starmanwarz Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Καλησπερα, κανω ανακαινιση στο διαμερισμα μου και εχω ριξει απο ενα Cat6 στα 2 υπνοδωματια και αλλα 2 στο σαλονι. Σε ενα σημειο του σαλονιου εχω 2 διπλες Cat6 πριζες (οπου λογικα καταληγουν τα καλωδια) Για την ωρα εχω να συνδεσω μονο ενα PC και την τηλεοραση, αλλα στο μελλον λογικα θα εχω και αλλες συσκευες. Αν το καταλαβα καλα, μιας και δεν ειχα ποτε ξανα κατι αναλογο, το router συνδεεται στο switch, το PC επισης στο switch και οι 2 διπλες πριζες συνδεονται με 4 καλωδια με το switch για να στειλει σε ολα τα δωματια, σωστα? Εχετε να προτεινετε καποιο αξιοπιστο switch? Για θυρες νομιζω οτι μου αρκει ενα 8αρι, ετσι? Με ποσα χρηματα παιρνω κατι καλο?
me3ikan Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Λοιπόν, καταρχάς χρειάζεται 1 ξεχωριστό καλώδιο για κάθε πρίζα. Στο σαλόνι αν έχεις 2 διπλές πρίζες πρέπει να φέρεις 4 καλώδια από το switch. Η συνδεσμολογία που αναφέρεις είναι σωστή. Τα switches τώρα είναι απλές συσκευές και δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Απλά πάρε gigabit και όχι 100mbit γιατί πλέον η διαφορά είναι τίποτα. Με ένα τέτοιο είσαι κομπλέ ή και αυτό. Η κάτι σε μεταλλική κατασκευή. Οτιδήποτε και να πάρεις πάντως, την ίδια δουλειά θα κάνεις. Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2019 από me3ikan
starmanwarz Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 3 ώρες πριν, me3ikan είπε Λοιπόν, καταρχάς χρειάζεται 1 ξεχωριστό καλώδιο για κάθε πρίζα. Στο σαλόνι αν έχεις 2 διπλές πρίζες πρέπει να φέρεις 4 καλώδια από το switch. Η συνδεσμολογία που αναφέρεις είναι σωστή. Τα switches τώρα είναι απλές συσκευές και δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Απλά πάρε gigabit και όχι 100mbit γιατί πλέον η διαφορά είναι τίποτα. Με ένα τέτοιο είσαι κομπλέ ή και αυτό. Η κάτι σε μεταλλική κατασκευή. Οτιδήποτε και να πάρεις πάντως, την ίδια δουλειά θα κάνεις. Αψογα, ευχαριστω. Εκτος απο το gigabit δεν χρειαζεται να κοιταξω αλλα τεχνικα χαρακτηριστικα, ετσι? Γιατι βλεπω οτι καποια ξεφευγουν πολυ στην τιμη (100Ε+)
me3ikan Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 32 λεπτά πριν, starmanwarz είπε Αψογα, ευχαριστω. Εκτος απο το gigabit δεν χρειαζεται να κοιταξω αλλα τεχνικα χαρακτηριστικα, ετσι? Γιατι βλεπω οτι καποια ξεφευγουν πολυ στην τιμη (100Ε+) Εκείνα είναι managed switches και παρέχουν έξτρα δυνατότητες για επαγγελματική χρήση. Εσένα δεν σε ενδιαφέρουν αυτά. Όποιο gigabit switch και να πάρεις θα είσαι κομπλέ, αρκεί να σου φτάνει ο αριθμός των θυρών. Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2019 από me3ikan 1
Krusty Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Να ρωτήσω κάτι. Σε ένα δωμάτιο που πηγαίνει ένα καλώδιο ethernet, μου προέκυψε να θέλω από μία να τρέχουν (με internet) δύο συσκευές ενσύρματα. Με switch στο δωμάτιο μπορεί προφανώς να λυθεί το πρόβλημα αλλά τα switches στην δρομολόγηση είναι είναι έξυπνες συσκευές που βλέπουν την ανάγκη για bandwidth κάθε συνδεδεμένης συσκευής και το μοιράζουν ανάλογα; Που υστερούν σε σχέση με τα ρούτερς; Δηλαδή λέμε τώρα αν ένα ρούτερ είχε πχ 10 θύρες ethernet και δεν χρειαζόταν switch τότε θα ήταν καλύτερο το σύστημα-η δρομολόγηση; Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου 2019 από Krusty
jkoukos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2019 O router κάνει δρομολόγηση της επικοινωνίας μεταξύ 2 διαφορετικών δικτύων (π.χ. του εσωτερικού LAN με το εξωτερικό WAN). Απλά έχουν και εσωτερικό switch συνήθως με 4 θύρες LAN. Το switch φαντάσου το ως ένα απλό πολύπριζο. Επιτρέπει την σύνδεση πολλών συσκευών μεταξύ τους και με τον router.
cb_papi Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στις 11/9/2019 στις 5:43 ΜΜ, Krusty είπε Να ρωτήσω κάτι. Σε ένα δωμάτιο που πηγαίνει ένα καλώδιο ethernet, μου προέκυψε να θέλω από μία να τρέχουν (με internet) δύο συσκευές ενσύρματα. Με switch στο δωμάτιο μπορεί προφανώς να λυθεί το πρόβλημα αλλά τα switches στην δρομολόγηση είναι είναι έξυπνες συσκευές που βλέπουν την ανάγκη για bandwidth κάθε συνδεδεμένης συσκευής και το μοιράζουν ανάλογα; Που υστερούν σε σχέση με τα ρούτερς; Δηλαδή λέμε τώρα αν ένα ρούτερ είχε πχ 10 θύρες ethernet και δεν χρειαζόταν switch τότε θα ήταν καλύτερο το σύστημα-η δρομολόγηση; Στο δικό σου σενάριο, εκτός αν η ταχύτητα που συνδέεσαι στο ίντερνετ είναι πάνω από 1 Gbps δεν θα καταλάβεις διαφορά μεταξύ του να συνδέσεις τις 2 συσκευές με gigabit switch στο δωμάτιο ή κατευθείαν πάνω στο router (εφόσον οι συσκευές χρειάζεται να επικοινωνούν μόνο με το ιντερνετ και όχι με άλλες συσκευές του δικτύου). Επίσης ένα απλό switch μοιράζει δυναμικά το bandwidth. Δηλ. αν μία συσκευή χρειάζεται bandwidth 1 Gbps προς το router και η άλλη 0, τότε θα δώσει ολόκληρο το 1 Gbps στην πρώτη συσκευή. Τέλος αυτό που λέμε "ρουτερ" του παρόχου είναι ένας συνδυασμός modem/router/firewall/switch. Το κομμάτι του "ρουτερ" που συνδέεις τις συσκευές είναι στην πραγματικότητα ένα switch άρα δεν έχει διαφορά. 1
Krusty Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Ευχαριστώ. Μου είχε μείνει ότι μια συσκευή δικτύου δεν είναι και τόσο έξυπνη αλλά τώρα θυμήθηκα ότι ήταν το hub και όχι το switch.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα