Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια με Δίκτυο στο Σπίτι


RoadHog

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου με δίκτυα και δεν ξέρω πολλά πράγματα, οπότε θα ήθελα αν γίνετε να είστε αναλυτικοί. Κάποια ελάχιστα πράγματα που γνωρίζω τα έχω διαβάσει από περιοδικά, αλλά δεν τα έχω εφαρμόσει ποτέ στην πράξη.

Θα ήθελα την βοήθεια σας για να στήσω ένα δίκτυο στο σπίτι μου.

Θα αποτελείται από 4 υπολογιστές. Δύο θα έχουν Win98SE, ένας WinXPPro και ένας WinXPHome.

Το δίκτυο το θέλω για να:

1) Μπορώ να παίζω multiplayer παιχνίδια είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί, είτε κλειστοί.

2) Να μπορώ να ανταλλάσσω αρχεία ανάμεσα σε αυτούς τους υπολογιστές, είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί είτε κλειστοί.

3) Να μπορώ να χρησιμοποιώ κοινόχρηστες συσκευές (εκτυπωτής, scanner, modem, netmod), είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί είτε κλειστοί.

4) Να μπορώ να μοιράζω την σύνδεση του internet (PSTN ή ISDN ή ADSL), είτε οι υπολογιστές είναι ανοιχτοί είτε όχι.

Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά, τι εξοπλισμό θα χρειαστώ και πως θα υλοποιήσω το όλο σχέδιο.

Στο δίκτυο θα ήθελα να μην μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε στον υπολογιστή του άλλου, αλλά να επικοινωνούν μετά από παραχώρηση άδειας. π.χ. ο αδερφός μου να μην μπαίνει στον υπολογιστή μου όποτε θέλει, αλλά να στέλνει κάτι σαν μήνυμα και να τον αφήνω έπειτα να μπει, να scannάρει ή να εκτυπώσει κάτι.

 

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούν να γίνουν οι καλωδιώσεις μέσα από τον τοίχο του σπιτιού και αν μπορούν να γίνουν θα ήθελα να μου πείτε πως θα πρέπει να ενημερώσω τον ηλεκτρολόγο. Στο σπίτι που φτιάχνουμε έχουν γίνει ήδη καλωδιώσεις για γραμμή ISDN, ρεύμα και κεραία.

 

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν η ιδέα για ασύρματο δίκτυο είναι καλή, γιατί φοβάμαι τόσο την ακτινοβολία που εκπέμπεται όσο και την ασφάλεια των υπολογιστών.

 

 

 

Thank You! :)

 

 

 

 

 

P.S.: Δεν ξέρω αν έκανα post στο σωστό topic. Θα παρακαλούσα τους Mods να το μεταφέρουν στην περίπτωση που δεν είναι.

  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Yπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις αυτή την δικτύωση αλλά ο πιό απλός και πολύ αποδοτικός τρόπος είναι ο εξής:συνδέεις και τα 4 pc,το ένα με το άλλο στις κάρτες ethernet(άρα θα χρειαστείς 4 καλώδια utp) και έπειτα στα xp professional τρέχεις απο το network places την επιλογή setup a home or small office network(εκεί θα σου ζητήσει απλά πράγματα,εκεί θα επιλέξεις και το άν αυτός ο υπολογιστής μπαινει κατευθύαν στο ιντερνετ ή μεσω κάποιου αλλου)και αφου πατήσεις ολο next κάποια στιγμή ο wizard θα ολοκληρωθεί.Εκεί θα σου δώσει την επιλογή να δημιουργήσεις μία δισκέττα που θα τρέξεις και στα άλλα pc κατα τον ίδιο τρόπο.

Kαλωδίωση μέσα στους τοίχους δεν έχει νόημα(δηλαδή απο pc-τοιχος,τοιχος-pc επι 4???θα χρειαστείς 8 καλώδια!!!)Επίσης το ποιούς φακέλους μοιράζεσαι το ορίζεις εσύ και ανα πάσα στιγμή μπορεις με ένα δεξί κλικ σε ότιδήποτε να το κάνεις είτε share είτε unshare!Oσο για το ασύρματο,αποψή μου είναι πως δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιείς σπίτι σου για κανέναν αλλο λόγο εκτός αν έχεις labtop και θες να τραβάς internet σε όλο το σπιτι.Αλλιώς και σε ταχύτητα χάνεις,και οι ρυθμίσεις ίσως είναι πιο δύσκολες αλλα και πιό ακριβό ειναι!ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσ.

Καλή τύχη.

 

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούν να γίνουν οι καλωδιώσεις μέσα από τον τοίχο του σπιτιού και αν μπορούν να γίνουν θα ήθελα να μου πείτε πως θα πρέπει να ενημερώσω τον ηλεκτρολόγο. Στο σπίτι που φτιάχνουμε έχουν γίνει ήδη καλωδιώσεις για γραμμή ISDN, ρεύμα και κεραία.

 

Κάπως έτσι θα έπρεπε να σκεφτείς και για το σετάρισμα του δικτύου σου.

 

Φιλικά

 

Απόστολος

Δημοσ.

Επίσης να συμπληρώσω επέιδή εγώ σπίτι μου έχω 3 pc στο ίδιο δωμάτιο,δεν σκεφτηκα την περιπτωση πως ίσως τα pc σου είναι σε μεγάλη αποσταση το ένα απο το άλλο.Τότε,χωρίς μεγάλες διαφορές στο στήσιμο,σκέψου την περίπτωση του ασύρματου.Γιατί αν εχουν μεγάλη αποσταση συμφέρει και οικονομικός,αλλα δεν θα μπλέκεις και με καλώδια.Απλά θα χάνεις σε ταχύτητα.Οσο για την ακτινοβολία,να φοβάσαι λιγοτερο απο οτι αυτη των κινητών!!

Δημοσ.

Δεν καταλαβα καλά τι εννοείς με την φράση "είτε είναι ανοιχτοί είτε κλειστοί" αλλά θα σου απαντήσω σε μερικά σημεια του post σου.

Κατ' αρχήν για εξοπλισμό χρειαζεσαι 4 καρτες δικτύου και ενα hub.Αυτά μπορεί να είναι είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.

Θα σου πρότεινα ενσύρματο δικτυο για περισσότερη αξιοπιστία,ευκολία εγκατάστασης,ασφάλειας και ίσως ταχύτητας (αν και οι ταχύτητες τείνουν να φτάσουν στα ίδια επίπεδα).Τα ασυρματα προιόντα ικανοποιούν κάποια standard σχετικά με τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν οπότε μην τα φοβάσαι πολύ.Καλα κάνεις όμως και φοβάσαι για την ασφάλεια αφού σε σχέση με την ενσύρματη λύση είναι λιγότερο ασφαλή για προφανείς λόγους.Όμως στο κάτω κάτω δεν εχεις και τπτ επιχειρηματικά μυστικά να κρύψεις. :wink:

Δεν θα σου πρότεινα να αρχίσεις να περνάς καλώδια μέσα από τοίχους αφού σε περιπτωση που κάτι πάει στραβά (π.χ. κάποιο καλώδιο κοπεί) θα είναι δύσκολο να περάσεις νέο καλώδιο.Αντιθετα υπάρχει η λυση της δομημένης καλωδίωσης όπου τα καλώδια βρίσκονται σε πλαστικούς σωλήνες κατα μήκος των τοιχων και στους οποίους έχεις εύκολα προσβαση.

Τωρα σχετικό με τον έλεγχο της πρόσβασης, δεν ξέρω αν υπάρχει καποιο πρόγραμμα εκεί έξω που κάνει αυτό που θες.Μου φαίνεται λιγο extreme αλλά ποτέ δεν ξερεις!

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα! :)

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις! :)

 

Λέγοντας μέσα απο τους τοίχους, ενοώ να υπάρχουν κάτι σαν μπρίζες για τηλέφωνο.

ApostolosA πως δηλαδή πρέπει να ενημερώσω τον ηλεκτρολόγο?. Απ' ότι κατάλαβα θα πρέπει να συνδέσω τους υπολογιστές σε αστέρα. Πως πρέπει να τραβηχτούν τα καλώδια?.

Sotsak οι υπολογιστές θα είναι σε διαφορετικά δωμάτια και επίπεδα.

Daidalus η φράση όντως δεν είναι και τόσο καλά διατυπωμένη. Ενωώ να μην είναι όλοι ανοιχτοί. π.χ. Να είναι μόνο 3 ή μόνο 1 ανοιχτός.

 

 

Συνοψίζοντας χρειάζομαι 4 καλώδια UTP 5CAT CROSS, 1 HUB 5 θέσεων και 4 κάρτες δικτύου?. Ο εκτυπωτής, το scanner, το modem, κλπ πως θα δουλεύουν άμα είναι κλειστός ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένα?.

Switch ή router δεν χρειάζεται?

 

 

Thank you! :)

Δημοσ.

Παράθεση:

 

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούν να γίνουν οι καλωδιώσεις μέσα από τον τοίχο του σπιτιού και αν μπορούν να γίνουν θα ήθελα να μου πείτε πως θα πρέπει να ενημερώσω τον ηλεκτρολόγο. Στο σπίτι που φτιάχνουμε έχουν γίνει ήδη καλωδιώσεις για γραμμή ISDN, ρεύμα και κεραία.

 

 

 

Κάπως έτσι θα έπρεπε να σκεφτείς και για το σετάρισμα του δικτύου σου.

 

Δεν είπα να ενημερώσεις τον ηλεκτρολόγο. :shock:

Είπα ότι όπως ενημερώνεις τον ηλεκτρολόγο για το τι θές να κάνεις και στο κάνει (καλωδιώσεις για γραμμή ISDN, ρεύμα και κεραία ), έτσι θα πρέπει να ενημερώσεις και κάποιον τεχνικό να σου φτιάξει το δίκτυο όπως θέλεις.

Δημοσ.

Συζήτησε με τον ηλεκτρολόγο για την λύση της δομημένης καλωδίωσης μιας και νομίζω αυτή ψαχνεις.Όλα αυτά τα καλώδια από κάθε δωμάτιο θα καταλήγουν σε 1 σημείο όπου και θα βρίσκεται το hub.Τα καλώδια προφανως και θα έχουν διαφορετικό μήκος το κάθε ενα.Αν ο printer έχει δικτυακό interface (λίγο χλωμό βεβαια να έχει αν πρόκειται για ένα απλό inkjet εκτυπωτή σπιτιού) τότε μπορείς να εκτυπώσεις χωρίς να είναι συνδεδεμένος πουθενά (αρκεί να είναι και αυτός συνδεδεμένος στο hub).Αν πάλι αντι για modem χρησιμοποιήσεις π.χ. ADSL router (το οποίο θα σου προτεινα αφου δεν ειναι ακριβο και η ISDN έχει πεθάνει) τότε πάλι δεν χρειάζεται να το συνδέσεις πουθένα και μάλιστα δεν χρειάζεσαι και hub αφού το ADSL router λειτουργεί και σαν hub.Εαν όμως δεν έχεις αυτές τις επιλογές πρέπει να έχεις σε λειτουργια πάντα το 1 από τα 4 pc.

Δημοσ.

ApostolosA ok!!! :D LOL Den katalava re si prin... :)

 

Daidalus ama po tpt tetoio ston ilektrologo tha friksi... na fantastis toy eksigousa mia ora pos thelo na ine to diktyo toy tilefonou!!! :shock:

To sizitousa me ton patera mou kai to provlima kses pio ine? Exoun bi oi sovades sto spiti opote tha ithela na rotiso an borei na gini tpt tora xoris na xriastei na ksana aniksoun tripes stous toixous. I moni lisi tora ine ta eksoterika kalodia?

 

 

Thanks kai sorry gia to priksimo.

 

 

P.S.: Texniko gia na mou kanei tin egatastasi sto spiti pou boro na vro thessaloniki? Kserete mipos kai poso tha mou parei gia tin egatastasi?

Δημοσ.

Κοιτα, στη δομημένη καλωδίωση σε ορισμένα σημεία πρέπει να περάσει μέσα από τοίχους αλλα οι τρύπες δεν είναι και τόσο μεγάλες.Για να το αποφύγεις αυτό όμως και επειδή σε κόβω να μην σου αρέσει τοσο η ιδέα των καλωδίων στο πάτωμα βάλε ασύρματο δίκτυο.Ισως γλυτώσεις και μερικά λεφτά έτσι.

Για να πάρεις μια ιδέα για τη δομημένη καλωδίωση σε σπίτια ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.combsnet.com/cable/

  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Τελικά πέρασαν τα καλώδια μέσα απο τους τοίχους. Θα μπούνε χωνευτές πρίζες στον τοίχο (σαν αυτές του τηλεφώνου - RJ45 όμως). Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι με ποιό πρότυπο πρέπει να συνδεθούν τα ζεύγη στην πρίζα, με το EIA568A ή με το EIA568B.

 

EIA568A

----------

1: Άσπρο/Πράσινο

2: Πράσινο

3: Άσπρο/Πορτοκαλί

4: Μπλε

5: Άσπρο/Μπλε

6: Πορτοκαλί

7: Άσπρο/Καφέ

8: Καφέ

 

 

EIA568B

----------

1: Άσπρο/Πορτοκαλί

2: Πορτοκαλί

3: Άσπρο/Πράσινο

4: Μπλε

5: Άσπρο/Μπλε

6: Πράσινο

7: Άσπρο/Καφέ

8: Καφέ

 

 

Ευχαριστώ :D

Δημοσ.

Τύπωσε αυτό σαν reference:

 

CBENDS.gif

 

___---___

|_______|

pin 1

 

 

568B σε 568B θες τα καλώδια για σύνδεση switch σε pc, όπως επίσης κ από το rj45 (male) στην πρίζα (female).

 

 

 

 

/sc

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...