Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή επώνυμου!!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερας σας...

Θα ήθελα την βοήθεια σας..Σε λίγους μήνες παντρεύομαι και θέλω να πάρω το επίθετο του άνδρα μου. Είχα μια κουβέντα με μια φίλη μου η οποία από προσωπικής της εμπειρία μου είπε ότι πλέον είναι αδύνατον στην Ελλάδα να πάρει η γυναίκα το ονομα του συζύγου της...

Γνωρίζεται κάτι τέτοιο;;;

Διότι εγώ και ο μέλλοντικος σύζυγος μου ήμαστε κάτοικοι εξωτικου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα δεν δεν αποκτήσω το επώνυμο του... θα κάνουμε θρησκευτικό γάμο στην Ελλάδα αλλά παρόλα αυτά στης περισσότερες χώρες της Ευρώπης εάν δεν έχεις το ονομα του συζύγου σου σου προκαλεί πρόβλημα γιατί δεν αποδεικνύεις ότι είστε ανδρόγυνο...

Συζηταγαμε και λέγαμε τότε να παντρευτούμε στην χώρα που μένουμε με τον δικό τους νόμο με πολιτικο γαμο έτσι ώστε να πάρω το επώνυμο του και μετα να κανουμε θρησκευτικό γαμο στην ελλαδα εφοσον θα εχω το επώνυμο του αλλά με την φίλη μου που μιλάγαμε μας είπε ότι γίνεται αυτο αλλα στην Ελλάδα θα ειμαι εγώ παράνομη λένε και θα εχω πρόβλημα...

Μπορείτε να με βοηθήσετε;;;

Γνωρίζετε κάτι όσον αφορά αυτό το θέμα;;;

Διότι για εμένα είναι πολύ σημαντικό να πάρω το επίθετο του συζύγου μου...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

• Απαντ. 142
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, Ioanma said:

Καλησπερας σας...

Θα ήθελα την βοήθεια σας..Σε λίγους μήνες παντρεύομαι και θέλω να πάρω το επίθετο του άνδρα μου. Είχα μια κουβέντα με μια φίλη μου η οποία από προσωπικής της εμπειρία μου είπε ότι πλέον είναι αδύνατον στην Ελλάδα να πάρει η γυναίκα το ονομα του συζύγου της...

Γνωρίζεται κάτι τέτοιο;;;

Διότι εγώ και ο μέλλοντικος σύζυγος μου ήμαστε κάτοικοι εξωτικου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα δεν δεν αποκτήσω το επώνυμο του... θα κάνουμε θρησκευτικό γάμο στην Ελλάδα αλλά παρόλα αυτά στης περισσότερες χώρες της Ευρώπης εάν δεν έχεις το ονομα του συζύγου σου σου προκαλεί πρόβλημα γιατί δεν αποδεικνύεις ότι είστε ανδρόγυνο...

Συζηταγαμε και λέγαμε τότε να παντρευτούμε στην χώρα που μένουμε με τον δικό τους νόμο με πολιτικο γαμο έτσι ώστε να πάρω το επώνυμο του και μετα να κανουμε θρησκευτικό γαμο στην ελλαδα εφοσον θα εχω το επώνυμο του αλλά με την φίλη μου που μιλάγαμε μας είπε ότι γίνεται αυτο αλλα στην Ελλάδα θα ειμαι εγώ παράνομη λένε και θα εχω πρόβλημα...

Μπορείτε να με βοηθήσετε;;;

Γνωρίζετε κάτι όσον αφορά αυτό το θέμα;;;

Διότι για εμένα είναι πολύ σημαντικό να πάρω το επίθετο του συζύγου μου...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Στην Ελλάδα, από το 1983 και έπειτα, η σύζυγος δεν χάνει το επώνυμό της όταν παντρεύεται. Απλώς δεν είναι νομικά επιτρεπτό. Το μόνο που ενδεχομένως να μπορεί να γίνει είναι να προσθέσει το επώνυμο του συζύγου στο δικό της και να έχει δύο επώνυμα. 

Εάν ο γάμος γίνει σε χώρα όπου επιτρέπεται κάτι τέτοιο αλλά είστε και οι δύο Έλληνες υπήκοοι, στην Ελλάδα δεν θα ισχύει μια τέτοια αλλαγή, εκτός αν αποβάλλετε την ελληνική υπηκοότητα και αποκτήσετε αλλοδαπή υπηκοότητα.

Παρεμπιπτόντως, μου κάνει πολύ εντύπωση η άποψη ότι «στης περισσότερες χώρες της Ευρώπης εάν δεν έχεις το ονομα του συζύγου σου σου προκαλεί πρόβλημα γιατί δεν αποδεικνύεις ότι είστε ανδρόγυνο». Πού ισχύει κάτι τέτοιο; Γιατί έχω διαφορετική γνώμη (και, εξ ιδίων, γνώση).

• Like 14
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα ακολουθησεις την διαδικασια σαν να ηθελες απλα να αλλαξεις επωνυμο απλα θα διαλεξεις σαν νεο επωνυμο το ονομα του συζηγου αυτο γινετε

Επεξ/σία από Gilmen
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, paredwse είπε

Στην Ελλάδα, από το 1983 και έπειτα, η σύζυγος δεν χάνει το επώνυμό της όταν παντρεύεται. Απλώς δεν είναι νομικά επιτρεπτό. Το μόνο που ενδεχομένως να μπορεί να γίνει είναι να προσθέσει το επώνυμο του συζύγου στο δικό της και να έχει δύο επώνυμα. 

Εάν ο γάμος γίνει σε χώρα όπου επιτρέπεται κάτι τέτοιο αλλά είστε και οι δύο Έλληνες υπήκοοι, στην Ελλάδα δεν θα ισχύει μια τέτοια αλλαγή, εκτός αν αποβάλλετε την ελληνική υπηκοότητα και αποκτήσετε αλλοδαπή υπηκοότητα.

Παρεμπιπτόντως, μου κάνει πολύ εντύπωση η άποψη ότι «στης περισσότερες χώρες της Ευρώπης εάν δεν έχεις το ονομα του συζύγου σου σου προκαλεί πρόβλημα γιατί δεν αποδεικνύεις ότι είστε ανδρόγυνο». Πού ισχύει κάτι τέτοιο; Γιατί έχω διαφορετική γνώμη (και, εξ ιδίων, γνώση).

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε να μου απαντήσετε!!!

Δηλαδή είναι εφικτό έστω να προσθέτω το ονομα του συζύγου μου;;; Διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι δεν είναι εφικτό σε όλους να αλλάξουν επίθετο και μόνο με κατόπιν απόφασης γίνετε...

Εγώ έχω ελληνική υπηκοότητα και ο άντρας μου έχει γερμανική υπηκοότητα...

Ο άντρας μου είναι γεννημένος Γερμανία και οι γονείς του επειδη είναι Έλληνες έχει και ελληνική και γερμανική ταυτότητα.. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν σου επιτρέπει να αποβαλείς την ελληνική υπηκοότητα για να πάρεις οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο άντρας μου έχει και της δύο ταυτότητες του...

Απλά είμαστε και οι δύο κάτοικοι εξωτερικού...

Και είμαστε και περήφανοι και αγάπη την Ελλάδα οπότε δύσκολα θα υποβάλαμε την ελληνική υπηκοότητα ακόμα και να μπορούσαμε!!!

Η απόψη με την πρόταση που σας έκανε εντύπωση είναι από σαφώς όχι δική μου εμπειρία αλλά από τους κουμπάρους του αντρα μου γιατί και αυτοί είχαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και δεν βγάλανε σαφώς άκρη... Μπορεί να έθεσα λάθος τη  πρόταση, αλλά έστω στην Γερμανία σου προκαλούν πρόβλημα διότι το 95% των γυναικών έχουν το ονομα του αντρα του... αν μια γυναίκα στη  Γερμανία δεν έχει το επώνυμο του αντρα της σε περίπτωση που πρέπει να πάει σε μια υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο ζητάνε αποδεικτικό ότι είναι παντρεμένο με αυτόν τον αντρα(αυτό είναι εμπειρία από τους κουμπάρους του αντρα μου,διότι πάντα αυτό γίνετε) . Αλλά στις περισσότερες έστω χώρες της Ευρώπης η γυναίκα μετά τον γάμο έχει την επιλογή η να κρατήσω το επίθετο της η να πάρει του άντρα της η να έχει και τα δύο...

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας..

25 λεπτά πριν, Gilmen είπε

Θα ακολουθησεις την διαδικασια σαν να ηθελες απλα να αλλαξεις επωνυμο απλα θα διαλεξεις σαν νεο επωνυμο το ονομα του συζηγου αυτο γινετε

Είναι δηλαδή εφικτό να αποκτήσω μόνο το ονομα του συζύγου μου;;

Δημοσ.

Ναι ειναι εφικτο αλλα με την απλα θα κανετε τα απαραιτητα σαν να αλλαζετε απλα επιθετο και θα ζητησετε σαν νεο επιθετο το επιθετο του συζηγου σας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Gilmen είπε

Ναι ειναι εφικτο αλλα με την απλα θα κανετε τα απαραιτητα σαν να αλλαζετε απλα επιθετο και θα ζητησετε σαν νεο επιθετο το επιθετο του συζηγου σας

Μάλιστα!! Η κλασική γραφειοκρατεία της Ελλάδας!!! Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ότι πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να αλλάξει κάποιος το επώνυμο του και σαφώς γίνετε μετά από έγκριση του Δημάρχου της περιοχής που μένεις..

Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο;;

Δηλαδή αν υπάρχει περίπτωση να μου την απορρίψουν ;;

Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας...

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Ioanma είπε

Μάλιστα!! Η κλασική γραφειοκρατεία της Ελλάδας!!! Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ότι πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να αλλάξει κάποιος το επώνυμο του και σαφώς γίνετε μετά από έγκριση του Δημάρχου της περιοχής που μένεις..

Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο;;

Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας...

Ισχυει αυτο αλλα ειναι λιγες οι περιπτωσεις αλλαγης επιθετου οποτε αν πατε στον δημαρχο και του μιλησετε δεν θα υπαρξει προβλημα υποθετω να κανει δεκτο το αιτημα

Δημοσ.

Μάλιστα! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας ..😊

Δημοσ.

Το οτι είσαι σύζυγος κάποιου μπορείς να το αποδείξεις με χίλιους τρόπους και όχι αλλάζοντας το επίθετό σου

Μη γυρίσουμε στο Μεσαίωνα

• Like 6
  • Thanks 2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Το οτι είσαι σύζυγος κάποιου μπορείς να το αποδείξεις με χίλιους τρόπους και όχι αλλάζοντας το επίθετό σου

Μη γυρίσουμε στο Μεσαίωνα

Μάλλον δεν καταλάβατε καλά..

Δεν ανάφερα κάπου ότι δεν είναι εφικτό να το αποδείξεις...

Το θέλω και η ίδια να αλλάξω το επίθετο μου. Δεν νομίζω ότι θα γυρίσουμε στο μεσαίωνα επειδή υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν πιο σωστό να αποκτήσουν το ονομα του συζύγου τούς. 

Δηλαδή στης άλλες χώρες της Ευρώπης που οι περισσότερες έχουν το ονομα του συζύγου τούς είναι να σαν να είναι στον μεσαίωνα;;; Για εμένα είναι λάθος εντελώς ο νόμος της Ελλάδας!!

Δημοσ.

Όσοι ρωτάτε για ποιο λόγο να πάρει η γυναίκα το επίθετο του άντρα της, εάν ταξιδεύει η γυναίκα με το παιδί μόνο σε μερικές χώρες (ΗΠΑ πχ) και στο αεροδρόμιο δούνε διαφορετικά επίθετα μητέρας/παιδιού μπορεί να σκαλωσουν. Προφανώς δεν γίνεται συχνά αυτό, αλλά μου το έχουν πει αρκετά άτομα που μένουν εξωτερικό. Είναι ανάλογα με τις συνήθεις/νόμους οτιδήποτε της κάθε χώρας. Στην Αγγλία πχ η ταυτότητα είναι κάτι πολύ light σαν έγγραφο. Εκεί έχουν πολύ το διαβατήριο, αυτό ζητάνε παντού (τραπεζεσ, λογαριασμούς κτλ) σαν κύριο έγγραφο!

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Όσοι ρωτάτε για ποιο λόγο να πάρει η γυναίκα το επίθετο του άντρα της, εάν ταξιδεύει η γυναίκα με το παιδί μόνο σε μερικές χώρες (ΗΠΑ πχ) και στο αεροδρόμιο δούνε διαφορετικά επίθετα μητέρας/παιδιού μπορεί να σκαλωσουν. Προφανώς δεν γίνεται συχνά αυτό, αλλά μου το έχουν πει αρκετά άτομα που μένουν εξωτερικό. Είναι ανάλογα με τις συνήθεις/νόμους οτιδήποτε της κάθε χώρας. Στην Αγγλία πχ η ταυτότητα είναι κάτι πολύ light σαν έγγραφο. Εκεί έχουν πολύ το διαβατήριο, αυτό ζητάνε παντού (τραπεζεσ, λογαριασμούς κτλ) σαν κύριο έγγραφο!

Σαφώς!! Δεν είναι όλες οι χώρες όπως είναι στην Ελλάδα... 

(Καλά οι αμερικανοί είναι οι πιο περίεργοι άνθρωποι)

Είμαστε και άτομα εμείς που ταξιδεύουμε πάρα πολύ!!

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Ioanma είπε

Μάλλον δεν καταλάβατε καλά..

Δεν ανάφερα κάπου ότι δεν είναι εφικτό να το αποδείξεις...

Το θέλω και η ίδια να αλλάξω το επίθετο μου. Δεν νομίζω ότι θα γυρίσουμε στο μεσαίωνα επειδή υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν πιο σωστό να αποκτήσουν το ονομα του συζύγου τούς. 

Δηλαδή στης άλλες χώρες της Ευρώπης που οι περισσότερες έχουν το ονομα του συζύγου τούς είναι να σαν να είναι στον μεσαίωνα;;; Για εμένα είναι λάθος εντελώς ο νόμος της Ελλάδας!!

Δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και τις ακραίες περιπτώσεις.

Εντάξει, όταν αποφασίζει κάποιος να παντρευτεί πιστεύει ότι ο γάμος θα κρατήσει εφ' όρου ζωής.

Αλλά, επειδή στη σύγχρονη εποχή τα διαζύγια είναι πολύ συχνά, έχεις σκεφτεί τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση?

Θα ξαναλλάξεις επίθετο?

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Ioanma είπε

Σαφώς!! Δεν είναι όλες οι χώρες όπως είναι στην Ελλάδα... 

(Καλά οι αμερικανοί είναι οι πιο περίεργοι άνθρωποι)

Είμαστε και άτομα εμείς που ταξιδεύουμε πάρα πολύ!!

http://dimitrios-kalaitzis.blogspot.com/2017/10/blog-post_87.html

Δεν θα μπορούσε να είναι και απλό πράγμα η αλλαγή επωνύμου.

Κάποιος που π.χ. διώκονταν σε μία χώρα θα άλλαζε απλά και ωραίο το επώνυμό του και άντε μετά να τον βρείς.Το ίδιο νομίζω θα γίνεται και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Επεξ/σία από papoys1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, leonidas_fs είπε

Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό, αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας. Άπειρα ζευγάρια έχουν παιδιά χωρίς να είναι παντρεμένοι οι γονείς. Τι, δεν μπορούν να ταξιδέψουν; Η δική μου εμπειρία είναι ότι το διαφορετικό επίθετο απλώς κινητοποιεί λίγο τον υπάλληλο που τσεκάρει τα διαβατήρια και κοιτάζει με λίγο μεγαλύτερη προσοχή να δει αν όντως είναι οικογένεια. Π.χ. σ' εμάς ρωτάνε το ίδιο το παιδί με ποιον ταξιδεύει. Παλιότερα ένας στη Γερμανία είχε στραβώσει γιατί η κόρη μου έχει το ίδιο επώνυμο μ'εμένα, αλλά στο θηλυκό (ίδης-ίδου) και μας ρώτησε 2-3 πράγματα παραπάνω, αλλά του εξήγησα και όλα ΟΚ.

Γενικότερα, ζώντας στο εξωτερικό (Αγγλία) μου φαίνεται υπερβολικό το ότι θα έχει πρόβλημα η γυναίκα αν δεν πάρει το όνομα του συζύγου. Μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά το πολύ πολύ κάνεις μια μετάφραση το πιστοποιητικό γάμου ή κάτι τέτοιο και το έχεις μαζί με το διαβατήριο.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...