Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν γίνει ένα ξεσκάρτισμα ουσιαστικά ελάχιστα είναι τα επαγγέλματα που είναι υποχρεωτική η εγγραφή ή αναγκαία.Από εκεί και πέρα ο καθένας καλό θα ήταν να δει τι παίζει γιατί ίσως να αξίζει.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nvel είπε

γιατί να πληρώσεις αναδρομικά, την σφραγίδα δεν την παίρνεις από τη εετεμ. Εγώ την εετεμ την πλήρωσα για ένα χρόνο όταν ήμουν ήδη δέκα χρόνια μηχανικός και άλλη μια ή δυο χρονιες τα επόμενα δέκα χρόνια

ετσι μου ειχαν πει οταν ειχα παρει τηλεφωνο πριν καιρο να ρωτησω

Δημοσ.
15 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Σε κάποιους συλλόγους (ειναι) εχει γινει επιτηδες υποχρεωτική η εγγραφή αλλιως δεν μπορείς να έχεις άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος

fixed..!

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Silverage είπε

Εξαρτάται το επάγγελμα. Στις τράπεζες για παράδειγμα που ξέρω πρέπει να είσαι γραμμένος σε έναν σύλλογο υποχρεωτικά.

Αν εννοείς τους υπαλλήλους της τραπεζας, οχι δεν υποχρεωτικό

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.
Στις 23/2/2019 στις 10:17 ΠΜ, nvel είπε

γιατί να πληρώσεις αναδρομικά, την σφραγίδα δεν την παίρνεις από τη εετεμ. Εγώ την εετεμ την πλήρωσα για ένα χρόνο όταν ήμουν ήδη δέκα χρόνια μηχανικός και άλλη μια ή δυο χρονιες τα επόμενα δέκα χρόνια

Ρώτησα πρόσφατα και μου ζητούσαν αναδρομικά από το έτος που πήρα το πτυχίο. Ξέρεις κάτι διαφορετικό;

Στις 23/2/2019 στις 1:05 ΜΜ, Exodia The Forbidden One είπε

ετσι μου ειχαν πει οταν ειχα παρει τηλεφωνο πριν καιρο να ρωτησω

Τελικά ισχύει ότι πρέπει να πληρώσεις αναδρομικά; Όσους λογιστές-φοροτεχνικούς έχω ρωτήσει, τους φάνηκε πολύ περίεργο. 

@logistoulis, γνωρίζεις μήπως κάτι σχετικά με αυτό;

Δημοσ.

Μιας και η συζήτηση είναι γενική θα απαντήσω και εγώ γενικά μόνο με την προσωπική μου άποψη. 

Οι σύλλογοι αλλά και τα Επιμελητήρια είναι χρήσιμα για τους επαγγελματίες από τη σκοπιά του σκοπού τους και εξηγούμε. Τα Επιμελητήρια ιδρύθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιφέρειάς τους αλλά και να προασπιζουν τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν (ανάλογα το επάγγελμα) δίνοντας τις κατάλληλες γνωμοδότησεις στην εκάστοτε κυβέρνηση /υπουργείο κτλπ για τις ανάγκες του κλάδου ή της περιφέρειας. 

Πολλά από αυτά που θεωρεί δεδομένα ένας οποιοσδήποτε επαγγελματίας το κατάφεραν Επιμελητήρια αλλά και σύλλογοι με τις εκάστοτε πιέσεις της διοίκησης. 

Προφανώς δεν λέω ότι όλα είναι τέλεια γιατί δυστυχώς πολλοί πρόεδροι ή μέλη διοίκησης χρησιμοποιούν τα Επιμελητήρια/Συλλόγους σαν stepping stone για την πολιτική σταδιοδρομία τους, και είναι καταπτυστο, ενώ άλλοι προσπαθούν και πιέζουν συνέχεια για να κερδίσουν ότι μπορούν για τον κλάδο που εκπροσωπούν γιατί μην ξεχνάμε ότι οι διοικήσεις είναι συνάδελφοι των μελών. Δεν είναι άσχετοι. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους τους ψηφίζουν και όσοι δεν μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν απλά υπομενουν αν είναι η πρώτη περίπτωση ή γεύονται ότι κερδηθεί αν είναι η δεύτερη. 

Ο μόνος λόγος που τα γράφω αυτά είναι γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος δεν θέλει να έχει φωνή ή εκπροσώπηση για το επάγγελμά του. Δεν είμαι μόνο εγώ οικονομολόγος /μηψανικος/γιατρος/εμπορος/ηλεκτρολογος/εστιατορας κτλπ. Μπορεί κάποιος ατομικά να μην χρειάστηκε κάτι αλλά δεν σημαίνει ότι γενικά το επάγγελμα δεν έχει κερδίσει κάτι ή ότι αν συμβεί κάτι (π.χ. Κάποιος νόμος που δυσχαιρενει τα επαγγελματικά δικαιώματα) θα μπορέσει μόνος του να καταφέρει ότιδηποτε. 

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Καλό απόγευμα. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, pgoum είπε

μόνος λόγος που τα γράφω αυτά είναι γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος δεν θέλει να έχει φωνή ή εκπροσώπηση για το επάγγελμά του. Δεν είμαι μόνο εγώ οικονομολόγος /μηψανικος/γιατρος/εμπορος/ηλεκτρολογος/εστιατορας κτλπ. Μπορεί κάποιος ατομικά να μην χρειάστηκε κάτι αλλά δεν σημαίνει ότι γενικά το επάγγελμα δεν έχει κερδίσει κάτι ή ότι αν συμβεί κάτι (π.χ. Κάποιος νόμος που δυσχαιρενει τα επαγγελματικά δικαιώματα) θα μπορέσει μόνος του να καταφέρει ότιδηποτε. 

Έτσι έγινε  με τους ηθοποιούς , με τής καταγγελίες.  Μέσω του σωματείου τους απαίτησαν καλύτερες συνθήκες.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, pgoum είπε

Μιας και η συζήτηση είναι γενική θα απαντήσω και εγώ γενικά μόνο με την προσωπική μου άποψη. 

Οι σύλλογοι αλλά και τα Επιμελητήρια είναι χρήσιμα για τους επαγγελματίες από τη σκοπιά του σκοπού τους και εξηγούμε. Τα Επιμελητήρια ιδρύθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιφέρειάς τους αλλά και να προασπιζουν τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν (ανάλογα το επάγγελμα) δίνοντας τις κατάλληλες γνωμοδότησεις στην εκάστοτε κυβέρνηση /υπουργείο κτλπ για τις ανάγκες του κλάδου ή της περιφέρειας. 

Πολλά από αυτά που θεωρεί δεδομένα ένας οποιοσδήποτε επαγγελματίας το κατάφεραν Επιμελητήρια αλλά και σύλλογοι με τις εκάστοτε πιέσεις της διοίκησης. 

Προφανώς δεν λέω ότι όλα είναι τέλεια γιατί δυστυχώς πολλοί πρόεδροι ή μέλη διοίκησης χρησιμοποιούν τα Επιμελητήρια/Συλλόγους σαν stepping stone για την πολιτική σταδιοδρομία τους, και είναι καταπτυστο, ενώ άλλοι προσπαθούν και πιέζουν συνέχεια για να κερδίσουν ότι μπορούν για τον κλάδο που εκπροσωπούν γιατί μην ξεχνάμε ότι οι διοικήσεις είναι συνάδελφοι των μελών. Δεν είναι άσχετοι. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους τους ψηφίζουν και όσοι δεν μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν απλά υπομενουν αν είναι η πρώτη περίπτωση ή γεύονται ότι κερδηθεί αν είναι η δεύτερη. 

Ο μόνος λόγος που τα γράφω αυτά είναι γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος δεν θέλει να έχει φωνή ή εκπροσώπηση για το επάγγελμά του. Δεν είμαι μόνο εγώ οικονομολόγος /μηψανικος/γιατρος/εμπορος/ηλεκτρολογος/εστιατορας κτλπ. Μπορεί κάποιος ατομικά να μην χρειάστηκε κάτι αλλά δεν σημαίνει ότι γενικά το επάγγελμα δεν έχει κερδίσει κάτι ή ότι αν συμβεί κάτι (π.χ. Κάποιος νόμος που δυσχαιρενει τα επαγγελματικά δικαιώματα) θα μπορέσει μόνος του να καταφέρει ότιδηποτε. 

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Καλό απόγευμα. 

Υπάρχουν σύλλογοι και σύλλογοι, σωματεία και σωματεία. Το βασικότερο για εμένα είναι να μην εισέλθουν τα κόμματα και οι παρατάξεις μέσα, όσοι θέλουν να κάνουν εκλογές μόνο με ατομική υποψηφιότητα άσχετη με κομματικά. 

Στο σωματείο που εγγράφονταν οι απόφοιτοι των σχολών που σπούδασα, αποδείχτηκε πουλημενο, όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά μας έθαβε, για αυτό και σχεδόν όλοι του γύρισαν την πλάτη. Στις δε εκλογές, με δήθεν 40-50k μελη πήγαν να ψηφίσουν πανελλαδικα γύρω στους 1000, πρόεδρος εκλέγεται ο ίδιος 20 χρόνια διότι όπως και να χει, όσες παρατάξεις και να κάνουν, κατεβαίνουν οι ίδιοι και τα λαμογια οι γνωστοί παρατρεχαμενοι έτσι βγαίνει πρόεδρος ο ίδιος, στο μεταξυ όλοι έχουν απλήρωτη την συνδρομή και ακόμα λένε πληρωστε συνδρομή για αν θέλετε να ψηφίσετε, τζάμπα λεφτά. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Βασίλης_29 είπε

Υπάρχουν σύλλογοι και σύλλογοι, σωματεία και σωματεία. Το βασικότερο για εμένα είναι να μην εισέλθουν τα κόμματα και οι παρατάξεις μέσα, όσοι θέλουν να κάνουν εκλογές μόνο με ατομική υποψηφιότητα άσχετη με κομματικά. 

Στο σωματείο που εγγράφονταν οι απόφοιτοι των σχολών που σπούδασα, αποδείχτηκε πουλημενο, όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά μας έθαβε, για αυτό και σχεδόν όλοι του γύρισαν την πλάτη. Στις δε εκλογές, με δήθεν 40-50k μελη πήγαν να ψηφίσουν πανελλαδικα γύρω στους 1000, πρόεδρος εκλέγεται ο ίδιος 20 χρόνια διότι όπως και να χει, όσες παρατάξεις και να κάνουν, κατεβαίνουν οι ίδιοι και τα λαμογια οι γνωστοί παρατρεχαμενοι έτσι βγαίνει πρόεδρος ο ίδιος, στο μεταξυ όλοι έχουν απλήρωτη την συνδρομή και ακόμα λένε πληρωστε συνδρομή για αν θέλετε να ψηφίσετε, τζάμπα λεφτά. 

Άρα ερχόμαστε σε αυτό που είπα. Αν από 40-50 χιλιάδες μέλη ψηφίζουν τα 1000 τότε οι υπόλοιποι που δεν μπαίνουν στον κόπο να ψηφίσουν (απογοήτευση, δεν τους νοιάζει,βαριούνται ή οτιδήποτε άλλο) είναι/είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν μπορούνε εκ του ασφαλούς να παραπονιούνται επειδή αφήσαν το σωματείο/σύλλογο/επιμελητήριο που τους εκπροσωπεί σαν κλάδο στα χέρια του 0,2%.

Όσον αφορά τα "κόμματα" πρέπει όσοι εκλέγονται σαν αιρετοί αλλά και όσοι τους ψηφίζουν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων να καταλάβουν ότι άλλο η εκπροσώπηση του κλάδου και άλλο οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Ο καθένας μπορεί να έχει την πολιτική του ιδεολογία αλλά όταν μιλάμε για επαγγελματικές οργανώσεις (δηλαδή για την δουλειά σου, αυτό που κάνεις για να βγάλεις τα προς το ζην) πρέπει να είσαι έτοιμος να έρθεις σε αντιπαράθεση και να διεκδικήσεις όχι μόνο με τους αντίθετους ιδεολογικά αλλά και με τους ομοϊδεάτες σου.

Θεωρώ ότι μιας και αλλάζει σιγά σιγά η γενιά που εκπροσωπεί το κάθε επάγγελμα αλλάζουν και τα μυαλά που κουβαλάνε οι νεοεισερχόμενοι. Απλά είναι πιο δύσκολο και για τους νέους διότι ο περίγυρος τους, ηλικιακά, θεωρεί ότι όλα έχουν να κάνουν με "κόμματα"  τα οποία τα απεχθάνονται οι περισσότεροι λόγω της προηγούμενης γενιάς και γιατί είναι ευτυχώς είναι σκεπτόμενα άτομα με το ίντερνετ να είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών (εδώ βέβαια είναι και δίκοπο μαχαίρι...).

Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα προς συζήτηση για αυτό και τα μεγάλα πόστ.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, pgoum είπε

Άρα ερχόμαστε σε αυτό που είπα. Αν από 40-50 χιλιάδες μέλη ψηφίζουν τα 1000 τότε οι υπόλοιποι που δεν μπαίνουν στον κόπο να ψηφίσουν (απογοήτευση, δεν τους νοιάζει,βαριούνται ή οτιδήποτε άλλο) είναι/είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν μπορούνε εκ του ασφαλούς να παραπονιούνται επειδή αφήσαν το σωματείο/σύλλογο/επιμελητήριο που τους εκπροσωπεί σαν κλάδο στα χέρια του 0,2%.

Όσον αφορά τα "κόμματα" πρέπει όσοι εκλέγονται σαν αιρετοί αλλά και όσοι τους ψηφίζουν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων να καταλάβουν ότι άλλο η εκπροσώπηση του κλάδου και άλλο οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Ο καθένας μπορεί να έχει την πολιτική του ιδεολογία αλλά όταν μιλάμε για επαγγελματικές οργανώσεις (δηλαδή για την δουλειά σου, αυτό που κάνεις για να βγάλεις τα προς το ζην) πρέπει να είσαι έτοιμος να έρθεις σε αντιπαράθεση και να διεκδικήσεις όχι μόνο με τους αντίθετους ιδεολογικά αλλά και με τους ομοϊδεάτες σου.

Θεωρώ ότι μιας και αλλάζει σιγά σιγά η γενιά που εκπροσωπεί το κάθε επάγγελμα αλλάζουν και τα μυαλά που κουβαλάνε οι νεοεισερχόμενοι. Απλά είναι πιο δύσκολο και για τους νέους διότι ο περίγυρος τους, ηλικιακά, θεωρεί ότι όλα έχουν να κάνουν με "κόμματα"  τα οποία τα απεχθάνονται οι περισσότεροι λόγω της προηγούμενης γενιάς και γιατί είναι ευτυχώς είναι σκεπτόμενα άτομα με το ίντερνετ να είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών (εδώ βέβαια είναι και δίκοπο μαχαίρι...).

Τα λες καλα φιλτατε. Εγω θεωρω υποχρεωση του καθε εργαζομενου μα ανηκει στο κλαδικο του σωματειο, ετσι ωστε να γνωριζει τα εργασιακα δικαιωματα του και αν δύναται να τα επεκτεινει, και να ασκειται πιεση στον εκαστοτε εργοδοτη οταν παραβιαζει την εργατική νομοθεσια. Ειδικα σε αυτην την εποχη που οι κλαδικές συμβάσεις πλεον εχουν πεταχτει στα απορριματα, η συμμετοχη στο εργατικο σωματειο ειναι απαραιτητη, ανεξαρτητα απο τα κομματικα πιστευω του καθενος. 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, pgoum είπε

Δεν πανε να ψηφίσουν γιατί μενουν απλήρωτες οι συνδρομές και μετά τους λένε πληρώστε όλες τις οφειλές για να ψηφίσετε, σε άλλους φορείς πχ ΤΕΕ δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση οπότε πήγε κόσμος.

Αρκετοί γράφτηκαν εκεί όταν τελειώσσν την σχολή αλλά δεν εργάστηκαν στο επάγγελμα η άλλαξαν αντικείμενο, τα 40-50k είναι ανεπιβεβαιωτος αριθμός που τον λένε αυτοί για να φαίνονται ότι έχουν δύναμη και καλά. Όταν πας να ρωτησεις κάτι εκεί πχ τι έκαναν για το τάδε θέμα των αποφοίτων της τάδε σχολης λαμβανες απάντηση ότι δεν μπορούμε να σας πούμε και αν δεν είστε μέλη εγγραφείτε, μερικές φορές και οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι να απαντήσουν σε επαγγελματικά θέματα, πηγαίνεις εκεί για να θεωρήσεις κάτι βεβαιώσεις απαραίτητες για κάποιες δουλειες και σου λένε πλήρωσε 20 ευρώ αλλά αν χρωστάς πλήρωσε τα όλα, αφού πληρώνεις συνδρομή ποιος ο λόγος του χαρατσιου για μια κολοσφραγιδα και υπογραφή; Και μιλάμε για ΝΠΙΔ όχι ΝΠΔΔ. 

Οι περισσότεροι απόφοιτοι φτιάχνουν δικούς τους συλλόγους ανάλογα το αντικείμενο σπουδών και κυνηγάνε καλύτερα τα θέματα που τους αφορούν, μια φορά πήγαμε να φτιάξουμε και εμείς και πλάκωσαν διάφοροι από παρατάξεις και κόμματα να τους βάλουμε μέσα στο ιδρυτικό καταστατικό για να προωθήσουν καλύτερα τα θέματα, βρε ουστ! Ακυρωθηκε η συνάντηση και την κάναμε αλλού. 

Όσο για αυτόν προεδρο που λέω, βγαίνει 20 με 25 χρόνια ακριβώς δεν έψαξα, το 90s υπήρχε πολύ περισσότερη συμμετοχή αλλά επειδή είχαμε βαθύ πασοκ έβγαινε αυτος που ήταν πασοκος, από τέλη του 00s άρχισε το γύρισμα της πλάτης και πλέον δεν ασχολείται κανένας, κάποια περιφερειακά παραρτήματα έχουν κλείσει. 

Δημοσ.
18 ώρες πριν, arkouda_kafe είπε

Ρώτησα πρόσφατα και μου ζητούσαν αναδρομικά από το έτος που πήρα το πτυχίο. Ξέρεις κάτι διαφορετικό;

Τελικά ισχύει ότι πρέπει να πληρώσεις αναδρομικά; Όσους λογιστές-φοροτεχνικούς έχω ρωτήσει, τους φάνηκε πολύ περίεργο. 

@logistoulis, γνωρίζεις μήπως κάτι σχετικά με αυτό;

για εμάς από όσο θυμάμαι οι ετήσιες συνδρομές μαζεύονται αν δεν τις πληρώνεις στην ώρα τους 

αν δεν είσαι ήδη γραμμένος δεν έχεις κάποιο θέμα, αλλά άπαξ και γραφτείς το 15αρι το χρόνο υπάρχει 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...