Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@aorus Θα μπορούσες να παραθέσεις το νόμο που αναφέρει αυτό που γράφεις (μιλάω για την εμπορική εγγύηση και όχι για την  διετή περίοδο ευθύνης του πωλητή);

• Απαντ. 114
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Orestis_G είπε

@aorus Θα μπορούσες να παραθέσεις το νόμο που αναφέρει αυτό που γράφεις (μιλάω για την εμπορική εγγύηση και όχι για την  διετή περίοδο ευθύνης του πωλητή);

Είχα δώσει link μερικές σελίδες πριν... 

http://www.opengov.gr/ypoian/?p=8170 (δεν ξέρω αν καλύπτει στο 100% αυτά που θες)

Δημοσ.

@Stamer Συγγνώμη, το'χασα...ευχαριστώ. Δεν θεωρώ πάντως ότι από αυτό προκύπτει αυτό που υποστηρίζει ο @aorus. Τονίζω, δεν αναφέρομαι στη ΝΟΜΙΜΗ εγγύηση (τα 2 έτη της ΕΕ), αλλά στην επιπλέον ΕΜΠΟΡΙΚΗ (της MSI ή του μαγαζιού στην προκειμένη περίπτωση). Στη ΝΟΜΙΜΗ, ναι, όντως επαφίεται στον πελάτη (το έχουμε αναλύσει).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.georgasnet.gr/dikaiomata-katanaloti.html

Β. Δικαιώματα του αγοραστή που πηγάζουν από την εγγύηση που χορηγεί ο εκάστοτε κατασκευαστής/εισαγωγέας/πωλητής του προϊόντος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας στηρίζονται αποκλειστικά στην εγγύηση που χορηγεί ο κατασκευαστής/εισαγωγέας/πωλητής και ασκούνται ΜΟΝΟ κατά αυτού που τη χορηγεί.Εάν λοιπόν την εγγύηση δίνει ο κατασκευαστής/εισαγωγέας αλλά όχι και ο πωλητής (dealer, αντιπρόσωπος), τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να ασκηθούν κατά του συγκεκριμένου πωλητή/αντιπροσώπου.

Σε περίπτωση προμήθειας καινούργιων προϊόντων με μακρά διάρκεια ζωής (διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η παροχή γραπτής εγγύησης είναι υποχρεωτική

Σε περίπτωση αντικατάστασης του προϊόντος ή ανταλλακτικού του, η εγγύηση αυτόματα ανανεώνεται για όλη της τη διάρκεια ως προς το νέο προϊόν ή ανταλλακτικό.

Η εγγύηση ανανεώνεται εξ ολοκλήρου για το νέο ανταλλακτικό που τοποθετήθηκε

https://www.newlaw.gr/gr/cms_articles/art_new?id=205

ς. Ο Αστικός Κώδικας από το 2002 εναρμονίσθηκε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μας παρέχει ορισμένα δικαιώματα. Αν και λίγοι άνθρωποι τα γνωρίζουν, στην πραγματικότητα μπορεί να τα ασκήσει ο καθένας από εμάς! Διαβάστε για αυτά, ασκήστε τα και προστατέψτε την τσέπη σας!

1. Πότε ένα προϊόν θεωρείται «ελαττωματικό»;

«Ελαττωματικό» θεωρείται ένα προϊόν, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, όταν δεν έχει τις «συμφωνημένες ιδιότητες». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως όταν αγοράζουμε ένα αντικείμενο, ο πωλητής μας το περιέγραψε ή μας ανέφερε συγκεκριμένες λειτουργίες του ή το διαφήμισε στην τηλεόραση ή τοποθέτησε καρτελάκι επάνω του με τις ιδιότητες του κλπ. Όλες αυτές οι πληροφορίες θεωρούνται «συμφωνημένες ιδιότητες». Αν έστω και μία από αυτές δε λειτουργεί στην εντέλεια, το προϊόν είναι σύμφωνα με το νόμο «ελαττωματικό».

2. Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ αν το προϊόν που αγόρασα είναι ελαττωματικό;

Αν αγοράσατε ένα προϊόν και αποδείχθηκε ελαττωματικό, έχετε τα δικαιώματα του Αστικού Κώδικα. Αυτά μπορείτε να τα ασκήσετε μόνοι σας, προφορικά ή γραπτά, χωρίς να χρειάζεται δικηγόρος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το κατάστημα αγοράς. Σύμφωνα με το νόμο, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι να επανορθώσουν το ελάττωμα, γιατί αυτοί έχουν συνάψει τη «σύμβαση πώλησης» μαζί σας.

Αν για παράδειγμα αγοράσατε από τον Κωτσόβολο μία τηλεόραση Sony, αυτός που ευθύνεται για να επανορθώσει το ελάττωμα, είναι ο Κωτσόβολος, και όχι η Sony. Άρα, όταν μιλήσετε στους πωλητές στον Κωτσόβολο, αν αυτοί σας παραπέμψουν στη Sony, με την αιτιολογία ότι «ο κατασκευαστής παρέχει την εγγύηση και εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη» αυτό είναι παράνομο! Ο λόγος είναι πως ο νόμος επιβάλλει σε οποιονδήποτε πουλάει κάτι, να αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που πουλάει, ακριβώς επειδή κερδίζει μέσω αυτού.

3. Αν το προϊόν έχει «εγγύηση» σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;

Την εγγύηση συνήθως την παρέχουν οι κατασκευαστές των προϊόντων, πχ. η sony, η delonghi, η apple κλπ. Υπάρχει η παρανόηση πως αν ο κατασκευαστής μας παρέχει εγγύηση, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε αυτόν, και όχι στο κατάστημα αγοράς. Αυτό είναι λάθος! Στην πραγματικότητα, η εγγύηση του κατασκευαστή λειτουργεί συμπληρωματικά, δηλαδή αποκτάτε ένα είδος «διπλής προστασίας»: έχετε το «δικαίωμα επιλογής» μεταξύ περισσότερων επιχειρήσεων που είναι και οι δύο υποχρεωμένες να επισκευάσουν το προϊόν.

Ας πάρουμε το παράδειγμα με την ελαττωματική τηλεόραση Sony που αγοράσατε από τον Κωτσόβολο. Έστω ότι ένα μήνα μετά την αγορά, η τηλεόραση δε λειτουργεί. Επιστρέφετε στον Κωτσόβολο και απαιτείτε να διορθώσουν την τηλεόραση, χωρίς να σας χρεώσουν τίποτα.

Αν σας παραπέμψουν στη Sony, εξηγείστε ευγενικά πως ο νόμος υποχρεώνει τον πωλητή, δηλαδή τον Κωτσόβολο, να διορθώσει το ελάττωμα. Το αν η Sony παρέχει μία έξτρα εγγύηση είναι θέμα άσχετο και απλά καθιστά εσάς πιο εξασφαλισμένους. Δεν αναιρεί τη νομική υποχρέωση του Κωτσόβολου να διορθώσει το ελάττωμα! Άρα, αν θέλει o Κωτσόβολος να κάνει χρήση της εγγύησης της Sony, μπορεί με δικά του έξοδα να στείλει την τηλεόραση στην αντιπροσωπεία της Sony. Εσείς, πάντως, δεν οφείλετε να πληρώσετε τίποτα απολύτως!

4. Τι δικαιώματα έχω αν αγόρασα ελαττωματικό προϊόν;

Ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 540) προβλέπει πως ο αγοραστής έχει το δικαίωμα:

Α. Να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο

Β. Να μειώσει το τίμημα

Γ. Να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση

Με απλά λόγια, συνεχίζοντας το παράδειγμα με την τηλεόραση, πηγαίνετε στον Κωτσόβολο και απαιτείτε να διορθώσουν την τηλεόραση. Αν η διόρθωση δε λύνει το πρόβλημα, μπορείτε να απαιτήσετε να σας την αντικαταστήσουν, δηλαδή να σας δώσουν άλλη τηλεόραση ίδιας μάρκας και μοντέλου.

Αν ισχυρισθούν πως δεν υπάρχει καμία άλλη ίδια τηλεόραση στο κατάστημα, τότε θα ασκήσετε το «δικαίωμα μείωσης του τιμήματος». Αυτό σημαίνει πως έχετε τη δυνατότητα να απαιτήσετε να σας επιστρέψουν ένα τμήμα από τα χρήματα που καταβάλατε, ώστε η νέα αξία να ανταποκρίνεται στην ελαττωματική τηλεόραση.

Αν, όμως, δεν επιθυμείτε να κρατήσετε την ελαττωματική τηλεόραση τότε μπορείτε να ασκήσετε το λεγόμενο «δικαίωμα υπαναχώρησης» από τη σύμβαση. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να πείτε «δηλώνω πως υπαναχωρώ από τη σύμβαση» και να επιστρέψετε την τηλεόραση απαιτώντας να σας επιστρέψουν τα χρήματα.

5. Μέσα σε πόσο χρόνο πρέπει να ασκήσω αυτά τα δικαιώματα;

Στο σημείο αυτό υπάρχουν ίσως οι μεγαλύτερες παρανοήσεις. Ο νόμος δίνει προθεσμία 2 χρόνια για να ασκήσετε όλα τα παραπάνω δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως από το νόμο έχετε εγγύηση απέναντι στο κατάστημα αγοράς για δύο χρόνια!

Πολλά καταστήματα εκμεταλλεύονται την άγνοια των πολιτών και θέτουν διάφορες προθεσμίες που τους...συμφέρουν και οι οποίες είναι τελείως παράνομες. Πχ.«εγγύηση μόνο για ένα χρόνο», «επιστροφή του προϊόντος μέσα σε 14 μέρες για να σας το αντικαταστήσουμε» κλπ. Αν το κατάστημα ισχυρισθεί κάτι τέτοιο, με ψυχραιμία εξηγείστε πως ο νόμος σας παρέχει τα δικαιώματα για δύο χρόνια και απειλείστε να τους καταγγείλετε.

Επεξ/σία από aorus
  • Like 3
Δημοσ.
7 ώρες πριν, umad είπε

Θα μπορούσε, αλλά σε αυτό το κατάστημα είναι πραγματικά αρλεκίνοι...

συμφωνω απολυτα. Για 2x4GB ram Corsair Vengeance με εγγυηση απειρη  μου ζητησαν 20 ευρο για να συμφωνησουν ότι φταινε αυτές για τις μπλε οθονες του PC...Φυσικα τους εκλεισα το τηλεφωνο στη μουρη και δεν με ξαναειδαν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, ScienceFreak είπε

Μόνο εγώ θεωρώ ένα ανέκδοτο το όλο τοπικ και ότι ο TS σας δουλεύει ψιλό γαζί; 

Το παλικάρι μιλούσε για εγγύηση πριν πάει την κάρτα στο κατάστημα καταρχάς. Να εξέταζε τι το κατάστημα; Τον αέρα; 

+ τα ορθογραφικά και ο τρόπος που μιλάει παραπέμπουν σε Giwrg Mavridis και το άλλο τρολλ που έστελνε βρισιες στα πμ

Ο Γιωργος Μαυριδης κανει ταττουαζ και κατι εκπομπες στον Αντ1..Και γιατι θα πρεπει να παω την καρτα εκει για να μου πουν ποσους μηνες εγγυηση εχει τι χαζομαρες ειναι αυτες?

Δεν ξερεις ποση εγγυηση εχουν τα πραγματα σου και χρειαζεται εξεταση απο κοντα.. (Δεν τους πειρα τηλεφωνο και τους ειπα αλλαξτε μου την καρτα,ποσους μηνες εγγυηση εχει η καρτα τους ρωτησα για να μπορεσω να την αλλαξω) Μερικοι ειστε πρωτοι στα εξυπνα σχολια.. Και επισης δεν βριζω κανεναν 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

@aorus Σύμφωνοι! Το θέμα όμως είναι ότι με βάση ό,τι γράφει εκεί, μιλά για την νόμιμη εγγύηση, όχι για την εμπορική  (περί ελαττωματικού κ.λπ), τα οποία ισχύουν εντός ΕΕ. Η σελίδα που παραπέμπεις αναφέρει κάπου ότι "τα δικαιώματα από αυτήν την εγγύηση είναι τα ίδια όπως και στη νόμιμη εγγύηση", εν τούτοις ούτε στο κείμενο του νόμου έχω δει κάτι τέτοιο, ούτε κάπου να προσδιορίζεται με σαφήνεια το τι μπορεί να καλύπτει η εμπορική εγγύηση

Δημοσ.

Ο καταστηματάρχης νομίζω είναι υποχρεωμένος να σου παρέχει ελάχιστη δίμηνη εγγύηση. Μετά είναι θέμα της εταιρίας να σε εξυπηρετήσει λογικά 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, WinIsEverything είπε

Ο Γιωργος Μαυριδης κανει ταττουαζ και κατι εκπομπες στον Αντ1..Και γιατι θα πρεπει να παω την καρτα εκει για να μου πουν ποσους μηνες εγγυηση εχει τι χαζομαρες ειναι αυτες?

Δεν ξερεις ποση εγγυηση εχουν τα πραγματα σου και χρειαζεται εξεταση απο κοντα.. (Δεν τους πειρα τηλεφωνο και τους ειπα αλλαξτε μου την καρτα,ποσους μηνες εγγυηση εχει η καρτα τους ρωτησα για να μπορεσω να την αλλαξω) Μερικοι ειστε πρωτοι στα εξυπνα σχολια.. Και επισης δεν βριζω κανεναν 

Παλι καλα να λες που ειχαν στο συστημα τους περασει τα στοιχεια σου αλλιως τωρα θα ησουν και χωρις εγγυηση με μια χαλασμενη καρτα.

Περαν τουτου οτι ηταν να γραψουμε στο θεμα αυτο το γραψαμε.

• Like 2
Δημοσ.

Απλά πήγαινε τους  την χαλασμένη κάρτα να την δούνε από κοντά γιατί ίσως χρειαστεί να την στείλουν στην MSI για εξακρίβωση ότι χάλασε μη νομίζεις ότι η MSI θα δει το μαιλ σου και θα σου πει οκ κομπλέ σου στέλνω άλλη θα πρέπει να την στείλεις εκεί μόνος η μέσω του καταστήματος και να την κρατήσουν εκεί βέβαια εσύ από οσο κατάλαβα δεν θες να την δώσεις γιατί μπορείς να πουλήσεις την ψύκτρα κλπ αλλά αυτοί δεν τρώνε και χορτάρι και οσο το καθυστερείς τόσο θα σε καθυστερούν και αυτοί. Εκτός και αν έκανες εσύ τίποτα καταλαθος στη κάρτα με καμια αλλαγή πάστας και έγινε καμια στραβή και στα τίναξε και φοβάσαι μην το ανακαλύψουν.. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, LIGHT1NG είπε

Απλά πήγαινε τους  την χαλασμένη κάρτα να την δούνε από κοντά γιατί ίσως χρειαστεί να την στείλουν στην MSI για εξακρίβωση ότι χάλασε μη νομίζεις ότι η MSI θα δει το μαιλ σου και θα σου πει οκ κομπλέ σου στέλνω άλλη θα πρέπει να την στείλεις εκεί μόνος η μέσω του καταστήματος και να την κρατήσουν εκεί βέβαια εσύ από οσο κατάλαβα δεν θες να την δώσεις γιατί μπορείς να πουλήσεις την ψύκτρα κλπ αλλά αυτοί δεν τρώνε και χορτάρι και οσο το καθυστερείς τόσο θα σε καθυστερούν και αυτοί. Εκτός και αν έκανες εσύ τίποτα καταλαθος στη κάρτα με καμια αλλαγή πάστας και έγινε καμια στραβή και στα τίναξε και φοβάσαι μην το ανακαλύψουν.. 

Kαλημερα σημερα αν προλαβω θα την παω την καρτα,οπως εγραψα και στην αρχη εγω δεν τους την πηγα γιατι δεν ηξερα αν καλυπτεται η εγγυηση και περιμενα να μου πουν απ τη στιγμη που μου ειπαν εννοειται πως θα την παω δεν θελω να μου την αλλαξουν χωρις να την παω...δεν εχω ιδεα απο hardware φιλε μου οποτε δεν θα αλλαζα ποτε παστα μονος μου αν σε βοηθαει αυτο..

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, WinIsEverything είπε

Kαλημερα σημερα αν προλαβω θα την παω την καρτα,οπως εγραψα και στην αρχη εγω δεν τους την πηγα γιατι δεν ηξερα αν καλυπτεται η εγγυηση και περιμενα να μου πουν απ τη στιγμη που μου ειπαν εννοειται πως θα την παω δεν θελω να μου την αλλαξουν χωρις να την παω...δεν εχω ιδεα απο hardware φιλε μου οποτε δεν θα αλλαζα ποτε παστα μονος μου αν σε βοηθαει αυτο..

Παντως το τοπικ αρχιζει να μην βγαζεις νοημα.Αρχικα ανοιξες το Topic ουσιαστικα να "παραπονεθεις" για το καταστημα γιατι παει σχεδον ενας μηνας για ενα τοσο απλο πραγμα(να σου πουν αν η καρτα ειναι εντος εγγυησης) και σημερα ενα ολοκληρο μηνα μετα, δεν βρηκες χρονο 1 ωρας ξερω γω να πας απο καταστημα να αφησεις την χαλασμενη καρτα για να ξεκινησει η διαδικασια rma την εχεις ακομα σπιτι...

Επεξ/σία από Pwpwpw
Δημοσ.

Φυσικα και το ανοιξα για να παραπονεθω γι αυτο το θεμα ,γιατι ειναι απαραδεκτο ..Το αν βρηκα χρονο ειναι δικο μου προβλημα απο την απαντηση τους και επειτα οχι πιο πριν

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, WinIsEverything είπε

Φυσικα και το ανοιξα για να παραπονεθω γι αυτο το θεμα ,γιατι ειναι απαραδεκτο ..Το αν βρηκα χρονο ειναι δικο μου προβλημα απο την απαντηση τους και επειτα οχι πιο πριν

Συγνωμη και ολας αλλο ο τροπος που χειριστηκες και συνεχιζεις να χειριζεσαι το θεμα ειναι 2 φορες πιο απαραδεκτος (που η καρτα βρισκεται ακομη στα χερια σου).

Το οτι πηρες ενα τηλεφωνο απλα να ρωτησεις για την εγγυηση και απλα περιμενωντας απαντηση το κανει ακομη πιο περιεργο,Η κοινη λογικη της αντικαταστασης λεει οτι σου χαλαει το προιν, παιρνεις την καρτα παραμασχαλα και την πας απευθειας στο καταστημα να την δει ο τεχνικος και να ξεκινησει η διαδικασια και μαθαινεις επι τοπου περι εγγυησης κτλ.

Δικο σου προιον, δικη σου δουλεια ειναι και δεν ηξερες καν αν εχει εγγυηση, δλδ αν δεν την ειχαν περασει στο συστημα τους αυτοι..

Επεξ/σία από Pwpwpw
  • Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Pwpwpw είπε

Συγνωμη και ολας αλλο ο τροπος που χειριστηκες και συνεχιζεις να χειριζεσαι το θεμα ειναι 2 φορες πιο απαραδεκτος (που η καρτα βρισκεται ακομη στα χερια σου).

Το οτι πηρες ενα τηλεφωνο απλα να ρωτησεις για την εγγυηση και απλα περιμενωντας απαντηση το κανει ακομη πιο περιεργο,Η κοινη λογικη της αντικαταστασης λεει οτι σου χαλαει το προιν, παιρνεις την καρτα παραμασχαλα και την πας απευθειας στο καταστημα να την δει ο τεχνικος και να ξεκινησει η διαδικασια.

Δικο σου προιον, δικη σου δουλεια ειναι και δεν ηξερες καν αν εχει εγγυηση, δλδ αν δεν την ειχαν περασει στο συστημα τους αυτοι..

Μα δεν θα διαφωνησω μαζι σου οτι ειμαι πρωτος εγω λαθος .Αν δεν την ειχαν περασει στο συστημα τους αυτοι θα ελεγα οπως και ειπα ποσο μαλακας ειμαι που εχασα την αποδειξη και δεν μπορω να κανω τιποτα..Απλα επειδη δεν ηξερα δεν γνωριζα γιατι δε μου ειχε ξανατυχει αναλογο προβλημα και στενοχωρηθηκα και αγχωθηκα αρκετα τις πρωτες μερες πιστευα πως αν δεν μου απαντησουν εκεινοι πρωτα και να την παω θα ηταν τσαμπα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...