Προς το περιεχόμενο

Μια ερωτηση για access!

Critter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα.Εχω ενα λογικα ευκολο προς λυση προβλημα με την access.Εχω θεσει ενα πεδιο ως autonumber και στην ιδιτητα new values εχω βαλει increment (εχει και random).Οταν σβηνω μια εγγραφη,δεν κανει auto decrement με αποτελεσμα η επομενη εγγραφη να γινει απο το επομενο νουμερο.

Δηλαδη αν εχω τις εγγραφες 1 και 2 και σβησω την 2,αν κανω νεα εγγραφη θα γινει με αριθμο 3.

Ξερεις κανεις πως λυνετε?Μηπως με καμοια sql?Κανα καλο tutorial?

Ευχαριστω!

Δημοσ.

den uparxei lisi thetodas to san auto increment. H siberifora pou perigrafis einai fusiologiki, mias kai i monadiki eguisi einai oti exeis sunexws diaforetiki timi kai oxi oti oi times einai sunexomenes. H moni lisi einai me programmatistiko tropo se sql, kathe fora pou bazeis nea eggrafi i timi tou pediou autou, estw id, na einai (SELECT MAX(ID) ...) + 1 tin opoian lusi ksexna tin ean exoun prosbasi polloi xristes tautoxrona.

Den kserw access, alla den nomizw na exei allo tupo pou na kanei automata auto pou les.

Δημοσ.

yeap.. etsi einai opos ta leei o GrMikeD...

to na oriseis ena pedio stin access os automati arithmisi (kai mallon tha to exeis kai proteuon kleidi etsi??) auto akrivos eksasfalizei... oti den tha ksanaparei pote kaneis auto ton "kodiko"..

Δημοσ.

8a symfwnhsw me ola osa eipane oi filoi, k 8a pros8esw to exhs:

an ekane auto-decrement h access se auto to pedio, to opoio logika einai primary key, fantasou oti auto 8a eixe san apotelesma th sysxetish asxetwn eggrafwn metaxy pinakwn, an yphrxe dld enas pinakas me foreign key to pedio auto, 8a perieixe eggrafes sxetikes me thn timh "2", h opoia omws pleon 8a antistoixouse se nea eggrafh.

(Fysika auto 8a eprepe logika na elegxetai mesw referential integrity, auto omws einai allo 8ema...)

Me liga logia, 8a yphrxe problhma eggyrothtas twn stoixeiwn ths bashs..

Δημοσ.

Ναι αλλα το ζητημα ειναι οτι δεν υπαρχει ταξη στον πινακα.Δηλαδη αν το προγραμμα το χρησιμοποιει καποιος 2 χρονια,θα εχει φτασει σε σημειο να εχει η πρωτη εγγραφη του πεδιου αριθμο 235746,η δευτερη 342723 κτλ.Αυτη η "αναρχια" καπως εξαλειφετε.Ασε που αυτα τα νουμερα θα φαινονται εξωπραγματικα απο τι στιγμη που ο πινακας θα ενημερωνετε καθε μερα αλλα το πολυ με 15 εγγραφες.Δευτερον αμα εκανε auto decrement γιατι θα ειχαμε προβλημα με τις εγγραφες?

Αν σβησουμε τις τιμες ολων των πεδιων στην εγγραφη 2 και μετα την ξαναδημιουργησουμε με αλλα στοιχεια τι προβλημα μπορει να υπαρξει?Αφου θα εχει σβηστει η 2,δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναυπαρχει.Εκτος αν δεν καταλαβα κατι.

Και ναι το ID ειναι primary key.

Ευχαριστω για την ανταποκριση :wink:

Δημοσ.

Estw to PelatisID einai to primary key sou ston pinaka PELATES

Pinakas PELATES

PelatisID---------Onoma--------Epwnymo--------Hlikia

1 Giwrgos Gewrgiou 22

2 Antreas Andreou 28

Estw twra oti ston pinaka AGORA, to PelatisID2 einai foreign key apo ton PELATES.

An yparxei h akolou8h eggrafh hdh mesa ston pinaka:

PelatisID2--------Proion----------Posothta-------Timh

2 Mplouza 2 80

kai esy allaxeis ston pinaka PELATES ta stoixeia tou Andrea Andreou se Vasilis Vasileiou, automatws dhmiourgeis problhma giati ston pinaka AGORA h eggrafh eixe dhmiourgh8ei gia ton Andreou, k pleon auto den isxyei....

Sou dinw ena geniko paradeigma gia na deis ti ennow otan lew problhma eggyrothtas...

Fysika ennoeitai pws an mporeis mesw referential integrity na sbhseis ola ta sysxetizomena me thn eggrafh dedomena pou briskontai se allous pinakes, tote 8a mporeis na kaneis auto pou zhtas. Apo thn allh, den xerw gia poio logo se enoxlei h ayxhsh twn ari8mwn tou primary key...Outws h allws, h douleia tou einai apla na xexwrizei monadika ka8e eggrafh tou pinaka...

Perimenw neotera :)

Δημοσ.

Κατ'αρχας πολυ ωραιο το παραδειγμα σου.Φυσικα και εννουσα οτι θα σβηνονται ολες οι συσχετιζομενες εγγραφες.

Κατα τα αλλα εγω αυτο που θελω να κανω ειναι ενα προγραμμα διαχειρησης βασης δεδομενων για την αξιολογηση φοιτητων στη σχολη μου μιας και μου το ζητησε μια καθηγητρια.

Multiple choise και θα εχει και ερωτησεις Σ-Λ οι οποιες καθε μερα θα αλλαζουν.Αν οχι καθε μερα,2 φορες την βδομαδα σιγουρα!

Προς το παρον εχω 2 πινακες

Ο πρωτος εχει την εχεις δομη.

QuestionId,Question,A,B,C,D,Answer,CorrectAns

Τα πεδια αναφερονται στον αριθμο της ερωτησης,τα Α,Β,C,D στις πιθανες απαντησεις,στο answer καταγραφεται η επιλογη του εξεταζομενου και στο correctans ειναι προκαταχωρημενες οι σωστες απαντησεις οπου στο τελος θα γινει συγκριση μεταξυ των 2 τελευταιων πεδιων για να βρεθει ποσες σωστες και ποσες λαθος απαντησεις εχει.

Ο δευτερος εχει:

StudentId,Student1,tmima1,Student2,Tmima2,Student3,Tmima3,Grade

Τα πεδια αυτα αναφερονται στους σπουδαστες που κανουν την εργασια (2 συνηθως αλλα μπορει καποιος να αναπληρωνει)και στον τελικο βαθμο που περνουν.

Οπως καταλαβαινει κανεις,ολα μα ολα τα πεδια θα αλλαζουν σχεδον καθε μερα.

Επισης να πω οτι αυτη δεν ειναι η τελικη δομη καθως μπορει να μπουνε και διαφορα αλλα στοιχεια οπως χρονος για αντιστροφη μετρηση(ο οποιος μπορει να αλλαζει) που ισως τον σωζω και σε καποιο ini file αν και υπαρχουν πολλα τσακαλια και μπορει να βρουν το κολπο και να αλλιωνουν το χρονο.

Η κεντρικη φιλοσοφια ειναι οτι οταν ξεκιναει το προγραμμα φορτωνει μια φορμα οπου εκει οι εξεταζομενοι δηλωνουν τα ονοματα τους και το τμημα τους.Πατωντας submit η φορμα αυτη γινεται hide και γινεται η show η φορμα με τις ερωτησεις.Ο τελικος βαθμος θα μπει στον πινακα με τα ονοματα ωστε να φαινεται ποιος πηρε το βαθμο.

Τελος με καποιο τροπο θα πρεπει να υπαρχει αντιστροφη μετρηση την οποια θα την αλλαζει οποτε θελει ο καθηγητης μπαινοντας στο προγραμμα με admin pass.Αυτο το εχω κανει με ini file αλλα μαλλον λεω για ασφαλεια να βαλω τον χρονο στη βαση.Και φυσικα με τον καταλληλο αλγοριθμο το εχω προγραμματισει ωστε οταν ο φοιτητης κλεισει το προγραμμα και το ξανανοιξει,να συνεχιζει απο εκει που ητανε.

Ακομα πρεπει να βαλω αρνητικη βαθμολογηση την οποια παλι θα μπορει ο καθηγητης απο το admin account του να την ρυθμιζει οποτε θελει.

Μαλλον εγκαταλειπω ομως την ιδεα με τα ini file (τωρα καθως τα γραφω τα σκεφτομαι:P ) καθως καλυτερα να ενημερωνει μια και καλη τη βαση,παρα να μπαινει σε καθε pc και να τα αλλαζει απο εκει ως admin...Ακομα και το password μου φαινεται στη βαση θα το βαλω...Να δω μετα πως θα προστατεψω την βαση:P :P

Σας μπερδεψα ε?Βασικα τα τελευταια δεν χρειαζονται σε ολα αυτα που συζηταμε απλα τα ειπα για να υπαρχει μια γενικη του εικονα του project.

Aυτα τα ολιγα :D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...