Προς το περιεχόμενο

NVME-SSD QD1 Performance

Arkin

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Με έχει προβληματήσει πολύ αυτό το post, δηλαδή εγώ που είδα πολύ αισθητή διαφορά από τον 860 στον 970 σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον 860 μου; Μπορεί να έχει πρόβλημα η μητρική ή το καλώδιο ή να έχω ελαττωματικό 860; Τα windows φορτώνουν δύο φορές ποιο γρήγορα...

860 M.2 ειχες η 2.5";

Επεξ/σία από Salvation81
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Samsung όποια θέματα με τα Firmware έχει τα φτιάχνει σχετικά γρήγορα μιας και έχει δικά της Nand+Controller. Από όσο θυμάμαι στις μνήμες απο την εποχή των DDR1 (Tccd IC) ήταν πάντα υπερ-ανταγωνιστική και με πολύ καλό OC headroom. Corsair και Asus είναι παρόμοια κατάσταση και αν δείτε σε φόρμα για νεο pc το ~70% θα βάλει σαν "προεπιλογή" μια φώλα Asus AM4 B450 και DDR4 Corsair μνήμες με την πιο άσχημη απόδοση/τιμή. Marketing-brainwash ραδιόφωνου ... άμα ακους το ίδιο τραγούδι στο Ραδιοφώνο ξανά και ξανά όσο και να το μισείς στο τέλος θα σκεφτείς  "για να παίζει συνεχώς θα 'ναι σίγουρα καλό".

Επεξ/σία από 50EuroUser

Έχω ένα λαπτοπ που σύμφωνα με το site της crucial δεχεται m.2 sata ssd και όχι m.2 nvme

Παράγγειλα έναν m.2 crucial mx500 500gb στα 70 ευρώ

Αργότερα σε επικοινωνία μου με την hp (που είναι το λάπτοπ) μου είπαν οτι δέχετε και m.2 sata και m.2 nvme

Αξίζει να ακυρώσω τον mx500 για να παραγγείλω έναν samsung 970 evo 250gb στα 83 ευρω ή τζάμπα θα δώσω 13 ευρώ παραπάνω και θα χάσω και τον μισο αποθηκευτικό χώρο? (αν και στην αρχή για 250gb πηγαινα αλλα παράγγειλα 500gb καθώς συνέφερε περισσότερο)

Η χρήση που κάνω στο λαπτοπ είναι gaming, browsing και λιγο video editing καποια αρχεία που έχω με το virtualdub

Το καλύτερο vfm πήρες, ούτε καν να το σκέφτεσαι! Έχω και crucial και samsung m.2 στο ίδιο pc και οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες. Εκτός αν δώσεις τα 13€ για να πας σε low end pcie 500άρη, όπως 660p, P1, A1000 κλπ για το ψυχολογικό της υπόθεσης.

• Like 2

9 ώρες πριν, Arkin είπε

Ναι παντα συν τα μεταφορικα. Ο 660p με προβληματιζει οταν ειναι γεματος που πεφτει το performance του πιο κατω και απο τους πιο αργους sata ssd. Λογικα καποιο θεμα με τον controller η λογω qvc nand.

Γιαυτο ομως και σου δινει στα ιδια χρηματα τον διπλασιο χωρο,ακομα και στα 2tb για να μην φτασεις ποτε σε σημειο να τον γεμισεις σε σχεση με τους αλλους που θα αγοραζες στα χρηματα αυτα.

9 ώρες πριν, elpenor είπε

2.5

Και ειχες και σε αυτον τα ιδια Windows;

Οπως και να εχει οταν πηγες απο εναν SSD που ειχε 550 μαξ σε εναν που εχει τα πολλαπλασια λογικο να δεις μια διαφορα στο load, δεν ξερω αν θα ειδες ακριβως μιση αλλα λογικο να ειδες.

• Thanks 1

1 ώρα πριν, Fulgore είπε

Γιαυτο ομως και σου δινει στα ιδια χρηματα τον διπλασιο χωρο,ακομα και στα 2tb για να μην φτασεις ποτε σε σημειο να τον γεμισεις σε σχεση με τους αλλους που θα αγοραζες στα χρηματα αυτα.

Προφανως συν οτι ειναι QVC με 96layer το οποιο δεν ειναι και οτι καλυτερο. Το θεμα ειναι οταν λεει full ποσο % εννοουν? Εγω παντα αφηνω ενα 10% ωστε να εχω περιθωριο για καποιο update οτιδηποτε. Αν πεφτει η αποδοση του τοσο χαμηλα οταν ειναι στο 99% full τοτε θεμα δεν θα εχουμε. Αν εννοουν full τιποτα 90% και πανω τοτε καλυτερα καποιον ακριβοτερο TLC. Τους παρακολουθω εντατικα παντως με τον 8200 pro/mp510 εγινε ενα βημα σε κορυφαια αποδοση σε καλη τιμη αλλα πρεπει να πεσουν ακομα λιγο. Πχ 500gb nvme στα 80 ευρω ειναι μια τιμια τιμη. Και 1TB Sata ssd στα 100 ευρω. Ο burst patriot εχει 107 ο 1tb και πιανει ταχυτητες 500mb αλλα οταν γεμισει πεφτει δραματικα.

Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι καλύτεροι οι δίσκοι της νέας γενιάς, π.χ. MP510 vs MP500. Το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω είναι ελαφρώς καλύτερες sequential, κυρίως σε εγγραφή. Τα ~600Κ IOPS που λένε οι καινούργιοι είναι για queue 32/ thread 4 κλπ, αν το δούμε πιο προσεκτικά δεν έχει διαφορά. Το μειονέκτημα όμως είναι το είδος της μνήμης: 2D-NAND MLC vs 3D-NAND TLC. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παλιοί έχουν διπλάσια τιμή επειδή άλλαξε η διαδικασία και στριμώχνονται σε layers.

Επίσης, η σύγκριση σε IOPS αλλάζει όχι μόνο με τα queue depths αλλά και με το μέγεθος των αρχείων. Αυτές οι τιμές qd1 που έβαλες στο πρώτο post ισχύουν για 4Κ αρχεία υποθέτω. Άλλο αποτέλεσμα μπορεί να έχεις για 1ΚΒ, 8ΚΒ κ.ο.κ. (βλ. Atto). Γενικά, δεν βγάζεις εύκολα άκρη, αλλά το αρχικό σκεπτικό περί marketing μου φαίνεται πολύ σωστό.

Για τις τιμες εχεις δικιο λογω MLC η παλιοτερα SLC δεν επεφταν ουτε πεφτουν τωρα. Με τους TLC ειδαμε γενναια πτωση στη μιση τιμη κοντα. Σαν συνολο οι καινουργιοι ειναι αρκετα πιο vfm. 

Ενα τεστ του mp500

Screenshot-1.png

Παιζει στα ιδια με τον 970evo σημερα αλλα με πολυ μεγαλυτερη τιμη. Τα randoms QD1 συνηθως ειναι 4K μικρα αρχεια που τετοια διαβαζουν συνεχως τα windows. Εκει ο 8200pro δεν εχει αντιπαλο και γενικα ο 2262EN controller. Και σε τιμη για high end παιζει σε πολυ τιμια επιπεδα 35 ευρω πανω απο mx500 ο 512gb. Ερχεται η ωρα που ολοι θα πηγαινουν σε εναν nvme για συστημα/εφαρμογες και εναν sata ssd για gaming και πρακτικα εξαλειφουμε τελειως το οποιο BN ειχαν οι sata ssd μεχρι σημερα. Το επομενο BN παει σε cpu/ram που στις δευτερες θα εξαλειφθει τελειως με τις ddr5. 

7 ώρες πριν, Arkin είπε

Προφανως συν οτι ειναι QVC με 96layer το οποιο δεν ειναι και οτι καλυτερο. Το θεμα ειναι οταν λεει full ποσο % εννοουν? Εγω παντα αφηνω ενα 10% ωστε να εχω περιθωριο για καποιο update οτιδηποτε. Αν πεφτει η αποδοση του τοσο χαμηλα οταν ειναι στο 99% full τοτε θεμα δεν θα εχουμε. Αν εννοουν full τιποτα 90% και πανω τοτε καλυτερα καποιον ακριβοτερο TLC.

64-layer ειναι οι qlc της imft σε intel 660p και micron p1

H static slc cache τους ειναι 24/12/6gb αναλογα με την χωρητικοτητα και αυξάνεται αναλογα με το πόσο χώρο έχεις ελεύθερο

8702_200_intel-ssd-660p-review-consumer-

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι σωστό να συγκρίνεις δίσκους μόνο με QD1 4KB όπως το έθεσες αρχικά γιατί 1) και τα υπόλοιπα μικρά μεγέθη αρχείων χρησιμοποιούνται αρκετά,  2) και παράλληλες δουλειές γίνονται (δηλ. μεγαλύτερα queues). Ισχύει ότι είναι ένα καλύτερο metric από ορισμένα τρελά νούμερα τύπου 600K IOPS που μπορεί να δίνει ο κάθε κατασκευαστής για QD32, αλλά δεν παύει να είναι χονδροειδές. 

Σε windows boot ας πούμε, μπορεί άνετα να παίζουν QD>4. Αντίστοιχα σε gameplay μπορεί να έχουμε (τα νούμερα από εδώ): 

• 72% 128 KB
  • 91% sequential
  • 35% QD=1
  • 60% QD=2-8

Και να μια σύγκριση των δύο Corsair για QD=4, ποιος είναι καλύτερος;
CORSAIR.png

Επεξ/σία από Philippe

45 λεπτά πριν, gorath είπε

Παιδιά, για τον WD Black κανένα σχόλιο?

o πρωτος ο black με το μπλε pcb ειναι τραγικός, ο 2ος με το μαύρο pcb ειναι normal αν τον βρήκες σε καλή τιμή αν και ο controller του ειναι και αυτος πιο πολύ για επαγγελματική χρήση με σταθερες εγγραφές κλπ σαν τον phison 5012-e12. Για απλή καθημερινή χρήση, στα περισσοτερα ειναι πιο κατω απο τους προαναφερθεντες ,samsung κλπ

Με στεναχώρησες τώρα. Τον αγόρασα πριν μία βδομάδα χωρίς να το ψάξω. Εμένα είναι βέβαια μαύρο το PCB αλλά και πάλι νιώθω χαζός που δεν το έψαξα νωρίτερα. Τέλος πάντων. Κανένα προγραμματάκι για μετρήσεις έχεις να προτείνεις?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...