Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους.

Όπως αναγράφει και ο τίτλος αυτό το
topic το έκανα για να συλλέξω και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις και για πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε την πρώτη μας κατοικία.

Φέτος αποφάσισα να διαλέξω το διαμέρισμα το οποίο θα αγοράσω και αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην φάση του χτισίματος. Το διαμέρισμα θα είναι 90τμ στον 6ο από τους 7 συνολικά ορόφους της πολυκατοικίας και θα προορίζεται για ένα ζευγάρι, ένα παιδί και μία γατούλα 😊.

Το θέμα θα αφορά μόνο τα υλικά του σπιτιού και όχι τις νομικές διαδικασίες. Π.χ παράθυρα, δάπεδα, ηλεκτρικές συσκευές, έξυπνα έπιπλα κτλ.

Είμαι διαθέσιμος να ανταλλάξουμε απόψεις με άτομα που είχαν/έχουν τις δικές τους εμπειρίες σε αυτό το θέμα και ελπίζω να μαζευτεί αρκετή πληροφορία που θα μπορoύν να αξοιωπιήσουν και άλλοι χρήστες του  φόρουμ.

Εκεί που δεν κατέχω το αντικείμενο είναι η επιλογή των παραθύρων. Το διαμέρισμα βρίσκεται κοντά σε λεωφόρο με μεγάλη κίνηση και ο χειμώνας εδώ που ζω είναι με θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Είχα στο μυαλό μου για τριπλά παράθυρα αλλά η γνώμη του αρχιτέκτονα είναι να μείνω με διπλά των 24mm το καθένα.

• Like 3
  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Είμαι υπερ του μαρμάρου στο δάπεδο του σαλονιού και τραπεζαρίας και του καλού lamineit στα υπνοδωμάτια.

Το μάρμαρο προσφέρει ηχομόνωση και γενικά είναι αθάνατο. 

Το Λαμινέιτ αν ειναι καλής κατασκευής και μάστορας που θα το τοποθετήσει καλός, βγαίνει εξαιρετική εικόνα και προσφέρει θερμομόνωση.

Σε ότι αφορά τα αλουμίνα, επειδη εισαι ψηλά, άποψή μου ειναι (χωρις να ειμαι μηχανικος), να μη τα λυπηθείς και να βάλεις ενεργειακό (να μην περνάει η υγρασία εσωτερικά και φυσικά όταν ακουμπάς το τζαμι εσωτερικά να έχει τη θερμοκρασία του δωματίου, όχι οπως στα απλά αλουμίνια που έχει τη θερμοκρασία απ έξω)

Το τελευταίο καιρό παρατηρώ σε νέες κατασκευές να έχουν επαναφέρει το Αλφα μπλοκ. Δε ξέρω αν το κάνουν για οικονομία. Το σίγουρο ειναι πως το Αλφα μπλοκ προσφέρει ηχομόνωση και θερμομόνωση αλλά δεν ειναι το ίδιο γερό σε περίπτωση σεισμου, με το τούβλο.

Απο θέρμανση τι θα έχετε?

Θα έχεις τριφασικό?

Καθαρά για τη δική σου ευκολία, φρόντισε να έχεις αλερετουρ στα υπνοδωμάτια και το σαλόνι σου

• Like 3
Δημοσ.

Βάλε extra ηχομόνωση πάνω κάτω δεξιά αριστερά με τα διαμερίσματα που συνορεύεις διότι κάποια στιγμή θα τη χρειαστείς (μωρά,πάρτυ,κάφροι γείτονες κλπ)

• Like 2
Δημοσ.

Καταρχήν να μας πεις αν έχεις συμφωνήσει σε κάποια υλικά με τον εργολάβο, και αν θα πληρώνεις τη διαφορά με τα έξτρα που θα ζητήσεις ή αν στη συμφωνία σου είναι να είναι όλα με δικό σου κόστος 

Π.χ. σου έχει πει σου βάζω ότι πλακάκι θες μέχρι 15€/τμ και από κει και πάνω δικό σου ; 

Σου έχει πει ότι αυτό είναι το πλακάκι που σου βάζω και έχει (λ.χ.) 12€ το μέτρο ; 

Ή το πληρώνεις όλο εσύ ; 

Δημοσ.

Ξεκινωντας απο τα βασικα. Ηλεκτρολογικα σκεψου καλα τι θες να κανεις με οπωσδηποτε καλωδιωση συναγερμου και εξωτερικα. Υδραυλικα αν σε παιρνει μονο χαλκο και θερμανση αν εχεις επιλογη για αεριο. Σε περιπτωση που στα πατωματα πας σε πλακακι σκασε λεφτα σε καλη κολλα μη το λυπηθεις. Αν δεν εχει στρωσει ακομα βαλε τσιμεντοκονια και οχι πορομπετον και λοιπες βλακειες. Για κουφωματα αν το σπιτι δεν ειναι σε καμια εκαλη μικρες οι διαφορες των απλων με ενεργειακα, βεβαια καλο κανει κακο δεν κανει. Κουζινα αν εχεις το οικονομικο βακελιτη και καλους μηχανισμους. Ντουλαπες κανε παλι επισης πραγματα για το μελλον. Και φυσικα επενδυσε σε πορτα ασφαλειας και καλη κλειδαρια. Για την οικογενεια σου προκειται. Δεν μου ερχεται κατι αλλο κι ευχομαι καλοριζικο!

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, john_petrucci7 said:

Για κουφωματα αν το σπιτι δεν ειναι σε καμια εκαλη μικρες οι διαφορες των απλων με ενεργειακα, βεβαια καλο κανει κακο δεν κανει.

Ffs όμως. Σχεδόν 2020, η άποψη "έλα μωρέ κλάιν βάλε αμόνωτα" είναι τραγική.

Επεξ/σία από ThReSh
  • Like 1
Δημοσ.

Καλορίζικο και από εμένα εγώ μετακόμισα από την μεγάλη κρεβατοκάμαρα στην μικρή γιατί έχω 2παιδακια και δεν χωραγαν στο μικρό δωμάτιο (90τμ και το δικό μου σπίτι) οπότε αν έχετε σκοπό για 2ο παιδάκι να το έχεις στο μυαλό σου μην πάρεις τεράστια έπιπλα και αν χρειαστείς να αλλάξεις δωμάτια αναγκαστείς να τα ξανα αλλάξεις.

Επίσης αποθηκευτικοί χώροι , ωραίο το μινιμαλ αλλα οι ανάγκες είναι μεγάλες με οικογένεια οπότε κοίτα να αξιοποιήσεις τους χώρους σε κουζίνα μπάνιο σαλόνι ακόμη και βεράντες για αποθηκευτικούς χώρους.

Άλλη μία συμβουλή είναι να μην έχεις πολύ βαριά έπιπλα, εμένα μου το έλεγαν οι γονείς μου και δεν τους άκουσα οπότε όταν είναι να βάλω χαλιά φωνάζω κολλητούς και κουμπάρους να βοηθήσουν με την τραπεζαρία και το τραπέζι του σαλονιού που είναι μασιφ. Επίσης καλό είναι να αγοράσεις καλά και ακριβά έπιπλα αλλά μπορείς να πάρεις και φτηνά με την λογική ότι τα βαριέσαι σε 5 χρόνια τα πετάς και αγοράζεις αλλά για να αλλάξεις διακόσμηση , τα ακριβά τα παντρεύεσαι ( και αυτό το λάθος το έκανα)

Ντουλάπες φρόντισε να αλλάζει το ύψος στα ράφια ώστε αν μεγαλώσει το παιδί να μπορεί να φτάνει μόνο του να παίρνει τα ρούχα

Ηλεκτρολογικά φρόντισε να περάσεις καλώδια δικτύου σε δωμάτιά και σαλόνι

Στον 6ο θα κουνιέσαι αρκετά όταν κάνει σεισμό απλά να το γνωρίζεις

Αυτά από εμένα αν μου έρθει κάτι άλλο θα το αναφέρω

Υπέρ του λαμινειτ και εγώ έχω βάλει στα 2 δωμάτια και τώρα που θα κάνω ανακαίνιση θα βάλω και σε σαλόνι κουζίνα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/2/2019 στις 11:32 ΠΜ, glight είπε

Το θέμα θα αφορά μόνο τα υλικά του σπιτιού και όχι τις νομικές διαδικασίες. Π.χ παράθυρα, δάπεδα, ηλεκτρικές συσκευές, έξυπνα έπιπλα κτλ.

Εκεί που δεν κατέχω το αντικείμενο είναι η επιλογή των παραθύρων. Το διαμέρισμα βρίσκεται κοντά σε λεωφόρο με μεγάλη κίνηση και ο χειμώνας εδώ που ζω είναι με θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Είχα στο μυαλό μου για τριπλά παράθυρα αλλά η γνώμη του αρχιτέκτονα είναι να μείνω με διπλά των 24mm το καθένα.

Πριν το δάπεδο, σκέψου το καλά αν θα βάλεις η όχι επιδαπέδια θέρμανση. Θα σου δώσει αρκετή ζέστη το χειμώνα και αξίζει. Ακόμη και αν δεν έχεις ακόμη αυτόνομη θέρμανση άφησε αναμονές για να το κάνεις μετά.

Δάπεδα θα επέλεγα PVC λόγω μόνωσης. Έχει ότι σχέδιο θες ακόμη και σε εκτύπωση ξύλου. Θα επιλέξεις σανίδες 4-5mm όπως αυτές η όπου αλλού βρεις, κάνε έρευνα μη πάρεις όποιο μαγαζί βρεις πρώτο μπροστά σου! Να ξέρεις ότι τα PVC δεν παθαίνουν τίποτα όσα χρόνια και να περάσουν. Δεν έχουν θέμα με νερά-υγρασίες.

2πλό τζάμι 24mm είναι καλή επιλογή, ειδικά με αλεξίσφαιρη μεμβράνη εσωτερικά.

Παράθυρα-μπαλκονόπορτες θα επέλεγα PVC με ηλεκτρικά ρολά. Το PVC λόγω καλής μόνωσης (ζέστη-κρύο), το ηλεκτρικό λόγω ευκολίας και ότι δεν σου κάνει "κενό" για να έρθει αέρας από έξω προς τα μέσα, ακόμη και 1-2 εκατοστά να "μπάζει" (σε ένα κοινό ρολό με ιμάντα) ισοδυναμεί ότι περνάει ήχος και κρύο. Κάτι που δεν το θες ! Επιπρόσθετα βάζεις σύρτες ασφαλείας για να μην παραβιάζεται εύκολα.

Ηλεκτρολογικά : τα καλώδια προς τις πρίζες (εσωτερικά στο τοίχο) θα είναι 2.5mm (τόσο θα είναι και του A/C) ενώ των φωτιστικών 1.5mm, για τον θερμοσίφωνα 4mm και για τη κουζίνα 5x2.5mm, η παροχή σου θα είναι μονοφασική ενισχυμένη (12KVA) με 50άρα ασφάλεια και καλώδιο 3x16mm. Οι ασφάλειες θα είναι 2P όπως αυτή. 16Α για πρίζες, 20 για θερμοσίφωνα *αν θυμάμαι σωστά. Θα στα βάλει ηλεκτρολόγος. Τις 2P ασφάλειες τις προτιμώ αν γίνει βραχυκύκλωμα να πέσει η συγκεκριμένη και όχι ο γενικός. Άλλοι εγκαταστάτες βάζουν και 2 ξεχωριστούς ηλεκτροπληξιακούς για να ξεχωρίζουν περιοχές (κουζίνα - υπόλοιπο σπίτι). Plus αφού θα κάνεις όλα αυτά στον πίνακα, βάλε και χρονόμετρο για το θερμοσίφωνα. Να το ρυθμίζεις πόση ώρα θες να ανάβει, οπότε δεν θα σε νοιάζει αν τον ξέχασες ! Το αν θα βάλεις μετρητή κατανάλωσης η παραπάνω "smart" δυνατότητες εσύ ξέρεις. Ξεχωριστές γραμμές για φώτα, πρίζες και A/C είναι το στάνταρ. Τριφασικό θα βάλεις εφόσον το έχεις ανάγκη (πχ τόρνος η UPS πολλών KVa) η άλλα μηχανήματα που απαιτούν τριφασικό, για οικιακή χρήση δεν το προτείνω.

Καλώδια δικτύου σε κάθε δωμάτιο καλό είναι να μπουν. Προτιμώ αυτό DK-1741-VH-1-OD, EAN 4016032387435, https://www.digitus.info/en/products/network-infrastructure/twisted-pair-installation-cables/cat-7-shielded/dk-1741-vh-1-od/ , αντέχουν τις παρεμβολές και υποστηρίζουν 10Gbit. Ο συναγερμός και οι κάμερες η άλλα ηλεκτρονικά ασφαλείας/αυτοματισμού θα είναι σε κρυφό μέρος και δεν θα φαίνονται καλώδια για να μη το υποψιαστεί κανείς.

Δώσε βάση στη σειρά : 1.υποδαπέδια θέρμανση, 2.δάπεδα 3.κουφώματα 4.Ηλεκτρολογικά - καλώδια και τέλος καυστήρας-αυτόνομη θέρμανση αν θα μπει.

Καλή ανακαίνιση 😃

Επεξ/σία από Pokemon640
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ThReSh είπε

Εχω παρατηρήσει και καινουργια που χτιζονται χωρις μονωση, αλλά και το αντιθετο επιτέλους

Δημοσ.
4 ώρες πριν, ThReSh είπε

Δεν αντιλεγω απλα δεν ειναι επιτακτικο αναλογα την περιοχη βεβαια. Και φυσικα τυπε οταν εισαι με τσεπη αλλουνου καλα τα λες

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, john_petrucci7 said:

Δεν αντιλεγω απλα δεν ειναι επιτακτικο αναλογα την περιοχη βεβαια. Και φυσικα τυπε οταν εισαι με τσεπη αλλουνου καλα τα λες

Όσο πιο νωρίς επιλέξει τη σωστή μόνωση, τόσο πιο γρήγορα θα κάνει την απόσβεση. Όταν αργότερα καταλάβει το λάθος, το μετανοιώσει και θελήσει να το διορθώσει, θα έχει πετάξει ήδη ένα ποσό που θα γλύτωνε αν είχε επιλέξει σωστά εξαρχής.

Οπότε σύμφωνα με την λογική σου, τι κι αν πετάξει αυτό το ποσό, δικιά σου τσέπη είναι? 

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ThReSh είπε

Όσο πιο νωρίς επιλέξει τη σωστή μόνωση, τόσο πιο γρήγορα θα κάνει την απόσβεση. Όταν αργότερα καταλάβει το λάθος, το μετανοιώσει και θελήσει να το διορθώσει, θα έχει πετάξει ήδη ένα ποσό που θα γλύτωνε αν είχε επιλέξει σωστά εξαρχής.

Οπότε σύμφωνα με την λογική σου, τι κι αν πετάξει αυτό το ποσό, δικιά σου τσέπη είναι? 

Δεν ειπα οτι εχεις αδικο. Απλα δεν ειναι επιτακτικο και δεν αφορα τοσο μονωση. Μονωση σημαινει και τοιχοποιια και αλλα. Οπως ειπα στο πρωτο ποστ το καλο κουφωμα καλο κανει κακο δεν κανει

• Super Moderators
Δημοσ.

Από την στιγμή που το κάνει ας το κάνει καλά, θα του μείνει για δεκατίες. Δεν θα είναι κρίμα πχ να βλέπει υγροποίηση στα κουφώματα και τα τζάμια επειδή δεν θα έχουν θερμοδιακοπή?

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, ThReSh είπε

Από την στιγμή που το κάνει ας το κάνει καλά, θα του μείνει για δεκατίες. Δεν θα είναι κρίμα πχ να βλέπει υγροποίηση στα κουφώματα και τα τζάμια επειδή δεν θα έχουν θερμοδιακοπή?

Ισχυει αν τον περνει οικονομικα φυσικα και να το κανεις. Προσωπικα τρια χρονια που εχω απλα δεν βλεπω υγροποιησεις εγω ισως και λογω περιοχης. Αλλα ναι αν μ επερνε θα εβαζα κι εγω τοτε απλα σκεψου οτι λογω περιοχης μεχρι και ο αλουμινας με γειωσε για θερμοδιακοπτομενα που θα μπορουσε να παρει και λεφτα. Αλλα οτι μεταξυ μας συμφωνουμε σ αυτο δεν υπαρχει ζητημα. Οτι καλυτερο να βαλει ευχομαι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...