zx1234r Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, funbreaker είπε Διαπίστωσα πως εκτός από τον κίνδυνο ιδιωτικότητας, μακροχρόνια είναι και ένα υψηλό κόστος αν έχεις πολλά GB. Το cloud έχει κίνδυνο ιδιωτικότητας? Απο πότε? Ίσα ίσα αν σετάρεις κάποιο cloud προσεκτικά και έχεις κι εσύ security oriented mindset δεν θα έχεις πρόβλημα ποτέ. Επίσης το κόστος του NAS μαζί με δίσκους έρχεται στην καλύτερη στα 400€. Με 2€ το μήνα έχεις 100gb στην Google δηλαδή με τα ίδια χρήματα θα έχεις αποθήκευση για 17 χρόνια. Βρες μου ένα NAS ή έναν μηχανικό δίσκο που μπορεί να κρατήσει τόσο. Edit: Τώρα είδα ότι θέλεις 2-3 tb. Αντί για 2€ το μήνα βάλε 10€ και είσαι οκ. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από zx1234r 1
prometheas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, funbreaker είπε Γιατί, σε περίπτωση που πάρει φωτιά το σπίτι ή με κλέψουν κτλ; Γιατί αν έχω raid 1 στον nas θα είναι ασφαλή από αστοχία δίσκου. Τεχνικά αυτό που ζητάω γίνεται; Δεν κατάλαβα τι πρόβλημα αντιμετώπισες. Μπορείς να εξηγήσεις; Μα αν έχω raid 1 τί μπορεί να πάθει ο Νας; Μόνο εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, όπως φωτιά, σεισμός, κλοπή κτλ. O Νας που ξέρω εγώ ήταν διάσημος μαθηματικός που πέθανε πριν 4 χρόνια περίπου.. https://en.wikipedia.org/wiki/John_Forbes_Nash_Jr. Για τα NAS και το πόσο ασφαλή είναι μόνο και μόνο επειδή έχουν RAID1 μπορείς να σκεφτείς διάφορα σενάρια π.χ - Controller failure /αστοχίες - Data corruption (η οποία λόγω RAID1 θα γίνει spread και στα 2 drives) - Virus /ransomware attack. - Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από prometheas
poulinos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 4 hours ago, M@dB0x said: Μια χαρα backup ειναι το nas.................. κατι που το εχουν κανει ολοι. μια χαρα.πολλοι το εκαναν πολλοι εκλαψαν τα data. α.στον ιδιο χωρο στο κλεβουν τα χανεις ολα. β.γινεται τιποτα παραξενο με το ρευμα τα χανεις ολα αν παρουν και οι δισκοι. γιατι το ups ειναι αγνωστη λεξη. ειδικα καποιοι που παιζουν και raid 5 μια ομορφια δεν ειναι ολα τα nas μεσα σε datacenter και με online ups.σαν τον αλλο.τα αρχεια στο mac και το backup σε εξωτερικο δισκο διπλα στο mac.τα πηραν και τα δυο.ο αλλος εταιρεια του εκλεψαν τα pc παει το backup. ξεχασα και τις πςριπτωσεις backup σε δυο δισκους συνδεδεμενους ταυτοχρονα και με ransomware τα χασε ολα.περιμενε μετα μην βγει κατι να τα ανακτησεις 1
pantelikas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Έχω ήδη 3ΤΒ οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο. Έχω επιλέξει να τα έχω σε 2 εξωτερικούς σκληρούς (αντίγραφό ο ένας του άλλου) και στο backblaze.com με 5$ τον μήνα χωρίς περιορισμό χωρητικότητας. Ο ένας εξωτερικός στο σπίτι, ο δεύτερος στην δουλειά. Μια φορά τον μήνα αδειάζω τα κινητά. φωτογραφικές κτλ και τα αντιγράφω στους σκληρούς. Αυτόματα τα τραβάει το backblaze. Αυτή είναι λύση για αποθήκευση κι όχι για να βλέπω φωτογραφίες από κινητό κτλ. Αλλά μέχρι φτάνει η τσέπη.
koufs Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 έχω NAS και δεν έχω cloud backup. είναι μια χαρά λύση , πολύ βολική και ασφαλής. αρκεί να τηρούνται κάποιες αρχές και βασικοί κανόνες ασφαλείας ------------- επιγραμματικά 1. το RAID ΔΕΝ είναι backup, φτιάχτηκε για άλλους λόγους και αυξάνει την πιθανότητα να χάσεις δεδομένα 2. κάνω backup του NAS, σε 2 usb HDDs (προφανώς encrypted) εναλλάξ, που φυλάω εκτός σπιτιού, και όταν φέρνω τον ένα σπίτι για το backup ο άλλος έιναι οπωσδήποτε εκτός 3. το NAS είναι απίστευτα βολικό για backup από διάφους υπολογιστές και κινητά (φωτος) και για άλλες χρήσεις πχ έχω τα FLACs για το MPD 4.αν θέλεις πρόσβαση από παντού, καλύτερα να έχεiw ασχοληθεί κάμποσο με ασφάλεια δικτύων, αλλοιώς πιθανώς θα αποκτήσουν και άλλοι πρόσβαση 5. δεν εμπιστεύομαι το cloud backup, κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για υπηρεσίες που κλείνουν ή αλλάζουν τους όρους χρήσης ή για δεδομένα που εκλάπησαν, από εμένα δεν έχουν κλέψει τουλάχιστον ακόμη (εκτός του NAS, η κίνηση παρακολουθείται ή μάλλον περιορίζεται από firewall router) 6. να ξαναπώ ότι το RAID δεν είναι backup
funbreaker Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 On 05/02/2019 at 11:28, donblunts said: Εντάξει εγώ σου λέω το γενικό guidline για best practices. Αλλα ναι, σχεδιάζεις έχοντας στο μυαλό σου τις χειρότερες περιπτώσεις. Κυρίως οι φυσικές καταστροφές - πλυμμήρα/φωτιά ++ κλοπή. Επίσης, μη ξεχνάς οτι η κρυπτογράφηση και η ασφάλεια που προσφέρει ο πάροχος του Cloud, σίγουρα είναι σε καλύτερο επίπεδο, απ'του τοπικού σου οικιακού δικτύου. Ναι, αν η αστοχία υλικού περιοριστεί μόνο στον 1 δίσκο, το RAID1 θα σε καλύψει. Τεχνικά, πλέον τα πάντα γίνονται. Μπορείς να παίξεις με NAS, να παίρνεις incremental backup καθημερινό του NAS σε εξωτερικό δίσκο, και απ'τα 1-2ΤΒ τα πιο κρίσημα σου αρχεια τα ανεβάζεις στο σύννεφο. ( ~ 10€ / ΤΒ ) Αυτό θα σου πρότεινα. Είναι σωστό που λες το γενικό guidline για best practices όμως έχω κάποιος προβληματισμούς: Δεν θέλω να ασχολούμαι. Ο λόγος που σκέφτηκα τον NAS ήταν πως θα τα έβαζα να γίνονται όλα αυτόματα και θα γίνονταν χωρίς να χρειάζεται να ασχολούμαι και με αυτό. Επίσης έτσι αν γινόταν κάτι με το κινητό θα έχανα αρχεία μόνο 24 ωρών. Αν ασχολούμαι δεν θα το κάνω καθημερινα, δεν θα έχω χρόνο να ασχοληθώ και μερικές φορές μπορεί να παίρνει και εβδομάδες. Άρα όταν γίνει το κακό θα χαθούν πολλά αρχεία. Αν το κάνω αυτοματοποιημένα σε cloud service τα 10 ευρώ τον μήνα είναι πολλά και αμφιβάλλω αν είναι 10. Είδα πως η google χρεώνει 10 ευρώ για 2ΤΒ και το επόμενο πακέτο πάει στα 10ΤΒ με 100 ευρώ. Γενικά με αυτόν τον τρόπο εξαρτάσαι συνεχώς από τις τιμές τις google και αποκτάς πρόβλημα όσο αυξάνονται τα αρχεία σου. Στην παρούσα φάση ίσως και να μπορούσα να διαλέξω αρχεία και να είμαι κάτω από 2ΤΒ αλλά όταν αυξηθούν τι θα γίνει; Κι ακόμα κι η διαδικασία της διαλογής είναι κόπος. On 05/02/2019 at 12:43, zx1234r said: Το cloud έχει κίνδυνο ιδιωτικότητας? Απο πότε? Ίσα ίσα αν σετάρεις κάποιο cloud προσεκτικά και έχεις κι εσύ security oriented mindset δεν θα έχεις πρόβλημα ποτέ. Επίσης το κόστος του NAS μαζί με δίσκους έρχεται στην καλύτερη στα 400€. Με 2€ το μήνα έχεις 100gb στην Google δηλαδή με τα ίδια χρήματα θα έχεις αποθήκευση για 17 χρόνια. Βρες μου ένα NAS ή έναν μηχανικό δίσκο που μπορεί να κρατήσει τόσο. Edit: Τώρα είδα ότι θέλεις 2-3 tb. Αντί για 2€ το μήνα βάλε 10€ και είσαι οκ. Φυσικά και έχει κίνδυνο ιδιωτικοτητας, λίγες φορές ακούσαμε για διαρροές; Για τα 10 ευρώ δες το 4. παραπάνω. On 05/02/2019 at 14:18, prometheas said: O Νας που ξέρω εγώ ήταν διάσημος μαθηματικός που πέθανε πριν 4 χρόνια περίπου.. https://en.wikipedia.org/wiki/John_Forbes_Nash_Jr. Για τα NAS και το πόσο ασφαλή είναι μόνο και μόνο επειδή έχουν RAID1 μπορείς να σκεφτείς διάφορα σενάρια π.χ - Controller failure /αστοχίες - Data corruption (η οποία λόγω RAID1 θα γίνει spread και στα 2 drives) - Virus /ransomware attack. - Συμφωνώ αλλά ποια είναι η λύση τότε; On 05/02/2019 at 14:28, poulinos said: μια χαρα.πολλοι το εκαναν πολλοι εκλαψαν τα data. α.στον ιδιο χωρο στο κλεβουν τα χανεις ολα. β.γινεται τιποτα παραξενο με το ρευμα τα χανεις ολα αν παρουν και οι δισκοι. γιατι το ups ειναι αγνωστη λεξη. ειδικα καποιοι που παιζουν και raid 5 μια ομορφια δεν ειναι ολα τα nas μεσα σε datacenter και με online ups.σαν τον αλλο.τα αρχεια στο mac και το backup σε εξωτερικο δισκο διπλα στο mac.τα πηραν και τα δυο.ο αλλος εταιρεια του εκλεψαν τα pc παει το backup. ξεχασα και τις πςριπτωσεις backup σε δυο δισκους συνδεδεμενους ταυτοχρονα και με ransomware τα χασε ολα.περιμενε μετα μην βγει κατι να τα ανακτησεις Συμφωνώ αλλά ποια είναι η λύση τότε; 22 hours ago, pantelikas said: Έχω ήδη 3ΤΒ οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο. Έχω επιλέξει να τα έχω σε 2 εξωτερικούς σκληρούς (αντίγραφό ο ένας του άλλου) και στο backblaze.com με 5$ τον μήνα χωρίς περιορισμό χωρητικότητας. Ο ένας εξωτερικός στο σπίτι, ο δεύτερος στην δουλειά. Μια φορά τον μήνα αδειάζω τα κινητά. φωτογραφικές κτλ και τα αντιγράφω στους σκληρούς. Αυτόματα τα τραβάει το backblaze. Αυτή είναι λύση για αποθήκευση κι όχι για να βλέπω φωτογραφίες από κινητό κτλ. Αλλά μέχρι φτάνει η τσέπη. Προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργείτο backblaze. Δεν είναι σαν τα άλλα cloud; Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στους φακέλους και τα αρχεία σου από οπουδήποτε με εύκολο τρόπο; Διαβάζω κάτι για zip download. 18 hours ago, koufs said: έχω NAS και δεν έχω cloud backup. είναι μια χαρά λύση , πολύ βολική και ασφαλής. αρκεί να τηρούνται κάποιες αρχές και βασικοί κανόνες ασφαλείας ------------- επιγραμματικά 1. το RAID ΔΕΝ είναι backup, φτιάχτηκε για άλλους λόγους και αυξάνει την πιθανότητα να χάσεις δεδομένα 2. κάνω backup του NAS, σε 2 usb HDDs (προφανώς encrypted) εναλλάξ, που φυλάω εκτός σπιτιού, και όταν φέρνω τον ένα σπίτι για το backup ο άλλος έιναι οπωσδήποτε εκτός 3. το NAS είναι απίστευτα βολικό για backup από διάφους υπολογιστές και κινητά (φωτος) και για άλλες χρήσεις πχ έχω τα FLACs για το MPD 4.αν θέλεις πρόσβαση από παντού, καλύτερα να έχεiw ασχοληθεί κάμποσο με ασφάλεια δικτύων, αλλοιώς πιθανώς θα αποκτήσουν και άλλοι πρόσβαση 5. δεν εμπιστεύομαι το cloud backup, κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για υπηρεσίες που κλείνουν ή αλλάζουν τους όρους χρήσης ή για δεδομένα που εκλάπησαν, από εμένα δεν έχουν κλέψει τουλάχιστον ακόμη (εκτός του NAS, η κίνηση παρακολουθείται ή μάλλον περιορίζεται από firewall router) 6. να ξαναπώ ότι το RAID δεν είναι backup 1&6. Γιατί φτιάχτηκε τότε το RAID 1; Τόσα χρόνια είχα την εντύπωση πως ήταν για backup. 2. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα, σωστά. Άρα εξαρτάται από το κάθε πότε θα έχεις χρόνο και διάθεση να το κανεις και προφανώς μερικές φορές δεν θα είναι συχνό. Έχεις κάποιο αυτοματοποιημενο τρόπο γι αυτό; 4. Δεν είμαι επαγγελματίας για να μπορώ να ασχοληθώ με την ασφάλεια δικτύων. Δεν αρκούν να ψάξω κάποια συγκεκριμένα πράγματα; 5. Συμφωνώ και δεν θέλω να επιλέγω πχ το mega upload και μετά από λίγο καιρό να μάθω πως κλείνει σαν το mega channel. Ούτε θέλω να φοβάμαι μην αυξηθούν τα δεδομένα μου και πάω σε νέο πακέτο χρέώσης.
pantelikas Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, funbreaker είπε Προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργείτο backblaze. Δεν είναι σαν τα άλλα cloud; Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στους φακέλους και τα αρχεία σου από οπουδήποτε με εύκολο τρόπο; Διαβάζω κάτι για zip download. Το backblaze και το Carbonite κρατάνε αντίγραφο των αρχείων που έχεις στον υπολογιστή σου. Αν τα σβήσεις από τον υπολογιστή τα σβήνουν (μετά από 30 μέρες). Κρατάνε και από εξωτερικούς σκληρούς. Οπότε πρέπει να τους συνδέεις κάθε 29 μέρες το αργότερο. Έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου αλλά όχι σαν το dropbox. Βλέπεις το directory tree και διαλέγεις τι θέλεις να κατεβάσεις στο κινητό ή στον υπολογιστή σου. Είναι ένα αντίγραφο των δεδομένων σου "ασφαλισμένο" σε αυτούς. Δεν έχει την ευκολία του dropbox ή του Gdrive. Αν είχα την οικονομική δυνατότητα θα τα έχωνα στο gsuite by google που δίνει unlimited space ή στην microsoft με το onedrive. Δες και το παρακάτω βίντεο: Spoiler Τέλος το κόστος ενός nas δεν είναι αμελητέο. Θα δουλέυει 24/7 οπότε θ' αλλάζεις σκληρούς τακτικά, κόστος ρεύματος, κόστος ενός ups, κόστος αγοράς και κόστος αναβάθμισης μετά από 3-4 χρόνια όταν δεν θα παίρνει πλέον τους τρέχοντες σκληρούς. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2019 από pantelikas 1
zx1234r Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 40 λεπτά πριν, funbreaker είπε Φυσικά και έχει κίνδυνο ιδιωτικοτητας, λίγες φορές ακούσαμε για διαρροές; Για τα 10 ευρώ δες το 4. παραπάνω. Εγώ δεν άκουσα ποτέ για διαρροές σε μεγάλες cloud όπως Google και Amazon αλλά σε Dropbox και κάτι άλλες. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις φυσικά. Ορίστε και η απάντηση σου και στην δεύτερη ένσταση σου.
funbreaker Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, zx1234r said: Εγώ δεν άκουσα ποτέ για διαρροές σε μεγάλες cloud όπως Google και Amazon αλλά σε Dropbox και κάτι άλλες. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις φυσικά. Ορίστε και η απάντηση σου και στην δεύτερη ένσταση σου. Ναι αυτό που λέω είναι πως για πάνω από 2ΤΒ δεν υπάρχουν προγράμματα σε λογικές τιμές. 2 hours ago, pantelikas said: Το backblaze και το Carbonite κρατάνε αντίγραφο των αρχείων που έχεις στον υπολογιστή σου. Αν τα σβήσεις από τον υπολογιστή τα σβήνουν (μετά από 30 μέρες). Κρατάνε και από εξωτερικούς σκληρούς. Οπότε πρέπει να τους συνδέεις κάθε 29 μέρες το αργότερο. Έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου αλλά όχι σαν το dropbox. Βλέπεις το directory tree και διαλέγεις τι θέλεις να κατεβάσεις στο κινητό ή στον υπολογιστή σου. Είναι ένα αντίγραφο των δεδομένων σου "ασφαλισμένο" σε αυτούς. Δεν έχει την ευκολία του dropbox ή του Gdrive. Αν είχα την οικονομική δυνατότητα θα τα έχωνα στο gsuite by google που δίνει unlimited space ή στην microsoft με το onedrive. Δες και το παρακάτω βίντεο: Reveal hidden contents Τέλος το κόστος ενός nas δεν είναι αμελητέο. Θα δουλέυει 24/7 οπότε θ' αλλάζεις σκληρούς τακτικά, κόστος ρεύματος, κόστος ενός ups, κόστος αγοράς και κόστος αναβάθμισης μετά από 3-4 χρόνια όταν δεν θα παίρνει πλέον τους τρέχοντες σκληρούς. Αν δεν έχεις πρόσβαση όπως σε cloud είναι μεγάλο το μειονέκτημα. Ναι φυσικά και έχει κόστος και ο NAS αλλά μπορεις να αγοράσεις από την αρχή δίσκους διπλασίων ΤΒ από τις ανάγκες σου που θα κρατήσουν πολύ. Όπως και να χει, Υπάρχει λύση για back up σε cloud για 3TB με υποφερτό κόστος από αξιόπιστη υπηρεσία; edit, νομίζω πως βρήκα την λύση: Άκυρο, λέει 6χ1000 για 6 χρήστες, άρα η ερώτηση συνεχίζει να ισχύει. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2019 από funbreaker
pantelikas Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Διευκρίνησε πόσο είναι το υποφερτό για εσένα. Επίσης δείξε μου το συμφωνητικό που θα πάρεις από την WD ότι δεν θα χαλάσει ο σκληρός όποτε του καπνίσει😀. Μην παρεξηγηθείς. Κι εγώ έχω αγορασμένο pc στημένο με freenas (και 2 xeon παναθεμά με) για να στήσω δικό μου server αλλά στο πρακτικό κομμάτι τα χαλάσαμε. Το έχω και κάθεται κλειστό. Όπως έστησα ταυτόχρονα κι ένα openmediavault pc-άκι.
funbreaker Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 1 minute ago, pantelikas said: Διευκρίνησε πόσο είναι το υποφερτό για εσένα. Επίσης δείξε μου το συμφωνητικό που θα πάρεις από την WD ότι δεν θα χαλάσει ο σκληρός όποτε του καπνίσει😀. Μην παρεξηγηθείς. Κι εγώ έχω αγορασμένο pc στημένο με freenas (και 2 xeon παναθεμά με) για να στήσω δικό μου server αλλά στο πρακτικό κομμάτι τα χαλάσαμε. Το έχω και κάθεται κλειστό. Όπως έστησα ταυτόχρονα κι ένα openmediavault pc-άκι. Μεχρι 100 τον χρόνο. Γι αυτό και έλεγα να έχω και raid αλλά λένε τα παιδιά πως και το raid δεν σε διασφαλίζει.
koufs Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 2 ώρες πριν, funbreaker είπε 1&6. Γιατί φτιάχτηκε τότε το RAID 1; Τόσα χρόνια είχα την εντύπωση πως ήταν για backup. 2. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα, σωστά. Άρα εξαρτάται από το κάθε πότε θα έχεις χρόνο και διάθεση να το κανεις και προφανώς μερικές φορές δεν θα είναι συχνό. Έχεις κάποιο αυτοματοποιημενο τρόπο γι αυτό; 4. Δεν είμαι επαγγελματίας για να μπορώ να ασχοληθώ με την ασφάλεια δικτύων. Δεν αρκούν να ψάξω κάποια συγκεκριμένα πράγματα; 5. Συμφωνώ και δεν θέλω να επιλέγω πχ το mega upload και μετά από λίγο καιρό να μάθω πως κλείνει σαν το mega channel. Ούτε θέλω να φοβάμαι μην αυξηθούν τα δεδομένα μου και πάω σε νέο πακέτο χρέώσης. 1. σκοπός του RAID είναι να ελαχιστοποιήσεις το πιθανό downtime (πχ έχεις επιχείρηση και δε θες να σταματήσει να δουλεύει ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα μέχρι να επαναφέρεις το backup, και ιδανικά προϋποθει κατάλληλους servers με διπλά τροφοδοτικά, κάρτες δικτύου κλπ). δεν σε εξασφαλίζει από τον κίνδυνο να χάσεις δεδομένα (αν δεν έχεις backup), μάλιστα οι πιθανότητες θεωρητικά είναι μεγαλύτερες για να μη γράφω πολλά, γκούγκλαρε "RAID is not backup" και διάβασε όσο έχεις όρεξη 2. έχω τα 2 ξεχωριστά backups σε 2 HDDs που έχω κλειδωμένα στη δουλειά (και προφανώς κρυπτογραφημένα, αν και πιο πιθανό είναι να μου τα κλέψουν από το σπίτι) κάθε εβδομάδα, παίρνω το ένα από τα δύο σπίτι, το κουμπώνω στο NAS, μπαίνω στη σελίδα του και του λέω να τρέξει το backup, και περιστασιακά κάνω και data integrity check (επίσης σημαντικό) αυτό είναι ότι κάνω και για μένα δουλέυει μια χαρά 2β. στο απώτερο μέλλον και αν βαρεθώ να πηγαινοφέρνω τους σκληρούς (αν και είναι παιχνιδάκι), στήνω το παλιό NAS που θα μου έχει ξεμείνει στο πατρικό μου σε άλλη πόλη και κάνω τα backups εκεί (αφού κάνω το αρχικό σπίτι μου) 4.αν έχεις πρόσβαση από έξω εσύ, θεωρητικά μπορεί να έχουν και άλλοι, δεν είσαι το πεντάγωνο για να θέλεις top ασφάλεια, αλλά κάποιοι βασικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται και πάνταυπάρχει κάποιο ρίσκο, πόσο πρέπει να ασχοληθείς; πόσο πρέπει να οδηγήσεις για να μάθεις να οδηγάς σωστά; υπάρχει όριο, εξαρτάται και σε τι κατάσταση θα βρεθείς 5. έχε υπόψην ότι θεωρητικά το backup, είναι από λίγο ως πολύ μεγαλύτερο από τα δεδομένα σου, στα backups μου έχω file history, δηλαδή αρχεία που σβήνονται, κρατούνται για κάμποσο χρονικό διάστημα ή για κάμποσα backups (μπορεί να σε γλιτώσει από κατά λάθος σβήσιμο αρχείων ή φακέλων, από κατά λάθος αλλαγές σε αρχεία ή από επιτηδες αλλαγές σε αρχεία πχ από malware κλπ)
funbreaker Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Οπότε απ ότι καταλαβαίνω ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι το cloud για να μην διαβάζω, αγοράζω, στήνω, ξεστήνω, ξαναστήνω, κάνω backup κάθε βδομάδα κτλ. Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να βρω αξιοπιστη υπηρεσία με υποφερτό κόστος.
koufs Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 2 ώρες πριν, pantelikas είπε Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Τέλος το κόστος ενός nas δεν είναι αμελητέο. Θα δουλέυει 24/7 οπότε θ' αλλάζεις σκληρούς τακτικά, κόστος ρεύματος, κόστος ενός ups, κόστος αγοράς και κόστος αναβάθμισης μετά από 3-4 χρόνια όταν δεν θα παίρνει πλέον τους τρέχοντες σκληρούς. η κατανάλωση σε standby του NAS που έχω είναι 6 W. τα βράδυα και πρωινά είναι κλειστό (μπορεί να ανοίγει κλείνει με schedule) UPS δέν έχω, το πολύ πολύ να τινάξει πέταλα σε κάποια σοβαρή διατραχή του ρεύματος (αν και δε μου έχει συμβεί ΠΟΤΕ τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια που έχω υπολογιστή και επίσης έχω πολύπριζο ασφαλείας) κόστος αγοράς εν μέρει θα αποσβετεί από την πώληση (το ξαναέκανα με NAS) και εκτός των backups έχει και άλλες χρήσεις πχ κάμποσα GB FLACS με τη μουσική μου που παίζει το στερεοφωνικό κάμποσες χιλιάδες φωτος από την οικογένεια που μπορεί όποιος από εμάς θέλει να βλέπει από κινητό ή υπολογιστή, κι άλλες εφαρμογές (calendar syncronization, αυτόματα backup από στικάκια, καταγραφή logs από το ρούτερ, καταγραφή από κάμερες, διάφορους servers , όλο και κάτι θα χρειάζεται κάποιος) 9 λεπτά πριν, funbreaker είπε Οπότε απ ότι καταλαβαίνω ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι το cloud για να μην διαβάζω, αγοράζω, στήνω, ξεστήνω, ξαναστήνω, κάνω backup κάθε βδομάδα κτλ. Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να βρω αξιοπιστη υπηρεσία με υποφερτό κόστος. για μένα δεν ισχύει, αλλά μπορεί για σένα να είναι έτσι, αν είσαι σίγουρος ότι το cloud θα σε καλύψει 100% ΟΚ, αλλοιώς γράψου σε δύο διαφορετικά cloud ή κράτα και ένα backup σπίτι σου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα