Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είπαμε για το Airbnb δε νομίζω να είναι κάποιος αρνητικός,  αλλά ας πληρώσει τους φόρους του.  Οχι να παίρνει ο δημόσιος 800, ο ελ επαγγελματίας 70% φόρο και ο rbnbas χαλαρός,  αλλα εδω ο άλλος ψάχνει να πάρει ΚΕΑ, δεν του φτάνουν τα άλλα. 

• Απαντ. 220
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, punky είπε

Καμία αντίρρηση για το φόρο. Αλλά έχω την εντύπωση πως αυτό πια καλύπτεται από την πληροφόρηση που παρέχει απευθείας η πλατφόρμα στο κράτος ή τέλος πάντων είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

Εγώ είμαι θετικός προς το AirBnB, χωρίς να έχω κανένα άμεσο συμφέρον, γιατί χαίρομαι που ακούω περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν βάλει μεράκι και προσπάθεια και την παλεύουν στην παγκόσμια αρένα, και που παράγουν εισόδημα. Η Αθήνα μετά από πάρα πολλά χρόνια, γίνεται πάλι αυτό που στη jargon του τουρισμού λέγεται city break. 

Το να έρθει το κράτος και να βάλει όρια τύπου 90 ημερών στην εκμετάλλευση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά άμεση ληστεία στην περιουσία σου ρίχνοντας τεχνητά τη ζήτηση άρα και την αξία της, ώστε να ικανοποιήσει έναν εσωτερικό πελάτη που λέγεται ντόπιος μισθωτής.

Είναι αντίστοιχο με το να βγει νόμος που να λέγεται "ανώτατος μισθός" και να απαγορεύεται να πληρωθείς πάνω από αυτό το ποσό, όσο καλός και περιζήτητος κι αν είσαι.

Όπως ανέφερα και πριν το 40% περίπου των ακινήτων που είναι αναρτημένο στις πλατφόρμες δεν έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Μέχρι να πάρουν λίστες, να κάνουν αντιπαράθεση και βασικά να κάτσουν να ασχοληθούν θα έχουν περάσει 3-4 χρόνια που κάποιοι έγιναν μάγκες. Αλλά τεσπα, δεν είναι αυτό το θέμα μας μόνο.

Εγώ που έχω έμμεσο συμφέρον καθότι λογιστής με πελάτες που διαχειρίζονται τέτοια ακίνητα (που σημαίνει πως τους χρεώνω για την όλη ιστορία) είμαι πάντα θετικός σε οτιδήποτε νέο αρκεί να γίνεται με κανόνες και να μην αλλοιώνει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν γίνεται να αδιαφορώ για το τι γίνεται στα νησιά ή αν οι Αθηναίοι δεν βρίσκουν σπίτια να μείνουν.

Αν το ακίνητο "δουλεύει" όλο το χρόνο σε τι διαφοροποιείται από το ξενοδοχείο; Γιατί ο ξενοδόχος πληρώνει χίλια δύο πράγματα και έχει κάποιες άδειες ή τουλάχιστον πρέπει να έχει. Ο ιδιοκτήτης τι έχει από όλα αυτά;

Πάμε στα προβλήματα που δημιουργούνται στις πολυκατοικίες. Δεν θα αναφερθώ καν σε οχλαγωγία, βρώμα και ζημιές. Είναι ασφαλισμένα τα διαμερίσματα για όλους τους κινδύνους που πρέπει; Γιατί τα ξενοδοχεία είναι. Αν πάθει κάτι ο τουρίστας με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη και του πάρει τα σώβρακα δικαστικώς, θα φταίει ο κακός τουρίστας; Αν βάλει ο τουρίστας καμιά φωτίτσα για να παίξει και μπουρλοτιάσει τον τόπο; Ακραία παραδείγματα αλλά αυτά συμβαίνουν. Τι φταίνε λοιπόν οι άλλοι ώστε να υποστούν την οποιαδήποτε ταλαιπωρία; Αυτά είναι ζητήματα λοιπόν που θα τα βρούμε μπροστά μας. Ήδη έχουν ξεκινήσει αγωγές και κάθε μέρα ακούς και άλλες. Επομένως δεν είναι απλά βάζω το σπίτι στο booking, με πληρώνουν, φεύγω άρα δεν ενοχλώ κανέναν.

• Like 3
Δημοσ.

Δε νομιζω οτι μπορει να "μαζευτει" το πραγμα με οποιοδηποτε τροπο, τουλαχιστον στην Ελλαδα. Και 90 μερες να ειναι το επισημο οριο, απο αυτα που διαβαζω το παρακαμπτουν (το κομματι της πλατφορμας) απλως βαζοντας πολλαπλα προφιλ για το ιδιο σπιτι. Η το "νοικιαζουν" σε εταιριες διαχειρισης με εδρες Βουλγαρια, Κυπρο κλπ που κανουν το ιδιο πραγμα και τους δινουν ποσοστα ενω αυτοι δε φαινονται πουθενα. Η το πολυ απλο, δινουν το τηλ σε καθε ευχαριστημενο πελατη και την επομενη φορα ερχονται στο "μιλητο". Ισως να κανω και λαθος, διορθωστε με.

Το σιγουρο ειναι πως το airbnb ειναι εδω για να μεινει, ας ελπιζουμε τουλαχιστον να κατσει συντομα καπου η "μπιλια" με τα ενοικια η να ληφθουν καποια μετρα για τις περιοχες που εχουν μεγαλο προβλημα

Δημοσ.

η διαφορα ειναι οτι ο ξενοδοχος κανει παροχη υπηρεσιων στην ουσια ενω στο airbnb το μονο που προσφερεις ειναι το σπιτι χωρις καθαριστριες κτλπ.( τουλαχιστον αυτο θα επρεπε να ειναι) επισης εαν το ξενοδοχειο ανταγωνιζετε την θεια κικη που εβαλε την γκαρσονιερα στο airbnb τοτε εχει σοβαρο θεμα το ξενοδοχειο.

Δημοσ.

προς ts ... μην κάνεις καμία χαζομάρα και πας σε μη επιπλωμένο ... τα έπιπλά θα τα αγοράσεις μόνο για το δικό σου σπίτι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μη λέτε ανακρίβειες, ένα ΑΦΜ έχει ένα σπίτι και σε ένα λογαριασμό επιτρέπεται να ανεβαίνει νόμιμα η καταχώρηση, σε όλες τις πλατφόρμες. Από Νοέμβρη θα πάρουν πόδι όσοι δεν έχουν μητρώο, οπότε όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κάθε κακομοίρης με μια τρύπα στη Νίκαια αποφάσισε να βγάλει τα τσιγάρα του δίνοντας το σπίτι του τσάμπα, προσελκύοντας εκεί μεγάλο κομμάτι της πίτας που ενδιαφερόταν απλώς για ένα κρεβάτι (συντριπτική πλειονότητα του τουρισμού της Αθήνας μεταξύ Νοέμβρη και Μάρτη).

Κάπου εκεί το σταμάτησα κι εγώ (μέσα 2018) γιατί το πράμα ξέφυγε και ουσιαστικά οι περισσότεροι δεν έχουν κέρδος. Τέλος και το οφτοπικ.

Στο θέμα των ενοικίων, ο Έλληνας πρέπει να μάθει τη συγκατοίκηση. Όλες οι μεγάλες πόλεις στον κόσμο (=κέντρα) δε νοούνται χωρίς συγκατοίκηση μεταξύ μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Για φοιτητές ούτε για αστείο, η ιδιοκατοίκηση είναι ανέκδοτο. Εδώ θέλει κάθε Αγρινιώτης και Πρεβεζάνος που περνάει τον κανακάρη του στη μηχανή πτυχιοποίησης που λέγεται ελληνικό ΑΕΙ, να του έχει πλήρες σπίτι. Ε δε γίνονται αυτά τα πράματα πουθενά, σοβαρευτείτε.

Η εναλλακτική είναι περιφερειακές περιοχές με μεγάλο commuting. Εγώ πρότεινα στον ts μερικές, και δεν καταλαβαίνω γιατί οι γκρινιάζοντες δε δέχονται να μείνουν πχ στον Άγιο Στέφανο και την Οινόη που έχουν και κάθε ώρα τρένο για κέντρο Αθήνας πχ.

Επεξ/σία από qwertyuiop2
  • Confused 4
Δημοσ.

Όταν λες συγκατοίκηση τι εννοείς; Να πάρω άλλον έναν μαζί με τη γυναίκα μου και το γιό μου να μου πληρώνει το δωμάτιο που μένει; 

Δημοσ.

Μόνο και μόνο το γεγονός να έχει κλειδί και να μπαίνει ο κάθε άσχετος στη πολυκατοικία μου εμένα προσωπικά θα μου έφτανε για να κυνηγήσω μέχρι εκεί που δε φτάνει τον ιδιοκτήτη που θα έβαζε airbnb σε πολυκατοικία που θα έμπαινα 

Δε συζητώ καν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται έναντι στους επαγγελματίες του χώρου  

21 λεπτά πριν, ziaba είπε

προς ts ... μην κάνεις καμία χαζομάρα και πας σε μη επιπλωμένο ... τα έπιπλά θα τα αγοράσεις μόνο για το δικό σου σπίτι

Κι αν δε μπορέσει ποτέ να αγοράσει σπίτι θα ψάχνει μια ζωή επιπλωμένα ; 

Δεν έχει λογική αυτό... 

• Like 2
Δημοσ.
Στις 7/2/2019 στις 5:44 ΜΜ, giotis1982 είπε

Όταν λες συγκατοίκηση τι εννοείς; Να πάρω άλλον έναν μαζί με τη γυναίκα μου και το γιό μου να μου πληρώνει το δωμάτιο που μένει; 

Για περιπτώσεις με παιδιά δε μπορώ να βοηθήσω. Όποιος αποφασίζει να κάνει, πρέπει να έχει κάνει πολύ καλούς υπολογισμούς προηγουμένως. Σε δυτική χώρα ζούμε, η κισμέτ λογική "κάνω παιδιά κι έχει ο θεός" είναι καταδικασμένη από το 1960.

Για ζευγάρια και μόνους ανθρώπους, υπάρχει σε όλη τη δυτική ευρώπη σύστημα σύμφωνα με το οποίο νοικιάζεις ιδιωτικό δωμάτιο σε σπίτι με κοινόχρηστους χώρους. Τα νοίκια χαμηλά κατά μόνας, ο σπιτονοικοκύρης ευχαριστημένος και μένουν τα σπίτια γι' αυτούς που τα χρειάζονται πραγματικά (οικογένειες) και όχι για γιους και κόρες αγροτών που περνάνε στο τμήμα Γεωγραφικής γεωγραφολογίας του πανεπιστημίου Άνω Μελισσίων και δεν καταδέχονται να μοιραστούν χώρο.

• Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, AristidisZ είπε

Τι να λέμε τώρα για το airbnb 

Και πολλές είναι οι 90 μέρες...

Εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση να τα αφήνουν και 366 μέρες το χρόνο, αρκεί ο ιδιοκτήτης να έχει βιβλία και να αποδίδει τους σχετικούς φόρους, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ και τα ρέστα 

Γιατί άλλο μισθώνω ένα ακίνητο με συμβόλαιο ενός - δύο - τριών χρόνων, άλλο το κάνω κατάλυμα (ήτοι μπίζνα) και βάζω κάθε μέρα και άλλον

Στην μία περίπτωση είμαι απλά ιδιοκτήτης, στην άλλη είμαι επιχειρηματίας 

Για αυοτ νομιζω και ο νομοθετης εχει βαλει το οριο των 90 ημερων,μεχρι τοτε θεωρει πως ειναι ενα εξτρα οισοδημα ενος φορολογουενου ενω αν παει πιο πανω ειναι ουσιαστικα επιχειρηση με ενοικιαζομενα δωματια με οτι αυτο συνεπαγεται(βιβλια,φπα κτλ).

Απλα δεν εφαρμοζεται και ειναι πολυ δυσκολο να ελεγθει απο πρακτικης αποψης,θα πρεπει οχι μονο το airbnb αλλα και ολες οι αλλες πλατφορμες να δωσουν σε διαφορες φορολογικες αρχες δεκαδων χωρων ουσιαστικα πληρη προσβαση στο database τους κατι που φυσικα δεν ειναι και πολυ διατεθιμενοι να κανουν.

Δημοσ.
Στις 7/2/2019 στις 6:32 ΜΜ, qwertyuiop2 είπε

Για περιπτώσεις με παιδιά δε μπορώ να βοηθήσω. Όποιος αποφασίζει να κάνει, πρέπει να έχει κάνει πολύ καλούς υπολογισμούς προηγουμένως. Σε δυτική χώρα ζούμε, η κισμέτ λογική "κάνω παιδιά κι έχει ο θεός" είναι καταδικασμένη από το 1960.

Για ζευγάρια και μόνους ανθρώπους, υπάρχει σε όλη τη δυτική ευρώπη σύστημα σύμφωνα με το οποίο νοικιάζεις ιδιωτικό δωμάτιο σε σπίτι με κοινόχρηστους χώρους. Τα νοίκια χαμηλά κατά μόνας, ο σπιτονοικοκύρης ευχαριστημένος και μένουν τα σπίτια γι' αυτούς που τα χρειάζονται πραγματικά (οικογένειες) και όχι για γιους και κόρες αγροτών που περνάνε στο τμήμα Γεωγραφικής γεωγραφολογίας του πανεπιστημίου Άνω Μελισσίων και δεν καταδέχονται να μοιραστούν χώρο.

Δε ξέρω αν καταλαβαίνεις τι γράφεις. Δηλαδή μου λες ότι αν θέλεις σπίτι στο Μαρούσι πρέπει να το πληρώσεις ΕΣΥ ΟΛΟ για να το παίζει ο άλλος εισοδηματίας; Είναι δηλαδή κάτι σαν το Notting Hill το Μαρούσι; Για πλούσιους; Ή αν έχεις οικογένεια δεν πειράζει να δίνεις το 40% σε ενοίκιο και μάλλον φταις γιατί δεν το υπολόγισες σωστά; Δηλαδή να τα φάω με το παιδί μου δεν παίζει; Πρέπει να πληρώσω το δικό σου; Ο γιος και η κόρη του αγρότη δηλαδή δεν παίζει να έχει λεφτά; Μόνο η δική σου κάστα έχει; Αν έχει λεφτά τώρα για να σπουδάσει , μετά θα μπορεί λες να μείνει μόνη της; Ή να της δώσουμε καμιά σκηνή να την πέφτει στον ηλεκτρικό; Δηλαδή οι δικοί σου είχαν μαντείο για το τι θα γίνει 40-50 χρόνια μετά και κάναν οικογένεια; Τελικά να προσπαθήσω να αγοράσω; Ή να πάω κατευθείαν Ασπρόπυργο; Με μπέρδεψες.

Δημοσ.
Στις 7/2/2019 στις 6:46 ΜΜ, giotis1982 είπε

Δε ξέρω αν καταλαβαίνεις τι γράφεις. Δηλαδή μου λες ότι αν θέλεις σπίτι στο Μαρούσι πρέπει να το πληρώσεις ΕΣΥ ΟΛΟ για να το παίζει ο άλλος εισοδηματίας; Είναι δηλαδή κάτι σαν το Notting Hill το Μαρούσι; Για πλούσιους; Ή αν έχεις οικογένεια δεν πειράζει να δίνεις το 40% σε ενοίκιο και μάλλον φταις γιατί δεν το υπολόγισες σωστά; Δηλαδή να τα φάω με το παιδί μου δεν παίζει; Πρέπει να πληρώσω το δικό σου; Ο γιος και η κόρη του αγρότη δηλαδή δεν παίζει να έχει λεφτά; Μόνο η δική σου κάστα έχει; Αν έχει λεφτά τώρα για να σπουδάσει , μετά θα μπορεί λες να μείνει μόνη της; Ή να της δώσουμε καμιά σκηνή να την πέφτει στον ηλεκτρικό; Δηλαδή οι δικοί σου είχαν μαντείο για το τι θα γίνει 40-50 χρόνια μετά και κάναν οικογένεια; Τελικά να προσπαθήσω να αγοράσω; Ή να πάω κατευθείαν Ασπρόπυργο; Με μπέρδεψες.

Mόνος σου μπερδεύτηκες και δεν καταλαβαίνω τί σχέση που έχουν αυτά που γράφεις με αυτά που έγραψα.

Είπα τρια απλά πράγματα: 1) Όποιος κάνει παιδιά προγραμματίζει, κι αν του τύχουν τα πράματα στραβά έχει ένα μπακαπ πλαν. Στο χωριό; Σε περιφερειακό της πόλης οικισμό; Δεν κλαίγεται πάντως.

2) Αν θες σπίτι στο Μαρούσι, και μπορείς να πληρώσεις σπίτι στο Μαρούσι, πας στο Μαρούσι. Αν δεν μπορείς να το πληρώσεις, ψάχνεις αλλού. Δεν κλαίγεσαι, δε ζητάς το κράτος - πατερούλη να κάνει ντα τους ιδιοκτήτες, δεν απαιτείς να έχεις τα πάντα με ελάχιστα, κοντολογίς.

• Confused 1
Δημοσ.

Μα αυτό δεν καταλαβαίνεις , εγώ προσωπικά έχω να δώσω και 950 για ενοίκιο χωρίς να ιδρώσω , ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΩ γιατί με θεωρούν βλάκα! Όπως σου είπα με ελάχιστο κόπο το ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ. Επίσης αν πρόσεχες λίγο και δεν τα έγραφες έτσι θα έβλεπες πως ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΟ ΜΠΑΚΑΠ πλάνο μου που είναι οποιαδήποτε μεγάλη πόλη του ΠΛΑΝΗΤΗ και άμεσα κιόλας. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ziaba είπε

Μιας και βρήκα σχόλιο πάνω στο θέμα, κοιτάω και για τα δυο, έπιπλα υπάρχουν ως επί το πλείστον από το δικό μου σπίτι (έμενα μόνος μου) αν χρειαστεί να μεταφέρω, απλά αν υπάρχουν και δεν χρειαστώ κάτι τέτοιο δεν θα με χαλάσει.

Δημοσ.

Αν ολη η Ελλάδα φεύγει απο επαρχία και έρχεται Αθήνα φυσιολογικό δεν ειναι;Πας στα χωριά και δεν βρίσκεις άνθρωπο να μιλήσεις εκτος απο κάτι γιαγιάδες 100 χρονώ.

Παντως τόση άσχημη τσιμέντουπολη σαν την Αθήνα δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...