funbreaker Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Έψαχνα εδώ και μέρες κάποιο cloud service επί πληρωμή για να ανεβάσω όλα μου τα αρχεία για λόγους ασφαλείας και back up. Διαπίστωσα πως εκτός από τον κίνδυνο ιδιωτικότητας, μακροχρόνια είναι και ένα υψηλό κόστος αν έχεις πολλά GB. Μετά σκέφτηκα: Γιατί να μην αγοράσω έναν nas με δύο δίσκους που να είναι και σε raid 1 και να έχω το δικό μου cloud; Επειδή λοιπόν δεν έχω την παραμικρή εμπειρία από nas θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η λύση αυτή είναι τεχνικά συμφέρουσα, αν π.χ. θα είμαι οκ από ταχύτητες ή άλλα τεχνικά ζητήματα που δεν μπορώ να φανταστώ καν. Επίσης αν ένας απλός οικιακός nas είναι αρκετός για μια τέτοια λειτουργία, πχ καποιος low cost της Synology με 2 bay.
prometheas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 To NAS δεν είναι αξιόπιστη λύση για backup . 2
emperor4her Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, prometheas είπε To NAS δεν είναι αξιόπιστη λύση για backup . γιατι οχι? ειναι σιγουρα η ποιο συμφερουσα και πιο βολικη σε σχεση με cd-dvd που διαβαζα προχτες σε καποιο παρομοιο θεμα. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από emperor4her
prometheas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) To NAS δεν ειναι λύση για backup αν δεν συνδυάζεται με κάποια άλλη μορφή backup ειδικά όταν μιλάμε για πολύτιμα προσωπικά δεδομένα (Πχ προσωπικές φωτογραφίες , βίντεο, αρχεία εργασίας, οικονομικά δεδομένα κλπ). Απαιτείται να υπάρχει τουλάχιστον ένα αντίγραφο ακόμα (και κατά προτίμηση σε άλλο χώρο). Τώρα αν μιλάμε για ταινίες, μουσική ή δεδομένα που μπορούν να αναπαραχθούν ξανά τότε η εικόνα αλλάζει.. Ενα απλό οικιακό NAS έχει αρκετά single point of failures που μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια όλων των δεδομένων που βρίσκονται καταχωρημένα στους δίσκους του. Στην δουλειά μου έχω δει enterprise storage arrays (τάξης κόστους ΧΧ.ΧΧΧ ή ακόμα και ΧΧΧ.ΧΧΧ ευρώ) να τινάζουν τα πέταλα χωρίς τα δεδομένα τους να είναι ανακτήσιμα. παρά μόνο με full restore από άλλη πηγή. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από prometheas 2
M@dB0x Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Μια χαρα backup ειναι το nas.................. κατι που το εχουν κανει ολοι.
prometheas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Οτι νομίζετε παιδιά.. .. Ποιός είμαι εγώ να πάω κόντρα στην πλειοψηφία 2
syban Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Να είσαι τόσο “τυχερός” που θα χάσεις τα αρχεία από το pc και θα χάσεις και το backup του nas την ίδια στιγμή τι να πω. Για backup μια χαρά λύση είναι.
prometheas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Μπορεί να μπει κάποιος/οι σπίτι και να τα αποψιλώσει και τα 2. Τέλος πάντων η ζωή είναι θέμα επιλογών, ρίσκου και συνεπειών. Ο καθένας κάνει το κουμάντο του.. 1
slk200gr Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) το εψαχνα και εγω ,εστησα ενα στο σπιτι μετα μου εκαμνε κατι χασα ,το πουλησα πηρα ενα synology ευτυχος απο το αμαζον ,το τεσταρισα 15 μερες ενα ματσο χαλι το επεστρεψα και εκανα μια συνδρομη στο google drive και ησυχασα ,οχι δεν το λες απολυτα ασφαλες ,βασικα ξεκινησα με το nas για την ιδιοτικοτητα αλλα μετα απο αυτες τις δοκιμες προτιμω την ασφαλεια και την λειτουργικοτητα Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από slk200gr
donblunts Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Άλλο το Cloud Backup, άλλο το NAS. Εξαρτάται τι θέλεις. Το NAS συνήθως το χρησιμοποιείς για FIle Services (share/file distribution) και το BackUp τους σε άλλη τοποθεσία (π.χ. εξωτερικό δίσκο) Στο Cloud βάζεις το backup του NAS. Σαν γενικός κανόνας είναι το backup σου να υπάρχει κάπου online (δίκτυο) offline (tapes/ex.hdd) και cloud. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από donblunts 1
funbreaker Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 2 hours ago, vasilllis said: Για τι μεγεθος back up συζητας? 2-3 TB. Για την ακρίβεια θα αποθηκεύσω τα πάντα που έχω τώρα σε εξωτερικούς δίσκους στον νας κι έτσι θα έχω πρόσβαση από παντού. Επίσης θα ρυθμίσω το κινητό μου να ανεβάσει τις νέες φωτογραφίες και γενικά νέο υλικό κάθε βράδυ. Αυτά για να τα κάνω σε cloud θα πληρώσω μια περιουσία και θα έχω χάσει και ιδιωτικότητα.
slk200gr Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Μόλις τώρα, funbreaker είπε 2-3 TB. Για την ακρίβεια θα αποθηκεύσω τα πάντα που έχω τώρα σε εξωτερικούς δίσκους στον νας κι έτσι θα έχω πρόσβαση από παντού. Επίσης θα ρυθμίσω το κινητό μου να ανεβάσει τις νέες φωτογραφίες και γενικά νέο υλικό κάθε βράδυ. Αυτά για να τα κάνω σε cloud θα πληρώσω μια περιουσία και θα έχω χάσει και ιδιωτικότητα. ετσι πιστευα και εγω
funbreaker Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 39 minutes ago, donblunts said: Άλλο το Cloud Backup, άλλο το NAS. Εξαρτάται τι θέλεις. Το NAS συνήθως το χρησιμοποιείς για FIle Services (share/file distribution) και το BackUp τους σε άλλη τοποθεσία (π.χ. εξωτερικό δίσκο) Στο Cloud βάζεις το backup του NAS. Σαν γενικός κανόνας είναι το backup σου να υπάρχει κάπου online (δίκτυο) offline (tapes/ex.hdd) και cloud. Γιατί, σε περίπτωση που πάρει φωτιά το σπίτι ή με κλέψουν κτλ; Γιατί αν έχω raid 1 στον nas θα είναι ασφαλή από αστοχία δίσκου. Τεχνικά αυτό που ζητάω γίνεται; 1 hour ago, slk200gr said: το εψαχνα και εγω ,εστησα ενα στο σπιτι μετα μου εκαμνε κατι χασα ,το πουλησα πηρα ενα synology ευτυχος απο το αμαζον ,το τεσταρισα 15 μερες ενα ματσο χαλι το επεστρεψα και εκανα μια συνδρομη στο google drive και ησυχασα ,οχι δεν το λες απολυτα ασφαλες ,βασικα ξεκινησα με το nas για την ιδιοτικοτητα αλλα μετα απο αυτες τις δοκιμες προτιμω την ασφαλεια και την λειτουργικοτητα Δεν κατάλαβα τι πρόβλημα αντιμετώπισες. Μπορείς να εξηγήσεις; 1 hour ago, prometheas said: To NAS δεν ειναι λύση για backup αν δεν συνδυάζεται με κάποια άλλη μορφή backup ειδικά όταν μιλάμε για πολύτιμα προσωπικά δεδομένα (Πχ προσωπικές φωτογραφίες , βίντεο, αρχεία εργασίας, οικονομικά δεδομένα κλπ). Απαιτείται να υπάρχει τουλάχιστον ένα αντίγραφο ακόμα (και κατά προτίμηση σε άλλο χώρο). Τώρα αν μιλάμε για ταινίες, μουσική ή δεδομένα που μπορούν να αναπαραχθούν ξανά τότε η εικόνα αλλάζει.. Ενα απλό οικιακό NAS έχει αρκετά single point of failures που μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια όλων των δεδομένων που βρίσκονται καταχωρημένα στους δίσκους του. Στην δουλειά μου έχω δει enterprise storage arrays (τάξης κόστους ΧΧ.ΧΧΧ ή ακόμα και ΧΧΧ.ΧΧΧ ευρώ) να τινάζουν τα πέταλα χωρίς τα δεδομένα τους να είναι ανακτήσιμα. παρά μόνο με full restore από άλλη πηγή. Μα αν έχω raid 1 τί μπορεί να πάθει ο Νας; Μόνο εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, όπως φωτιά, σεισμός, κλοπή κτλ.
donblunts Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, funbreaker είπε Γιατί, σε περίπτωση που πάρει φωτιά το σπίτι ή με κλέψουν κτλ; Γιατί αν έχω raid 1 στον nas θα είναι ασφαλή από αστοχία δίσκου. Τεχνικά αυτό που ζητάω γίνεται; Εντάξει εγώ σου λέω το γενικό guidline για best practices. Αλλα ναι, σχεδιάζεις έχοντας στο μυαλό σου τις χειρότερες περιπτώσεις. Κυρίως οι φυσικές καταστροφές - πλυμμήρα/φωτιά ++ κλοπή. Επίσης, μη ξεχνάς οτι η κρυπτογράφηση και η ασφάλεια που προσφέρει ο πάροχος του Cloud, σίγουρα είναι σε καλύτερο επίπεδο, απ'του τοπικού σου οικιακού δικτύου. Ναι, αν η αστοχία υλικού περιοριστεί μόνο στον 1 δίσκο, το RAID1 θα σε καλύψει. Τεχνικά, πλέον τα πάντα γίνονται. Μπορείς να παίξεις με NAS, να παίρνεις incremental backup καθημερινό του NAS σε εξωτερικό δίσκο, και απ'τα 1-2ΤΒ τα πιο κρίσημα σου αρχεια τα ανεβάζεις στο σύννεφο. ( ~ 10€ / ΤΒ ) Αυτό θα σου πρότεινα. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από donblunts
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα