kleo1 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 χρειάστηκε να στείλω σε τυπογραφείο κάποια flyers- αφίσες διαφημιστικά για εκτύπωση. Δεν έχω και πολλές γνώσεις στο θέμα. Πήρα κάποια έτοιμα psd (CMYK) έκανα τις αλλαγές-προσθήκες που ήθελα, αποθήκευσα σε jpg (προφανώς λάθος επιλογή) και τα έστειλα. Τα αρχεία jpg δε τους έκαναν, μου εξήγησαν κάποια πράγματα αλλά δε κατάλαβα και πολλά. Λογικά κάτι με το προφιλ (CMYK). Οπότε τους έστειλα τα psd να κάνουν την εκτύπωση. Πιθανόν να χρειαστεί να ξαναστείλω κάποιο αρχείο για εκτύπωση. Σε τι μορφή και με τι επολογές πρέπει να το στείλω ώστε το τυπογραφείο να μην έχει θέμα; Δεν έχω καταλάβει τι γίνεται. με την αποθήκευση σε jpg χάνεται το προφιλ? Δε θέλω να στέλνω το psd. Τα αρχεία-templates στα οποία δουλεύω είναι μορφής CMYK και έχω παρατηρήσει ότι αν ανοιχτούν με άλλο πρόγραμμα πέρα του photoshop (πχ irfanView, acdsee) εμφανίζουν πολύ περίεργα τα χρώματα. Τα RGB δεν έχουν θέμα. Επίσης αν αποθηκεύσω τα αρχεία σε jpg πάλι τα χρώματα είναι περίεργα αν ανοιχτούν με κάποια προγράμματα. Αν ανοιχτούν πχ με το paint net είναι οκ. Οπότε τα αποθηκεύω πάλι με το painτ net και στέλνω το τελικό αρχείο το οποίο ανοίγει σωστά με όλα τα προγράμματα. Το οποίο προφανώς έχει χάσει πληροφορίες. Το όλο θέμα απ ότι κατάλαβα έχει να κάνει με το CMYK.
XPHSTOS_ Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Σωστά κατάλαβες όλα έχουν να κάνουν με το CMYK. Οι μηχανές των τυπογράφων συνήθως είναι τετράχρωμες και δεν μπορούν να δουλέψουν με αρχείο RGB. 1) Κακώς δεν εμπιστεύεσαι την δουλειά σε κάποιον επαγγελματία. 2) Δεν θα σώζεις σε JPG ποτέ. Θα τους δώσεις TIFF αρχείο από το Photoshop.
kleo1 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 39 λεπτά πριν, XPHSTOS_ είπε Σωστά κατάλαβες όλα έχουν να κάνουν με το CMYK. Οι μηχανές των τυπογράφων συνήθως είναι τετράχρωμες και δεν μπορούν να δουλέψουν με αρχείο RGB. 1) Κακώς δεν εμπιστεύεσαι την δουλειά σε κάποιον επαγγελματία. 2) Δεν θα σώζεις σε JPG ποτέ. Θα τους δώσεις TIFF αρχείο από το Photoshop. δυστυχώς η ευτυχώς η δουλειά πρέπει να γίνει από εμένα. Δε κάνω κάτι εξειδικευμένο απλά επειδή δεν είμαι πολύ σχετικός ταλαιπωρούμαι λίγο παραπάνω. κάποιες λεπτομέρειες αν καλύψω θα είμαι οκ. οπότε, έστω ότι έχω ένα αρχείο psd και θέλω να το στείλω για εκτύπωση. Το στέλνω πάντα σαν tiff. στις επιλογές εκτύπωσης, αυτά που έχω επιλέξει είναι οκ? Στην πρώτη φωτογραφία το ICC Profile σωστά το επιλέγω;
XPHSTOS_ Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Μια χαρά φαίνεται να είναι έτσι. Εκτός αν σου ζητήσει κάτι διαφορετικό ο τυπογράφος. Γενικά κάθε τυπογραφική δουλειά έχει διαφορετικές προδιαγραφές. Αλλά νομίζω εσένα το πρόβλημα σου ήταν μόνο το χρωματικό profile οπότε είσαι οκ.
kleo1 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 ναι μόνο για τα χρώματα έκανε παράπονο. Και κάτι για το μαύρο ανέφερε, σχετικά με τους τόνους, δε κατάλαβα τι. Αυτό που κατάλαβα όμως ήταν πως είχε να κάνει με τη σωστή αποθήκευση του αρχείου και χάθηκαν πληροφορίες. Επίσης, τώρα που το αποθήκευσα όπως έδειξα, πάλι δεν εμφανίζονται σωστά τα χρώματα σε μερικά προγράμμα. Το photoshop και το panit net ανοίγουν σωστά το αρχείο. Το irfanview και το acdsee όχι. Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αυτό αλλά γιατί γίνεται; Είναι θέμα ρύθμισης και δε μπορούν να αναγνωρίσουν το CMYK; στο irfanview πάντως δείχνει ότι είναι CMYK, άρα είμαστε οκ.
Crybal Δημοσ. 3 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2019 Για να μπεις στο πνευμα των επαγγελματικών εκτυπώσεων καλό είναι να ψαξεις και να μαθεις πληροφορίες για τα εξής cmyk, vector graphics, dpi , psd, eps ,press-ready PDF Επίσης,ούτε tiff να χρησιμοποιείς.Απορω εαν κάποιος το κάνει.Πλέον σχεδόν όλοι μόνο pdf.Δες εδω https://www.kendall-press.com/blog/creating-a-proper-pdf-for-printing
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα