Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Μιας και είμαι και εγώ σε φάση αγοράς, να παραθέσω τους προβληματισμούς μου. Είμαι κάτοχος λόγω συγκυριών περισσότερο, μιας Asus MX27UQ 4K οθόνης. Καταπληκτική ποιότητα εικόνας αλλά ακόμα και με το PC μου τα 60 fps είναι άπιαστα, τουλάχιστον όχι χωρίς συμβιβασμούς. Οπότε πάμε για μια αλλαγή. Το monitor θα αγοραστεί με κύριο γνώμονα το gaming. Βλέπω ταινίες και σειρές στο PC αλλά δεν είναι προτεραιότητα, υπάρχει το home cinema γι'αυτό. Στα του gaming, δεν ασχολούμαι με ανταγωνιστικά γρήγορα παιχνίδια τύπου CS:GO και Overwatch. Το πιο γρήγορο παιχνίδια που θα παίξω είναι στυλ Witcher 3, Shadow of War, Darksiders 3, Mass Effect, Anthem τώρα, τέτοιο στυλ. Οι ίντσες της οθόνης είναι 24" για FHD και 27" για QHD, οριακά για Ultra Wide πάω σε 29". Παραπάνω δεν μπορώ εκ των πραγμάτων λόγω χώρου. Πρώτη και αδιαπραγμάτευτη μεταβλητή είναι η ποιότητα εικόνας οπότε ξεχνάω TN panels. Κοιτάω καθαρά 8bit panel ή 8bit +FRC (όχι 6bit + FRC) . Έπειτα είναι τα ppi όπου ιδανικά θέλω 100+. Η απόστασή μου από το monitor είναι γύρω στα 70-80 εκατοστά κάποιες λίγες φορές και λιγότερο ως τα 60 εκατοστά. Τέλος, είναι φυσικά τα Hz... Δεδομένης της φύσεως των παιχνιδιών που παίζω, δεν νομίζω ότι τα 144Hz είναι πανάκεια αλλά φυσικά είναι καλοδεχούμενα. Ύστερα από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στα monitor της παρακάτω σύγκρισης:

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/a1989a589

Ελλείψει 24“ IPS 1080p, έχουμε αρχικά ένα VA 144Hz της Sammy για την τιμή των όπλων. Μετά πάμε στο κορυφαίο 27" 1440p 144Hz της Sammy με HDR600 πιστοποίηση και τουλάχιστον στα χαρτιά με το καλύτερο panel από όλα. Τρίτο είναι το κλασικό IPS 1440p 144Hz όπλο της Asus και τέλος ένα ένα Ultra Wide της Dell, που ανταποκρίνεται στα στάνταρ μου παραπάνω για το panel αλλά 60Hz.

Οι προβληματισμοί μου έχουν ως εξής. Αρχικά, τα περισσότερα Hz θα κάνουν την πραγματικά αισθητή διαφορά στον τύπο παιχνιδιών που παίζω; Η περίπτωση του Ultra Wide των 60Hz είναι αυτή που με προβληματίζει περισσότερο. Επίσης δεν έχω ιδέα για την χρωματική ποιότητα των VA πανελ σε σχέση με τα IPS. Αυτό που ήξερα μέχρι τώρα ήταν πως βρίσκονταν ανάμεσα στα TN και τα IPS αλλά δεν ξέρω αν η Samsung κάλυψε αυτή την διαφορά γιατί το C27HG70 είναι πραγματικά δυνατό και κάνω τις λιγότερες παραχωρήσεις σε σχέση με το τωρινό μου monitor (πωλείται btw :P). Κάθε πρόταση/γνώμη ευπρόσδεκτη...

Επεξ/σία από iazriel
  • Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Για την μετάβαση από τα 60 στα 144hz πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις. Ότι και να μου είπαν εμένα τα κατάλαβα μόνο όταν τα έζησα ο ίδιος. 

Παίζω hitman 2 και έχω μείνει από το πόσο smooth είναι η εμπειρία. 

Δημοσ.

Το θέμα είναι VA 144Hz panel με ολα τα καλούδια, ένα τυπικό ips 144Hz panel ή να τα θυσιάσω για μια ips 60Hz ultra wide εμπειρία;

Δημοσ.

Εμένα με μπέρδεψε το πρώτο σου post για να είμαι ειλικρινής..

Α)Αναφέρεις πως 60fps δεν πιάνεις στο μόνιτορ που ήδη έχεις.Αλλα κατά τα άλλα είσαι ευχαριστημένος από αυτό?

Β)Μόνο παιχνίδια θα παίζεις σε αυτή την οθόνη?Και εάν ναι γιατί τα 8bit+fcr απαραίτητα?Μήπως ασχολείσαι και με content creation/editing?

Γ)Πες μας λίγο και τα υπόλοιπα specs του pc?

Πάντως φοβάμαι ότι από 4k downgrade σε fhd/qhd θα σου κακοφανει..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι η αλήθεια είναι πως έγραψα πολλά...

1: Σαν ποιότητα IPS monitor είναι πάρα πολύ καλό αλλά τα fps στα παιχνίδια είναι χαμηλά οπότε στις 27" το 4Κ είναι υπερβολή. Πρακτικά αυτήν την οθόνη σχεδόν μου την χάρισαν δεν ήταν ότι την αγόρασα συνειδητά να πω την αλήθεια. Προτιμώ να πέσω σε 2Κ που παλι το ppi θα είναι αρκετό αλλά με κέρδος αρκετά παραπάνω fps.

2: Ναι κυρίως παιχνίδια και σε δεύτερη μοίρα 4K ταινίες και σειρές. Είχα panel 6bit + FRC και υπήρχαν αρκετές στιγμές που είχα εμφανές color gradation κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά τώρα, γι'αυτό και 8bit panel καθαρό minimum. 8bit + FRC τυγχάνει να έχει το τωρινό monitor και ΟΚ είναι υπερβολή το δέχομαι αλλά αφού το έχει δεν παραπονιέμαι. Δεν ασχολούμαι με content creation.

3: Είναι στην υπογραφή μου :)

Downgrade σε 27" FHD ναι σίγουρα θα μου κακοφανεί λόγω ppi γι'αυτό σε FHD πάω μόνο σε 24". Στις 27" μιλάμε μόνο για QHD που λόγω της απόστασής μου από την οθόνη δεν θα έχει επίπτωση σε σχέση με το 4Κ χώρια που κρατάω το ίδιο μέγεθος οθόνης. Βασικά, όλα τα κουτιά τα τικάρει η Samsung C27GH70 με εξαίρεση το VA Panel που δεν ξέρω αν αποδίδει χρωματικά σαν ένα IPS όπως αυτό της ASUS. Και στην ultra wide οθόνη της Dell που έβαλα, όλα ΟΚ εκτός από τα 60Hz που δεν ξέρω αν για τα παιχνίδια που παίζω αξίζει να θυσιάσω τα 144Ηz για μια πιο immersive wide screen εμπειρία. Πάλι πολλά έγραψα...

Επεξ/σία από iazriel
Δημοσ.
5 ώρες πριν, iazriel είπε

Ναι η αλήθεια είναι πως έγραψα πολλά...

1: Σαν ποιότητα IPS monitor είναι πάρα πολύ καλό αλλά τα fps στα παιχνίδια είναι χαμηλά οπότε στις 27" το 4Κ είναι υπερβολή. Πρακτικά αυτήν την οθόνη σχεδόν μου την χάρισαν δεν ήταν ότι την αγόρασα συνειδητά να πω την αλήθεια. Προτιμώ να πέσω σε 2Κ που παλι το ppi θα είναι αρκετό αλλά με κέρδος αρκετά παραπάνω fps.

2: Ναι κυρίως παιχνίδια και σε δεύτερη μοίρα 4K ταινίες και σειρές. Είχα panel 6bit + FRC και υπήρχαν αρκετές στιγμές που είχα εμφανές color gradation κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά τώρα, γι'αυτό και 8bit panel καθαρό minimum. 8bit + FRC τυγχάνει να έχει το τωρινό monitor και ΟΚ είναι υπερβολή το δέχομαι αλλά αφού το έχει δεν παραπονιέμαι. Δεν ασχολούμαι με content creation.

3: Είναι στην υπογραφή μου :)

Downgrade σε 27" FHD ναι σίγουρα θα μου κακοφανεί λόγω ppi γι'αυτό σε FHD πάω μόνο σε 24". Στις 27" μιλάμε μόνο για QHD που λόγω της απόστασής μου από την οθόνη δεν θα έχει επίπτωση σε σχέση με το 4Κ χώρια που κρατάω το ίδιο μέγεθος οθόνης. Βασικά, όλα τα κουτιά τα τικάρει η Samsung C27GH70 με εξαίρεση το VA Panel που δεν ξέρω αν αποδίδει χρωματικά σαν ένα IPS όπως αυτό της ASUS. Και στην ultra wide οθόνη της Dell που έβαλα, όλα ΟΚ εκτός από τα 60Hz που δεν ξέρω αν για τα παιχνίδια που παίζω αξίζει να θυσιάσω τα 144Ηz για μια πιο immersive wide screen εμπειρία. Πάλι πολλά έγραψα...

-Είμαι και από κινητό και δεν εμφανίζονται οι υπογραφες-

Ο λόγος που σε ρώτησα είναι-εαν το σύστημα είναι δυνατο- μήπως να αλλάξεις απλά κάρτα για να πιάνεις 60αρια με την 4κ οθόνη που ήδη εχεις?

Αυτό που λες για τα 8bit μονιτορς πιστεύω πως πιο πολύ εχυ να κάνει με την ποιοτητα/συμπίεση του αρχείου που αναπαράγεις παρά με τα 8bit vs 10bit.

Εκτός εάν κατεβάζεις ταινίες 4k μεγέθους 50gb+..

Επιπλεων εάν το 8bit μόνιτορ που είχες δοκιμάσεις ήταν και tn μπορεί να οφειλόταν και εκεί.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το PC είναι αρκετά δυνατό ήδη, i7 9700K, RTX 2080...

Η αλήθεια είναι πως κατεβάζω 4K HDR remux ταινίες 50GB+ και για το PC αλλά και για το home cinema. Δεν έχω δουλέψει ποτέ TN μόνο IPS ήταν ένα 24" FHD της Dell.

Επεξ/σία από iazriel
Δημοσ.
7 ώρες πριν, iazriel είπε

Το PC είναι αρκετά δυνατό ήδη, i7 9700K, RTX 2080...

Η αλήθεια είναι πως κατεβάζω 4K HDR remux ταινίες 50GB+ και για το PC αλλά και για το home cinema. Δεν έχω δουλέψει ποτέ TN μόνο IPS ήταν ένα 24" FHD της Dell.

Οκ, από θεμα pc/vga είσαι υπερκαλυμενος οπότε δεν τίθεται εκεί θέμα.

Επιπλεων βρίσκεις "σωστά" αρχεία οπότε και από εκεί είσαι καλυμμένος.

Τώρα για τα 8/10bit..

Αύριο μαλλων θα αγοράσω ένα μεταχειρισμενο τέτοιο monitor(30inch 16/10 10bit-κυρίως για photo editing) και εχω ρίξει το διάβασμα της αρκούδας.

Αυτό που έχω κατανοήσει είναι ότι χωρίς Quadro/firepro vga card όλες οι υπόλοιπες κάρτες στέλνουν 8bit χρώμα στις οθονες-εκτος από κάποιες αναφορές που διάβασα ότι μόνο σε καταστάσεις direct x μπορούν να δώσουν 10bit-.

Οπότε διατηρώ επιφυλάξεις για το τι ακριβώς παίζει..

Πριν την τελική ευθεία πρέπει να πάρεις άλλες 2 αποφασεις->

Α)Τι κάδρο θα έχει η επόμενη σου οθόνη(16/9, 21/9).

Β)Σε τι μέγεθος την θέλεις/σου επιτρέπει ο χώρος σου.

Και στο τέλος από τις εναπομεινουσες της αγοράς επιλέγεις πάνελ και hz.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βασικά μια σύχρονη κάρτα γραφικών στέλνει 10bit χρώμα μόνο σε DirextX 11 Fullscreen. To OpenGL υποστηρίζει μόνο μέχρι 8. Για τα επαγγελματικά προγράμματα ναι θες μια Quadro/Firepro για 10bit χρώμα.

21:9 που θα ήθελα να δοκιμάσω έχει έναν μεγάλο περιορισμό και αυτός είναι ο χώρος. Μπορώ να βάλω μέχρι 29" ultra wide και πάλι χωρίς να είναι απόλυτα κεντραρισμένη η οθόνη με την θέση μου. Σ'αυτές τις ίντσες και με panel που να πληρεί τις προϋποθέσεις μου είναι η Asus MX299Q. Αλλά πάω σε οθόνη με χαμηλή ανάλυση που πρακτικά το σύστημα μου θα φτύνει FPS αλλά δεν θα τα βλέπω γιατί είναι 60Ηz οπότε δώρον άδωρον. 

16:9 θα είναι η επιλογή αλλά είμαι διχασμένος ανάμεσα στην Samsung C27HG70 και την Asus MG279Q. Και αυτό λόγω panel. Η Samsung έχει VA panel που θεωρητικά είναι υποδεέστερα των IPS αλλά δεν ξέρω αν πλέον το Quantum Dot φίλτρο κάνει την διαφορά μιας και στα χαρτιά φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό panel από το IPS της Asus. Επίσης απ'ότι έχω ακούσει, το panel είναι hit and miss αν θα πετύχεις καλό ή προβληματικό, με τα προβλήματα βέβαια στα 27" panel που με ενδιαφέρει να είναι λιγότερο σε σχέση με το 32"... Μύλος!

Επεξ/σία από iazriel
Δημοσ.
Στις 2/2/2019 στις 9:54 ΠΜ, iazriel είπε

Βασικά μια σύχρονη κάρτα γραφικών στέλνει 10bit χρώμα μόνο σε DirextX 11 Fullscreen. To OpenGL υποστηρίζει μόνο μέχρι 8. Για τα επαγγελματικά προγράμματα ναι θες μια Quadro/Firepro για 10bit χρώμα.

Οπότε καταλήγουμε πως σε θέαση ταινιών δεν έχει σημασία το 8bit vs 10bit?

Όσο για την επιλογη, εφόσων έχεις αποκλείσει το 21:9 λόγο χώρου(υποθέτω πως εχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταφέρεις/αλλάξεις το γραφείο) και έχεις καταλήξει σε 2->

Αυτό που θα έπαιζε περισσότερο ρόλο στην δική μου επιλογή(~εφαμιλλα specs/inch/resolution/hz κοκ) θα ήταν η εγγύηση και η τιμή.

Y.γ Αν και μαλλων θα πήγαινα στο va panel εάν το κύριο μέλημά μου ήταν τα games.

Δημοσ.

Το 10bit σε νοιάζει αν είσαι επαγγελματίας ή βλέπεις HDR περιεχόμενο κυρίως στο PC θεωρώ. Αλλά επειδή το gaming είναι το κύριο μέλημα, και το καθαρό 8bit είναι ότι πρέπει. Έκανα το εξής. Παρήγγειλα από το amazon και την Samsung C27HG70 και μια ultra wide 2560x1080 της LG. Το amazon μου δίνει περιθώριο 30 ημερών για επιστροφή και πλήρες refund αν δεν μείνω ικανοποιημένος από κάποιο μοντέλο, οπότε σκέφτηκα να μην το ζαλίζω πολύ, θα τις τεστάρω ιδίοις όμμασοι και in the end there can be only one. Αν δεν μου αρέσει καμία, επιστροφή στο amazon, τα λεφτά μου πίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόσεχε καλά τι θα πάρεις γιατί το monitor που έχεις έχει πάρα πολύ καλή εικόνα με αντίθεση που σπάνια βρίσκεις (1300:1) σε IPS. 

Το λέω επειδή το είχα στο pc μου αυτό το monitor (το έχω ακόμα βασικά στην αποθήκη)

Δεν δοκίμασα κατά πόσο δουλεύει το freesync της σε gsync κάρτα. . Αν δουλεύει νομίζω ότι θα είσαι και χαρά. 

Επεξ/σία από Acmilangr.
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Acmilangr. είπε

Πρόσεχε καλά τι θα πάρεις γιατί το monitor που έχεις έχει πάρα πολύ καλή εικόνα με αντίθεση που σπάνια βρίσκεις (1300:1) σε IPS. 

Το λέω επειδή το είχα στο pc μου αυτό το monitor (το έχω ακόμα βασικά στην αποθήκη)

Δεν δοκίμασα κατά πόσο δουλεύει το freesync της σε gsync κάρτα. . Αν δουλεύει νομίζω ότι θα είσαι και χαρά. 

Η οθόνη είναι οθονάρα δεν το συζητώ. Αλλά το 4Κ είναι βαρύ το ρημάδι... To VA της Samsung στα χαρτιά έχει ίδια ή καλύτερα χαρακτηριστικά, ενώ αυτό της LG είναι ελαφρώς υποδεέστερο. Δυστυχώς δεν δουλεύει με gsync κάρτα, είχα flickering. Τις περιμένω αύριο τις νέες οθόνες και θα δω, αφού τις τεστάρω θα κάνω ένα post με την εμπειρία μου.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/1/2019 στις 9:14 ΜΜ, iazriel είπε

Το θέμα είναι VA 144Hz panel με ολα τα καλούδια, ένα τυπικό ips 144Hz panel ή να τα θυσιάσω για μια ips 60Hz ultra wide εμπειρία;

Τι σας αρέσει τόσο πολύ από το ultra wide(21:9)? έμενα το 16:9 ήδη μου φαίνεται κάπως wide, προτιμώ το 16:10

Επεξ/σία από mkp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...