Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε,

Πρόσφατα πήρα και εγώ μια OLED καθώς με κέρδισε. Long story short: Όλοι γνωρίζουμε για τα Burn in κλπ, θέλει λίγο προσοχή αλλά αυτό που απολαμβάνεις ως εικόνα σε ανταμείβει.

Αργά η γρήγορα ως γνωστόν, θα βγουν νέες OLED, πιθανόν με περισσότερες τεχνολογίες και ίσως το Burn in να μην αποτελεί πρόβλημα. Θα μπορείς να βάζεις κανάλια να παίζουν με στατικές εικόνες

για ώρες ατέλειωτες, κ.ο.κ. 

Κατά πόσο είναι πιθανό να αποτραπούν φαινόμενα burn-in μέσω τεχνολογιών που θα εγκαθίστανται ακόμη και στις υπάρχουσες τηλεοράσεις μέσω software update; Δηλαδή, πιστεύετε πως μπορεί να βγει μελλοντικά software update, το οποίο θα ελαχιστοποιεί ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες burn in από "απρόσεκτη" χρήση ή η αλλαγή θα επέλθει αποκλειστικά μέσω hardware αλλαγών;

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Στις 2/2/2019 στις 12:49 ΜΜ, TzortzisJosh είπε

Χαίρετε,

Πρόσφατα πήρα και εγώ μια OLED καθώς με κέρδισε. Long story short: Όλοι γνωρίζουμε για τα Burn in κλπ, θέλει λίγο προσοχή αλλά αυτό που απολαμβάνεις ως εικόνα σε ανταμείβει.

Αργά η γρήγορα ως γνωστόν, θα βγουν νέες OLED, πιθανόν με περισσότερες τεχνολογίες και ίσως το Burn in να μην αποτελεί πρόβλημα. Θα μπορείς να βάζεις κανάλια να παίζουν με στατικές εικόνες

Κατά πόσο είναι πιθανό να αποτραπούν φαινόμενα burn-in μέσω τεχνολογιών που θα εγκαθίστανται ακόμη και στις υπάρχουσες τηλεοράσεις μέσω software update; Δηλαδή, πιστεύετε πως μπορεί να βγει μελλοντικά software update, το οποίο θα ελαχιστοποιεί ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες burn in από "απρόσεκτη" χρήση ή η αλλαγή θα επέλθει αποκλειστικά μέσω hardware αλλαγών;

Σύντομα θα βγουν Micro-LED. Η Samsung έχει ήδη παρουσιάσει μια τέτοια (The wall): https://www.samsung.com/us/business/products/displays/direct-view-led/the-wall/

Κατά την γνώμη εκεί είναι το μέλλον καθώς δεν έχουν οργανικό υλικό και το κάθε pixel έχει αυτόνομο φωτισμό, όπως η OLED. Στην αρχή βέβαια θα είναι πολύ ακριβές.

• Super Moderators
Δημοσ.
On 02/02/2019 at 12:49, TzortzisJosh said:

Χαίρετε,

Ήδη οι OLED έχουν πιο εξελιγμένα συστήματα προστασίας και σε συνδυασμό και με τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια που προσάρμοσαν κάπως και τα λογότυπά τους, δύσκολα θα εμφανιστεί burn in αν κάποιος κάνει "νορμαλ" χρήση της τηλεόρασης. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

O TzortzisJosh από την ώρα που έφερε την OLED σπίτι του, έχει το "Too good to be true" feeling και τον τρώει το άγχος.:lol:

3 topics για την TV του και πάμε :P 

Φίλε TzortzisJohs φιλική συμβουλή:

1) Κάτσε στη συνηθισμένη απόσταση θέασης από την καινούργια σου TV. 

2) Κάνε τις βασικές ρυθμίσεις calibration για το χώρο σου σε συνδυασμό με το υλικό που θα βλέπεις (από ότι φαίνεται το έχεις κάνει)

3) Από εκείνη την απόσταση τσέκαρε κάποια βασικά patterns (grey, magenta  etc)  μήπως τυχόν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα ανομοιομορφίας του πάνελ.

4) Εφόσον όλα είναι ΟΚ, απόλαυσε την TV σου και μήν την "ψηρίζεις" περισσότερο. 

Το μέλλον για τις OLED φαίνεται ευοίωνο. Αυτό όμως δεν αφορά τη δική σου TV :P

Επεξ/σία από panther_512
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, billdanos είπε

Ήδη οι OLED έχουν πιο εξελιγμένα συστήματα προστασίας και σε συνδυασμό και με τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια που προσάρμοσαν κάπως και τα λογότυπά τους, δύσκολα θα εμφανιστεί burn in αν κάποιος κάνει "νορμαλ" χρήση της τηλεόρασης. 

Να ρωτήσω εγώ, τι ορίζεται ως νορμάλ χρήση? Αν παίζω εγώ κάθε Σ/Κ 8 ώρες ένα παιχνίδι με HUD (static content) είναι νορμάλ ή όχι?

Το να αφήσω ON την τηλεόραση στο μενού στο spotify για μερικές ώρες για να ακούσω μουσική από το soundbar μου είναι νορμάλ χρήση?

Αν χτυπήσει το τηλέφωνο την ώρα που βλέπω μια σειρά στο netflix και αφήσω ανοικτό το μενού για ένα μισάωρο είναι νορμάλ χρήση?

Και άντε πες εσύ την προσέχεις, την κλείνεις όταν πρέπει κτλ. Εάν έχεις γυναίκα/παιδιά στο σπίτι τι κάνεις? Οικογενειακό σεμινάριο καλής χρήσης της TV? 

Ή μήπως θα πρέπει να ψάχνω online κάθε φορά για να βρω τη ακριβώς εννοεί η LG με το "νορμαλ" χρήση για να έχω 5-10% καλύτερη εικόνα, που κατά την γνώμη μου αν δεν είσαι ψείρας δεν θα δεις διαφορά από μια ποιοτική LED.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Έχω εδώ και 2.5 χρόνια περίπου την LG 55B6V σαν το κυρίως μόνιτορ του υπολογιστή μου και είναι απόλαυση. Ξεκούραστα και υπέροχα χρώματα με τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Το ξέρω κάθομαι πολύ κοντά (περίπου 1.5 μέτρο) αλλά με την κατάλληλη φωτεινότητα και ρυθμίσεις είναι σαν να κοιτάζεις σε AMOLED tablet.

Σε βαθμό που οποιοδήποτε μόνιτορ ή tv δω που είναι ips va  ή οτιδήποτε με διαφορετικό με κουράζει τα μάτια μετά απο λίγη ώρα.

Το έχω άπειρες ώρες σε static , ποτέ κανένα θέμα με τα χρώματα. Έχει και μια τεχνολογία η LG που κάνει έναν καθαρισμό του panel δε θυμάμαι κάθε πόσο, 1 φορά το μήνα νομίζω και κρατάει ελάχιστα αλλά θα σας γελάσω πως και τι.

Η καλύτερη αγορά που έχω κάνει ποτέ, αν ποτέ αναβαθμίσω ή κάνει κάποιο πρόβλημα πάλι σε oled τεχνολογία θα πάω.

Αν έχεις και 5ετή εγγύηση δεν έχεις να φοβάσαι κάτι...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, panther_512 είπε

O TzortzisJosh από την ώρα που έφερε την OLED σπίτι του, έχει το "Too good to be true" feeling και τον τρώει το άγχος.:lol:

3 topics για την TV του και πάμε :P 

Φίλε TzortzisJohs φιλική συμβουλή:

1) Κάτσε στη συνηθισμένη απόσταση θέασης από την καινούργια σου TV. 

2) Κάνε τις βασικές ρυθμίσεις calibration για το χώρο σου σε συνδυασμό με το υλικό που θα βλέπεις (από ότι φαίνεται το έχεις κάνει)

3) Από εκείνη την απόσταση τσέκαρε κάποια βασικά patterns (grey, magenta  etc)  μήπως τυχόν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα ανομοιομορφίας του πάνελ.

4) Εφόσον όλα είναι ΟΚ, απόλαυσε την TV σου και μήν την "ψηρίζεις" περισσότερο. 

Το μέλλον για τις OLED φαίνεται ευοίωνο. Αυτό όμως δεν αφορά τη δική σου TV :P

Η αλήθεια είναι πως σε μια ταινία που είδα στο Netflix, όντως ένιωσα το Too Good 2 be True. Χρόνια τώρα οι τηλεοράσεις που έμπαιναν σπίτι ήταν ακαλιμπράριστες και τίποτα ιδιαίτερο σε εικόνα. Τα features που κουνάς το τηλεκοντρόλ και λειτουργεί σαν mouse, η εικόνα, τα χρώματα αλλά και το μαύρο με άφησαν άναυδο από την πρώτη κιόλας χρήση και ας την βρίσκω "σκοτεινή" μερικές φορές, ίσως όντως είναι θέμα συνήθειας. Επόμενη κίνηση να πάρω άλλη TV για να βλέπω κανάλια και σε αυτή να βλέπω μόνο Netflix :P Δεκτή η συμβουλή :D

51 λεπτά πριν, privateer είπε

αυτές τις ερωτήσεις τις κάνουμε πριν αγοράσουμε τηλεοραση. 

Η ερώτηση είναι το κάτα πόσο θεωρείται πιθανό να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες Burn In μέσω Software update και όχι Hardware. Είτε έπαιρνα απάντηση είτε όχι, την OLED θα την αγόραζα. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι το παραπάνω.

Επεξ/σία από TzortzisJosh
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To σκοτεινό που βλέπεις θα το συνηθίσεις. Οι LCD τηλεοράσεις έχουν peak φωτεινότητα διπλάσσια ή και τριπλάσσια από μία OLED και είναι η πρώτη σου επαφή με OLED.

Το πραγματικό μαύρο όμως σε αποζημιώνει. Με απλές ρυθμίσεις στο φωτισμό του δωματίου σου, θα ανεβάσεις την εμπειρία θέασης. Αν τώρα η σκοτεινότερη εικόνα συνεχίσει να σε ενοχλεί, ανέβασε τη λυχνία LED κι άλλο, ενεργοποίησε το Dynamic Contrast και σίγουρα θα δείς διαφορά. Η τηλεόρασή σου έχει "αυτόματο κόφτη" στη φωτεινότητα. Ανάλογα με τη σκηνή που παίζει, αυξομειώνει ανάλογα τη φωτεινότητα. Μπορεί να είναι αυτό που σε ενοχλεί.

Για το burn in μήν παιδεύεσαι άλλο. Η τηλεόρασή σου είναι αυτή που είναι, ο ανταγωνισμός τρέχει και η LG ήδη δουλεύει στα επόμενα μοντέλα της. Σε 5 χρόνια από τώρα, οι OLEDs θα έχουν τελείως διαφορετικές τεχνολογίες hardware και software και η δική σου θα είναι ξεχασμένη υπόθεση. Έτσι συμβαίνει με όλες τις TV.

Να χρησιμοποιείς την τηλεόρασή σου ευσυνείδητα και μήν ανησυχείς. 

Επεξ/σία από panther_512
  • Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, DiAvOl said:

Να ρωτήσω εγώ, τι ορίζεται ως νορμάλ χρήση? Αν παίζω εγώ κάθε Σ/Κ 8 ώρες ένα παιχνίδι με HUD (static content) είναι νορμάλ ή όχι?

Το να αφήσω ON την τηλεόραση στο μενού στο spotify για μερικές ώρες για να ακούσω μουσική από το soundbar μου είναι νορμάλ χρήση?

Αν χτυπήσει το τηλέφωνο την ώρα που βλέπω μια σειρά στο netflix και αφήσω ανοικτό το μενού για ένα μισάωρο είναι νορμάλ χρήση?

Και άντε πες εσύ την προσέχεις, την κλείνεις όταν πρέπει κτλ. Εάν έχεις γυναίκα/παιδιά στο σπίτι τι κάνεις? Οικογενειακό σεμινάριο καλής χρήσης της TV? 

Ή μήπως θα πρέπει να ψάχνω online κάθε φορά για να βρω τη ακριβώς εννοεί η LG με το "νορμαλ" χρήση για να έχω 5-10% καλύτερη εικόνα, που κατά την γνώμη μου αν δεν είσαι ψείρας δεν θα δεις διαφορά από μια ποιοτική LED.

8 ώρες σερί το ίδιο στατικό μενού, όχι δεν είναι normal χρήση.

Αν ακούς μουσική από την tv στο ηχοσύστημα υπάρχουν πολλοί τρόποι να μην έχεις συνεχώς το ίδιο στατικό περιεχόμενο. Κάποιες τηλεοράσεις έχουν δικό τους screen saver  που εμφανίζεται αυτόματα μετά από μερικά λεπτά με στατικό περιεχόμενο (πχ το pause στο netflix που ανέφερες) ή μπορείς ακόμη να απενεργοποιήσεις την οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού (τουλάχιστον η δική μου philips OLED το έχει).  

Αν έχεις παιδιά στο σπίτι που κάνουν υπερβολική χρήση της τηλεόρασης, τότε δεν θα έπρεπε να είναι η OLED στις πρώτες σου επιλογές. Οι OLED δεν έχουν μόνο ένα 5-10% καλύτερη εικόνα από τις LED και εξαρτάται τι είναι αυτό που θέλεις περισσότερο εσύ σαν χρήστης. Αν θέλεις την πιο άρτια εικόνα για ταινίες κλπ, πας σε OLED. Αν θες μια "οικογενειακή" τηλεόραση που θα προβάλει κυρίως τηλεοπτικό περιεχόμενο και games, πας σε μια LCD.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, billdanos είπε

8 ώρες σερί το ίδιο στατικό μενού, όχι δεν είναι normal χρήση.

Αν ακούς μουσική από την tv στο ηχοσύστημα υπάρχουν πολλοί τρόποι να μην έχεις συνεχώς το ίδιο στατικό περιεχόμενο. Κάποιες τηλεοράσεις έχουν δικό τους screen saver  που εμφανίζεται αυτόματα μετά από μερικά λεπτά με στατικό περιεχόμενο (πχ το pause στο netflix που ανέφερες) ή μπορείς ακόμη να απενεργοποιήσεις την οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού (τουλάχιστον η δική μου philips OLED το έχει).  

Αν έχεις παιδιά στο σπίτι που κάνουν υπερβολική χρήση της τηλεόρασης, τότε δεν θα έπρεπε να είναι η OLED στις πρώτες σου επιλογές. Οι OLED δεν έχουν μόνο ένα 5-10% καλύτερη εικόνα από τις LED και εξαρτάται τι είναι αυτό που θέλεις περισσότερο εσύ σαν χρήστης. Αν θέλεις την πιο άρτια εικόνα για ταινίες κλπ, πας σε OLED. Αν θες μια "οικογενειακή" τηλεόραση που θα προβάλει κυρίως τηλεοπτικό περιεχόμενο και games, πας σε μια LCD.

Ακριβώς αυτό προσπαθώ να πω. Εξαρτάται από την χρήση του καθενός. Κάτι που είναι νορμάλ για κάποιον ίσως να μην είναι για κάποιον άλλο και το αντίστροφο.

Πάντως, επειδή είχα για ένα χρόνο περίπου OLED και τώρα περίπου 3 μήνες την QLED, δεν αισθάνομαι ότι υποβαθμιστηκα ποιοτικά. Δεν λέω ότι έχω καλύτερη εικόνα, απλά ότι αυτό που βλέπω με ικανοποιεί απόλυτα. Αυτό είναι καθαρά προσωπική εμπειρία όμως.

Τέλος, είχα παρατηρήσει ότι για κάποιο λόγο το screensaver δεν εμφανιζόταν στο Netflix για κάποιο λόγο στην OLED. Ίσως τώρα το διόρθωσαν με κάποια αναβάθμιση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, panther_512 είπε

To σκοτεινό που βλέπεις θα το συνηθίσεις. Οι LCD τηλεοράσεις έχουν peak φωτεινότητα διπλάσσια ή και τριπλάσσια από μία OLED και είναι η πρώτη σου επαφή με OLED.

Στο σκοταδι βλεπουμε συνηθως με 120nits. Σε ambient χωρο με περιπου 200 και σε πολυ φωτεινο χωρο με περιπου 300-350. (ηλιος επανω στο πανελ ειναι xtrreme περιπτωση)

Κοιτα τωρα τις παρακατω φωτος , τις τραβηξε ο τζορτζις. Η μια ειναι απο την Oled και η αλλη ειναι απο lcd monitor.

Σου φαινεται πως η oled επαιζε πιο σκοτεινο πλανο ή το αντιθετο ?  Η φωτεινοτητα λευκου σημειακα, παιζει να ειναι και 300+ nits. Ειναι τοσο δυνατο που η καμερα του κινητου το επιασε ως καμμενο λευκο στην μπλουζα της κοπελας.Αλλα αστο αυτο, ο τζορτζις ειχε ανεβασει πολυ φωτεινοτητα, ηθελε χαμηλωμα. Το προβλημα του δεν ηταν οι σταθμες λευκου οπως καταλαβες.

Το παραπονο του ηταν οτι η σκοτεινη σκηνη του φαινοταν....σκοτεινη. Ακομα κι αν υποθεσει καποιος οτι λογω κακου gamma ή αρρυθμιστης φωτεινοτητας σταθμης μαυρου, κρασαριζε η πληροφορια χαμηλα, ουτε αυτο συνεβηκε. Επαιζε με σωστο Gamma και με σωστη τιμη μαυρου, υστερα απο πατερνακι ρυθμισης μαυρου που του προταθηκε.

Το γιατι θεωρησε οτι οι σκηνες στην Oled μοιαζουν πιο σκοτεινες (απο αποψη πληροφοριας) ειναι αλλη κουβεντα. Και εχει να κανει με το πως ειχε συνηθισει να βλεπει μεχρι τωρα με lcd αρρυθμιστος, με λαθος Gamma, με δυναμικα κοντραστ του Local dimming που πουσαρουν την εικονα στα χαμηλα για να δημιουργησουν τεχνητο κοντραστ κι ας καταστρεφουν τις διαβαθμισεις, με λαθος φωτεινοτητα μαυρου στο παρελθον, οπου εδειγχε και γκριζο κλπ κλπ. Ειναι διαφορες οι παραμετροι που τον οδηγησαν να θεωρησει οτι κατι τρεχει με την εικονα.

Σε λιγες ημερες που θα συνηθισει να βλεπει σε oled σωστα γιατι θα βλεπει με Mode καλιμπραρισμενο κοντα στην αναφορα, Με ενα native contrast που δεν χρειαζεται αλχημειες που πειραζουν την εικονα, με ενα μαυρο χωρις γκρι πεπλο, που κανει τα χρωματα στα χαμηλα Ire να φαινονται επιτελους ζωηρα, με μια φωτεινοτητα η οποια δεν αλλαζει υπο γωνια και ετσι δεν θα χρειαζεται να ανεβαζει 400nits για να βλεπει ο παραδιπλα με 200 και διαφορα αλλα, θεωρω οτι θα συνηθισει να βλεπει σε αλλες τιμες.

https://prnt.sc/mg6nvv

https://prnt.sc/mg6qcf

Επεξ/σία από warewolf
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 2/2/2019 στις 12:49 ΜΜ, TzortzisJosh είπε

Το φαινομενο burn in  μειωνεται σε καθε γενια. Τα οργανικα υλικα γινονται πιο ανθεκτικα. Επισης, συμφωνα με τα ευρηματα που εχουν απο τη γηρανση των παλαιοτερων δοκιμιων, προσαρμοζουν το σχημα των subpixel, ωστε αυτα που καταπονουνται περισσοτερο να ειναι μεγαλυτερα. Για παραδειγμα στα νεας γενιας πανελ του 2019, εχει μεγαλωσει το κοκκινο subpixel. (νομιζω πως προλαβε και το τελευταιο μοντελο της oled philips να το βαλει αυτο τωρα προσφατως)

Επισης ενα αλλο θεμα που δημιουργει αγκυρα οσον αφορα το Burn in ειναι το HDR αλλα οχι με την εννοια που αντιλαμβανεται ο πολυς κοσμος. Καθως αυξανεται η αποδοση των oled στοιχειων σε καθε γενια, θα μπορουσαν να αλλαξουν την sample & hold οδηγηση με καποιο ηπιο BFI. Ετσι,  τα πιξελ θα καταπονουνταν ακομα λιγοτερο και θα ηταν το πανελ ακομα πιο ανθεκτικο. Αλλα με το HDR υπαρχει η απαιτηση για τα 800 mits τωρα, οποτε κολλησαμε στο sample & hold.  Απο θεμα software ισως ειναι θεμα μνημης της μοναδας επεξεργασιας της tv οπου κραταει στατιστικα και εκτελει CC καθε 3 ή 4 ωρες,. Πιθανως με περισσοτερη μνημη να μπορουσαν να κανουν το cc να εκτελειται σε ακομα πιο συντομο χρονικο διαστημα.  Οπως και να εχει με μικρα σταθερα βηματα τα πραγματα εξελισσονται. Το μελλον θα δειξει.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...