Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μα δεν ειναι 16:9 οι ταινιες για αυτο υπαρχουν οι μπαρες πανω κατω. Οι ταινιες ειναι 21:9. Σε ταινιες δεν υπαρχει κανενα κοψιμο καμια παραμορφωση και δεν υπαρχουν μπαρες. Ολες οι ταινιες ειναι 21:9 οχι 16:9. Για αυτο υπαρχουν μπαρες στις 16:9 οθονες. Δεν μπορω να το γραψω πιο απλα. Για το fov αν εχεις καποιο παιχνιδι οπως BF 1 η shadow που εχω αυτη τη στιγμη μπορεις να βγαλεις μια φωτογραφια με τερμα fov και να βγαλω μια ιδια και εγω ωστε να καταλαβεις την διαφορα. Για τις ταινιες παντως το εγραψα πολλες φορες προσπαθησε να το καταλαβεις πιο απλα δεν μπορω να το εξηγησω. 

Οι ταινιες ειναι σε 2:40:1 οχι σε 16:9. Το 2:40:1 ειναι το 21:9 και δεν υπαρχουν παραμορφωσεις κοψιματα μπαρες απλα εχεις full screen. Πιο απλα δεν μπορω.

Ενα απλο παραδειγμα για να το καταλαβεις καλυτερα

Η παρακατω ταινια οπως και το 99% των ταινιων εχουν αυτη την αναλογια. Ειναι 1920x800 το οποιο αν δεις γραφει aspect ratio 2:40:1. 

Screenshot-2.png

Και εδω η συγκριση

Screenshot-4.png

Και εδω η συγκριση μιας ταινιας με μια 16:9

Screenshot-5.png

Οπως βλεπεις στην 16:9 υπαρχουν οι μαυρες μπαρες το πρασινο που βλεπεις πανω γινεται 2 μπαρες πανω και κατω για να υπαρχει συμμετρια στην εικονα στο κεντρο της οθονης. Στην 21:9 η οποια εχει ακριβως αναλογια 2:40:1 ειναι ακριβως εκει που πρεπει. Ουτε παραμορφωση ουτε κοψιμο εικονας τιποτα απολυτως. Οι ταινιες απο το 1990 και μετα γυριζονται σε κινηματογραφικο format. Απλα δεν βλεπουμε τηλεορασεις 21:9 γιατι τα καναλια ολα εκπεμπουν σε 16:9 καποτε ηταν σε 4:3 οποτε θα ειχαμε μπαρες. Στις ταινιες δεν ισχυει αυτο ομως. Αν δεν κατανοησεις οτι γραφω παραπανω απλα τα παραταω τα εγραψα οσο πιο αναλυτικα γινοταν και κατανοητα.

Επεξ/σία από Arkin
  • Like 1
  • Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Δεν έχω δοκιμάσει καθόλου είμαι για καφέ το βραδάκι θα κατεβάσω μια imax και θα βάλω φωτογραφία ακριβώς πως τις δείχνει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως... Αυτό που βλέπεις στην UW δεν είναι native. (μιλάω πάντα για ταινίες). 

Δες λίγο την παρακάτω φωτογραφία. 

Το πορτοκαλί είναι η οθόνη σου (μαζί μετά αλλά 2 χρώματα δηλαδή ) 

Το γκρι είναι η ταινία που έχει όντως αναλογία (21:9). 

Το κόκκινο είναι μια οθόνη 16:9 (1920x1080) (μαζί με το καφέ). 

Βλέποντας την ταινία (γκρι) μέσα στην (κόκκινη) οθόνη απλά προσθέτει πάνω και κάτω μαύρες μπάρες και έτσι το περιεχόμενο που βλέπεις ειναι ατόφιο χωρίς κανένα stretch. Δηλαδή native. 

Οταν ομως το βάζεις σε πλήρη οθόνη το "τραβάς" για να καλύψει όλη την οθόνη (πορτοκαλί). Με αποτέλεσμα αυτό που βλέπεις να μην είναι native αλλά stretched. Το κακο είναι ότι το stretch δεν γίνεται ισοτοπο (πχ 4:1). 

Οπότε ναι μεν έχεις περισοτερη εικόνα αλλά αυτό που βλέπεις δεν είναι native 

wu3rVbur.jpg

Επεξ/σία από Acmilangr.
Δημοσ.

Δεν ισχύει αυτό φίλε μου να ξέρεις. Native είναι όταν μιλάμε για 2.40:1 η 2.35:1 σε οθόνη 21:9. Απλά ο κόσμος νομίζει ότι το 16:9 είναι το φυσιολογικό το οποίο δεν ισχύει στις ταινίες. Και έχει μάθει στις μαυρες μπάρες. Όπως μια σειρά είναι 16:9 και γεμίζει native μια 16:9 οθόνη έτσι είναι και στις ταινίες. Το φυσιολογικό στις ταινίες είναι το 21:9 όχι το 16:9. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Έχω δει καμιά 80αρια ταινίες στην 29αρα και είναι άλλη εμπειρία πιο immersive από την 55αρα 16:9 με τις μπάρες. Τουλάχιστον για μένα που τις έχω δίπλα δίπλα και τις συγκρίνω. 

Το ξανά γράφω το φυσιολογικό είναι το 21:9 στις ταινίες το 16:9 είναι φυσιολογικό στις σειρές. Δεν υπάρχει κάποιο stretching κάποια παραμόρφωση είναι καθαρή εικόνα native. Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με ταινίες σειρές formats κτλ έχοντας 5000 ταινίες και 600 σειρές και αυτά που γράφω ισχύουν 100%. Δεν μπορώ να τα γράψω πιο απλά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από την στιγμή που η ανάλυση της ταινίας δεν είναι ίδια με την ανάλυση της οθόνης άρα ΔΕΝ είναι native. Εξάλλου ότι βλέπεις εσύ στην ultrawide το ίδιο περιεχόμενο βλέπει και αυτός που έχει 16:9 οθόνη. Η διαφορά είναι στο μέγεθος. Αφού στην 16:9 πάλι 21:9 βλέπει αλλά σε μικρότερο μέγεθος. 

Και το imersive δεν είναι μόνο στο να βλέπεις απλά σε ultrawide, αλλά να είναι υψηλή ανάλυση 4K με HDR. 

Χωρια που το μέλλον είναι οι imax κάμερες που κάνουν πλήρη την οθόνη σε 16:9 τηλεόραση 

Επεξ/σία από Acmilangr.
Δημοσ.

Μια τελευταία προσπάθεια και ένα παράδειγμα ακόμα. 

Πάρτε μια 55αρα. Βάλτε μια ταινία 2.40:1. Έχουμε μαυρες μπάρες. Η εικόνα που μένει αναλογεί σε μια οθόνη 52αρα 21:9. Native απλά χωρίς τις μπάρες. Έτσι είναι στις 21:9.  Απλά δεν έχουμε μπάρες. 

Ναι και αυτός που έχει 16:9 την ταινία σε 21:9 την βλέπει απλά οι μπάρες χαλάνε όλη την εμπειρία και μου τη σπάει αρκετά. Για την ανάλυση έχω δίπλα μια 55h6400 και μια 55nu7100 στην μια παίζω full hd 25gb στην άλλη 4K 60gb. Στο 1.5 μέτρο απόσταση υπάρχει κάποια διαφορά. Στα 2 μέτρα απλά δεν καταλαβαίνω καμία διαφορά απολύτως μεταξύ τους. Έχω τεστάρει πάρα πολλές ταινίες και στις 2. Μέχρι 90gb 4k ταινία έχω τεστάρει. Όπως και να έχει έγραψα κάποια πράγματα μακάρι κάποτε να είχα πάρει την 58αρα Philips 21:9 αλλά είχε πάρα πολλά λεφτά. Συμβιβάζομαι με μπάρες στην 55αρα αλλά όταν θέλω immersive βλέπω ταινία στην 29αρα.

Θα γράψω αργότερα πως φαίνονται οι imax σκηνές στην 21:9 τώρα κατεβάζω ένα αρχείο imax. 

Δημοσ.

Κολλάς στις μπάρες και δεν μένεις στην ουσία. 

Και στις 2 οθόνες βλέπεις ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και στην 16:9 οθόνη πάλι βλέπεις Ultrawide 21:9 (εφοσων με τις μπάρες γίνεται ultrawide το καθαρό που μένει της ταινίας) 

Η όλη διαφορά είναι μόνο στο μέγεθος. Στην 21:9 είναι μεγαλύτερη η ταινία (σε εμβαδόν) επειδή την κάνει stretch, ενώ στην 16:9 είναι native. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν γίνετε stretch αυτό προσπαθώ να δωσω να καταλάβετε. Δεν γίνεται καμία παραμόρφωση. 

Οι σειρές είναι 16:9. Σε μια 21:9 έχει μπάρες αριστερά δεξιά. Γίνεται δηλαδή strech στις 16:9? Κάτι μπερδεύετε το native στις ταινίες είναι το 21:9 και στις σειρές το 16:9. Δεν γίνετε κανένα stretching 

Από εκεί και πέρα όταν συγκρίνετε δίπλα διπλα οθόνες θα καταλάβετε τι γράφω. Πιο απλά δεν μπορώ να το πω. Ασχολούμαι 20 χρόνια με αυτά δεν μπορώ να τα γράψω πιο αναλυτικά οπότε άς το λήξουμε εδώ. 

Επεξ/σία από Arkin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν λέω stretch δεν εννοώ καμία παραμόρφωση ως προς το μέγεθος. Αλλά οταν πας να βάλεις μια εικόνα ανάλυσης 1920x800 σε πλήρη οθόνη σε μια οθόνη ανάλυσης 2560x1080 είναι λογικό να μην την δείχνει 100% σωστά. 

Ειναι σαν να βάζεις ένα παιχνίδι σε ανάλυση 1920x800 στην οθονη σου. Θα είναι native αυτό; δεν θα είναι αλειωμενο; 

Θες να την δεις native; τρεξτην και μην την κάνεις full screen. 

Επεξ/σία από Acmilangr.
Δημοσ.

Εδώ θα σε γελάσω παραμόρφωση σίγουρα δεν υπάρχει. Στα καλά αρχεία 10gb και πάνω η εικόνα είναι κρύσταλλο και έχω από πίσω και την 16:9 και παίζω το ιδιο αρχείο να δω διαφορές. Αν τύχει κάποια στιγμή και δεις ταινία σε 21:9 οθόνη πες μου αν βλέπεις κάποια αλλοίωση λόγω ανάλυσης. Την έχω λιώσει στις ταινίες και σειρές στις σειρές γίνετε stretching αριστερά δεξιά δεν μπορώ να καταλάβω κάτι στις ταινίες όμως. Πες μου αν το ελέγξεις κάποια στιγμή. 

Δημοσ.

Ναι επειδή κατεβάζω 10 20gb αρχεία δεν μπορώ να καταλάβω διαφορές σε 720p ναι δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα προσπαθώ τα πάντα να τα βλέπω σε όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα. Τσέκαρε πάντως κάποια στιγμή μου αρέσουν τετοιες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Και 4K HDR έχω δει καμιά 30αρια ταινίες σε κοντινή απόσταση είναι απόλαυση. 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Acmilangr. είπε

😯

Σε κοντινή απόσταση; σε TV; 

Στις 2 55αρες που έγραψα αν είμαι στα 2 μέτρα και πάνω δε καταλαβαίνω καμία διαφορά από 20gb full hd αρχείο και 4K 70gb αρχείο. Στο 1.5 μέτρο απόσταση την καταλαβαίνω όμως και στο 1 μέτρο ακόμα πιο πολύ. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...