_filippos_ Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2019 Ο οδηγός αυτός αφορά τον αφυγραντήρα Inventor EVA II Pro EP3-Wifi 20 και πως θα μπορέσουμε να τον ενσωματώσουμε στο λειτουργικό Hass.io σε Raspberry pi3 B+ Τί ειναι το Hass.io και πως θα το αποκτήσουμε; Πρόκειται για ενα λειτουργικό που μετατρέπει το raspberry pi 3 σε εναν εξελιγμένο βοηθό μέσω του Home Assistant. Δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταστήσουμε άλλα λειτουργικά όπως πχ το raspbian και μετά τον home assistant. Ακολουθούμε τα βήματα όπως αναφέρονται αναλυτικά εδώ. Έχω τον αφυγραντήρα, τι κάνω τωρα; Η εταιρία Inventor που έχει κατασκευάσει τον αφυγραντήρα δεν παρέχει εγγενή υποστήριξη για το hass.io ωστόσο ένας κάτοχος της συσκευής, με γνώσεις python αφιέρωσε προσωπικό χρόνο να προγραμματίσει και να προσφέρει στην κοινότητα τον κώδικα ωστε όλοι μας να ελέγχουμε την συσκευή μέσω του home assistant. Η σελίδα του στο github είναι αυτή. Προσθήκη του Inventor EVA II Pro EP3-Wifi 20L στον hass.io 1. Συνδεόμαστε μέσω samba στο hass.io και μπαίνουμε μέσα στον φάκελο config Σημείωση: Εδώ περιγράφεται πως θα εγκαταστήσει κάποιος το πρόσθετο Samba ωστε να έχει πρόσβαση στο hass.io του (windows/mac) απο τον file explorer / finder. Το δικό μου hass.io το έχω ονομάσει hassio1, στο δικό σας σύστημα μπορεί να εμφανίζεται ως hassio ή όπως αλλιώς το έχετε ονομάσει. 2. Μέσα στον φάκελο config δημιουργούμε ένα νεο φάκελο με όνομα custom_components 3. Μπαίνουμε μέσα στον φάκελο custom_components και αντιγράφουμε τους φακέλους με τα περιεχόμενά τους και το αρχείο που θα βρούμε εδω: φάκελοι με τα περιεχόμενα τους: climate & sensor αρχείο: midea_dehumi.py 4. Επιστρέφουμε πίσω στον φάκελο config μπαίνουμε μεσα στον φάκελο deps 5. μέσα στον φάκελο deps δημιουργούμε τον φάκελο lib - μπαίνουμε στον φάκελο lib και δημιουργούμε τον φάκελο python3.6 (προσοχή: υπάρχει τελεία ανάμεσα στο 3 και στο 6) - ομοίως δημιουργούμε τον φάκελο site-packages μέσα στον φάκελο python3.6 που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο βήμα - μέσα στον φάκελο site-packages αντιγράφουμε τον φάκελο midea_inventor_lib με τα περιεχόμενά του που θα βρούμε εδω Τα περιεχόμενα του φακέλου midea_inventor_lib και η διαδρομή του απο τον φάκελο config Σημείωση: Στις φωτό θόλωσα αρχεία και φακέλους που δεν έχουν σχέση με τον παρόν οδηγό ή που δημιούργησα εγώ για δικιά μου ευκολία ή το ίδιο το hass.io Παραθέτω κάτω την ιεραρχία των φακέλων & αρχείων: Τελειώσαμε με την εγκατάσταση των αρχείων στο hass.io μας! Τώρα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την συσκευή μας μέσα στο hass.io. Όπως ανέφερα στην αρχή, η εταιρία δεν παρέχει υποστήριξη για το hass.io αυτό σημαινει πως πρέπει: να κατεβάσουμε την επίσημη εφαρμογη της εταιρίας για iOS ή android να δημιουργήσουμε λογαριασμό δηλώνοντας ενα email κι ορίζοντας εναν κωδικό ή εαν έχουμε ήδη λογαριασμό να συνδεθούμε σε αυτόν με το email/κωδικό του (αυτά τα δυο θα τα χρειαστούμε στο επόμενο βήμα) να δηλώσουμε την συσκευή μέσα στην εφαρμογή αυτη ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρονται στο εγχειρίδιο της συσκευής Αφού τελειώσουμε με αυτή τι διαδικασία και μπορούμε να ελέγχουμε τον αφυγραντήρα επιτυχώς μέσα απο την επίσημη εφαρμογή επιστρέφουμε στο hass.io 6. Μέσα στον κεφαλικό φάκελο config ανοίγουμε το αρχείο configuration.yaml με εναν text editor (στο mac μου χρησιμοποιώ τον sublime text editor) και προσθέτουμε τον κώδικα: midea_dehumi: username: [email protected] password: my_password προσοχή… στο username εισάγουμε το email που δηλώσαμε στην επίσημη εφαρμογή της Inventor (στο προηγούμενο βήμα) και στο password τον κωδικό που δηλώσαμε επίσης στο προηγούμενο βήμα. Στην γλώσσα yaml έχουν σημασία τα κενά (spaces), εαν δεν σας λειτουργήσει ο κωδικας yaml σημαίνει οτι δεν αφησατε τα σωστά κενά. Όπως στην οδήγηση ετσι κι εδώ, τηρούμε τις αποστάσεις, πάντα! TIP: Για λόγους ασφαλείας δεν είναι έξυπνο να τοποθετούμε κωδικούς, username, gps τοποθεσίες κι οτιδήποτε περιέχει ευαίσθητα δεδομένα μέσα στο configuration.yaml. Μέχρι και την έκδοση Home Assistant 0.87.0 δεν μπορούμε να ορίσουμε δικαιώματα για κάθε χρήστη του hass.io, που σημαίνει πως ολοι οι δηλωμένοι χρήστες δυνητικά μπορούν να δουν το αρχείο configuration.yaml. Γι αυτό, τον προηγούμενο κώδικα τον τροποποιούμε ως εξής: midea_dehumi: username: !secret dehumi_email password: !secret dehumi_password σημείωση: τα dehumi_email και dehumi_password είναι δικές μου ονομασίες. Μπορείτε να δώσετε τις δικές σας. Αυτα τα δυο θα τα χρειαστείτε στην συνέχεια. Κάνουμε save το αρχείο και μετά ανοίγουμε στον text-editor το αρχείο secrets.yaml που βρίσκεται μέσα στον κεφαλικό φάκελο config, μαζί με το configuration.yaml μέσα στο secrets.yaml γράφουμε: dehumi_email: [email protected] dehumi_password: okodikos οπου dehumi_email και dehumi_password είναι αυτά που δηλώσαμε στο configuration.yaml αντι να γράψουμε το email και password. Εαν δεν σας λειτουργήσει σημαίνει οτι δεν τα πληκτρολογήσατε σωστά και στα δυο αρχεία (configuration.yaml & secrets.yaml) Αφου δηλώσαμε επιτυχώς τον αφυγραντήρα στο hass.io συνδεόμαστε στον home assistant μεσω https://xxxxx.duckdns.org ή http://xxxxxxx ανάλογα πως το έχουμε ρυθμίσει και πηγαίνουμε “Ρυθμίσεις” -> “Γενικά” -> “Επαλήθευση ρυθμίσεων” -> Ελέγξτε το config για να επιβεβαιώσουμε οτι δεν υπάρχουν λάθη στον κώδικα yaml που περάσαμε. Εφόσον έχουμε έγκυρη ρύθμιση κάνουμε επανεκκίνηση στο hass.io για να διαβαστούν οι νεες ρυθμίσεις. Αν όλα πήγαν κατα γράμμα τότε ο Home Assistant μπορεί πλεον να δει κι επικοινωνήσει με τον αφυγραντήρα. 7. Μέσα στον Home Assistant Πηγαίνουμε “Εργαλεία προγραμματιστή” -> “Καταστάσεις < >” ή States Στην λίστα με τις οντότητες entities που θα εμφανιστεί θα δείτε τον αφυγραντήρα ως climate.midea_dehumi_ένα-μακρινάρι-απο-νούμερα το οποίο εαν θέλετε το μετονομάζετε σε κάτι πιο ευανάγνωστο όπως εγώ. Εκεί θα δείτε την κατάσταση που βρίσκεται η συσκευή (πχ κλειστή off ή το πρόγραμμα που λειτουργει target_mode-ion_off, η υγρασια του δωματίου κτλ) Πλέον η συσκευή θα αναγνωρίζεται όπως εμφανίζεται στην λίστα αυτη… σ' εμένα ως climate.midea_dehumi_1 Πώς θα περάσουμε τον αφυγραντήρα σε κάρτα στο lovelace UI To lovelace είναι το user interface του home assistant. Δηλαδή αυτο που βλέπουμε και λειτουργούμε. Το προσαρμόζουμε μέσα απο το αρχείο ui-lovelace.yaml στον κεφαλικό φάκελο config. Ανοίγουμε το αρχείο ui-lovelace.yaml στον text-editor της αρεσκείας μας και κάτω απο το cards: που θέλετε να εμφανίζεται προσθέτετε το views: - title: Home cards: - type: entities title: Αφυγραντήρας show_header_toggle: false entities: - climate.midea_dehumi_1 Σημείωση: climate.midea_dehumi_1 εχω ονομάσει εγω το δικό μου. Προσαρμόστε το στην ονομασία του δικού σας entity (στο προηγούμενο βήμα). Αφού κάνετε save το αρχείο, δεν χρειάζεται επανεκκίνηση του hass.io , παρα μονο refresh στον browser (google chrome, firefox, safari κτλ) Εαν κάτι δεν πάει καλα δορθώστε το αρχείο ui-lovelace.yaml στον text-editor Εαν δεν εχω ορίσει το lovelace ui default στο home assistant μου; Απλά ανοίξτε στον text-editor το configuration.yaml και προσθέστε το lovelace: mode: yaml Επανεκκίνηση του hass.io και voila! 7 5
tsofras Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2019 Δεν έχω τίποτα απο αυτά που αναφέρεται το τοπικ , αλλά μπήκα να ευχαριστήσω απλά για τον κόπο σου και τον καλογραμμένο οδηγό. Μπράβο 1
mmar6 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Εξαιρετικό ,κάτι με a/c aria invertor υπάρχει η πρέπει να κάνουμε ΜΑΓΙΚΑ σαν τα πιο πάνω που κάνεις ...... Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ Επεξ/σία 19 Φεβρουαρίου 2019 από mmar6 1
_filippos_ Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) ευχαριστώ πολύ. δεν εχω βρει κατι για aria αλλα επειδη ειναι inventor ενδεχομενως να σου λειτουργησει ο οδηγος αυτος Επεξ/σία 19 Φεβρουαρίου 2019 από _filippos_
nosstrom Δημοσ. 11 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Φίλε μου μπράβο σου δεν έχω να πω κάτι άλλο. Περιμένω raspberry 3 κλπ να στήσω hasio και να το ψάξω γενικά με αυτοματισμούς. Έχω evaII αφυγραντήρα όπως και aicondition visio . Τώρα ψάχνω documentation πως να το στήσω να δουλεύει. Αργότερα θέλω να πάω σε διακόπτες αλλά επειδή έχω τα touch της livolo δεν έχω βρει λύση ακόμα εκτός από RF αλλά RF δε θέλω, είναι τα ZigBee livolo βέβαια που βγήκανε πρόσφατα απλά χρειάζεται μια πρίζα hub και ψάχνομαι μπας και παίζει και αυτό με το raspberry και ΗΑ. Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2019 από nosstrom
nosstrom Δημοσ. 5 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα φίλε συγχαρητήρια και πάλι για το tutorial. Τα εχω στήσει όλα και έχω περάσει τα αρχεία με τους φακέλους και μου βγάζει το εξής: Τι μπορεί να φταίει,μήπως έχει αλλάξει το version του Hassio? Επεξ/σία 5 Ιουλίου 2019 από nosstrom
_filippos_ Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2019 Ναι, εχουν αλλάξει μερικά πραγματάκια στο Hassio κι έχει σπάσει το συγκεκριμένο tutorial. Ο προγραμματιστής της συγκεκριμένης υλοποίησης το εχει εγκαταλείψει.
drageloth Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Οχι πια! Κλικ εδω! Μην περιμενετε θαυματα, δεν εχω ιδεα απο προγραμματισμο εκτος απο γενικη ιεραρχια και c++ στο ΤΕΕ!!! Οποτε ειναι μια κουτσουρεμενη εκδοση της κανονικης, χωρις ομως τον ιονιστη τον οποιο προς το παρον δεν εχω καταφερει να τον στριμωξω καπου. Διαβαζετε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το Readme να ξερετε σε τι λιβαδια βαδιζετε και το δοκιμαζετε. Περιμενω αποτελεσματα μιας και το μονο πειραματοζωο ηταν το δικο μου Home Assistant! 3
icsd08063 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 31 λεπτά πριν, drageloth είπε Οχι πια! Κλικ εδω! Μην περιμενετε θαυματα, δεν εχω ιδεα απο προγραμματισμο εκτος απο γενικη ιεραρχια και c++ στο ΤΕΕ!!! Οποτε ειναι μια κουτσουρεμενη εκδοση της κανονικης, χωρις ομως τον ιονιστη τον οποιο προς το παρον δεν εχω καταφερει να τον στριμωξω καπου. Διαβαζετε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το Readme να ξερετε σε τι λιβαδια βαδιζετε και το δοκιμαζετε. Περιμενω αποτελεσματα μιας και το μονο πειραματοζωο ηταν το δικο μου Home Assistant! Θα προσπαθήσω να σου δώσω feedback όσο το δυνατόν γρηγόροτερα! Ευχαριστώ πάντως για τον κόπο σου! 1
icsd08063 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Χρειάζομαι τη βοήθεια σου. Υποθέτω ότι δεν έχω εγκατεστημένη python στο δικό μου Home Assistant Setup και για αυτό λαμβάνω το παρακάτω error: Component error: midea_dehumi - Integration 'midea_dehumi' not found components/homeassistant/_init_.py (ERROR) Αν υπάρχει κάποιο guide θα με βοηθούσε πολύ.
drageloth Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, icsd08063 είπε Χρειάζομαι τη βοήθεια σου. Υποθέτω ότι δεν έχω εγκατεστημένη python στο δικό μου Home Assistant Setup και για αυτό λαμβάνω το παρακάτω error: Component error: midea_dehumi - Integration 'midea_dehumi' not found components/homeassistant/_init_.py (ERROR) Αν υπάρχει κάποιο guide θα με βοηθούσε πολύ. Δεν εχει σημασια η python, την εχει ηδη μεσα. Αυτο σημαινει οτι δεν αναγνωριζει το component. Τους 2 φακελους τους ριχνεις στο /custom_componens Οποτε η διαδρομη θα πρεπει να ειναι /config/custom_components/midea_dehumi /config/custom_components/midea_inventor_lib Κανεις επανεκκινηση πρωτα αφου εχεις βαλει τους φακελους με τα αρχεια που εχουν και μετα μπαινεις στο configuration.yaml και ενεργοποιεις το module Αν οχι πες μου να το δοκιμασω με καθαρο στησιμο μηπως εχω κανει κατι με τα αρχεια! Edit: To εκανα με τα αρχεια απ'ευθειας απο το github και λειτουργει. Οποτε μαλλον δεν περασε σωστα το component Σιγουρεψου οτι ΠΡΩΤΑ περνας τους φακελους, κανεις Server Restart (οχι reload core και αηδιες), για σιγουριά ξανακανε restart και META μπαινεις στο configuration.yaml και συμπληρωνεις τα στοιχεια σου οπως στο Readme, αποθηκευεις και ξανακανεις restart. Το να περασεις το midea_dehumi_lib στο deps/lib κλπ κλπ δεν ειναι απαραιτητο απ'οτι ειδα. Απλα θελει τους 2 φακελους στο custom_components Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από drageloth 1
icsd08063 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, drageloth είπε Δεν εχει σημασια η python, την εχει ηδη μεσα. Αυτο σημαινει οτι δεν αναγνωριζει το component. Τους 2 φακελους τους ριχνεις στο /custom_componens Οποτε η διαδρομη θα πρεπει να ειναι /config/custom_components/midea_dehumi /config/custom_components/midea_inventor_lib Κανεις επανεκκινηση πρωτα αφου εχεις βαλει τους φακελους με τα αρχεια που εχουν και μετα μπαινεις στο configuration.yaml και ενεργοποιεις το module Αν οχι πες μου να το δοκιμασω με καθαρο στησιμο μηπως εχω κανει κατι με τα αρχεια! Edit: To εκανα με τα αρχεια απ'ευθειας απο το github και λειτουργει. Οποτε μαλλον δεν περασε σωστα το component Σιγουρεψου οτι ΠΡΩΤΑ περνας τους φακελους, κανεις Server Restart (οχι reload core και αηδιες), για σιγουριά ξανακανε restart και META μπαινεις στο configuration.yaml και συμπληρωνεις τα στοιχεια σου οπως στο Readme, αποθηκευεις και ξανακανεις restart. Το να περασεις το midea_dehumi_lib στο deps/lib κλπ κλπ δεν ειναι απαραιτητο απ'οτι ειδα. Απλα θελει τους 2 φακελους στο custom_components Το διόρθωσα το directory structure, thx! Πλέον, έχω αυτό: Invalid config The following components and platforms could not be set up: midea-dehumi Please check your config. Έχω δοκιμάσει και restart αλλά τίποτα. Με προβληματίζει που η δομή στο .yaml είναι διαφορετική σε σχέση με άλλο custom integration πχ.. Δεν νομίζω ότι φταίει βέβαια αυτό. climate: - platform: melcloud email: !secret mel_email password: !secret mel_password midea_dehumi: username: !secret inventor_email password: !secret inventor_password Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από icsd08063
drageloth Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 28 λεπτά πριν, icsd08063 είπε Το διόρθωσα το directory structure, thx! Πλέον, έχω αυτό: Invalid config The following components and platforms could not be set up: midea-dehumi Please check your config. Έχω δοκιμάσει και restart αλλά τίποτα. Με προβληματίζει που η δομή στο .yaml είναι διαφορετική σε σχέση με άλλο custom integration πχ.. Δεν νομίζω ότι φταίει βέβαια αυτό. climate: - platform: melcloud email: !secret mel_email password: !secret mel_password midea_dehumi: username: !secret inventor_email password: !secret inventor_password Ξαναδες το config σου και σιγουρεψου οτι ειναι σωστο. Το midea-dehumi με πανω παυλα σημαινει οτι μαλλον στο configuration ή στην ονομασια φακελου(αν το εκανες χειροκινητα) εχεις βαλει πανω παυλα αντι για κατω. Το οτι στο configuration.yaml δεν μπαινει στην κατηγορια climate ειναι σωστο. Ειναι ενα γενικο component το οποιο οταν ξεκιναει δημιουργει ενα climate & ενα sensor, γι'αυτο και μπαινει ετσι. 1
icsd08063 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 27 λεπτά πριν, drageloth είπε Ξαναδες το config σου και σιγουρεψου οτι ειναι σωστο. Το midea-dehumi με πανω παυλα σημαινει οτι μαλλον στο configuration ή στην ονομασια φακελου(αν το εκανες χειροκινητα) εχεις βαλει πανω παυλα αντι για κατω. Το οτι στο configuration.yaml δεν μπαινει στην κατηγορια climate ειναι σωστο. Ειναι ενα γενικο component το οποιο οταν ξεκιναει δημιουργει ενα climate & ενα sensor, γι'αυτο και μπαινει ετσι. Όλα ok, με λάθος password δεν πάω πουθενά! Θα παίξω λίγο και θα σου πω αύριο απογευματάκι! Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα