου η κάρτα να λειτουργήσει πιο "ψηλά". Και πάλι, στο τέλος, κερδισμένοι είμαστε...διπλά και τριπλά, μάλιστα.

Υπάρχει και ένα 5ο βήμα, το οποίο είναι το πλέον (κατά τη γνώμη μου) προαιρετικό...η αύξηση (ή και μείωση, ενίοτε) του "Power". Χοντρικά, ορίζουμε πόση παραπάνω (ή λιγότερη) συνολική ισχύ μπορεί να έχει διαθέσιμη η κάρτα συνολικά, σε σχέση με αυτή που ορίζεται από τα mV του πυρήνα και άλλες παραμέτρους (αυτά που δεν γνωρίζω, όπως είπα).

Για τους κατόχους Rx2xx-Rx3xx-Fury καρτών

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Για τις λίγο παλιότερες γενιές (Rx2xx-Rx3xx), η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη, λόγω των πολύ περιορισμένων επιλογών στις διαθέσιμες ρυθμίσεις καθώς και στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των καρτών αυτών (δεν υπάρχουν P-states, ούτε κάποιος τύπος boost ή οτιδήποτε αντίστοιχο).

Το μέγιστο oc, εξαρτάται απλά από το πόσο αντέχει κάθε κάρτα σε πυρήνα και μνήμη. Με ένα πρόγραμμα όπως το MSI AB, παίζουμε με τα διαθέσιμα sliders (core, mem, voltage, power) καθώς και με το fan profile ξέροντας εκ των προτέρων που θα κάτσει η μπίλια κάθε φορά. Ότι γράφει το slider, αυτό θα είναι και το τελικό νούμερο. Περισσότερα στο μέλλον.

Όπως και στην περίπτωση των Vega+Polaris, αφού βρούμε τα ακραία (προς τα κάτω) όρια, αποφασίζουμε αν θέλουμε να τα αφήσουμε εκεί ή να "θυσιάσουμε" μέρος των κερδών (σε κατανάλωση, θερμοκρασία και ενδεχομένως θόρυβο) προκειμένου να επιτύχουμε υψηλότερες επιδόσεις.

Η προηγούμενή μου κάρτα, μια R9-290, σε stock ρυθμίσεις έτρεχε στα 975MHz core, 1250MHz mem, κάπου 1.2V core, έφτανε τους 94 βαθμούς σε ελάχιστο χρόνο κλπ και ούρλιαζε ασταμάτητα (Ok, το σύστημα ψύξης της, παρότι custom, δεν έλεγε πολλά).

Μετά από πάρα πολλές δοκιμές για αύξηση επιδόσεων με oc, αύξηση power, κλπ,εντελώς τυχαία δοκίμασα undervolt, και πραγματικά shock και δέος...

Η κάρτα έφτασε να λειτουργεί κανονικά, κανονικότατα με -71mV στον πυρήνα από το κανονικό (με χρήση του MSI AB), χωρίς να χάνει καθόλου επιδόσεις, αλλά αντίθετα βελτιώθηκε αφού έγινε αισθητά πιο δροσερή.

Ακολούθησε oc, με τη "θυσία" που αναφέρω παραπάνω, και σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό σύστημα ψύξης που κότσαρα απάνω της:

hea11501300m31.png.cafb0373b417a84821e3f9fa994a22ed.png

Πριν το undervolt, η κάρτα με το ζόρι έφτανε στα 1040MHz, κι εκεί όχι σταθερά. Στη μνήμη δεν ήμουν και τόσο τυχερός, αφού πάνω από 1320MHz παρουσίαζε artifacts, αλλά με 512bit δίαυλο που διέθετε η συγκεκριμένη σειρά της AMD, δεν πολυχρειαζόταν.

Αυτά, προς το παρόν.

Περισσότερη μορφοποίηση και πληροφορίες, στη συνέχεια.

Παρακαλούνται οι κύριοι-κύριοι γνώστες να συμβάλλουν κατά το δυνατό, με οδηγίες-κόλπα-παρατηρήσεις.

Vega56.xlsx 22 kB · 34 downloads

Μην το πάρετε σαν τρολάρισμα ούτε ειρωνικά ούτε επιθετικά ούτε τίποτε. 

Λύστε μου μια απορία μόνον. ΓΙΑΤΙ η amd έχει κάνει το φοβερό λάθος και έχει βάλει υψηλό vcore άραγε? Τόσοι επιστήμονες, τόσοι προγραμματιστές, τόσο παλιά εταιρία με τόσο μεγάλη εμπειρία. ΓΙΑΤΙ έχει κάνει ένα τόσο ΑΠΛΟ λάθος και εμείς οι ΚΟΙΝΟΙ θνητοί (βασικά όχι εμείς να φανταστώ ακριβώς αλλά οι εντελώς βαρεμένοι / κολλημένοι με την μπάλα που ασχολούνται πολύ με το αντικείμενο και διασπείρουν μέσω φόρου ιντερνετ κλπ την γνώση τους και εμείς απλά και αφού έχουμε κάνει τις δοκιμές μας μεταφέρουμε με την σειρά μας σε γραπτό λόγο) έτσι απλά λύνουμε ένα τόσο απλό πρόβλημα που η τεράστια AMD δεν το έχει καταφέρει?

Θα ήθελα μια απάντηση που να στέκει παρακαλώ.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, leonproniknidis είπε

Μην το πάρετε σαν τρολάρισμα ούτε ειρωνικά ούτε επιθετικά ούτε τίποτε. 

Λύστε μου μια απορία μόνον. ΓΙΑΤΙ η amd έχει κάνει το φοβερό λάθος και έχει βάλει υψηλό vcore άραγε? Τόσοι επιστήμονες, τόσοι προγραμματιστές, τόσο παλιά εταιρία με τόσο μεγάλη εμπειρία. ΓΙΑΤΙ έχει κάνει ένα τόσο ΑΠΛΟ λάθος και εμείς οι ΚΟΙΝΟΙ θνητοί (βασικά όχι εμείς να φανταστώ ακριβώς αλλά οι εντελώς βαρεμένοι / κολλημένοι με την μπάλα που ασχολούνται πολύ με το αντικείμενο και διασπείρουν μέσω φόρου ιντερνετ κλπ την γνώση τους και εμείς απλά και αφού έχουμε κάνει τις δοκιμές μας μεταφέρουμε με την σειρά μας σε γραπτό λόγο) έτσι απλά λύνουμε ένα τόσο απλό πρόβλημα που η τεράστια AMD δεν το έχει καταφέρει?

Θα ήθελα μια απάντηση που να στέκει παρακαλώ.

Γιατι υπαρχουν και πυρηνες που χρειαζονται τοση ταση.Η πλειοψηφια ομως παιζει και με λιγοτερο,αλλα η amd προκειμενου να καλυψει και τους κακους πυρηνες,προφανως ρυθμιζει ολους με βαση εκεινους ,για να μη τρωει κρασαρισματα αυτος που θα πεσει σε τετοιον ακομα και σε στοκ.

Στην 7 αν δε κανω λαθος καθε καρτα εχει διαφορετικη default ταση καθως πρεπει λιγο πολυ να περνανε καποιον ελεγχο για το ποσο καλος πυρηνας ειναι.

• Like 4
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Dantε είπε

Γιατι υπαρχουν και πυρηνες που χρειαζονται τοση ταση.Η πλειοψηφια ομως παιζει και με λιγοτερο,αλλα η amd προκειμενου να καλυψει και τους κακους πυρηνες,προφανως ρυθμιζει ολους με βαση εκεινους ,για να μη τρωει κρασαρισματα αυτος που θα πεσει σε τετοιον ακομα και σε στοκ.

Στην 7 αν δε κανω λαθος καθε καρτα εχει διαφορετικη default ταση καθως πρεπει λιγο πολυ να περνανε καποιον ελεγχο για το ποσο καλος πυρηνας ειναι.

Οπότε φοβούνται γιατί τα τσιπάκια τους έχουν "κακούς" πυρήνες? Για αυτό και οι χαμηλές τιμές? Καταλαβαίνω σωστά?

Και αν με τις ρυθμίσεις του άρθρου υπάρχουν κρασαρίσματα η άλλα προβλήματα στα παιχνίδια? Αυτά πως αποφεύγονται? Αλλά και πάλι. Γιατί δεν το κάνει η AMD? Γιατί δεν έχει και η Nvidia "κακούς" πυρήνες?

Δημοσ.

Δε μιλησα πουθενα για χαμηλες τιμες.Οι χαμηλες τιμες ειναι για να ειναι ανταγωνιστικες.

Αν υπαρχουν κρασαρισματα,απλα δινεις παραπανω ταση.Και η nvidia overvolted τις εχει τις καρτες.Μια χαρα κανεις undervolt και στις δικες της και κερδιζεις,απλα της amd καινε/ζεσταινονται περισσοτερο οποτε κανει και μεγαλυτερη διαφορα.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...