Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πηγα σημερα να μεταφερω κατι φακελους απο εναν εξωτερικο 3.5 (Toshiba Touro 4TB) στον νεο μου εξωτερικο 2.5 (passport). Καποια αρχεια χρειαστηκαν μερικα retries, αλλα ενας φακελος συγκεκριμενα μου δινει μονιμως cyclic redudancy errors. Τον εβαλα στο sentinel και μου δινει 57% υγεια με 72 sector errors.

Οποτε εχουμε και λεμε. Καταρχας αν μπορω να παρω καπως τα αρχεια με την βια η να κατσω υπομονετικα να τα παρω απο νετ (ευτυχως ειναι media δεν ειναι τιποτα σημαντικα-προσωπικα αρχεια).

Επειτα το πιο βασικο. Ειναι 4TB δισκος archiving. Δεν τον εχω δουλεψει αρκετα, και γενικοτερα δε λιωνω τους δισκους μου, αλλα αυτος ειναι ατσαλακωτος. Εστω οτι το επαθε τωρα γιατι το επαθε δε ξερουμε, αλλα μπορω πλεον να τον εμπιστευτω και συνεχισω να αποθηκευω τα αρχεια εκει, και πως μπορω να σιγουρευτω οτι η smart σενσορες δε θα ξαναχρησιμοποιοησουν τα Bad sectors η οτι δε θα συνεχισουνε να πληθαινουν οι εσφαλμενοι τομεις

Δημοσ.

δοκιμασε να παρεις τα αρχεια αυτου το φακελου ενα, ενα και οχι ολα μαζι. μαλλον θα καταφερεις να αντιγραψεις τα περισσοτερα και θα σκαλωσει σε λιγα αρχεια.

με κανονικο φορματ θα γινει αυτο που λες και θα μαρκαριστουν οι bad sectors (οχι quick format).

προσωπικα δεν θα εμπιστευομουν τετοιο δισκο για τιποτα.

αν επιμενεις να τον χρησιμοποιησεις. μονο για πραγματα τα οποια μπορεις ευκολα να ξαναβρεις η τα εχεις ηδη backup

Δημοσ.

Όχι μην βασιστείς στον δίσκο αυτό πλέον.

Τα αρχεία μπορείς να τα πάρεις με κάποιο πρόγραμμα data recovery όπως το Easeus αλλά θα πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς άμεσα τον δίσκο γιατί κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις κάτι πάνω του επηρεάζεται η κατάσταση του και το πρόγραμμα δεν θα έχει 100% επιτυχία.

Αυτό μπορεί να το έπαθε απο πολλά πράγματα. Μικρό χτυπηματάκι κατα την λειτουργία του πιθανότατα.

Δημοσ.

Μεταφορά των αρχείων που όπως λες και εσύ ΔΕΝ είναι απαραίτητα αφού τα «κατεβάζεις» ξανά και επιτόπου ο δίσκος φεύγει για RMA.
Δεν κρατάς τέτοιον δίσκο.

Αν είναι εκτός εγγύησης τότε κράτα τον μόνο αλλά για να αποθηκεύεις media files τύπου ταινίες κλπ.

Δημοσ.

Οχι ουτε ενα ενα τα αντιγραφει. Δε πειραζει τωρα τι recovery και ιστοριες τα ξαναβρισκω λιγοτερος κοπος ειναι. Αγοραζω δισκους καμμια εικοσαετια και μονο ενας ειχε βγαλει bad sectors τα πρωτ 17 χρονια. Αλλα το τελευταιο χρονο μου χουν βαρεσει 5 δισκοι. Τι χτυπηματακια ρε παιδια, κατι παιζει και τους βγαζουν ψευτικους. Και με εγγυηση 1-2 χρονια, οταν σου βαρεσει στα 5 θα σου πουν φιλε backup. Χεστηκα για το backup, δεν ηταν σημαντικα αρχεια αλλα νιωθω πλεον πως εχουν διαρκεια ζωης 5 χρονια οι δισκοι, οποτε δεν αγοραζεις νοικιαζεις θα ελεγα

Εν παση περιπτωση λεω να κανω partition μονο το empty space, και να κανω full format εκει. Τωρα το να μεταφερω ολο το δισκο και να κανω σε ολο format θα μου παρει καμμια βδομαδα

Αλλα νομιζα πως το smart μαρκαρει κατευθειαν τα Bad και δεν ξαναδινει εντολη να γραφτει εκει αρχειο

Screenshot (7).png

Το βασικο που θα με βοηθησει αν ξερετε ειναξ

-Πως βρισκω ποια αρχεια εχουν χτυπηθει ωστε να τα καταγραψω και να αρχισω να τα ξαναμεζεψω. Ωστε να τα σβησω και να συμπεριληφθουν στο empty space που θα παει για φουλ φορματ

Μολις φορμαρω μετα θα κανω συγχωνευσει του partition αυτου με το αρχικο που χει τα αρχεια και θα εχω βγαλει εξω τα bad sectors

Δημοσ.

πήγαινε απο το sentinel disk->surface test -> read. Αν εχεις την pro εκδοση μπορεις να κάνεις και data refresh.

Oπου ειναι χαμηλη η ταχύτητα αναγνωσης ή σου βγάλει bad πατας πανω και βλεπεις που αντιστοιχεί.

Γενικα πάντως για να ειναι τοσο χαμηλή η υγεια κατα πασα πιθανότητα δεν ειναι τυχαια bad sectors αλλά η ακίδα του δίσκου τρίβεται πανω στα platters γδερνοντάς τα , και απο εκει δημιουργούνται τα bad sectors. Oποτε όσο τον χρησιμοποιεις τόσο χειροτερα κανεις τα πράγματα.

Σε πρώτη φάση θα σου λεγα να σημειωσεις όλα τα αρχεια που χεις μεσα και σε ενδιαφέρουν (αν ειναι εφικτό) και μετά να ξεκινήσεις την αντιγραφή τους.

Δημοσ.

Ενταξει καταλογο με where is it εχω για καθε αρχειο που χει ο δισκος, απλα θελω να δω και σε ποια χτυπαει και αν μπορω να τα κανω relocate. Με την pro εκδοση γινεται αυτο που ζηταω? Εβλεπα χθες κατι βιντεακια και ειναι ενα freeware to victoria που οπου βρει bad sector σου εχει recover και remap. Μηπως αυτο ειναι προτιμοτερο

Απο το να τον πεταξω ρε παιδια και να εχω 0bytes γιατι να μην το κρατησω και με συχνη καταγραφη καταλογου να ξερω τι εχω, και ας βγαινουν και νεα Bad sectors

1290170242-Victorya-remaps_1_.jpg

Δημοσ.

O δισκος τα μαρκαρει απο μονος του και τα αντικαθιστά όταν πάει να γράψει πάνω σε αυτά. Αυτο ειχε το νοημα του data refresh που σου ειπα. Αλλά το ιδιο πραγμα ειναι αν το κανεις και μονος σου manual. Δλδ αδειασε το δίσκο και ξαναγεμισε τον όλον μετα με δεδομένα.

Αν συνεχως βγαίνουν καινουρια weak/bad sectors μετα, οι κεφαλες θα γδερνουν τα platters οπως σου πα πιο πάνω.

Το προγραμμα που λες δεν το χω χρησιμοποιήσει αλλα πιθανον να κάνει την ιδια δουλεια.

Το δισκο αν συνεχίζεις να τον χρησιμοποιείς, πιθανον να σου καθυστερει το σύστημα και να χεις κάποια corrupted αρχεία.

Δημοσ.

Το χω βαλει να τρεχει απο το μεσημερι και τωρα στο 97.5% εβγαλε το πρωτο bad sector. Δε ξερω αν μας λεει κατι το οτι ειναι προς το τελος του δισκου

Το data refresh που λες τι ειναι

Δημοσ.
6 ώρες πριν, therock είπε

Το data refresh που λες τι ειναι

O,τι λέει η λέξη. Διαβαζει τι δεδομένα έχει πάνω σε ένα sector και τα ξαναγραφει απο πάνω (δεν γραφει διαφορετικα δλδ), και αν δεν μπορει να το διαβασει/γραψει το μαρκαρει σαν bad

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι το καταλαβα αυτο, απλα αν δε μπορει να τα ξαναγραψει χανονται και ο sector μαρκαρεται unusable μονιμα σαν να χες κανει φορματ δηλαδη?

Με το απλο read τωρα που κανα και χω τα bad lba πως βλεπω ποια αρχεια ειναι;

Αν σβησω manually τα αρχεια θα ξαναγραψει πανω ο δισκος σε αυτα τα sector;

EDIT: Το read test τελιωσε με 9 bad sectors και ηταν ολα προς το τελος μετα το 97.5%. Αν παταγες πληροφοριες για το sector στα 8 ελεγε unused sector και μονο στον 1 απο τα 9 εβρισκε οτι υπαρχει αρχειο απο πισω. Βεβαια δε ξερω ποσο αξιοπιστο ειναι αυτο ως αποτελεσμα γιατι ηταν ενας φακελο με ακολουθια .rar, και ολα τα αρχεια που δε μποροεσαν αντιγραφουν θα ανηκαν μαλλον στο sector.

Εν παση περιπτωση το τεστ διηρκησε συνολικα 16 ωρες. Οποτε ενα read/write/read θα θελει κανα τριημερο και βαλε...

EDIT2: Απο οτι καταλαβαινω θελει re-initialise disk για να βγάλει απο τη μεση τα unreadable και οχι data refresh

https://www.hdsentinel.com/forum/viewtopic.php?t=9096

Επεξ/σία από therock
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εν τελει εκανα repair με sentinel και εφτιαξε ολα τα sectors. Καταφερα να αντιγραψω ακομα και το φακελο στη συνεχεια

Περιεργα πραματα

To remapping εκανε ζημια, δε καταλαβα?

Screenshot (6).png

Επεξ/σία από therock
Δημοσ.

Exει προβλημα ο δισκος αλλαξε τον, τριβονται οι κεφαλες στα platters και θα σου βγαλει καινουρια αν το ξανακανεις το τεστ. Αν ειναι μες στην εγγύηση γιατι βλέπω ότι εχεις μονο 5 μερες σε ώρες λειτουργιας, αλλαξε τον και δεν αξίζει να ασχοληθεις περισσότερο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωπ δε το χα προσεξα οτι ειναι μονο 5 μερες λειτουργιας. Αρα επιβεβαιωνονται τα λεγομενα μου οτι τον εχω χρησιμοποιησει ελαχιστα....

Επειδη ο δισκος αγοραστηκε το 2013 εχει περασει πενταετια και ουτως η αλλως 2χρονια εδινε

Εγγυηση να ταν κι αλλη

Επεξ/σία από therock
Δημοσ.
Στις 8/2/2019 στις 8:50 ΜΜ, EddieObscurant είπε

Exει προβλημα ο δισκος αλλαξε τον, τριβονται οι κεφαλες στα platters και θα σου βγαλει καινουρια αν το ξανακανεις το τεστ. Αν ειναι μες στην εγγύηση γιατι βλέπω ότι εχεις μονο 5 μερες σε ώρες λειτουργιας, αλλαξε τον και δεν αξίζει να ασχοληθεις περισσότερο.

Επειδη βλεπω το κατεχεις θελω να επιμεινω λιγο. Ξαναλεω ειναι media ο δισκος για TV στο σαλονι. Δε θα με νοιαζε εκει που βλεπω μια ταινια να φαει κανα freeze επειδη το αρχειο καπου θα εχει γραψει σε bad sector. Το προτιμω απο το να τον σπασω και να τον πεταξω. Τωρα αν τα 8 bad blocks γινουν 208 οκ το βλεπουμε

Και επειδη ειναι ολα προς το τελος, για να ελαχιστοποιησω αυτο το συμβαν δε γινεται καπως να κανω ενα partition και να κανω clip το τελυταιο κομματι? Δηλαδη αντι να γραψω εκτος τα bad blocks και να βαρεσει καποιο ποιο διπλα απλα να πω κανε μου ενα partition απο block 1  εως 9700 (bad block βρισκει καπου στο 9760) και να αφησω τα υπολοιπα εκτος. Ωστε η κεφαλη να μην πλησιασει προς τα ορια.

Τωρα που εκανα reintialise (κρατησε 3 μερες) κατι εκανε ο sentinel και μου χωρισε το δισκο σε 2 και 1,5tb, και στο δευτερο δεν με αφηνει να κανω new volume στο δισκο..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...