karaLRS Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2019 Στο παρόν θέμα θα προσπαθήσω να γράψω έναν οδηγό για την κατασκευή ενός ασύρματου μετρητή πετρελαίου, που μέσω MQTT μας στέλνει την μέτρηση στο Home Assistant με κατανάλωση 1.3 watt. Θα χαρώ να διαβάσω αν κάποιος άλλος το έχει φτιάξει και τι διαφορετικό έκανε. Θοδωρής Υλικά που θα χρειαστούμε NodeMcu ESP-8266 Board 4€ Ultrasonic Module HC-SR04 2€ Φορτιστή 220V --> Micro USB Συνδέσεις HC-SR04 προς το Arduino Vin-->3.3v Gnd-->Gnd Trigger-->D1 Echo-->D2 Κώδικας για Nodemcu RemainingPetrol.ino (επισυναπτόμενος) έχω αρκετά σχόλια μέσα για να καταλάβει κάποιος πως δουλεύει. μερικά έξτρα σχόλια. #11-15 βάζουμε τα στοιχεία μας #65 βάζουμε τα μέγιστα εκατοστά που μπορεί να μετρήσει ο σενσορας μας από εκεί που το τοποθετήσαμε (πάνω κάτω το βάθος της δεξαμενής) #84 Πάμε εδώ http://alloiltank.com/tank-volume-calculator/ και υπολογίζουμε το κάθε εκατοστό πετρελαίου σε πόσα λίτρα αντιστοιχεί και το βάζουμε στην θέση του "15" Hassio Config Πάμε στο configuration.yaml Και προσθέτουμε το εξής (προσοχή στο YAML syntax): sensor: - platform: mqtt name: liter state_topic: sensor/heater qos: 0 unit_of_measurement: Liter Hassio Lovelace Config Bonus Εικόνες RemainingPetrol.ino 11 4
gidi Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 Φίλε πολύ ωραία σκέψη! Δυστυχώς δεν έχω επιλέξει home assistant και δε δουλεύω καθόλου Arduino. Πάντως εύγε για την εξαιρετικί ιδέα και φυσικά για την υλοποίηση. 1
pavloa Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 17/2/2019 στις 6:11 ΜΜ, karaLRS είπε Κώδικας για Nodemcu RemainingPetrol.ino (επισυναπτόμενος) έχω αρκετά σχόλια μέσα για να καταλάβει κάποιος πως δουλεύει. μερικά έξτρα σχόλια. #11-15 βάζουμε τα στοιχεία μας #65 βάζουμε τα μέγιστα εκατοστά που μπορεί να μετρήσει ο σενσορας μας από εκεί που το τοποθετήσαμε (πάνω κάτω το βάθος της δεξαμενής) #84 Πάμε εδώ http://alloiltank.com/tank-volume-calculator/ και υπολογίζουμε το κάθε εκατοστό πετρελαίου σε πόσα λίτρα αντιστοιχεί και το βάζουμε στην θέση του "15" Hassio Config Πάμε στο configuration.yaml Και προσθέτουμε το εξής (προσοχή στο YAML syntax): sensor: - platform: mqtt name: liter state_topic: sensor/heater qos: 0 unit_of_measurement: Liter Hassio Lovelace Config Bonus Εικόνες RemainingPetrol.ino Καλημέρα. Εξαιρετική η ιδέα σου. Μπορείς να το ανεβάσεις και εδώ https://www.hlektronika.gr/forum/forumdisplay.php?f=307 Επεξ/σία 19 Φεβρουαρίου 2019 από pavloa
theibanez Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 καλημερα και από μένα, έχω φτιάξει κάτι αντίστοιχο με μόνο επιπλέον μια μικρή oled. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση του αισθητήρα από την επιφάνεια του υγρού, τόσο μεγαλύτερα τα λάθη μετρήσεων. Φυσικά σου δίνει μια αίσθηση του level αλλά με πολλά errors. Έχεις παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο??????
karaLRS Δημοσ. 8 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2019 Στις 5/3/2019 στις 10:52 ΠΜ, theibanez είπε καλημερα και από μένα, έχω φτιάξει κάτι αντίστοιχο με μόνο επιπλέον μια μικρή oled. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση του αισθητήρα από την επιφάνεια του υγρού, τόσο μεγαλύτερα τα λάθη μετρήσεων. Φυσικά σου δίνει μια αίσθηση του level αλλά με πολλά errors. Έχεις παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο?????? Καλησπέρα. πολύ ωραία κατασκευή. πόσες μετρήσεις κάνεις στον κώδικα σου πριν στείλεις την μέτρηση; πχ εγώ κάνω κάπου 30 και από αυτές αφαιρώ την min και max τιμή ( συνήθως spikes) και μετά βγάζω μέσο όρο. η διακύμανση που έχω είναι 5-10 λίτρα στην διάρκεια της ημέρας χωρίς κατανάλωση.(ίσως παίζει και η θερμοκρασία ρόλο για τον όγκο)
theibanez Δημοσ. 18 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2019 Στις 8/3/2019 στις 5:46 ΜΜ, karaLRS είπε Καλησπέρα. πολύ ωραία κατασκευή. πόσες μετρήσεις κάνεις στον κώδικα σου πριν στείλεις την μέτρηση; πχ εγώ κάνω κάπου 30 και από αυτές αφαιρώ την min και max τιμή ( συνήθως spikes) και μετά βγάζω μέσο όρο. η διακύμανση που έχω είναι 5-10 λίτρα στην διάρκεια της ημέρας χωρίς κατανάλωση.(ίσως παίζει και η θερμοκρασία ρόλο για τον όγκο) Πρεπει να ακολουθήσω τη συμβουλή σου. Προς το παρόν χρησιμοποιώ την ετοιμη βιβλιοθήκη newping με 30 μετρήσεις. Δεν αφαιρεί max & min αλλά βγάζει το median από τις 30.
karaLRS Δημοσ. 18 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 18 Μαρτίου 2019 6 ώρες πριν, theibanez είπε Πρεπει να ακολουθήσω τη συμβουλή σου. Προς το παρόν χρησιμοποιώ την ετοιμη βιβλιοθήκη newping με 30 μετρήσεις. Δεν αφαιρεί max & min αλλά βγάζει το median από τις 30. όπως βλέπω το γράφημα σου νομίζω ότι τα Peaks δημιουργούν το πρόβλημα.
hasan Δημοσ. 8 Απριλίου 2020 Δημοσ. 8 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ καλή ιδέα. Ήθελα να σε ρωτήσω να έχεις δοκιμάσει να το τροφοδοτήσεις με μπαταρίες και πώς το έκανες και επίσης κάποιες οδηγίες για το Home Assistant. Ευχαριστώ Επεξ/σία 8 Απριλίου 2020 από hasan
karaLRS Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 13 ώρες πριν, hasan είπε Καλησπέρα, καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ καλή ιδέα. Ήθελα να σε ρωτήσω να έχεις δοκιμάσει να το τροφοδοτήσεις με μπαταρίες και πώς το έκανες και επίσης κάποιες οδηγίες για το Home Assistant. Ευχαριστώ Καλημέρα με μπαταρίες δεν έχω δοκιμάσει παρόλα αυτά με κάποιες μετατροπές στον κώδικα είχα υπολογίσει γύρω στους 2 μήνες με μια μπαταρία 18650 με 24 μετρήσεις την ημέρα. για το Homeassistant Πρέπει να έχεις MQTT broker. το έχεις κάνει αυτό;
hasan Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Ευχαριστώ για την απάντηση. Όχι δεν το έχω κάνει ακόμα, είμαι σε αρχική φάση. Θα το ψάξω λιγάκι μόνος μου πρώτα και θα σου πω.
hasan Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Στις 17/2/2019 στις 6:11 ΜΜ, karaLRS είπε Hassio Lovelace Config Καλημέρα, κατάφερα να στήσω MQTT broker και HomeAssistant και λαμβάνω δεδομένα κανονικά από το NodeMcu. Έχω όμως ένα βασικό πρόβλημα στο οποίο θα ήθελα τα φώτα σου. Ο αισθητήρας επιστρέφει πάντα απόσταση μηδέν. Τυπώνοντας μάλιστα το χρόνο που επιστρέφει το pulseIn βλέπω ότι επιστρέφει πάντα την τιμή 3. Είχες ανάλογο πρόβλημα; Κάπου διάβαζα ότι ο HC-SR04 χρειάζεται 5V για να λειτουργήσει σωστά και όχι 3.3. Εκτός και αν είναι προβληματικός ο αισθητήρας. Καμία ιδέα; Ευχαριστώ
karaLRS Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 6 ώρες πριν, hasan είπε Καλημέρα, κατάφερα να στήσω MQTT broker και HomeAssistant και λαμβάνω δεδομένα κανονικά από το NodeMcu. Έχω όμως ένα βασικό πρόβλημα στο οποίο θα ήθελα τα φώτα σου. Ο αισθητήρας επιστρέφει πάντα απόσταση μηδέν. Τυπώνοντας μάλιστα το χρόνο που επιστρέφει το pulseIn βλέπω ότι επιστρέφει πάντα την τιμή 3. Είχες ανάλογο πρόβλημα; Κάπου διάβαζα ότι ο HC-SR04 χρειάζεται 5V για να λειτουργήσει σωστά και όχι 3.3. Εκτός και αν είναι προβληματικός ο αισθητήρας. Καμία ιδέα; Ευχαριστώ Καλησπέρα Αν μπορείς βάλε μια φωτογραφία από το κύκλωμα που έχεις φτιάξει καθώς και τον κώδικα.
hasan Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Τελικά τη βρήκα την άκρη. Τροφοδότησα τον αισθητήρα με 5V και λειτουργεί σωστά. Από ότι διάβασα υπάρχουν 2 τύποι του αισθητήρα ultrasound: HC-SR04 και HC-SR04P. Ο δεύτερος δέχεται 3-5V ενώ ο πρώτος που έχω εγώ μόνο 5V. Το NodeMcu όταν τροφοδοτείται από usb βγάζει 5V έξοδο στο pin Vin. Οπότε συνέδεσα το Vin με το Vcc του αισθητήρα, πήρε 5V και δούλεψε. Ο κώδικας είναι περίπου ίδιος με το δικό σου απλά έβγαλα το for που έχεις στη συνάρτηση loop() καθώς με το for που υπάρχει στη liter() συνολικά έκανε 30*30 επαναλήψεις. Όλα καλά. Ευχαριστώ και πάλι για την ιδέα και τις πληροφορίες. Οι προβληματισμοί μου για τη συνέχεια είναι: 1. Η τροφοδοσία: Αν θα το τροφοδοτήσω με AC ή μπαταρίες. Είδα επίσης μια λύση που χρησιμοποιούν ηλιακή power bank. 2. Το δίκτυο: Επειδή δεν είμαι πολύ υπέρ της μόνιμης χρήσης του wifi στο σπίτι, σκέφτομαι κάποια λύση τύπου powerline. https://forum.arduino.cc/index.php?topic=382590.0 ή https://www.banggood.com/KQ-130F-Power-Line-Carrier-Module-220VAC-Power-Line-Long-Distance-Data-Communication-Data-Transceiver-Module-p-1428375.html?cur_warehouse=CN ή εμπορικού powerline που ανεβάζει όμως πολύ το κόστος. 3. Ως server για mqtt και homeassistant μάλλον προσανατολίζομαι σε κάποιο raspberry που έχει μικρή κατανάλωση. Εσύ τι έχεις επιλέξει;
karaLRS Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 9 ώρες πριν, hasan είπε Ωραία! Οι 30 επαναλήψεις είναι για καλύτερο μέσο όρο στις μετρήσεις. Εγώ του δίνω ρεύμα από κλασικό φορτιστή 5v και usb μέσω πρίζας του πίνακα του λέβητα. Για το wifi νομίζω είσαι υπερβολικός για κάτι που θα στέλνει 3byte ανά μια ώρα. Τέλος για το HomeAssistant έχω rpi 2 και τρέχει 2 χρόνια χωρίς πρόβλημα.
leuteris107 Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Δημοσ. 25 Απριλίου 2020 Καλησπέρα και απ’ εμένα. Ενδιαφέρουσα κατασκευή και θα προσπαθήσω στο κοντινό μέλλον να την υλοποιήσω. Θα ήθελα να κάνω κι εγώ κάποιες ερωτήσεις πάνω στο θέμα. Στον κώδικα στην γραμμή 63 (ελάχιστη τιμή δεξαμενής) και 65 (το βάθος της δεξαμενής) έχεις ορίσει τιμή 72. Δηλαδή σε μια δεξαμενή με ύψους 1,30m ορίζουμε και στα δύο το 130; Στην γραμμή 99 έχουμε remaining < 1000. Ορίζουμε δεξαμενή με μέγιστο όριο τα 1000 lt; Για να υπολογίσουμε το κάθε εκατοστό πετρελαίου σε πόσα λίτρα αντιστοιχεί σύμφωνα με το site θα συμπληρώσουμε το liguid Height (optional) σε cm σαν 01; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα