batikiotis Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Καλησπέρα σας και καλή χρονιά και από εμένα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με το σεταρισμα ενός NAS server. Εντυπωσιάστηκα από τις δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες του που χρειάζονται κοινά αρχεία και πρόσβαση σε αυτά από παντού. Μπορώ να πω ότι πείστηκα πως μου είναι απαραίτητο και εμένα. Βέβαια ψάχνοντας διάφορα αποφάσισα να φτιάξω ένα custom build ώστε να έχω και άλλες σοβαρές δυνατότητες. Διατηρώ ένα μικρό γραφείο και θέλω να στήσω ένα δίκτυο 3-4 υπολογιστών για εκμάθηση υπολογιστών. Για να αποφύγω την αγορά 3-4 μηχανημάτων και ενός NAS server και να μείνω με ένα PC του 2012 που χρησιμοποιώ για programming/rendering(ήπιο)/designing σκέφτομαι μήπως θα ήταν δυνατόν να αγοράσω 3-4 thin clients και ενός δυνατού server που να τρέχει VMs για τα clients αυτά, VM για NAS και να μπορώ να κάνω αυτά που κάνω με το παλιό PC. Εννοείται αν γίνεται αυτό που λέω! Στο δίκτυο, θα γίνεται εκμάθηση υπολογιστών, εμαιλ, διαδίκτυο, επεξεργασία κειμένου κτλ κτλ. Εγώ θα δουλεύω Adobe PS, ILLUST, AE, PREMIERE και άλλα. Αντιλαμβάνομαι ότι σε περίπτωση προβλήματος σε αυτό το μηχάνημα δεν θα παίζει τίποτα οπότε είμαι ανοιχτός και σε πρόταση 1 μηχάνημα για NAS και 1 μηχάνημα για virtualization και ότι εγώ χρειάζομαι. Οποιαδήποτε βοήθεια, συμβουλή μου είναι υπερ πολύτιμη!
dpolal Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 13 λεπτά πριν, batikiotis είπε Καλησπέρα σας και καλή χρονιά και από εμένα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με το σεταρισμα ενός NAS server. Εντυπωσιάστηκα από τις δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες του που χρειάζονται κοινά αρχεία και πρόσβαση σε αυτά από παντού. Μπορώ να πω ότι πείστηκα πως μου είναι απαραίτητο και εμένα. Βέβαια ψάχνοντας διάφορα αποφάσισα να φτιάξω ένα custom build ώστε να έχω και άλλες σοβαρές δυνατότητες. Διατηρώ ένα μικρό γραφείο και θέλω να στήσω ένα δίκτυο 3-4 υπολογιστών για εκμάθηση υπολογιστών. Για να αποφύγω την αγορά 3-4 μηχανημάτων και ενός NAS server και να μείνω με ένα PC του 2012 που χρησιμοποιώ για programming/rendering(ήπιο)/designing σκέφτομαι μήπως θα ήταν δυνατόν να αγοράσω 3-4 thin clients και ενός δυνατού server που να τρέχει VMs για τα clients αυτά, VM για NAS και να μπορώ να κάνω αυτά που κάνω με το παλιό PC. Εννοείται αν γίνεται αυτό που λέω! Στο δίκτυο, θα γίνεται εκμάθηση υπολογιστών, εμαιλ, διαδίκτυο, επεξεργασία κειμένου κτλ κτλ. Εγώ θα δουλεύω Adobe PS, ILLUST, AE, PREMIERE και άλλα. Αντιλαμβάνομαι ότι σε περίπτωση προβλήματος σε αυτό το μηχάνημα δεν θα παίζει τίποτα οπότε είμαι ανοιχτός και σε πρόταση 1 μηχάνημα για NAS και 1 μηχάνημα για virtualization και ότι εγώ χρειάζομαι. Οποιαδήποτε βοήθεια, συμβουλή μου είναι υπερ πολύτιμη! Καθαρά για εκμάθηση Η/Υ καλύτερα να αγοράσεις 3-4 refurbish συστηματάκια με τις άδειες τους και να πάρεις και ένα καλό σύστημα για εσένα. Δεν χρειάζεται NAS για να στήσεις δίκτυο που θα είναι μόνο για εκπαίδευση στα windows ενώ για να δουλεύεις και με renderings ταυτόχρονα χρειάζεσαι ένα πολύ δυνατό server με πάρα πάρα πολλούς πυρήνες και μεγάλη μνήμη. Τα VM λειτουργικά συνήθως κατανέμουν τους λογικούς επεξεργαστές της CPU στα επιμέρους VM. Επίσης για τόσο μικρό γραφείο νομίζω ότι δεν σε συμφέρει και από άποψη κόστους, ειδικά αν υπολογίσεις και τις άδειες χρήσεις που πρέπει να αγοράσεις για να είσαι νόμιμος.
batikiotis Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, dpolal είπε Καθαρά για εκμάθηση Η/Υ καλύτερα να αγοράσεις 3-4 refurbish συστηματάκια με τις άδειες τους και να πάρεις και ένα καλό σύστημα για εσένα. Δεν χρειάζεται NAS για να στήσεις δίκτυο που θα είναι μόνο για εκπαίδευση στα windows ενώ για να δουλεύεις και με renderings ταυτόχρονα χρειάζεσαι ένα πολύ δυνατό server με πάρα πάρα πολλούς πυρήνες και μεγάλη μνήμη. Τα VM λειτουργικά συνήθως κατανέμουν τους λογικούς επεξεργαστές της CPU στα επιμέρους VM. Επίσης για τόσο μικρό γραφείο νομίζω ότι δεν σε συμφέρει και από άποψη κόστους, ειδικά αν υπολογίσεις και τις άδειες χρήσεις που πρέπει να αγοράσεις για να είσαι νόμιμος. Ναι, δεν έχεις άδικο με τις άδειες, όταν έγραψα το μήνυμα το είχα ξεχάσει εντελώς. Θα χρειαστώ NAS έτσι όπως το σκέφτομαι γιατί θέλω να δουλεύω έτσι και να έχω πρόσβαση στα αρχεία από παντού. Βέβαια έχω σκεφτεί και κάποια υπηρεσία dropbox 1tb που έχει και versioning αν και δεν μου φτάνει το 1tb αλλά μπορώ να ζήσω και με αυτό. Παράλληλα το main μηχάνημα μου (build 2012) έχει αρχίσει και μου δίνει δείγματα κόπωσης (ΜΒ/PSU) και θα χρειαστώ κάτι δυνατό. Οπότε μου προτείνεις 3-4 refurbish + 1 main pc + 1 NAS server (custom or synology/qnap)? Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2019 από batikiotis
donblunts Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Μόνο το σίδερο του σέρβερ, Windows OS, CALs, εξοπλισμός για τα Thin clients ξεφεύγεις πολύ, κυρίως για την χρήση που προορίζεται είναι OVER-OVERKILL Πάρε PC refurbished, πάρε κ Server refurbished, ή δες μήπως μπορείς να σηκώσεις Domain Controller πάνω στο NAS. 1
dpolal Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 3 ώρες πριν, batikiotis είπε Βέβαια έχω σκεφτεί και κάποια υπηρεσία dropbox 1tb που έχει και versioning αν και δεν μου φτάνει το 1tb αλλά μπορώ να ζήσω και με αυτό. Παράλληλα το main μηχάνημα μου (build 2012) έχει αρχίσει και μου δίνει δείγματα κόπωσης (ΜΒ/PSU) και θα χρειαστώ κάτι δυνατό. Οπότε μου προτείνεις 3-4 refurbish + 1 main pc + 1 NAS server (custom or synology/qnap)? To Dropbox Business είναι 3ΤΒ με 10€ το μήνα στην Standard έκδοση και απεριόριστα ΤΒ με 15€ το μήνα η Advanced οπότε νομίζω ότι θα σε καλύψει μια χαρά. To Onedrive δίνει 1ΤΒ με 4,20€+ΦΠΑ το μήνα αλλά αν πας στο Πακέτο 2 με 8,40€+ΦΠΑ έχεις και εκεί απεριόριστο όριο. Αν θες να στήσεις NAS, έτοιμο ή custom, μόνο και μόνο για την πρόσβαση από παντού καλύτερα θα έλεγα dropbox ή onedrive ή ότι άλλο. Έχει ανώτερο backup, versioning και καλύτερες ταχύτητες ενώ στην άλλη λύση θα σε περιορίζει το upload της γραμμής που έχεις τώρα στην επιχείρηση σου αν δεν είναι κάτι σε π.χ. 50αρα VDSL. Με τα refurbish έχεις μαζί και την άδεια των Win οπότε με ένα κόστος περίπου 80 ευρώ + έναν μικρό 120ρι SSD για κάθε μηχάνημα θα είσαι μια χαρά για την εκπαίδευση. Για τις υπόλοιπες δουλειές στήνεις ένα καλό σύγχρονο μηχάνημα και με το dropbox έχεις backup + πρόσβαση από παντού. Δεν είμαι κατά του NAS, απλά θεωρώ ότι για τις συγκεκριμένες, λίγες χρήσεις που το χρειάζεσαι είναι και αυτό over kill. 1
donblunts Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 11 ώρες πριν, dpolal είπε To Dropbox Business είναι 3ΤΒ με 10€ το μήνα στην Standard έκδοση και απεριόριστα ΤΒ με 15€ το μήνα η Advanced οπότε νομίζω ότι θα σε καλύψει μια χαρά. To Onedrive δίνει 1ΤΒ με 4,20€+ΦΠΑ το μήνα αλλά αν πας στο Πακέτο 2 με 8,40€+ΦΠΑ έχεις και εκεί απεριόριστο όριο. Αν θες να στήσεις NAS, έτοιμο ή custom, μόνο και μόνο για την πρόσβαση από παντού καλύτερα θα έλεγα dropbox ή onedrive ή ότι άλλο. Έχει ανώτερο backup, versioning και καλύτερες ταχύτητες ενώ στην άλλη λύση θα σε περιορίζει το upload της γραμμής που έχεις τώρα στην επιχείρηση σου αν δεν είναι κάτι σε π.χ. 50αρα VDSL. Με τα refurbish έχεις μαζί και την άδεια των Win οπότε με ένα κόστος περίπου 80 ευρώ + έναν μικρό 120ρι SSD για κάθε μηχάνημα θα είσαι μια χαρά για την εκπαίδευση. Για τις υπόλοιπες δουλειές στήνεις ένα καλό σύγχρονο μηχάνημα και με το dropbox έχεις backup + πρόσβαση από παντού. Δεν είμαι κατά του NAS, απλά θεωρώ ότι για τις συγκεκριμένες, λίγες χρήσεις που το χρειάζεσαι είναι και αυτό over kill. Διαφωνώ με το Dropbox. Δεν το θεωρώ αξιόπιστη business backup λύση. Καλύτερα στο Azure με 0.03€ ανα GB. Διαφωνώ με το NAS, η πρόσβαση απο έξω είναι πολύ εύκολη - ειδικά σε Synology, όπως και το versioning φτάνει έως τις 365 μέρες πισω. Αν λέμε το ίδιο.
dpolal Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 10 ώρες πριν, donblunts είπε Διαφωνώ με το Dropbox. Δεν το θεωρώ αξιόπιστη business backup λύση. Καλύτερα στο Azure με 0.03€ ανα GB. Διαφωνώ με το NAS, η πρόσβαση απο έξω είναι πολύ εύκολη - ειδικά σε Synology, όπως και το versioning φτάνει έως τις 365 μέρες πισω. Αν λέμε το ίδιο. Συμφωνώ και εγώ ότι ούτε το cloud, ούτε το NAS συνιστούν λύσεις για εταιρικό backup αλλά αν έχεις να διαλέξεις μόνο από αυτά τα δύο προσωπικά προτιμώ το σύννεφο. Η πρόσβαση στο NAS δεν είναι καθόλου δύσκολη, αυτό που λέω είναι ότι αν έχει μεγάλου μεγέθους αρχεία τότε ενδεχωμένος να έχει θέμα με το up της γραμμής πάνω στην οποία θα έχει το NAS, ειδικά αν είναι καμμιά χαμηλή ADSL.
batikiotis Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2019 Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Το γραφείο ειναι μικρό. Είμαι μόνος μου, έχω διάφορα αρχεία, κείμενα, κώδικες , φωτογραφίες, βίντεο. Το μειονέκτημα στο NAS ειναι ασφαλώς το upload μου που είναι 1mbps σύνδεση για να μπορώ οταν δουλευω από το σπίτι να έχω άμεση απόκριση. Η αλήθεια ειναι ότι δουλεύω αρκετά από το σπίτι γιατί έχω δύο μικρά παιδιά. Νομίζω πως αν δουλεύω cloud θα έχω πιο άμεση πρόσβαση όταν για παράδειγμα θα κάνω compose και render σε video που σαν project το έχω δημιουργήσει στο γραφείο και το έχω συνεχίσει στο σπίτι.Πραγματικα θα σκεφτώ dropbox/onedrive. Το azure με μπέρδεψε στο pricing. Για το δίκτυο με pcs, θα πάρω refurbished και θα το στήσω. Θα χρειαστώ ένα καλό μηχανάκι για όλα αυτά που κάνω, μάλλον σε AMD RYZEN 1700. Ίσως να πάρω και κάποιον refurbished server για να πειραματιστώ σε διάφορα που με ενδιαφέρουν. Σας ευχαριστώ πολύ.
donblunts Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2019 Στις 9/2/2019 στις 9:47 ΜΜ, batikiotis είπε Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Το γραφείο ειναι μικρό. Είμαι μόνος μου, έχω διάφορα αρχεία, κείμενα, κώδικες , φωτογραφίες, βίντεο. Το μειονέκτημα στο NAS ειναι ασφαλώς το upload μου που είναι 1mbps σύνδεση για να μπορώ οταν δουλευω από το σπίτι να έχω άμεση απόκριση. Η αλήθεια ειναι ότι δουλεύω αρκετά από το σπίτι γιατί έχω δύο μικρά παιδιά. Νομίζω πως αν δουλεύω cloud θα έχω πιο άμεση πρόσβαση όταν για παράδειγμα θα κάνω compose και render σε video που σαν project το έχω δημιουργήσει στο γραφείο και το έχω συνεχίσει στο σπίτι.Πραγματικα θα σκεφτώ dropbox/onedrive. Το azure με μπέρδεψε στο pricing. Για το δίκτυο με pcs, θα πάρω refurbished και θα το στήσω. Θα χρειαστώ ένα καλό μηχανάκι για όλα αυτά που κάνω, μάλλον σε AMD RYZEN 1700. Ίσως να πάρω και κάποιον refurbished server για να πειραματιστώ σε διάφορα που με ενδιαφέρουν. Σας ευχαριστώ πολύ. Αν έχεις καμία απορία με το Azure πες μου. Πρόσφατα ανέβασα τα BackUp μου και εκεί.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα