Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή επώνυμου!!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, FilipposMD είπε

Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό, αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας. Άπειρα ζευγάρια έχουν παιδιά χωρίς να είναι παντρεμένοι οι γονείς. Τι, δεν μπορούν να ταξιδέψουν; Η δική μου εμπειρία είναι ότι το διαφορετικό επίθετο απλώς κινητοποιεί λίγο τον υπάλληλο που τσεκάρει τα διαβατήρια και κοιτάζει με λίγο μεγαλύτερη προσοχή να δει αν όντως είναι οικογένεια. Π.χ. σ' εμάς ρωτάνε το ίδιο το παιδί με ποιον ταξιδεύει. Παλιότερα ένας στη Γερμανία είχε στραβώσει γιατί η κόρη μου έχει το ίδιο επώνυμο μ'εμένα, αλλά στο θηλυκό (ίδης-ίδου) και μας ρώτησε 2-3 πράγματα παραπάνω, αλλά του εξήγησα και όλα ΟΚ.

Γενικότερα, ζώντας στο εξωτερικό (Αγγλία) μου φαίνεται υπερβολικό το ότι θα έχει πρόβλημα η γυναίκα αν δεν πάρει το όνομα του συζύγου. Μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά το πολύ πολύ κάνεις μια μετάφραση το πιστοποιητικό γάμου ή κάτι τέτοιο και το έχεις μαζί με το διαβατήριο.

Για το θέμα του παιδιού, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μπορείς να ταξιδέψεις και με την ταυτότητα, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, αφού η ταυτότητα αναφέρει ονοματεπώνυμο και μητέρας!

Και γενικά, αφού σε πολλές χώρες ισχύει το να κρατάει η γυναίκα το επίθετό της, σημαίνει ότι εκατομμύρια γυναίκες ταξιδεύουν και συναλλάσσονται με δημόσιους κ.λπ. φορείς χωρίς πρόβλημα!

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Ioanma είπε

Μάλλον δεν καταλάβατε καλά..

Δεν ανάφερα κάπου ότι δεν είναι εφικτό να το αποδείξεις...

Το θέλω και η ίδια να αλλάξω το επίθετο μου. Δεν νομίζω ότι θα γυρίσουμε στο μεσαίωνα επειδή υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν πιο σωστό να αποκτήσουν το ονομα του συζύγου τούς. 

Δηλαδή στης άλλες χώρες της Ευρώπης που οι περισσότερες έχουν το ονομα του συζύγου τούς είναι να σαν να είναι στον μεσαίωνα;;; Για εμένα είναι λάθος εντελώς ο νόμος της Ελλάδας!!

Eφοσον ειναι το συνηθες και ευκολο οπως λες στη Γερμανια, νομιζω το καλυτερο ειναι ο Γερμανος συζυγος να παρει το επιθετο σου (καθως και τα μελλοντικα τεκνα). Ετσι δεν χρειαζεται η γραφειοκρατια της Ελλαδας και ειναι ολοι ευχαριστημενοι.

Εχω αρκετες ενστασεις για το αν ισχυει το bold, αλλα τεσπα.

Δημοσ.

Εγώ λέω να μην παντρευτείς καθόλου.. 🆘

Το πρόβλημα στο thread και γενικά στη ζωή ξεκινάει απο εκεί και όχι στην αλλαγή ονόματος που είναι απλή παρενέργεια.

• Sad 1
Δημοσ.

Εγώ μένω Γερμανία και η γκυναίκα είναι ξενη.

Κράτησε το όνομά της και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα Ο πιτσιρικάς έχει το δικό μου όνομα.Ίσως όπως ειπώθηκε αν ταξιδέψει η γκυναίκα μόνη της με τον μικρό να κοιτάξουν παραπάνω τα στοιχεία.Αλλά και σε αυτή την περίπτωση πάντα είναι καλά να υπάρχει έγραφη βεβαίωση του αντρός ότι συμφωνεί να ταξιδέψει ο μικρός μόνο με την μαμά.

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα με τα ελληνογερμανικά είναι ότι αν τεκνοποιήσετε και γεννηθή κορίτσι και αν π.χ. λέγεται ας πούμε Παπαδόπουλος ο άντρας και το κορίτσι θα λέγεται Παπαδόπουλος.

Δηλαδή Ioanma Papadopoulos και όχι Ioanma Papadopoulou όπως αρμόζει σε γυναικείο φύλο.

Και αν αργότερα πάει Ελλάδα,ίσως να ψιλοκοιτανε περίεργα στα χαρτιά,αν και το ξέρουν οι πιο πολλοί.

Χαζομάρες τως Γερμανών το βλέπω αλλά οκ, γίνεται.

• Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, palawiaris είπε

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα με τα ελληνογερμανικά είναι ότι αν τεκνοποιήσετε και γεννηθή κορίτσι και αν π.χ. λέγεται ας πούμε Παπαδόπουλος ο άντρας και το κορίτσι θα λέγεται Παπαδόπουλος.

Δηλαδή Ioanma Papadopoulos και όχι Ioanma Papadopoulou όπως αρμόζει σε γυναικείο φύλο.

Spoiler

Έχω κι άλλο: Ο π.χ. Ιωάννης Δημητράτος έχει κόρη την Μαρία Δημητράτου, η οποία πάει και μένει στο εξωτερικό οπου λέγεται Maria Dimitratou. Εκεί κάνει αγόρι το οποίο παίρνει το επώνυμό της, και του δίνει παραδοσιακά το όνομα του παππού, οπότε το full name του είναι (drumroll)  Ioannis Dimitratou. True story.

Πάντως το θέμα της απόδειξης πατρότητας/μητρότητας ανήλικου παιδιού δε νομίζω ότι μπορεί να εξαντληθεί στο επώνυμο. Δηλαδή το επώνυμο καθεαυτό δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι ισχυρό αποδεικτικό της σχέσης - όπου χρειάζεται ισχυρή απόδειξη (π.χ. εγγραφή σε σχολείο, συναίνεση σε ιατρική πράξη) θα πρέπει να υπάρχει το ανάλογο χαρτί ανεξάρτητα από το επώνυμο. Αν κάποιοι ζητάνε χαρτιά όταν δεν βλέπουν το ίδιο επώνυμο αλλά δε ζητάνε χαρτιά όταν το βλέπουν, σημαίνει ότι έχουν το ελεύθερο να αποφασίσουν πότε θα ζητήσουν χαρτιά ανάλογα με τα κέφια τους, άρα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο αποδεικτικό έτσι κι αλλιώς.

• Like 1
Δημοσ.

Εμένα μου την είπε μια Γερμανίδα, πολλοί μοντέρνοι είστε εσείς οι Έλληνες και δεν αλλάζετε το επίθετο της γυναίκας σας.....

Πάω εγώ άλλο επίθετο, πάει η γυναίκα μου άλλο επίθετο,    είστε παντρεμένοι εσείς τώρα....;;;;;

Ούτε καν σε δημόσια υπηρεσία, στον οδοντογιατρό ήταν τώρα θυμήθηκα.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, odys03 είπε

Εμένα μου την είπε μια Γερμανίδα, πολλοί μοντέρνοι είστε εσείς οι Έλληνες και δεν αλλάζετε το επίθετο της γυναίκας σας.....

Πάω εγώ άλλο επίθετο, πάει η γυναίκα μου άλλο επίθετο,    είστε παντρεμένοι εσείς τώρα....;;;;;

Δεν νομίζω να είναι θέμα μοντερνισμού,αλλά σεβασμού στην γυναίκα και την προσωπικότητά της,πιστεύω.
Εγώ προσωπικά της είχα πει κάνε ότι θες με το όνομα.Θες το δικό μου,πάρτο,θες το δικό σου κράτα το.

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, odys03 είπε

όχι Maria Papadopoulos ασ το κάνει κάτι σε Triantafilou :P  Άσε τους γαβγούφεν  που θα μας τη λένε κιόλας με κάτι δικά τους επίθετα σιδηρόδρομο .

Επεξ/σία από Mhlogiatros
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, palawiaris είπε

Δεν νομίζω να είναι θέμα μοντερνισμού,αλλά σεβασμού στην γυναίκα και την προσωπικότητά της,πιστεύω.
Εγώ προσωπικά της είχα πει κάνε ότι θες με το όνομα.Θες το δικό μου,πάρτο,θες το δικό σου κράτα το.

Εγω παλι πιστευω οτι ειναι μοντερνισμου, αλλα το τι απο τα δυο ειναι, ειναι ασχετο, η γυναικα θα εχει (μικρο) ζητηματα στην καθημερινοτητα της, οποτε ας το αλλαξει.

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, mezger είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Έχω κι άλλο: Ο π.χ. Ιωάννης Δημητράτος έχει κόρη την Μαρία Δημητράτου, η οποία πάει και μένει στο εξωτερικό οπου λέγεται Maria Dimitratou. Εκεί κάνει αγόρι το οποίο παίρνει το επώνυμό της, και του δίνει παραδοσιακά το όνομα του παππού, οπότε το full name του είναι (drumroll)  Ioannis Dimitratou. True story.

Πάντως το θέμα της απόδειξης πατρότητας/μητρότητας ανήλικου παιδιού δε νομίζω ότι μπορεί να εξαντληθεί στο επώνυμο. Δηλαδή το επώνυμο καθεαυτό δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι ισχυρό αποδεικτικό της σχέσης - όπου χρειάζεται ισχυρή απόδειξη (π.χ. εγγραφή σε σχολείο, συναίνεση σε ιατρική πράξη) θα πρέπει να υπάρχει το ανάλογο χαρτί ανεξάρτητα από το επώνυμο. Αν κάποιοι ζητάνε χαρτιά όταν δεν βλέπουν το ίδιο επώνυμο αλλά δε ζητάνε χαρτιά όταν το βλέπουν, σημαίνει ότι έχουν το ελεύθερο να αποφασίσουν πότε θα ζητήσουν χαρτιά ανάλογα με τα κέφια τους, άρα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο αποδεικτικό έτσι κι αλλιώς.

Γεννήθηκα στην Γερμανία και όταν με δώσανε το όνομα και με γράψανε στα χαρτιά,με γράψανε σαν Wassilios,όπως ακούγετε στην Ελληνική.

Όταν όμως έβγαλα διαβατήριο και από Ελλάδα πήγα Γερμανία,με γράψανε Vasileios σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τέλος πάντων έγινε ένα μπάχαλο με το όνομά μου,Wasiilios,Vasileios,Vasilios.Σε κάποια φάση και για κάποια χαρτιά που έπρεπε να κάνω και ήταν πολύ σοβαρό το θέμα,έπρεπε το όνομα να ήταν ακριβώς όπως στο διαβατήριο.

Χωρίς το παραμικρό λάθος.

Και εκεί άρχισε το τρέξιμο,από παντού ζητούσαν πολύ πονοκέφαλο και γραφειοκρατία για να αλλαχτούν.

Τελικά πήγα εκεί που γεννήθηκα και ο τύπος ήταν πραγματικά ψυχή.Ήξερε το πρόβλημα που είχαμε εμείς οι Έλληνες με τις μεταφράσεις των ονομάτων μας στα λατινικά,και μου άλλαξε το πιστοποιητικό γέννησης,και μετά από αυτό τα άλλαξα όλα και έγιναν  έτσι όπως έπρεπε να γίνουν. 

Δημοσ.

Πιστοποιητικό γάμου και οικογενειακής κατάστασης, μεταφρασμένα επίσημα, και δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα πουθενά. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο. 

Δημοσ.

Εξάλλου, αν πραγματικά χρειάζεται να βεβαιώσει ο υπάλληλος τη συγγένεια, έτσι κι αλλιώς το επώνυμο δεν αρκεί. Υπάρχουν εκατομμύρια Patel και Smith και Mohammed. Αλλά ακόμα και Κολυμπυθρόξυλος να είναι το επώνυμο, μπορεί να είναι αδερφή ή θεία του κυρίου Κολυμπυθρόξυλου με το ίδιο επώνυμο. Οπότε δεν στέκει.

• Like 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, FilipposMD είπε

Εξάλλου, αν πραγματικά χρειάζεται να βεβαιώσει ο υπάλληλος τη συγγένεια, έτσι κι αλλιώς το επώνυμο δεν αρκεί. Υπάρχουν εκατομμύρια Patel και Smith και Mohammed. Αλλά ακόμα και Κολυμπυθρόξυλος να είναι το επώνυμο, μπορεί να είναι αδερφή ή θεία του κυρίου Κολυμπυθρόξυλου με το ίδιο επώνυμο. Οπότε δεν στέκει.

Εννοείται ότι δεν στέκει λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή που μιλάμε για γάμο που τελέστηκε στην Ελλάδα, όπου ισχύει η συγκεκριμένη νομοθεσία. Ο γάμος δεν αποδεικνύεται από το επώνυμο, αλλά από έγγραφα, αν χρειαστεί.

Δημοσ.

Το όλο θέμα έχει να κάνει κυρίως με τη νοοτροπία που έχει ο καθένας για τη θέση της γυναίκας γενικά και στο γάμο ειδικά.

Μετά την αλλαγή του νόμου το 1983, οι μεν άνδρες και τα πεθερικά δεν πίστευαν ότι ο νόμος απαγορεύει την αλλαγή επιθέτου, οι δε γυναίκες δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι δεν θα μπορούν να συστήνονται ως η κυρία του τάδε!!!

Ο νόμος βέβαια λέει ότι η σύζυγος μπορεί να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές της επαφές το όνομα του συζύγου, με την άδεια του συζύγου!!!, αλλά σε όλες τις συναλλαγές της το πατρικό της επίθετο!

Μετά από 35 χρόνια, σχεδόν 2 γενιές, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επιμένουν "παραδοσιακά" και ψάχνουν τρόπους να παρακάμψουν τον νόμο!!!

• Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...