Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και παλι και δεκαετια να μεινει υπεραρκετο ειναι το 650αρι.

Εφοσον πλεον δε παιζουν SLI/CF δε προκειται να χρειαστεις κατι παραπανω.

Ασε που εχουν καλυτερο efficiency σε ψηλοτερο Load.Το 850 θα δουλευει ρελαντι.

• Like 1
  • Απαντ. 790
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τέλοσπάντων, εκεί κολλήσατε; 13€ διαφορά έχουν. Πάμε στο νόημα; Στην κάρτα γραφικών και πώς θα την πειράξουμε;

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, planetman είπε

Τέλοσπάντων, εκεί κολλήσατε; 13€ διαφορά έχουν. Πάμε στο νόημα; Στην κάρτα γραφικών και πώς θα την πειράξουμε;

Πήγαινε στο 1ο post του θέματος, διάβασε τις γενικές οδηγίες για το wattman.

Βάλε custom, βάλε 1100mV στο Ρ7 και 1060 στο Ρ6 (τα υπόλοιπα συνήθως δεν λειτουργούν καν) και φτιάξε και ένα γρήγορο προφίλ στον ανεμιστήρα στυλ 50% στους 50 βαθμούς, 60% στους 60 και 75% στους 70 (θα σε ξεκουφάνει το blower, αλλά οκ) και δες αν είναι σταθερό σε gaming.

Τα ξαναλέμε στη συνέχεια.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/6/2019 στις 8:18 ΜΜ, Πέτρος είπε

Πήγαινε στο 1ο post του θέματος, διάβασε τις γενικές οδηγίες για το wattman.

Βάλε custom, βάλε 1100mV στο Ρ7 και 1060 στο Ρ6 (τα υπόλοιπα συνήθως δεν λειτουργούν καν) και φτιάξε και ένα γρήγορο προφίλ στον ανεμιστήρα στυλ 50% στους 50 βαθμούς, 60% στους 60 και 75% στους 70 (θα σε ξεκουφάνει το blower, αλλά οκ) και δες αν είναι σταθερό σε gaming.

Τα ξαναλέμε στη συνέχεια.

Παρέλαβα την κάρτα, έβαλα τις ρυθμίσεις που είπες, αλλά σε σχέση με το προφίλ balanced είχα μικρότερα ρολόγια και μικρότερο σκορ στο superposition με μια 1η δοκιμή. 

Edit: προφανώς θέλει ανέβασμα το power limit. Εντωμεταξύ τραγική ειρωνεία, 3 φορές έπεσε το ρεύμα μέχρι τώρα όσο σκαλίζω το wattman. Έχει πολλή ζέστη σήμερα και προφανώς δεν αντέχει η ΔΕΗ τα κλιματιστικά. Πάντως core μέχρι 1450 έχω δει. 

Ερωτηση: μέχρι τι θερμοκρασίες είναι ασφαλείς για την κάρτα; Απ ο, τι κατάλαβα εάν δε βάλεις επιθετικά τον ανεμιστήρα, δεν ανεβάζει πυρηνα; 

Προσπαθώ να καταλάβω πως διάολο δουλεύει η όλη λογική του ... 

Επεξ/σία από planetman
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, planetman είπε

Παρέλαβα την κάρτα, έβαλα τις ρυθμίσεις που είπες, αλλά σε σχέση με το προφίλ balanced είχα μικρότερα ρολόγια και μικρότερο σκορ στο superposition με μια 1η δοκιμή. 

Δώσε κανένα screenshot από Wattman

Δημοσ.

Δεν έχω ρεύμα τώρα. Προσπαθώ να καταλάβω, οι 75 βαθμοί είναι οι μέγιστοι και αναλογα με τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα, ανεβάζει ρολόγια πυρήνα; η μνήμη βλέπω δουλεύει εκεί που της λέω. 

Δημοσ.

Tα ρολόγια του πυρήνα, ναι, ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τη θερμοκρασία (το thermal limit - thermal throttling που γράφω στο αρχικό) και τη διαθέσιμη ισχύ (Power limit).

Αυτά, εξαρτώνται από τις επιμέρους ρυθμίσεις σε Ρ6/7, ανάλογα την τάση που έχεις ορίσει (και χρειάζεται), ανάλογα την ψύξη που έχεις κλπ.

Μου κάνει εντύποωση που στο balanced έχεις καλύτερα νούμερα από manual undervolt, για αυτό ζητάω screenshot όποτε μπορέσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Edit: προφανώς θέλει ανέβασμα το power limit. Εντωμεταξύ τραγική ειρωνεία, 3 φορές έπεσε το ρεύμα μέχρι τώρα όσο σκαλίζω το wattman. Έχει πολλή ζέστη σήμερα και προφανώς δεν αντέχει η ΔΕΗ τα κλιματιστικά. Πάντως core μέχρι 1450 έχω δει. 

Ερωτηση: μέχρι τι θερμοκρασίες είναι ασφαλείς για την κάρτα; Απ ο, τι κατάλαβα εάν δε βάλεις επιθετικά τον ανεμιστήρα, δεν ανεβάζει πυρηνα; 

όποτε μπορείς τσέκαρε τι μνήμες σου έκατσαν. Όσο ποιο χαμηλά τεμπς έχεις τόσο καλύτερο boost κρατάει.... Γενικά πάνω απο τους 65 αρχίζει και κόβει δραστικά τα mhz, στην vega 64 όλα αυτά, Όσο παίζει στους 65 και κάτω , είμαι πάνω απο τα 1600mhz 

Επεξ/σία από leros2004
Δημοσ.

Βάλε το Power +20%, για αρχή.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν, έκανα τώρα μερικές δοκιμές. Θερμοκρασία δωματίου περίπου 29-30 βαθμούς.

1) Balanced στο wattman, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1300κάτι με τελικό σκορ 3850.

2) Πείραγμα p6 1500κάτι με 1050mV και p7 1600κάτι με 1100mV χωρίς καμία άλλη αλλαγή, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1200κάτι με τελικό σκορ 3550.

3) Ίδια με προηγούμενα αλλά power limit + 30%, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1400κάτι με τελικό σκορ 4150.

4) power limit + 50%, fan στο τέρμα στους 75 βαθμούς, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1500κάτι με τελικό σκορ 4380.

5) Ίδια με προηγούμενα αλλά fan όπως στην αρχή στους 75 βαθμούς μέχρι τη μέση 3000rpm, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1500κάτι με τελικό σκορ 4350, αλλά οι θερμοκρασίες πήγαν 80 βαθμούς.

6) power limit + 40%, μνήμες στα 900ΜΗz με 1000mV (αντί 800MHz που ήταν σε όλα τα προηγούμενα), λίγο πιο χαμηλά τα MHz των P6 και P7, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1500κάτι με τελικό σκορ 4280,  οι θερμοκρασίες πήγαν 78 βαθμούς.

Καταρχήν καταλήγω πως το ανεμιστήρι το αντέχω για μέχρι το 50% περίπου, οπότε πρέπει να βρω ένα προφίλ που να μην ανεβαίνει παραπάνω. Όσο ανεβάζεις power limit, τόσο ανεβάζει πυρήνα. Όσο ανεβαίνει πυρήνας, τόσο ανεβαίνουν θερμοκρασίες. Δεν ξέρω πού ακριβώς κάνει throttling και μέχρι πού είναι ασφαλές για την κάρτα. Θέλω τώρα να δω μέχρι πόσο ανεβαίνουν οι μνήμες και με πόση τάση και επίσης να βρω χαλαρά p6 και p7 (κάτω από 1500MHz) με όση λιγότερη τάση γίνεται γιατί αλλιώς ο ανεμιστήρας δεν παλεύεται. Το gpu-z λέει πως φοράει μνήμες samsung.

Μπορείτε να μου πείτε εσείς πόσο ανεβαίνουν οι μνήμες σας με πόση τάση και επίσης μέχρι 1500MHz πόση τάση θέλει ο πυρήνας;

Επεξ/σία από planetman
Δημοσ.
1 ώρα πριν, planetman είπε

Λοιπόν, έκανα τώρα μερικές δοκιμές. Θερμοκρασία δωματίου περίπου 29-30 βαθμούς.

1) Balanced στο wattman, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1300κάτι με τελικό σκορ 3850.

2) Πείραγμα p6 1500κάτι με 1050mV και p7 1600κάτι με 1100mV χωρίς καμία άλλη αλλαγή, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1200κάτι με τελικό σκορ 3550.

3) Ίδια με προηγούμενα αλλά power limit + 30%, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1400κάτι με τελικό σκορ 4150.

4) power limit + 50%, fan στο τέρμα στους 75 βαθμούς, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1500κάτι με τελικό σκορ 4380.

5) Ίδια με προηγούμενα αλλά fan όπως στην αρχή στους 75 βαθμούς μέχρι τη μέση 3000rpm, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1500κάτι με τελικό σκορ 4350, αλλά οι θερμοκρασίες πήγαν 80 βαθμούς.

6) power limit + 40%, μνήμες στα 900ΜΗz με 1000mV (αντί 800MHz που ήταν σε όλα τα προηγούμενα), λίγο πιο χαμηλά τα MHz των P6 και P7, στο superposition ο πυρήνας έπαιζε στα 1500κάτι με τελικό σκορ 4280,  οι θερμοκρασίες πήγαν 78 βαθμούς.

Καταρχήν καταλήγω πως το ανεμιστήρι το αντέχω για μέχρι το 50% περίπου, οπότε πρέπει να βρω ένα προφίλ που να μην ανεβαίνει παραπάνω. Όσο ανεβάζεις power limit, τόσο ανεβάζει πυρήνα. Όσο ανεβαίνει πυρήνας, τόσο ανεβαίνουν θερμοκρασίες. Δεν ξέρω πού ακριβώς κάνει throttling και μέχρι πού είναι ασφαλές για την κάρτα. Θέλω τώρα να δω μέχρι πόσο ανεβαίνουν οι μνήμες και με πόση τάση και επίσης να βρω χαλαρά p6 και p7 (κάτω από 1500MHz) με όση λιγότερη τάση γίνεται γιατί αλλιώς ο ανεμιστήρας δεν παλεύεται. Το gpu-z λέει πως φοράει μνήμες samsung.

Μπορείτε να μου πείτε εσείς πόσο ανεβαίνουν οι μνήμες σας με πόση τάση και επίσης μέχρι 1500MHz πόση τάση θέλει ο πυρήνας;

Τα νούμερά σου, μου φαίνονται εξαιρετικά χαμηλά.

Αφήνοντας τη μνήμη στην άκρη (εγώ, με Samsung τσιπάκια ήμουν μέχρι 960-970 σταθερός με το "μαμά" BIOS), τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Οκ, έχω σαφώς καλύτερη ψύξη (θορυβώδης γενικά, αλλά αποδίδει τουλάχιστον) και πάνω από 65 δεν έχω δει ποτέ σε πυρήνα.

Τα νούμερά μου, είναι:

Ρ0 850/800, Ρ1 1140/1000, Ρ2 1300/1000, Ρ3 1350/1000, Ρ4 1400/1000, Ρ5 1550/1000 (μέχρι εδώ, δεν έχουν την παραμικρή σημασία...ότι και να δώσεις, κάνει παιγνίδι μόνη της η κάρτα),

Ρ6 1622MHz/1060mV, Ρ7 1672MHz/1090mV, P +20% Με αυτά, ingame@BFV έχω κάπου 1630MHz. Σε Superposition κάπου 1620.

Μνήμη, αν είσαι 900-950 είσαι άρχοντας

Αν όμως σε κόβει το thermal limit/throttling επειδή δεν αντέχεις ψηλά τον ανεμιστήρα σου και ζεσταίνεται γρήγορα, έχεις θέμα. Δεν είναι μόνο ο πυρήνας που μετράει. Αν ζεσταίνεται η μνήμη, έχεις θέμα. Υπάρχει το λεγόμενο "hot spot", το εκάστοτε θερμότερο σημείο της κάρτας (διαφορετικό ανά κάρτα, ανά περίσταση), το οποίο και αυτό επηρεάζει τον αλγόριθμο που ορίζει τις συχνότητες.

Κατέβασε κι άλλο τα mV σε Ρ6/7, μέχρι να βρεις αστάθεια. Άσε το P κάπου +25-30%, και δες πώς συμπεριφέρεται η κάρτα. Αν ζεσταίνεται πολύ γρήγορα, θα ρίχνει συχνότητα.

Βλέπω η οθόνη σου είναι FS, με 75Hz μέγιστη συχν. ανανέωσης. Αν θες, δοκίμασε να ενεργοποιήσεις στους οδηγούς της κάρτας το "Frame Rate Target Control" και βάλε το στα 74.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποιά εννοείς πως είναι εξαιρετικά χαμηλά; το p6 και το p7 ή τα σκορ στο superposition; Μιλάω για ρύθμιση 1080 extreme.

Η οθόνη που βλέπεις στην υπογραφή θα έρθει αύριο. Τώρα είμαι με μία πρόχειρη σάπια 1080 60hz. Ουσιαστικά φέτος αναβάθμισα όλα τα κομμάτια σιγά σιγά, το μόνο που έμεινε είναι το κουτί, ένα άντεκ 10ετίας με 80ρηδες ανεμιστήρες. Νομίζω δε με βοηθάει καθόλου. 

Δοκίμασα τη μνήμη στα 940MHz  αλλά κρασάρει το superposition στο φόρτωμα.

Δε βρίσκω το λόγο να ανεβάσω το p6 και το p7 εφόσον δε φτάνει αυτές τις συχνότητες η κάρτα λόγω θερμοκρασιών. Πάντως ακούμπησα την κάρτα και ζεματάει. Επίσης από πίσω βγάζει καυτό αέρα.

Drivers έχω βάλει τους καινούριους 19.6.2.

Επεξ/σία από planetman
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, planetman είπε

Ποιά εννοείς πως είναι εξαιρετικά χαμηλά; το p6 και το p7 ή τα σκορ στο superposition;

Η οθόνη που βλέπεις στην υπογραφή θα έρθει αύριο. Τώρα είμαι με μία πρόχειρη σάπια 1080 60hz. Ουσιαστικά φέτος αναβάθμισα όλα τα κομμάτια σιγά σιγά, το μόνο που έμεινε είναι το κουτί, ένα άντεκ 10ετίας με 80ρηδες ανεμιστήρες. Νομίζω δε με βοηθάει καθόλου. 

Δοκίμασα τη μνήμη στα 940MHz  αλλά κρασάρει το superposition στο φόρτωμα.

Δε βρίσκω το λόγο να ανεβάσω το p6 και το p7 εφόσον δε φτάνει αυτές τις συχνότητες η κάρτα λόγω θερμοκρασιών. Πάντως ακούμπησα την κάρτα και ζεματάει. Επίσης από πίσω βγάζει καυτό αέρα.

Drivers έχω βάλει τους καινούριους 19.6.2.

Άσε τη μνήμη στο 900 που δίνει ένα καλό κέρδος, ανέξοδα.

Χαμηλά είναι τα score σου (αποτέλεσμα, εννοείται, των χαμηλών μέγιστων που πιάνει ο πυρήνας).

Μην πειράζεις, λοιπόν, τα MHz σε Ρ6/7, όντως δεν έχεις κέρδος. Ρίξε όσο μπορείς όμως τα mV σε αυτά τα states. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να κατέβεις και κάτω από τα 1060 στο Ρ7.

Αυτό, θα σε βοηθήσει πολύ καθώς η κάρτα δεν θα ζεσταίνεται τόσο γρήγορα, με όλα τα στραβά επακόλουθα.

Τώρα, όντως το κουτί δεν βοηθά (χρειάζεται να μπαίνει αρκετός αέρας μέσα). Αν λες κιόλας ότι ζεματάει η κάρτα, απλά δεν επαρκεί η ψύξη της. Λύσεις υπάρχουν, χωρίς πολλά-πολλά, αλλά προϋποθέτουν αλλαγή κουτιού (ή τρύπες στο πλαϊνό, να βάλεις ανεμιστήρες να χτυπάνε την κάρτα).

Επίσης, αν η κάρτα είναι στην πάνω PCIX, τραβά και τον θερμό αέρα από την ψύξη του επεξεργαστή. Δοκίμασε να την κατεβάσεις σε άλλη PCIX (υποθέτω έχει η μητρική σου), να "ανασάνει" λίγο.

Υπάρχει πάντα και η περίπτωση η κάρτα να είναι "παμπάλαιη", από το "ράφι" και να μην έχει κάτσει καλά η πάστα στην ψύκτρα της (να έχει ξεραθεί, να έχει πολλή, να έχει λίγη κλπ), οπότε να έχεις και εκεί θέμα. Δοκίμασε, αν θες, ένα προφίλ με ανεμιστήρες στο 80% (κι ας σε ξεκουφάνει), να δεις πόσο πέφτει η θερμοκρασία της κάρτας και ανεβαίνουν οι επιδόσεις, με τις ρυθμίσεις στα υπόλοιπα σταθερές.

Δημοσ.

Με τη reference μην περιμένεις μεγάλες βελτιώσεις στις θερμοκρασίες τα είχα αναφέρει για τη συγκεκριμένη κάρτα(αλλαγή κουτιού θα βοηθήσει λίγο)...Βρες πρώτα πυρήνα και άσε τη μνήμη δεν έχει νόημα από τη στιγμή που θα βαράει HBM 85-90αρια

Σε Superposition extreme υπολόγισε γύρω στο 4350 score

Δοκίμασε μία αυτά

Χωρίς τίτλο.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν δεις το τεστ νούμερο 4 που είχα τέρμα τον ανεμιστήρα και το power limit, ο πυρήνας έπαιζε 1500κατι με σκορ 4380 περίπου. Πάντως σκέφτομαι μήπως αλλάξω και κουτί, είναι το μόνο αρχαίο που έχει μείνει. Είναι το antec plus view 1000 amg. Μπορεί να είναι και 15ετίας, τότε ήταν τούμπανο. 

Εγω δεν καταλαβαίνω όμως, γιατί λέτε πως μέχρι το p5 δε δίνει σημασία η καρτα; εμένα στο p6 και p7 δε φτάνει ποτέ όπως φαίνεται. Οπότε δεν παίρνει τις τάσεις που έχω βάλει μέχρι p5; Θα δοκιμάσω να τα μειώσω όπως του inler. Επίσης στη μνήμη στα 900MHz, πόση τάση να δώσω; 1V έχω δώσει.

Δεν είναι βλακεία να τη βάλω στη 2η pci express; υποτίθεται έχει χαμηλότερη διαμεταγωγή δεδομένων. 

Η καρτα αγοράστηκε στα 237€, οπότε εντάξει συμβιβάζεσαι και λίγο. 

Επεξ/σία από planetman

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...