iazriel Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους. Αποφάσισα να γράψω αυτό το post, γιατί είχα την δυνατότητα να ελέγξω ιδίοις όμμασοι κάποια πράγματα και καταστάσεις με οθόνες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και ελπίζω η εμπειρία μου να βοηθήσει όσους θέλουν να προβούν σε αγορά οθόνης, γιατί οι ερωτήσεις στο forum είναι πολλές και συνεχείς. Το παρακάτω κείμενο είναι καθαρά υποκειμενική εμπειρία και θα εξηγήσω γιατί εξαρχής, αλλά στο τέλος μπορούν να βγουν κάποια αντικειμενικά συμπεράσματα. Αρχικά, είμαι κάτοχος της ASUS MX27UQ. Όχι από επιλογή αλλά βρέθηκε στην κατοχή μου καλώς ή κακώς. 4K IPS 60Ηz στα καλύτερά του για την τιμή του, σχεδόν entry level επαγγελματικό monitor. Απόλυτα ευχαριστημένος από γενική απόδοση (ppi, χρώματα, ποιότητα panel) τα στάνταρ είναι ψηλά, ευτυχώς ή δυστυχώς. Στα 70-80 εκατοστά απόσταση από την οθόνη, browsing, δουλειά γραφείου, ταινίες, σειρές όλα πένα ακόμα και με 150% scaling που έφτιαξε στα τελευταία Windows Updates. Gaming όμως όχι. Δεν είμαι από αυτούς που θα ρίξουν την ποιότητα των γραφικών για παραπάνω frames, όταν παίζω τις λίγες ώρες που βρίσκω, θέλω να παίζω στο max, οπότε αναλόγως με το game, η απόδοση ήταν περίπου στα 40-45 fps, άλλoτε χαμηλότερα άλλoτε λίγο ψηλότερα. Οπότε, επειδή όπως προείπα το 4Κ monitor δεν ήταν εξαρχής συνειδητή επιλογή, ξεκίνησα το ψάξιμο για νέα οθόνη, ώστε να εκμεταλευτώ καλύτερα και το νέο PC. Δεν κάνω το λεγόμενο ανταγωνιστικό gaming, πιο πολύ casual RPG τύπου Witcher, Mass Effect, Shadow of War, κανένα Tomb Raider και Darksiders, οπότε και οι ανάγκες είναι αντίστοιχες, αλλά ήθελα κάτι σε high refresh rate. Ξεκινάμε: 1: Δεν κοίταξα ούτε λεπτό TN panel. Δεν θυσιάζω χρωματική ποιότητα και γωνίες θέασης για κανέναν λόγο. Αν όμως η ακαριαία απόκριση της οθόνης ή τα 240Hz είναι οι προτεραιότητές σας, τότε μην κοιτάξετε τίποτα άλλο από TN. 2: Πάντα στις 27", για αρκετό καιρό αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα σε VA και IPS panel. Contrast με βαθύτερο μαύρο ή πιο ακριβή χρώματα. Εν τέλη κατέληξα στην Samsung 27CHG70 από VA και στην Asus MG279Q από IPS. Ύστερα από προτροπή του @Arkin μπήκε και η 21:9 ανάλυση στο παιχνίδι και επέλεξα την LG 29UB67-B περισσότερο για να δω την αναλογία παρά την ποιότητα της οθόνης. Εν τέλη, λόγω τέλειου customer support και DOA 30 ημερών, αγοράστηκαν από Amazon μόνο οι Samsung και LG, τις οποίες παρέλαβα και τέσταρα σήμερα. Πάντα η σύγκριση γινόταν με την εκάστοτε νέα οθόνη στο γραφείο και την 4Κ δίπλα στον καναπέ. LG 29UB67-B Ultra Wide 29" Εξαρχής τα λίγα ppi με βάρεσαν στα μάτια. Η πτώση από τα 163ppi στα 95 ήταν ανώμαλη και μεγαλύτερη απ'όσο περίμενα. Αν είστε όμως ήδη σε 1080p panel στις 24" πχ θα δείτε και βελτίωση κατά 4 ppi οπότε δεν σας ενδιαφέρει τι έγραψα μόλις, είμαι απλώς περίεργος. Ξεπερνώντας το σοκ των ppi, browsing και youtube ήταν μια χαρά (με το ultrawide addon για Chrome) αλλά σειρές και ταινίες είχαν θέμα. Εξηγούμαι. Οι σειρές μου είναι 16:9. Που σημαίνει πως είχαν αριστερά δεξιά μαύρα κενά και ουσιαστικά ήταν σαν να έβλεπα την σειρά σε 23" οθόνη. Με stretching από τον MPC player γέμιζε η οθόνη μεν αλλά με αισθητή παραμόρφωση δε κατ'εμέ. Άλλοι το συνηθίζουν εγώ προσωπικά όχι. Στις ταινίες, όσες είναι remux ή με φουλ ανάλυση πχ 1920x1080 και τις μαύρες μπάρες πάνω κάτω ενσωματωμένες στην εικόνα, η κατάσταση ήταν τραγική. Μαύρα κενά πάνω κάτω αριστερά δεξιά και η εικόνα μικρότερη από 23". Stretching πάλι είχε παραμόρφωση, συν τα μαύρα κενά πάνω κάτω, χάλια. ΑΛΛΑ. Όσες ταινίες ήταν ήδη cropped πχ 1920x800 και οι μαύρες μπάρες είχαν ήδη αφαιρεθεί, ήταν απόλαυση. Γέμιζαν όλη την οθόνη και όλο το οπτικό σου πεδίο, χάρμα οφθαλμών. Οπότε στο θέμα ταινιών/σειρών είναι περισσότερο τι αρχεία έχετε ή κάνετε stream. Έγω που κυρίως παίζω με 4Κ remux των 60GB είχα σοβαρό θέμα. Στα παιχνίδια ήταν η καλύτερη κατάσταση. Witcher 3, Shadow of War, Mass Effect, το 21:9 είναι άλλη εμπειρία. Γεμίζει το FOV και χαίρεσαι εικόνα. Αλλά όχι στις 29" και αυτή την ανάλυση (ξαναλέω αν έρχεσαι από 1080p panel αγνόησε τι γράφω για ppi, ανάλυση και ίντσες). Προσωπικά, θεωρώ πως θέλει 34" curved IPS panel, 3440x1440 και ας είναι 75Hz ή 100Hz αναλόγως τις ανάγκες του καθενός. Στις 34" ακόμα και οι ταινίες/σειρές, με τις όποιες μαύρες μπάρες, φαίνονται σχεδόν σαν να είναι σε 27" οθόνη οπότε κάπως στρώνει το θέμα. Από μια έρευνα που έκανα η LG 34UC88 είναι ιδανική και για όσους έχουν τον χώρο. 34" Ultra Wide, 110ppi και 75Hz θα πάνε την gaming εμπειρία σε άλλο επίπεδο. Εγώ δυστυχώς πάσχω από χώρο, αλλιώς αυτό το post θα είχε τελειώσει εδώ. SAMSUNG C27HG70 Και πάμε στην Samsung. Η αλήθεια είναι πως είχα μεγάλες προσδοκίες. Φοβερά review, προτεινόμενη οθόνη από το rtings κτλ. Ξεκινάμε με την βάση. Δεν ξέρω ποιος ιδιοφυής μαλάκας σκέφτηκε αυτή τη βάση, αλλά είναι ότι καλύτερο και πιο άβολο έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Η βάση είναι στιβαρότατη και σου δίνει απίστευτη ευελιξία να κάνεις ότι θέλεις με την οθόνη... Αρκεί να έχεις και προεδρικό γραφείο με βάθος γηπέδου για να την χωρέσεις. Υπολογίστε minimum 40 πόντους από τον τοίχο για να παίξετε μπάλα. Τραγικές απαιτήσεις σε βάθος, τραγικά και τα πόδια, έπρεπε να καθαρίσω το γραφείο για να χωρέσει (αν δείτε την στρογγυλή βάση της ASUS MX27UQ θα καταλάβετε αμέσως την χαοτική διαφορά). Anyway, στα της οθόνης. Τίγκα στα features. 1440p, 144Ηz, HDR600, Freesync 2 με φουλ εύρος (ύστερα από firmware update), χαμηλό response time, curve (λίγο meh στις 27"), συμβατή με G-Sync με τους τελευταίους drivers της nVidia. Ρυθμίζω και την οθόνη σύμφωνα με το rtings και το tftcentral και ξεκινάω τα τεστ. Χρώματα, δεν ξέρω αν μπορώ να πω καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με IPS. Θα έλεγα διαφορετικά, περισσότερο saturated. Πέτυχα παρόμοια χρώματα στην 4K όταν ανέβασα το vibrance κοντά στο 70-75% από το nVidia control panel. Όπως και να χει, σε κάποιες φάσεις καλύτερα σε άλλες χειρότερα, σίγουρα πάντως δεν είχαν εκείνη την ομοιομορφία και το φυσικό των IPS. Contrast και τα μαύρα σίγουρα καλύτερα αλλά όχι η μεγάλη διαφορά που διατυμπανίζουν διάφορα site, σε σχέση την IPS. Και το λέω εγώ που τα δουλεύω όλα dark mode και έχω την LG B7 OLED στο σαλόνι, το θέλω το μαύρο μου. Ήταν καλύτερο, όχι όμως τόσο καλύτερο όσο περίμενα από αυτά που διάβαζα. Ταινίες και σειρές όλα ΟΚ, κλασσική 16:9 αναλογία, HDR των Windows για το ανάθεμα γ@μούσε το σύμπαν, το έκλεισα και άφηνα τα παιχνίδια και τα προγράμματα να το ελέγχουν μεμονωμένα. Στις ταινίες δεν μπορώ να πω πως τρελάθηκα ιδιαίτερα (με τον MPV player), ειδικά όταν έχω πραγματικό HDR στην OLED στο σαλόνι αλλά στο Mass Effect είχε αισθητή διαφορά με το HDR on. Fun fact, το HDR του παιχνιδιού έχει 2 επιλογές, HDR10 και Dolby Vision. Το HDR10 γ@μούσε τα γραφικά σαν το HDR των Windows, το Dolby Vision έδινε το αποτέλεσμα που έπρεπε. Δεν είναι το χαρακτηριστικό κράχτης που αλλάζει την μορφή του παιχνιδιού, αλλά είχε διαφορά που φαινόταν. Γενικά το HDR στο PC είναι ακόμα μια πονεμένη ιστορία και έχει δρόμο. Όλα καλά λοιπόν; Ε όχι γαμώ την Κορέα μου. Ενώ στο gaming όλα ήταν καλά και smooth, μόλις έβγαινα στα Windows, κάτι με πείραζε. Ναι πάλι έπεσα από τα 163ppi στα 109 και το μάτι έχει συνηθίσει αλλιώς πλέον δυστυχώς, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν αυτό. Δεν είχα την αίσθηση του sharpness και του crisp που θα έπρεπε να έχω από ένα 27" panel των 109ppi. Και το κακό έγινε στο browsing και γενικά όπου υπάρχει κείμενο. Με όλες τις ρυθμίσεις σωστές και χωρίς scaling, τα κείμενα φαίνονται σαν FHD χωρίς ίχνος anti-aliasing. Ήθελα να βγάλω τα μάτια μου. Με λίγο ψάξιμο βρήκα το πρόβλημα: "As is common on many VA panels (particularly Samsung SVA panels), the subpixels are a bit squat. That is to say they are relatively wide but short, with relatively large gaps between rows. This has a slight impact on text clarity, making some text appear somewhat softer than it might on models with other panel types but similar pixel density. This can be alleviated to an extent by running through ClearType but not cured. Although it’s not something we found problematic when reviewing the model and many users would find the text clarity just fine, it does have an impact and is something that some users would find bothersome." Επίσης αυτό αναφέρθηκε και στο rtings: https://www.rtings.com/monitor/discussions/yF-MsrZF2s9VWabW/i-have-noticed-that-text-on-this-monitor-is-a-huge-problem-it-doesn-t-properly-anti-alias-text Ξαναλέω, αν έρχεστε από 1080p panel, προφανώς και αυτές οι ψειριές δεν θα σας ενοχλήσουν ούτε καν. Εμένα όμως που έρχομαι από 4Κ και η μισή δουλειά μου στο PC αφορά κείμενα, σε συνδυασμό με τον τεράστιο χώρο που ζητάει η βάση, είναι deal breaker. Σε αντίθεση περίπτωση για gaming είναι ιδανικό monitor και μια χαρά για σειρές ταινίες. Οπότε στην παρούσα φάση, επιστροφή στο Amazon τα δύο monitors και μένει η επιλογή του 1440p IPS 144Hz. Το Asus που προανέφερα ή το Acer XF270HUA που φοράει το ίδιο panel και είναι και φθηνότερο. Μόνο και μόνο για την βάση και την διαφορετική δομή των subpixels των IPS panel, που ελπίζω να αναδείξει σωστά ένα 1440p panel στις 27" όσον αφορά τα κείμενα. Όταν μου έρθει και αυτό το monitor θα ανανεώσω το αρχικό post. Κλεινοντας, προφανώς και δεν μπορώ να σας πω τι monitor να πάρετε. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις και είναι τόσες οι μεταβλητές που αν δεν δει κάποιος με τα μάτια του τις οθόνες που έχει επιλέξει, δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος. Ήμουν 99% σίγουρος για την επιλογή της Samsung και έπεσα από τα σύννεφα με το θέμα των κειμένων, από εκεί που δεν το περίμενα. Είχα το χρόνο, το χρήμα και τη διάθεση να ασχοληθώ με 2-3 οθόνες που διάλεξα και να παίξω με το DOA του Amazon, απέκτησα προσωπική εμπειρία που κανένα review δεν μπορεί να προσφέρει και θεώρησα σωστό να το μοιραστώ. Φυσικά απορίες, ερωτήσεις, σχόλια, κριτικές, όλα καλοδεχούμενα. Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2019 από iazriel 8 2
Arkin Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Τα εγραψες ολα φιλε iazriel τα ειπαμε και στα πμ. Πολυ σωστη αναλυση και οπως σου ειπα εχοντας μαθει στο 4K στις 27" δυσκολα πας πισω ειδικα σε κειμενο η διαφορα ειναι αισθητη μιλαμε για 50% πανω ppi. Για τις ταινιες και για τις remux υπαρχει τροπος να γινονται full screen δοκιμασα πριν λιγο μερικες που εχω και ειναι κανονικα με το strech to windows οσες remux εχω 1920x1080 αναλυση μπαινουν κανονικα σε full screen χωρις μπαρες πανω κατω/αριστερα δεξια. Κατι αλλο συμβαινει στα remux που με γραφεις. Αν μπορεις να με στειλεις ακριβως τα αρχεια να κατεβασω 1 να τεσταρω ακριβως το ιδιο να δω τι γινεται. Δοκιμασε και μια 1440p 27ara ips η καπως να χωρεσει η 34uc88 στο μερος που εισαι. Μια ακομα περιπτωση ειναι η αγορα 2080ti που εκει θα εισαι κομπλε σε 4k στα 60fps. 4K ultrawide δεν υπαρχουν για την ωρα και οταν υπαρξουν θα ειναι 33% βαρυτερες σε αναλυση απο τις native 4k. Χρειαζεται πολυ δυναμη με λιγα λογια. Καταρα και ευχη με λιγα λογια αν μαθεις σε 4K ωστε να το κρατησεις στα νεα παιχνιδια συν οτι χανεις το 21:9. Τελος να πω οτι οι σειρες εφοσον σε ενοχλει το streching δεν υπαρχει αλλος τροπος απο μπαρες οπως γινεται με τις ταινιες που ειναι 21:9 και εχουν μπαρες πανω κατω σε 16:9 οθονες.
iazriel Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δοκίμασε να κατεβάσεις το Matrix Revolutions σε 2160p Remux από το rarbg, ήταν ένα από τα αρχεία που είχα θέμα. 34αρα δεν χωράει που να χτυπιέμαι δυστυχώς, μόνο 27". 2080ti να τις χαίρεται η Nvidia δεν πάω κάνα ταξίδι καλύτερα; 😂 Να δω τώρα ποια οθόνη θα πάρω μπας και στρώσει η κατάσταση.
iazriel Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Τελικά κατέληξα σε ένα εξαιρετικό θέλω να ελπίζω monitor. Dell S2719DC. 27", IPS, 75Hz, HDR600. Η 2080 διαχειρίζεται άνετα 1440p καρφωμένο στα 75fps οπότε ποιότητα > 144Hz, που για να πω την αλήθεια, στα παιχνίδια που παίζω δεν είδα καμία διαφορά... Εντυπώσεις την άλλη βδομάδα που θα παραλάβω!
dermitzos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, iazriel είπε Τελικά κατέληξα σε ένα εξαιρετικό θέλω να ελπίζω monitor. Dell S2719DC. 27", IPS, 75Hz, HDR600. Η 2080 διαχειρίζεται άνετα 1440p καρφωμένο στα 75fps οπότε ποιότητα > 144Hz, που για να πω την αλήθεια, στα παιχνίδια που παίζω δεν είδα καμία διαφορά... Εντυπώσεις την άλλη βδομάδα που θα παραλάβω! Σε όλα τα specs για την S2719DC βλέπω ότι είναι 60Hz πάντως. Επίσης έχει μόνο HDMI που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις το freesync με την 2080 Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2019 από dermitzos
Arkin Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Εχει display port η παραπανω. 60αρα ειναι αλλα λογικα θα γινεται OC στα 75. Η 2080 θα την πηγαινει τραινο. Να σου θυμισω ομως τι χανεις απο το UW ομως που ευχομαι καποια στιγμη να βρεις χωρο να χωρεσεις ενα 34αρι 1440p. Σε 1 ωρα ακριβως κατεβαινει το matrix να γραψω αν κανω τιποτα 50gb αρχειο ειναι. Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler
Dantε Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Καλα εκανες και κοιταξες 27αρι IPS non 144hz ,καθως τα 144αρια ειναι μεγαλο λαχειο.Δυσκολα θα εβρισκες καποιο που να ηταν αψεγαδιαστο.
Arkin Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Ο φιλος παιζει κυριως single player οποτε ειναι κομπλε τα 75 αρκει να κλοκαρετε και μην μεινει στα 60. Η 2080 ειναι οτι πρεπει για 1440p ultra 75fps.
Dantε Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Παντως το dell που παραγγειλες,οντως δεν εχει DP οποτε ξεχνας με την 2080 το gsync. Καλα ετσι και αλλιως εχει χαμηλο range και δε ξερω αν θα εβγαζε καν επιλογη.
dermitzos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, Dantε είπε Παντως το dell που παραγγειλες,οντως δεν εχει DP οποτε ξεχνας με την 2080 το gsync. Καλα ετσι και αλλιως εχει χαμηλο range και δε ξερω αν θα εβγαζε καν επιλογη. Απ'ότι κατάλαβα έχει μέσω Type-C
Dantε Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Μόλις τώρα, dermitzos είπε Απ'ότι κατάλαβα έχει μέσω Type-C Με την nvidia,δε παιζει μεσω μετατροπεα.Θελει καθαρα dp.
dermitzos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, Dantε είπε Με την nvidia,δε παιζει μεσω μετατροπεα.Θελει καθαρα dp. Αυτό ήξερα κι εγώ, αλλά μιας και ο Arkin είναι γνώστης στα περι οθονών, υπέθεσα ότι με μετατροπέα γίνεται.
Arkin Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Γραφουν οτι εχει ρε σεις μηπως εχουν λαθος? Μόλις τώρα, dermitzos είπε Αυτό ήξερα κι εγώ, αλλά μιας και ο Arkin είναι γνώστης στα περι οθονών, υπέθεσα ότι με μετατροπέα γίνεται. Οχι φιλε μου ποτε δεν μιλησα για μετατροπεα οτι δουλευει με freesync/nvidia. Θελει 1.2 εκδοση για να παιξει χωρις ανταπτορες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα