Βασίλης_29 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Απαντώ διαβάζοντας μόνο το 1ο post. Εγώ βεβαίως και θα τα έβγαζα πέρα με 750 και στο νοίκι με την προϋπόθεση οτι δεν θα είχα αμάξι και δεν θα το χρησιμοποιούσα για να πηγαινοέρχομαι στην δουλειά. Τώρα, όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες που έχεις εσύ προσωπικά. Edit: Για αρχικά έξοδα όπως κόστος μετακόμισης, αγοράς επίπλων ή συσκευών, εγγύηση κτλ, απαιτείται να έχεις αποταμιεύσει ένα αρχικό ποσό από πριν. Υπάρχουν και σπίτια επιπλωμένα ή με συσκευές από πριν, εκεί είναι ακριβότερο το νοίκι και εφόσον επιλέξεις να νοικιάσεις τέτοιο σπίτι να ελέγξεις στο μέτρο του δυνατού συσκευές και έπιπλα από πριν. Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2019 από Βασίλης_29
APPLEGEEK Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, Βασίλης_29 είπε Απαντώ διαβάζοντας μόνο το 1ο post. Εγώ βεβαίως και θα τα έβγαζα πέρα με 750 και στο νοίκι με την προϋπόθεση οτι δεν θα είχα αμάξι και δεν θα το χρησιμοποιούσα για να πηγαινοέρχομαι στην δουλειά. Τώρα, όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες που έχεις εσύ προσωπικά. Ποια πόλη ? Μαγειρεύεις? Τι σπίτι ήταν ?
AntiCambeR Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Με 750€ σου φτάνουν γιατί: 1)Δεν καπνίζεις 2)Εχεις πολύ χαμηλό σήμα και ασφάλεια στο αμάξι και στο παπί 230-250€ ενοίκιο+70 ρεύμα και νερό+200 Σ.Μ.+30 Internet+10 κινητό=540-560€ Απο τα υπόλοιπα 210-190€ ουσιαστικά περισσεύουν τα μισά και παραπάνω γιατί αν υπολογίσεις όλα τα έξοδα αυτοκινήτου και για το παπί τον χρόνο και τα διαιρέσεις δια 12 είναι κάπου 80-100€ τον μήνα τα οποία μπορείς να τα ξοδέψεις σε εξόδους,όμως καλύτερα στην άκρη για έκτακτα όπως 1 σφράγισμα,1 service η 1 ζημιά στο αμάξι η 2-3 ρούχα. Αν κάπνιζες μισό πακέτο(τιμή πακέτου 4.10€)θα ήθελες συν 61.5€/ μήνα και αν το αμάξι ήταν παραπάνω κυβικά θα ήθελες σήμα 255€/χρόνο και ασφάλεια 125-130€/6μηνο.Τώρα δίνεις σήμα κάπου 110€ και ασφάλεια άλλα τόσα σύνολο 220€ αντί για 375-380€. Βρίσκεις και 1 κοπέλα που να εργάζεται με άλλα τόσα και θα είσαι εντάξει.Αν βρείς κάποια που δεν γνωρίζει πως βγαίνουν τα χρήματα γιατί δεν έχει εργαστεί και θέλει βόλτες,νύχια,κομμωτήριο και διακοπές κακό του κεφαλιού σου,θα χάσεις τον χρόνο σου και θα τα βρείς σκούρα. Αλλος λέει θέλει 1000€/μήνα μόνος του.Ε αν αγοράζεις PC,TV,games,κινητό κάθε χρόνο,καφέδες delivery και οτι βγαίνει σε προσφορά στο forum θες 1000€.Και 2.000€ τα τρώς αν θες.Δηλαδή με αυτή την λογική με 2 παιδιά θα ήθελε 3.000€. σε ενοίκιο και όχι 1500-2.000€.
APPLEGEEK Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε Με 750€ σου φτάνουν γιατί: 1)Δεν καπνίζεις 2)Εχεις πολύ χαμηλό σήμα και ασφάλεια στο αμάξι και στο παπί 230-250€ ενοίκιο+70 ρεύμα και νερό+200 Σ.Μ.+30 Internet+10 κινητό=540-560€ Απο τα υπόλοιπα 210-190€ ουσιαστικά περισσεύουν τα μισά και παραπάνω γιατί αν υπολογίσεις όλα τα έξοδα αυτοκινήτου και για το παπί τον χρόνο και τα διαιρέσεις δια 12 είναι κάπου 80-100€ τον μήνα τα οποία μπορείς να τα ξοδέψεις σε εξόδους,όμως καλύτερα στην άκρη για έκτακτα όπως 1 σφράγισμα,1 service η 1 ζημιά στο αμάξι η 2-3 ρούχα. Αν κάπνιζες μισό πακέτο(τιμή πακέτου 4.10€)θα ήθελες συν 61.5€/ μήνα και αν το αμάξι ήταν παραπάνω κυβικά θα ήθελες σήμα 255€/χρόνο και ασφάλεια 125-130€/6μηνο.Τώρα δίνεις σήμα κάπου 110€ και ασφάλεια άλλα τόσα σύνολο 220€ αντί για 375-380€. Βρίσκεις και 1 κοπέλα που να εργάζεται με άλλα τόσα και θα είσαι εντάξει.Αν βρείς κάποια που δεν γνωρίζει πως βγαίνουν τα χρήματα γιατί δεν έχει εργαστεί και θέλει βόλτες,νύχια,κομμωτήριο και διακοπές κακό του κεφαλιού σου,θα χάσεις τον χρόνο σου και θα τα βρείς σκούρα. Αλλος λέει θέλει 1000€/μήνα μόνος του.Ε αν αγοράζεις PC,TV,games,κινητό κάθε χρόνο,καφέδες delivery και οτι βγαίνει σε προσφορά στο forum θες 1000€.Και 2.000€ τα τρώς αν θες.Δηλαδή με αυτή την λογική με 2 παιδιά θα ήθελε 3.000€. σε ενοίκιο και όχι 1500-2.000€. Εγώ με 1565 δίνω 500 στο σπίτι . 300-500 φάει . Στην άκρη βάζω 100-200 Μαξ. Και δεν βγαίνω ούτε καπνίζω. Για μια νορμάλ ζωή με δυνατό λουξ σπίτι και να βγαίνεις έξω ..υπολογίζω και με αμάξι και ταξίδια 3000 καθαρά μόνος Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2019 από APPLEGEEK 1 2
archer100 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Το σημαντικο ειναι αν παιρνεις δωρα κανονικα. Αυτα θα ειναι επιπλεον 1500 το χρονο, δηλαδη 125 το μηνα, ουσιαστικα δηλαδη το εισοδημα σου θα ειναι 875 μηναιως Προσωπικα θα εκανα την κινηση, γιατι η ποιοτητα ζωης οταν μενεις μονος σου δε συγκρινεται με τιποτα.
APPLEGEEK Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, archer100 είπε Το σημαντικο ειναι αν παιρνεις δωρα κανονικα. Αυτα θα ειναι επιπλεον 1500 το χρονο, δηλαδη 125 το μηνα, ουσιαστικα δηλαδη το εισοδημα σου θα ειναι 875 μηναιως Προσωπικα θα εκανα την κινηση, γιατι η ποιοτητα ζωης οταν μενεις μονος σου δε συγκρινεται με τιποτα. Σωστός φίλε χωρίς γονεις
AntiCambeR Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Μόλις τώρα, APPLEGEEK είπε Εγώ με 1600 δίνω 500 στο σπίτι . 300-500 φάει . Στην άκρη βάζω 100-200 Μαξ. Αν μένεις μόνος και χρειάζεσαι τόσα χρήματα έχεις καλομάθει.Αν κάποια στιγμή χάσεις την δουλειά και βρείς άλλη με 600-700€ θα πεινάσεις αλλά θα έρθεις στα ίσια σου και θα σταματήσεις την κατάχρηση. Δηλαδή αν νοικιάσεις με 300-350€ θα σου πέσει η αξιοπρέπεια;
APPLEGEEK Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 42 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε Αν μένεις μόνος και χρειάζεσαι τόσα χρήματα έχεις καλομάθει.Αν κάποια στιγμή χάσεις την δουλειά και βρείς άλλη με 600-700€ θα πεινάσεις αλλά θα έρθεις στα ίσια σου και θα σταματήσεις την κατάχρηση. Δηλαδή αν νοικιάσεις με 300-350€ θα σου πέσει η αξιοπρέπεια; Ειναι επιπλομενο με όλα τα bills included Εάν χάσω την εργασία πάω έξω ξανά 42 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε Αν μένεις μόνος και χρειάζεσαι τόσα χρήματα έχεις καλομάθει.Αν κάποια στιγμή χάσεις την δουλειά και βρείς άλλη με 600-700€ θα πεινάσεις αλλά θα έρθεις στα ίσια σου και θα σταματήσεις την κατάχρηση. Δηλαδή αν νοικιάσεις με 300-350€ θα σου πέσει η αξιοπρέπεια; Παλιά έβγαζα λιγότερα 920-1200 ανάλογα . Τα έβγαζα πέραν .απλά όσο μεγαλώνεις θέλεις άνεσης 42 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε Αν μένεις μόνος και χρειάζεσαι τόσα χρήματα έχεις καλομάθει.Αν κάποια στιγμή χάσεις την δουλειά και βρείς άλλη με 600-700€ θα πεινάσεις αλλά θα έρθεις στα ίσια σου και θα σταματήσεις την κατάχρηση. Δηλαδή αν νοικιάσεις με 300-350€ θα σου πέσει η αξιοπρέπεια; Από μικρός δουλεύω πολύ σκληρά . Έχω πάει έξω έχω υδρωσει για να φτάσω εδώ που είμαι . Φτωχή οικογένεια είμαστε. Δεν έχουμε σπίτι τίποτα δεν έχουμε . Αγαπή έχουμε μόνο. Τα λεφτά σε δίνουν μια καλύτερα ζωή. Αλλά ένας μισθός για Ελλάδα με ενοίκιο μόνος κατω από 1500 απλά επιβιώνεις . Με 2000-4000 είσαι οκ. Από εκεί και πάνωω Μπόρεις νανανοιχτεις σε επένδυσης με μέτρο πάντα. Τίποτα σπουδαίο. Εγώ πιστεύω ότι παραπάνω έχει αξία τι έχεις πίσω σου. Σπίτι ,αμάξι , περιουσία της οικογένειας κτλ . Το ποσό βγαζεις ανά μήνα δεν λέει τίποτα . Μας έχουν κάνει να λέμε 800 ευρώ είναι καλά ντροπή δηλαδή . Με οικογένεια παιδιά θες σπίτι δικό σου αλλιώς τα παιδιά θα πεινάσουν Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2019 από APPLEGEEK 1 2
ardi21 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) To θεμα κλασσικα εχει ξεφυγει και εχει παει στο "φιλοσοφικο". Εδω ο ανθρωπος μιλαει για το καθαρα πρακτικο κομματι. Με λιγα λογια: Αν βρει σπιτι με 250 ευρω ενοικιο θα του μενουν περιπου γυρω στα 200 ευρω τον μηνα για προσωπικα εξοδα (εξοδους, να αγορασει κατι για την παρτη του κτλ) και εκακτα εξοδα (κανενα γιατρο, καποια βλαβη στο σπιτι κτλ ). Βεβαια υπαρχει και το μπονους των 2 επιπλεον μισθων. Το ζητημα ειναι αν μπορει και θελει καποιος να τα βγαλει περα με αυτα τα οικονομικα δεδομενα. Και αυτο ειναι μια αποφαση που πρεπει να την παρει μονο εκεινος, δεν μπορει να τον συμβουλεψει κανενας. Η μαλλον μπορει καποιος που ειναι η ηταν στην ιδια θεση για καιρο. Το να παιρνεις 1500 και να του αναλυεις το ποσο καλο ειναι να μενεις μονος δεν εχει καμια απολυτως ουσια. Ολα αυτα με την προυποθεση οτι δεν θα τον βοηθουν καθολου οι γονεις, παρα μονο σε μια πολυ σοβαρη κατασταση. A και 80 τ.μ σπιτι απλα το ξεχνας. Ειναι σαν να παιρνεις 1500 ευρω και να θες να νοικιασεις σπιτι 300 τ.μ με πισινα στην Εκαλη. Βρισκεις το καλυτερο που μπορεις με ενοικιο το πολυ 250 ευρω. Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2019 από ardi21
Imola Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 31/1/2019 στις 12:24 ΠΜ, trinto είπε Μου έχει γίνει πρόταση για μια δουλειά σε άλλη πόλη με μισθό 750€ Και προσπαθώ να δω αν θα πρέπει να δεχτώ ή όχι. Έχω μπερδευτεί για τα καλά και θα ήθελα τη βοήθεια σας. Εγώ αυτή τη στιγμή μένω με τους δικούς μου, δουλεύω και παίρνω 500€. Εφόσον είναι και οι δικοί μου δεν έχω πρόβλημα, αλλά δε ξέρω αν θα μπορώ με 750€ να νοικιάσω σπίτι και να μένω μόνος μου αξιοπρεπώς. Βλέπω ότι με ~300€ θα καταφέρω να βρω σπίτι οκ. Μετά έχουμε κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, Internet… Το φαγητό μου (μαγειρεύω και μόνος μου), διάφορα έξοδα…. Απόθεμα για διάφορα απρόοπτα που σίγουρα θα τύχουν. Αυτή τη στιγμή δεν έχω δάνεια, δε χρωστάω πουθενά και έχω χρήματα στην άκρη ώστε να εξοπλίσω το σπίτι άμεσα, να πληρώσω και όποια προκαταβολή χρειαστεί, βάψιμο….. Οπότε τα αρχικά χρήματα δε τα υπολογίζουμε. Έχω κι ένα αυτοκινητάκι και παπί για να κυκλοφορώ μέσα στην πόλη, στη δουλειά θα πηγαίνω (ανάλογα με το που θα βρω σπίτι), ή με το παπί ή με τα πόδια ή θα πάρω ποδήλατο. 5 λεπτά υπόθεση θα είναι όπου και να μένω Δεν είμαι άτομο που ξοδεύει σε βλακείες, κινητά κάθε χρόνο, ρούχα-μάρκες, δε καπνίζω αλλά δε σημαίνει ότι μένω σπίτι. Βγαίνω για τον καφέ μου, το ποτό, πηγαίνω κανένα τριήμερο κάπου.. Προσπαθώ να τα υπολογίσω όλα, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, service αυτοκινήτου-παπιού, έξοδα σπιτιού, προσωπικά έξοδα, απρόοπτα…… αλλά είναι δύσκολο. Θεωρώ ότι μπορώ, έστω και οριακά. Τι λέτε; Βασικά οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν είναι άτομα που είναι σε παρόμοια κατάσταση γιατί όλοι οι άλλοι ό,τι και να λένε λίγο μετράει αν δε το ζεις. Και δε μπορείς να υπολογίσεις όλες τις παραμέτρους. Αν είναι να το κάνω μόνο και μόνο για να λέω ότι τα καταφέρνω μόνος και τα ταπερ να κάνουν παρέλαση ή να μετράω κάθε τέλους του μήνα τα κέρματα, να μου λείπει. Θέλω να ξέρω αν μπορώ με αυτά τα χρήματα να είμαι τελείως ανεξάρτητος. Όχι φίλε, δυστυχώς δεν βγαίνεις. Αν όμως θες να πας για τα 750, τότε πουλάς το αυτοκίνητο. Η συμβουλή μου: Άνοιξε το google maps και σύρε με δύναμη το ποντίκι προς τα δεξιά και κάτω για να βρείς την νέα σου δουλειά. Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2019 από Imola
spectaculator Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 16 ώρες πριν, obby είπε Το κάπνισμα και η βενζίνη δεν είναι στα απαραίτητα. Όταν δεν έχεις φράγκο, δεν είναι στ' απαραίτητα.
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Moderators Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 8 hours ago, nightwalker1990 said: Βολική δικαιολογία?????? Μακράν το χείροτερο σχόλιο που διάβασα σ'αυτό το topic. Τι εννοείς, φίλε μου; Δεν τα λέω εγώ, η Eurostat τα λέει: Προφανώς και η κρίση συμβάλλει, αλλά όχι τόσο όσο νομίζουμε. Από το 60% των Ελλήνων ηλικίας 18-34 που έμεναν με τους γονείς τους προ κρίσης, έχουμε ανέβει στο 63% μετά την κρίση, επομένως η κρίση είναι ο πραγματικότς λόγος ή απλά αποτελεί βολική δικαιολογία και στην πραγματικότητα φταίει η γενικότερη κουλτούρα που έχουμε σαν λαός; Ο αντίστοιχος μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών είναι στα 40% περίπου, just sayin'. Καλά για την υπογεννητικότητα δεν χρειάζεται καν διάγραμμα, το έχουμε αναγνωρίσει σαν πρόβλημα από τη δεκαετία του '80... Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2019 από Malthador 2
zio10 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 7 ώρες πριν, trinto είπε Βλέπω έχει μεγάλη απήχηση το θέμα και για να πω την αλήθεια δεν έχω διαβάσει όλες τις απαντήσεις. Θα το κάνω όμως. Το κακό είναι ότι έχει πλατειάζει η συζήτηση και φεύγουμε από την ουσία (αυτό που με ενδιαφέρει δηλαδή). Ενδιαφέροντα αυτά που λέγονται όμως. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά η δουλειά δεν είναι delivery, πωλητής ή κάτι τέτοιο και σίγουρα μπορεί να μπει στο βιογραφικό. Βασικά και τα 750€ θεωρούνται λίγα, ελπίζω σε κανένα χρόνο να αυξηθούν. Οπότε ναι, υπάρχουν προοπτικές. Βέβαια στην ελλάδα δε ξέρεις τι σου ξημερώνει. Μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και εκεί που δουλεύεις να δεις λουκέτο. Η πόλη είναι ο Βόλος, βρίσκω γκαρσονιέρες με ~250€, απλά έλεγα μήπως πάω σε κάτι μεγαλύτερο (60-80τμ) γι αυτό έβαλα 300€ για ενοίκιο (μάλλον είμαι υπερβολικός όμως), αλλά απ ότι καταλαβαίνω καλύτερα να κοιτάω γκαρσονιέρες των 250€ (~30τμ) γιατί δε με παίρνει. Αυτοκίνητο έχω μικρό 1000cc και παπί 125cc. ΜΜΜ δε θα χρειαστώ καν και ίσως πηγαίνω και με ποδήλατο στη δουλειά αν δε νοικιάσω πολύ έξω. άρα 0 έξοδα. Δε καπνίζω, καφέδες απ έξω παίρνω αλλά αυτά θα τα κόψω έτσι κι αλλιώς. Και όπως είπα, τα αρχικά έξοδα δε τα υπολογίζω. 80 τετραγωνικά σπίτι για ένα άτομο είναι πολλά. Εκτός από το ενοίκιο σκέψου τα κοινόχρηστα, τη θέρμανση κτλ. Ένα δίχωρο σπιτάκι βρες, γκαρσονιέρα ή μικρό δυάρι. 6 ώρες πριν, APPLEGEEK είπε 1600 και δεν καπνίζω ούτε πίνω ούτε βγαίνω ίσα ίσα είμαι Εσύ τρως πολύ γι'αυτό!
bigxhuxhi Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Απο προσωπική εμπειρία σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας (Ιωάννινα-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα-Κεφαλονιά-Ζάκυνθο) ανάλογα με το σπίτι είναι και τα έξοδα με τα νούμερα και την περιγραφεί σου με αυτά τα λεφτά θα βγαίνεις ΙΣΑ-ΙΣΑ και βέβαια απαγορεύετε να αρρωστήσεις οι λογαριασμοί δεν σε ρωτάνε αν έπαθες κάτι τρέχουν!!! Δες αν αυτή η δουλειά έχει κάτι καλύτερο εκτος απο τα 750 να σου προσφέρει τοτε ίσως να το δοκιμάσεις αν είναι μια απλη δουλεια με 750 και τελος δεν αξίζει. Ευχομαι τα καλύτερα για σενα
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 Moderators Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2019 7 hours ago, trinto said: Βλέπω έχει μεγάλη απήχηση το θέμα και για να πω την αλήθεια δεν έχω διαβάσει όλες τις απαντήσεις. Θα το κάνω όμως. Το κακό είναι ότι έχει πλατειάζει η συζήτηση και φεύγουμε από την ουσία (αυτό που με ενδιαφέρει δηλαδή). Ενδιαφέροντα αυτά που λέγονται όμως. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά η δουλειά δεν είναι delivery, πωλητής ή κάτι τέτοιο και σίγουρα μπορεί να μπει στο βιογραφικό. Βασικά και τα 750€ θεωρούνται λίγα, ελπίζω σε κανένα χρόνο να αυξηθούν. Οπότε ναι, υπάρχουν προοπτικές. Βέβαια στην ελλάδα δε ξέρεις τι σου ξημερώνει. Μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και εκεί που δουλεύεις να δεις λουκέτο. Η πόλη είναι ο Βόλος, βρίσκω γκαρσονιέρες με ~250€, απλά έλεγα μήπως πάω σε κάτι μεγαλύτερο (60-80τμ) γι αυτό έβαλα 300€ για ενοίκιο (μάλλον είμαι υπερβολικός όμως), αλλά απ ότι καταλαβαίνω καλύτερα να κοιτάω γκαρσονιέρες των 250€ (~30τμ) γιατί δε με παίρνει. Αυτοκίνητο έχω μικρό 1000cc και παπί 125cc. ΜΜΜ δε θα χρειαστώ καν και ίσως πηγαίνω και με ποδήλατο στη δουλειά αν δε νοικιάσω πολύ έξω. άρα 0 έξοδα. Δε καπνίζω, καφέδες απ έξω παίρνω αλλά αυτά θα τα κόψω έτσι κι αλλιώς. Και όπως είπα, τα αρχικά έξοδα δε τα υπολογίζω. Φίλε μου δεν μας λες πόσο χρονών είσαι όμως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις