Legionnaire Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Den kserw an apandaw egera alla apo oti eida den phres mexri stigmhs mia oloklhrwmenh apandhsh. Gia arxh na su pw oti to na sindeseis ta PC ena me ena mesw twn ethernet (dld apo pc 1 - > pc 2 -> pc3) den leei ka8olu giati p.x. gia na pas sto pc 3 apo to pc1 8a peraseis mesa apo to pc2 pragma pou den ginete ena to pc 2 einai kleisto alla kai anoixto na einai xaneis para poly se taxythta sto diktyo afto. egw su proteinw thn lysh enos switch pou einai koutaki sto opio panw sindeondai ola ta pc (dld pc 1 -> switch, pc 2 -> switch, pc 3 -> swithc). etsi estw oti exeis 2 opoiadipote pc anoixta, afta epikoinwnun metaksy tus. Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου με δίκτυα και δεν ξέρω πολλά πράγματα' date=' οπότε θα ήθελα αν γίνετε να είστε αναλυτικοί. Κάποια ελάχιστα πράγματα που γνωρίζω τα έχω διαβάσει από περιοδικά, αλλά δεν τα έχω εφαρμόσει ποτέ στην πράξη.Θα ήθελα την βοήθεια σας για να στήσω ένα δίκτυο στο σπίτι μου. Θα αποτελείται από 4 υπολογιστές. Δύο θα έχουν Win98SE, ένας WinXPPro και ένας WinXPHome. Το δίκτυο το θέλω για να: 1) Μπορώ να παίζω multiplayer παιχνίδια είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί, είτε κλειστοί. 2) Να μπορώ να ανταλλάσσω αρχεία ανάμεσα σε αυτούς τους υπολογιστές, είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί είτε κλειστοί.[/quote'] 3) Να μπορώ να χρησιμοποιώ κοινόχρηστες συσκευές (εκτυπωτής' date=' scanner, modem, netmod), είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί είτε κλειστοί. [/quote'] polles syskeves exun tin dinatothta na sindeondai me kalwdio diktyu panw se ena switch kai ara na apotelun aneksarthto kommati tu diktyu. epeidh omws kata pasa pi8anothta to scanner kai o printer tu spitiu su den ypostirizun kati tetoio 8a prepei na einai sindedemenoi se ena pc kai na moirazetai h leitourgia tus sto diktyo mesa apo afto to pc. ara gia na ginei afto 8a prepei to sigekrimeno pc na einai anoixto ka8e fora pou 8es na ta xrhsimopoihseis. fysika kai boreis na oriseis poly efkola dikaiwmata (password, klp) oson afora tin xrhsh tus. 4) Να μπορώ να μοιράζω την σύνδεση του internet (PSTN ή ISDN ή ADSL)' date=' είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί είτε όχι. [/quote'] enas ypologisths 8a einai aftos pou 8a exei epanw tu to modem kai 8a benei sto internet kai aftos 8a einai pou 8a moirazei to internet kai sto ypoloipo diktyo tu spitiu su. ara kai pali 8a prepei na einai anoixtos o sigekrimenso ka8e fora pou 8es na moiraseis internet. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά' date=' τι εξοπλισμό θα χρειαστώ και πως θα υλοποιήσω το όλο σχέδιο. Στο δίκτυο θα ήθελα να μην μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε στον υπολογιστή του άλλου, αλλά να επικοινωνούν μετά από παραχώρηση άδειας. π.χ. ο αδερφός μου να μην μπαίνει στον υπολογιστή μου όποτε θέλει, αλλά να στέλνει κάτι σαν μήνυμα και να τον αφήνω έπειτα να μπει, να scannάρει ή να εκτυπώσει κάτι. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούν να γίνουν οι καλωδιώσεις μέσα από τον τοίχο του σπιτιού και αν μπορούν να γίνουν θα ήθελα να μου πείτε πως θα πρέπει να ενημερώσω τον ηλεκτρολόγο. Στο σπίτι που φτιάχνουμε έχουν γίνει ήδη καλωδιώσεις για γραμμή ISDN, ρεύμα και κεραία. Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν η ιδέα για ασύρματο δίκτυο είναι καλή, γιατί φοβάμαι τόσο την ακτινοβολία που εκπέμπεται όσο και την ασφάλεια των υπολογιστών. [/quote'] telos diavasa oti 8a peraseis kalwdiwsh mesa apo tus toixus. vlakeia kata thn gnwmh mu, den xreiazetai. ean 8eleis na apofygeis ta kalwdia boreis na epilekseis tin lysh enos asyrmatu diktyu. to diktyo afto 8a pezei se endaseis ekpobhs twn 2mW enw to kinitu thlefwno pezei sta 2W (gia fantasu...). se afth thn periptwsh 8a xreiasteis asyrmates kartes se ka8e ypologisth kai ena Access Point (andi gia to switch tu ensyrmatu) pou 8a analavei ton syntonismo tu diktyu. afta
RoadHog Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας Μπερδεύτικα λίγο στο θέμα πως πρέπει να συνδέσω τα καλώδια στην πρίζα. Θα πρέπει να τα συνδέσω σύμφωνα με το 568Α ή το 568Β; Εννοώ το καλώδιο που έρχεται μέσα απο τον τοίχο και πάει στην πρίζα (στην πίσω μεριά, όχι στην μπροστινή που είναι το RJ45). το πρωτο σε ολες τισ πριζες καισε ολα τα κλιπς Τύπωσε αυτό σαν reference: ___---___ |_______| pin 1 568B σε 568B θες τα καλώδια για σύνδεση switch σε pc, όπως επίσης κ από το rj45 (male) στην πρίζα (female).
Mapas Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2004 Βαριέμαι να διαβάσω αυτά που γράφονται οπότε ίσως να έχει απαντηθεί και από άλλον. Θές ένα switch. Ενδεικτικά ένα D-link με 8 ports έχει 30 ευρώ και 4εις κάρτες δικτόυ. Όλοι οι υπολογιστές θα συνδεθούν με καλώδιο utp στο switch και θα επικοινωνούν μεταξύ τους όλοι (δεν χρειάζεται να είναι κανείς ενδιάμεσος ανοιχτός) -Έτσι θα παίζεις παιχνίδια, ανταλαγγές αρχείων κτλ κτλ... -Για τον εκτυπωτή Η θα πάρεις έναν δικτυακό εκτυπωτή (ακριβός) ο οποίος θα συνδεθεί απ'ευθείας στο switch ή θα πρέπει απλώς το μηχάνημα στο οποίο είναι συνδεδεμένος ένας απλός εκτυπωτής να είναι ανοιχτό όταν κάποιος άλλος θα τυπώνει δικτυακά. Δηλαδή αν ο εκτυπωτής είναι με usb στο pc1, το pc1 τον κάνει share άλλα όλοι οι άλλοι μπορούν να τυπώσουν μόνο αν είναι ανοιχτό το pc1. -Για διαμοιρασμό internet. Όταν βάλεις dsl φρόντισε να αγοράσεις modem-router. Δηλαδή να είναι μια από αυτές τις συσκευές που μπορούν να συνδεθούν απ'ευθείας πάνω στο switch. Έτσι όσοι είναι πάνω στο switch θα έχουν internet (αρκεί να είναι ανοιχτό το modem και το switch). Για την dial-up, ή θα πρέπει να αγοράσεις ISDN/PTSN router οπότε το συνδέεις στο switch (δεν νομίζω να αξίζει) ή θα πρέπει να συνδέεται με dial-up ένας υπολογιστής που θα πρέπει να είναι ανοιχτός για να κάνει share την σύνδεση μέσω του δικτύου ώστε να βλέπουν και οι άλλοι internet.
RoadHog Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2004 Τα καλώδια τα σύνδεσα τελικά με το 568B. Είναι λάθος ή σωστό; Θα ήθελα λίγη βοήθεια και με το εξής: Έχω περάσει καλώδιο FTP -έπειδη σε κάποια σημεία περνάει μαζί με ρεύμα- και έχω πρίζα για UTP καλώδιο (η πρίζα FTP έχει ακόμη μια θέση για ένα συρματάκι που βγαίνει απο το καλώδιο FTP). Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν οι ιδιότητες του FTP (καλωδίου) χάνονται άμα το βάλω σε πρίζα UTP (το UTP δεν έχει θέση για αυτό το συρματάκι). Άμα χρειαστεί να συνδέσω κάπου αυτό το συρματάκι που πρέπει να το βάλω στην UTP πρίζα; Η πρίζα που χρησιμοποιώ είναι η Legrand Valena (βγάζει μόνο UTP πρίζες για δίκτυα). Ευχαριστώ
madsc Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2004 Το συρματάκι υποτίθεται ότι το γειώνεις κάπου. Στα υπόλοιπα που είπες είσαι οκ. /sc
Innersense Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Ρε παιδιά, αν δεν κάνω λάθος, το συρματάκι που λέει απλά ενώνεται με κολλητήρι πάνω στο μεταλλικό κέλυφος του ακροφύσιου του utp. Αυτή ακριβώς η ένωση ανάμεσα σε ένα καλό καλώδιο και ένα καλό βύσμα utp, είναι που κάνει το καλώδιο θωρακισμένο και στην πράξη ανθεκτικότερο στις παρεμβολές. Κάνω κάπου λάθος;
madsc Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Ρε παιδιά' date=' αν δεν κάνω λάθος, το συρματάκι που λέει απλά ενώνεται με κολλητήρι πάνω στο μεταλλικό κέλυφος του ακροφύσιου του utp. Αυτή ακριβώς η ένωση ανάμεσα σε ένα καλό καλώδιο και ένα καλό βύσμα utp, είναι που κάνει το καλώδιο θωρακισμένο και στην πράξη ανθεκτικότερο στις παρεμβολές. Κάνω κάπου λάθος;[/quote'] Όχι δεν κάνεις λάθος κάπου. Στην ουσία θέλεις να υπάρχει επαφή (να κάνει "σώμα" όπως λέμε) με τη γη, ώστε οι πιθανές παρεμβολές να καταλήγουν εκεί. Αν χρησιμοποιεί rj45 βίσματα με μεταλλικό κέλυφος υποτίθεται ότι αυτό πρέπει να κάνει σώμα με το shield του case (το λαμάκι που έχει τις τρύπες για όλα τα βίσματα στο πίσω μέρος του case) αυτό σώμα με το case -> psu ώστε μέσω του καλωδίου της γείωσης του psu να καταλήξει η παρεμβολή/παράσιτο στη γή, ώστε να μην περάσει στο πρωτόκολλο επικοινωνίας άρα κ να μην υπάρξει καθυστέρηση/prob στην μετάδοση των δεδομένων. Βέβαια σε home environment networking μιλάμε για ψύλλους στα άχυρα. /sc
RoadHog Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Ο ηλεκτρολόγος έβαλε το συρματάκι αυτό ανάμεσα στην βίδα -που όταν την βιδώνεις ανοίγουν κάτι πράγματα δίπλα στην πρίζα για να μην βγαίνει προς τα έξω (η πρίζα)- και αυτά τα πραγματάκια που ανοίγουν όταν βιδώνεις. Γίνεται γείωση έτσι; Επίσης το καπάκι πίσω απο την πρίζα (ένα στρόγυλλο που μπένει γύρω γύρω απο τον τοίχο) είναι πλαστικό. Πειράζει;
RoadHog Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2004 Ξέχασα να σας πω οτι στο δωματιό μου που καταλήγουν 2 ftp καλώδια, ένωσε τα 2 συρματάκια απο τα καλώδια και τα γείωσε μαζί στο ίδιο σημείο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό;
RoadHog Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2004 Παιδιά please ας απαντήσει κάποιος στις 2 προηγούμενες ερωτήσεις. Θα έρθει ο ηλεκτρολόγος πάλι την Δευτέρα και πρέπει να του πω αν θα το αλλάξουμε. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω που πρέπει (σε πια pins) να συνδεθούν τα 2 καλωδιάκια για το τηλέφωνο στην πρίζα RJ45. Στα 4-5 είναι σωστό; Ευχαριστώ
RoadHog Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2004 Ξέχασα να σημειώσω οτι το τηλέφωνο θα είναι σε βύσμα RJ11 και θα μπαίνει μέσα στην πρίζα RJ45.
Highlander Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2004 Η πρίζα τηλεφώνου που έχεις προφανώς έχει 6 pins. Η σύνδεση πρέπει να γίνει στα 2 μέσαία, δηλ. 3-4. Τα υπόλοιπα είναι βοηθητικά ή για την περίπτωση τηλ κέντρων, καθώς επισης και για την περίτπωση ISDN συσκευών που χρησιμοποιούν 4 pins.
RoadHog Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2004 Η πρίζα είναι RJ45 (8-pins) και θα βάλω καλώδιο RJ11. Σε ποια pins πρέπει να συνδεθούν;
Highlander Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2004 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2004 Θα σου πρότεινα να βάλεις βύσμα RJ45 στο τηλέφωνο, ή απλά να αλλάξεις τις πρίζες σε τηλεφωνικές και όχι DATA. Αν έπιμένεις ναι βάλε τα 4-5.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.