Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν η συσκευή ειναι απο πλαστικό περιβλημα δε θελει γειωση.  Βασικα να το θεσω διαφορετικα. Εχει δει κανεις που συνδεουν τη γειωση εσωτερικα της συσκευης? Σε μια βιδα πανω στο σωμα της συσκευης. Αν ειναι απο πλαστικο δεν εχει νοημα.

Επεξ/σία από Curtis76
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, DrLo είπε

Δεν είπε κανείς ότι δεν είναι αναγκαία η γείωση. Το αν έχει να κάνει με την ισχύ η με κάτι άλλο λεμε

Η προχειρη απάντηση που εδωσα νωριτερα δεν σε κάλυψε;

24 λεπτά πριν, Curtis76 είπε

Αν η συσκευή ειναι απο πλαστικό περιβλημα δε θελει γειωση.  Βασικα να το θεσω διαφορετικα. Εχει δει κανεις που συνδεουν τη γειωση εσωτερικα της συσκευης? Σε μια βιδα πανω στο σωμα της συσκευης. Αν ειναι απο πλαστικο δεν εχει νοημα.

Μιλάς γενικά ή για πιστολάκια;

Αν μιλάμε για πιστολάκι, τοτε ο σχεδιαστης πρεπει να απολυθει γιατί πρώτον βάζει ένα επιπλεον κοστος χωρις καμια προσθήκη ασφάλειας και δευτερον δεν μεριμνεί για απαγωγή διαρροής (πχ απο υγρασία, στατικό ηλεκτρισμό, αστοχία μονωσης, βραχυκύκλωμα, αστοχία υλικου, κλπ). Για ένα μικρο πλαστικο αεροθερμο πατώματος θα θεωρουσα ψιλο-υπερβολή τη γείωση, αλλά για κατι που κρατάμε στα χέρια μας, όντας βρεγμένοι και σε περιβάλλον υγρασίας, μαλλον δεν ειναι σοφο να δοκιμάζουμε τα ορια της διηλεκτρικής σταθερας ηλεκτρικου τοξου

Τέσπα, δε θελω να το επεκτεινω αλλο γιατί ολες οι απαντησεις ειναι σωστές αναλογα με τον τροπο προσεγγισης. Εγω προτιμώ την ασφάλεια μου σε failsafe καταστάσεις

Επεξ/σία από isay
Λάθος όρος λογω κουρασης και ώρας
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, isay είπε

Η προχειρη απάντηση που εδωσα νωριτερα δεν σε κάλυψε;

Μιλάς γενικά ή για πιστολάκια;

Αν μιλάμε για πιστολάκι, τοτε ο σχεδιαστης πρεπει να απολυθει γιατί πρώτον βάζει ένα επιπλεον κοστος χωρις καμια προσθήκη ασφάλειας και δευτερον δεν μεριμνεί για απαγωγή διαρροής (πχ απο υγρασία, στατικό ηλεκτρισμό, αστοχία μονωσης, βραχυκύκλωμα, αστοχία υλικου, κλπ). Για ένα μικρο πλαστικο αεροθερμο πατώματος θα θεωρουσα ψιλο-υπερβολή τη γείωση, αλλά για κατι που κρατάμε στα χέρια μας, όντας βρεγμένοι και σε περιβάλλον υγρασίας, μαλλον δεν ειναι σοφο να δοκιμάζουμε τα ορια της διηλεκτρικής σταθερας ηλεκτρικου τοξου

Τέσπα, δε θελω να το επεκτεινω αλλο γιατί ολες οι απαντησεις ειναι σωστές αναλογα με τον τροπο προσεγγισης. Εγω προτιμώ την ασφάλεια μου σε failsafe καταστάσεις

Θεωρεις οτι ξερεις καλυτερα απο τους σχεδιαστες? Εχεις δει ποτε μεταλλικο πιστολακι? Δε μπορω να καταλαβω τον ορο απαγωγη διαρροης. Αν εχεις διαρροη τοτε αυτη ήδη καπου παει. Ας βαλει ο καθενας επιτηρητη αντιστασης μονωσης γιατι το ρελε διαρροης εντασης δε φτανει απο μονο του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

γείωση χρειάζονται οι συσκευές με αγώγιμα εκτιθέμενα μέρη που σε σφάλμα μόνωσης μπορεί να αποκτήσουν δυναμικό, αν ο κατασκευαστής εξασφαλίσει ότι σε σφάλμα μόνωσης δεν θα υπάρξει έμμεση επαφή δεν υπάρχει γείωση

Επεξ/σία από nvel
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο οσα διαβασαμε παντως επρεπε να ρωτησει καποιος.... Γιατι να στεγνωσεις τα μαλλια σου στο μπανιο? Σε τi πριζα εβαλες το πιστολακι? Εχει Μ/Σ απομονωσης? Γιατι οι κανονισμοι υπαρχουν, και αυτος που κατασκευαζει πχ πιστολακια θα θεωρησει οτι θα  το λειτουργήσεις συμφωνα με τους κανονισμους... Το αερθοερμο στο δαπεδο του μπανιου ειναι πιο επικινδυνο παντως.

Επεξ/σία από Curtis76
Δημοσ.
14 ώρες πριν, thanasisxask είπε

Για το χριστουγεννιατικο δέντρο το πήρες; 

Βαριεμαι να ξεστολισω

12 ώρες πριν, agamoi-thytai είπε

Εντελώς τυπικά, το πήρες μόνος σου η σου  το έδωσαν αυτό το φις;

Το πηρα μονος μου απο Leroy Merlin. Το επελεξα γιατι ειναι πολυ κοντο και το καλωδιο βγαινει απο τη γωνια. Το θελω για δυσκολο σημειο πισω απο κεφαλαρι κρεβατιου και πρεπει να εινια οσο πιο κοντα γινεται. Οταν το ειδα ειπα "ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ" και οταν το ξεβιδωσα και ειδα οτι δεν εχει υποδοχη για γειωση ξενερωσα τη ζωη μου.

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, gdask είπε

Βασικα φαίνεται και απέξω από την στιγμή που δεν έχει τα μεταλλικά λαμακια της γείωσης.

Σωστο! Δεν το γνωριζα μεχρι σημερα! :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 29/1/2019 στις 1:00 ΜΜ, telisjok είπε

Το πηρα μονος μου απο Leroy Merlin. Το επελεξα γιατι ειναι πολυ κοντο και το καλωδιο βγαινει απο τη γωνια. Το θελω για δυσκολο σημειο πισω απο κεφαλαρι κρεβατιου και πρεπει να εινια οσο πιο κοντα γινεται. Οταν το ειδα ειπα "ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ" και οταν το ξεβιδωσα και ειδα οτι δεν εχει υποδοχη για γειωση ξενερωσα τη ζωη μου.

Παραλίγο να πάρω το ίδιο κι εγώ για τους ίδιους λόγους. Μικρός όγκος που εξέχει από την πρίζα και καλώδιο που βγαίνει κάθετα.

Ευτυχώς το πρόσεξα ότι δεν μπαίνει γείωση και πήρα κάποιο παρόμοιο της legrand.

Αναφορικά με τη διαμάχη "γείωση"/"όχι γείωση" είμαι από τους φανατικούς της γείωσης. Υπάρχει πλέον σε όλες (σχεδόν) τις πρίζες και το όποιο σχετικό καλώδιο ή φις έχει αδιάφορη οικονομική επιβάρυνση και άρα δεν βλέπω το λόγο να μην μπει. Κάποιοι σαφώς και θεωρούν ότι "ο κατασκευαστής ξέρει". Και μπορεί όντως να ξέρει. Όπως όμως μπορεί και να είναι κινέζος ή...να "κάνει τον κινέζο" αναφορικά με τέτοια θέματα ;). Με το ίδιο σκεπτικό που κάποιος αλλάζει πχ διάσταση στα ζαντολάστιχα  "αφού έχει καλύτερο κράτημα" (φαντάζομαι κι εκεί ο κατασκευαστής κάτι θα ήξερε) προτιμώ να είμαι καλυμμένος εγώ κι η οικογένειά μου ακόμα και στο απίθανο σενάριο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει συσκευή της οικογένειας ή φίλου από χέρια μου για τοποθέτηση ή ψιλοεπισκευή και να φύγει χωρίς γείωση, άσχετα αν είχε πριν ή όχι.

Επεξ/σία από haris_216
Δημοσ.

Συσκευές με μονωμένο (πχ πλαστικό) περίβλημα δέν απαιτούν γείωση. Κάπου στο ταμπελάκι θα έχουν το σύμβολο "double insulated" με τα δύο τετράγωνα

double.jpg.89703333b6ccd1b9af83d010c9e427c7.jpg

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έχουμε γείωση βιδωμένη πάνω σε πλαστικό.

Για παράδειγμα στους πλαστικούς διακόπτες φώτων εξωτερικού χώρου υπάρχει μία κλέμα οπου μπορεί να βιδωθεί γείωση, όπως στο παρακάτω:

index.jpg.2e6fc6db80e8c8fc45a35e387f263a58.jpg

Αυτή βρίσκεται συνήθως στο χαμηλότερο σημείο του κουτιού, και ο σκοπός είναι η αποφυγή ηλεκτροπληξίας (ρίχνοντας το ρελέ διαρροής) σε περίπτωση που ο διακόπτης έχει πλημμυρίσει εσωτερικά με νερά.

Υπο αυτή την έννοια θα είχε κάποιο νόημα μια γείωση μέσα στο πλαστικό του σεσουάρ, αλλά θα ήταν χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις οπου ολόκληρο θα βυθιζόταν μέσα στο νερό.

• Like 3
Δημοσ.
Στις 31/1/2019 στις 10:33 ΠΜ, haris_216 είπε

Παραλίγο να πάρω το ίδιο κι εγώ για τους ίδιους λόγους. Μικρός όγκος που εξέχει από την πρίζα και καλώδιο που βγαίνει κάθετα.

Ευτυχώς το πρόσεξα ότι δεν μπαίνει γείωση και πήρα κάποιο παρόμοιο της legrand.

Αναφορικά με τη διαμάχη "γείωση"/"όχι γείωση" είμαι από τους φανατικούς της γείωσης. Υπάρχει πλέον σε όλες (σχεδόν) τις πρίζες και το όποιο σχετικό καλώδιο ή φις έχει αδιάφορη οικονομική επιβάρυνση και άρα δεν βλέπω το λόγο να μην μπει. Κάποιοι σαφώς και θεωρούν ότι "ο κατασκευαστής ξέρει". Και μπορεί όντως να ξέρει. Όπως όμως μπορεί και να είναι κινέζος ή...να "κάνει τον κινέζο" αναφορικά με τέτοια θέματα ;). Με το ίδιο σκεπτικό που κάποιος αλλάζει πχ διάσταση στα ζαντολάστιχα  "αφού έχει καλύτερο κράτημα" (φαντάζομαι κι εκεί ο κατασκευαστής κάτι θα ήξερε) προτιμώ να είμαι καλυμμένος εγώ κι η οικογένειά μου ακόμα και στο απίθανο σενάριο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει συσκευή της οικογένειας ή φίλου από χέρια μου για τοποθέτηση ή ψιλοεπισκευή και να φύγει χωρίς γείωση, άσχετα αν είχε πριν ή όχι.

Ξαναπηγα την επομενη μερα και πηρα ενα της Legrand παλι στο ιδιο κοψιμο παλι κοντο (οχι τοσο οσο αυτο στις φωτογραφιες) με το καλωδιο να βγαινει απο το πλαι. Λογικα πηρα το ιδιο με αυτο που περιγραφεις :) πλεον εμαθα και τα παντα περι γειωσεων! 😋 Σας ευχαριστω πολυ ολους!

Δημοσ.
Στις 29/1/2019 στις 1:20 ΠΜ, Curtis76 είπε

Και να μας διαβασει τωρα ο fubar και να μας βγαλει λαθος και τους δυο.

Στις 31/1/2019 στις 12:42 ΜΜ, Fubar.gr είπε

Συσκευές με μονωμένο (πχ πλαστικό) περίβλημα δέν απαιτούν γείωση. Κάπου στο ταμπελάκι θα έχουν το σύμβολο "double insulated" με τα δύο τετράγωνα

double.jpg.89703333b6ccd1b9af83d010c9e427c7.jpg

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έχουμε γείωση βιδωμένη πάνω σε πλαστικό.

Για παράδειγμα στους πλαστικούς διακόπτες φώτων εξωτερικού χώρου υπάρχει μία κλέμα οπου μπορεί να βιδωθεί γείωση, όπως στο παρακάτω:

index.jpg.2e6fc6db80e8c8fc45a35e387f263a58.jpg

Αυτή βρίσκεται συνήθως στο χαμηλότερο σημείο του κουτιού, και ο σκοπός είναι η αποφυγή ηλεκτροπληξίας (ρίχνοντας το ρελέ διαρροής) σε περίπτωση που ο διακόπτης έχει πλημμυρίσει εσωτερικά με νερά.

Υπο αυτή την έννοια θα είχε κάποιο νόημα μια γείωση μέσα στο πλαστικό του σεσουάρ, αλλά θα ήταν χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις οπου ολόκληρο θα βυθιζόταν μέσα στο νερό.

Σας το το ειπα οτι θα γινοταν... Ναι σωστα fubar το ξερω και εγω αυτο για το cass2. Γι αυτο που λες με τα πλαστικα κουτια διακλαδωσης, ισχυει διότι πολλες φορες οι σωληνες λειτουργουν σαν σωληνες νερου λογω κακης τοποθετησης. Σε οικιακα πιστολακια παντως δεν εχω δει ποτε τετοια συνδεσμολογία. Παντως σχετικα με τις ζωνες οπου χωριζεται ο χωρος του μπανιου υπαρχουν απειρα αρθρα στο net. eg εδω  . Αρα το πιστολακι αχετα με το μηκος του καλωδιου του, δεν επιτρεπεται να το χρησιμοποιεις στις ζωνες που απαγορευεται, δηλαδη δε μπορεις να το βαλεις σε πριζα στη ζωνη 3 και να καθεσαι στη ζωνη 1.... 

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏÏÎ¹Î¶ÎµÏ ÏÏο μÏανιο ζÏνεÏ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...