infested Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2019 3 ώρες πριν, Yperaspisths είπε Τελικά μετα από πολλές δοκιμές σε Ελληνικα κόκκινα κρασια, κάποια των 10ε, κατέληξα στο φτηνιάρικο Γαλλικό κρασί των 3.5ε από τα lidl. Merlot είναι και γευστικα είναι ότι καλύτερο εχω δοκιμάσει και πολύ ελαφρυ. Πίνεται και χωρις φαγητο. Αυτο εδώ λές; Merlot Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος 2014 Στις 26/1/2019 στις 4:37 ΜΜ, StigmaX είπε Καλώς η κακώς, Ελλάδα και καλό κόκκινο κρασί σε χαμηλό κόστος είναι ολίγον τι οξύμωρο να υπάρχουν στην ίδια πρόταση. Όσο εξαιρετικά λευκά κρασιά παράγουμε, τόσο κακά είναι τα κόκκινα μας. Κατηγορία κάτω των 10€, το 90% είναι ξυδια, το 10% τίμιο αλλά μπορείς να βρεις εισαγωγής πολύ καλύτερο στα ίδια λεφτά. Κατηγορία 10-20€ υπάρχουν σχετικά καλά κόκκινα, όπως γεροβασιλιου, Σκούρας, βιβλία χώρα, Πόρτο Καρράς κτλ. Και πάλι όμως, ένα ιταλικό η γαλλικό κρασί στα ίδια λεφτά το ξεφτυλιζει. Στα 20€+ ξεκινάμε και βλέπουμε καλά ελληνικά κρασια που δεν απογοητεύουν σε κάποιον τομέα. Δυστυχώς όμως και πάλι, αν συγκρίνουμε πχ τον οβιλο της βιβλιας χώρας με ένα καμπερνε Καλιφόρνιας, με ένα γαλλικό μπορντό η κανένα μπαρολο ιδίου κόστους η διαφορά θα είναι εμφανής. Συμπέρασμα λοιπόν, για το καθημερινό βραδυνό κρασάκι σε ένα φυσιολογικό budget, επέλεξε ένα κρασάκι κόκκινο Γαλλίας. Ο Βασιλόπουλος κάνει δύο εξαιρετικές γαλλικές εισαγωγές, ένα μπορντό αν προτιμάς κάτι με σώμα, η κοτ ντου ρον αν θες κάτι πιο φρουτοδες και ελαφρύ. Αυτά από έναν άνθρωπο που πάντα στο μεσημεριανό τραπέζι υπάρχει ένα μπουκάλι κρασί και αρέσκεται στον κρασοτουρισμο. ΥΓ. Για να μην πέσετε να με φάτε, προφανώς και υπάρχουν και εξαιρετικά κρασιά ελληνικά στην κάτω των 10€ κατηγορία. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ μίας και τα καρτέλ των μεγάλων δεν αφήνουν τους μικροπαραγωγους να σηκώσουν κεφάλι. Αναφέρεσαι σε αυτά τα δυο; ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ BORDEAUX 750 ML ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ COTES DU RHONE 750ML
toyo73 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Τσανταλη caramelo 750ml κοκκινο ημιγλυκο.Για τα δικα μου γουστα, οτι καλυτερο μεχρι τα 10ευρω. https://www.tsantali.com/portfolio/caramelo-red/?lang=el Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2019 από toyo73
kallair Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Ανα περιοχες υπαρχουν μαγαζακια με χυμα κρασι που συνεργαζονται με διαφορους οινοποιους. Καποια ειδικα, εχουν πολυ μεγαλη ποικιλια κ καλες τιμες κ μπορεις να δοκιμασεις και να σου προτεινει κ κρασια ο εμπορος, αναλογως τι ψαχνεις. Θα σου συνιστουσα να στραφεις σε τετοιο καταστημα και, πιστευω, θα βρεις αυτο που ζητας.
papoys1 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2019 Επειδή έχω πληρώσει ετικέτες ασημένιες επίχρυσες χρωματιστές κ.λ.π. και συνήθως μου έφερναν απογοήτευση και επειδή δεν μου περισσεύουν 10 και 20 ευρώ για 750 ml κρασί καταστάλαξα στο παρακάτω. Πολύ τίμιο και με εξαιρετική γεύση για τα δύο ευρώ το κιλό που μου κοστίζει.Αν κάποιος Αθηναίος ενδιαφέρεται ας στείλει π.μ.να μην κάνω και διαφήμιση.
Yperaspisths Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Στις 4/2/2019 στις 4:05 ΠΜ, infested είπε Αυτο εδώ λές; Merlot Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος 2014 Αναφέρεσαι σε αυτά τα δυο; ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ BORDEAUX 750 ML ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ COTES DU RHONE 750ML chevalier de fauvert λέγεται και κάνει 3ε
infested Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 7 ώρες πριν, Yperaspisths είπε chevalier de fauvert λέγεται και κάνει 3ε Πρέπει να είναι αυτό τότε: https://www.lidl-shop.nl/Chevalier-de-Fauvert-Merlot-Pays-d-Oc-IGP-2017/p100005420 Ευχαριστώ, θα το τεστάρω στο μέλλον 😀
TopicStrarter Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 25/1/2019 στις 3:05 ΜΜ, Yperaspisths είπε Τελευταία αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα δυσπεψίας και μαζι με το βραδινό φαγητό πίνω 1-2 ποτηράκια και όντως χωνεύω καλύτερα. Δοκίμασα 2 φορές apelia(3ε το λίτρο) που ειναι και το πιο φτηνό και το ενα μπουκάλι μου φάνηκε λες και έπινα κόκκινο ξύδι και το άλλο μπουκάλι ήταν πιο ποιοτικό και είχε μια σχετική γλυκάδα,αλλά μάπα και αυτό. Δοκίμασα και ενα φτηνό αγιωργίτικο των 4ε και ήταν μάπα και αυτο. Σκέτο ξύδι. Οπότε θα παω σε λίγο πιο ακριβά κρασιά. Εχει ο Βασιλόπουλος ενα Αργεντίνικο με 5.5ε το λίτρο(CABERNET MERLOT) , σε Γαλλικό με 7.20ε το λίτρο(bordeaux luis eschenaur) και σε Ελληνικά Μακεδονικός-Τσανταλη με 8ε το λίτρο. Οπότε το ταβάνι είναι τα 8ε το λιτρο και θέλω ενα ελαφρύ κόκκινο κράσι με απαλή γεύση. Ναι είναι απλά υποκειμενικό θέμα το κρασί όλα τα άλλα ειναι περισσότερο word of mouth και marketing και υποκειμενικές απόψεις ειδικά ατόμων που εμπλέκονται με το κρασί είτε στην παραγωγή είτε σαν συλλέκτες ... Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2019 από TopicStrarter 2
manolis940 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Στις 26/1/2019 στις 2:02 ΜΜ, nogoso είπε Για να μην ακούγονται ανακρίβειες συνήθως το χύμα( δεν μιλάω για ασκο) είναι ότι χειρότερο, ακόμη και από το φτηνότερο εμφιαλωμένο. Πρώτα από όλα γιατί κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει ούτε κατά την καλλιέργεια, ούτε κατά την οινοποιηση αλλά ούτε και κατά την εμφιάλωση. Τα θειωδη μπαίνουν με το μάτι και πολλά άλλα. Ακριβώς το ίδιο και χειρότερα είναι με το τσίπουρο. Χύμα έχω και εγώ. Τα θειώδη και πια θειώδη θα μπουν στο κρασί, μύκιτες κ.α τα έβαλα μετά από ανάλυση και με ακρίβεια έριξα το ότι χρειαζόταν μέσα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για κάτι τέτοιο. Σηνύθως σε περιοχές που υπάρχουν παραγωγοί, υπάρχουν και χυμικά εργαστήρια. Μπορεί το 5% να συμβουλεύεται τον χημικό-οινολόγο. Τις διαφορές θα τις δεις στο αποτέλεσμα. Κρασιά με αυξημένη οξύτητα ή κρασιά που κατέληξαν ξίδια διακρίνουν τον γνώστη . Στις 26/1/2019 στις 2:08 ΜΜ, anax111 είπε Καταρχήν δεν υπάρχει καλύτερο χωνευτικό από το κόκκινο κρασί. Όλα τα άλλα είναι τρίχες. Κάνεις πολύ καλά που πίνεις, κι εγώ το χρησιμοποιώ πολύ, και στις σωστές ποσότητες είναι σκέτο φάρμακο για το στομάχι και όχι μόνο. Το κόκκινο καλό κρασί έχει πολλά αντιοξειδωτικά και κάνει πολύ καλό στον οργανισμό. Εάν δεν έχεις αιμορροΐδες πίνε άφοβα μέχρι και 500 ml, όχι όμως παραπάνω. Τώρα αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι οι ευεργετικές ουσίες του κρασιού, οι τανίνες, βρίσκονται στην φλούδα του σταφυλιού. Για αυτό το καλύτερο κρασί όσον αφορά τις θεραπευτικές ουσίες είναι αυτό που έχει βράσειμαζί με τα τσάμπουρα, δηλαδή με τα πατημένα σταφύλια. Κανένα κρασί του εμπορίου δεν βράζει με τα τσάμπουρα γιατί αυτό απαιτεί τεράστιες δεξαμενές. Όλα βράζουν χωρίς τα τσάμπουρα και για να πάρουν τις ουσίες του σταφυλιού και το χρώμα περνάν το μούστο με αντλία από τα τσάμπουρα 2 ή τρεις φορές. Για αυτό λοιπόν αν καταφέρεις και βρεις κόκκινο κρασί από κάποιον μικρό παραγωγό που το βράζει μαζί με τα τσάμπουρα είναι πολύ καλύτερο από του εμπορίου όσον αφορά την χώνεψη και τα αντιοξειδωτικά. Όχι φυσικά σε ότι αφορά την γεύση γιατί εκεί υπάρχει ολόκληρη επιστήμη από πίσω. Το καλύτερο τώρα φθηνό κόκκινο κρασί κατά την γνώμη μου είναι του Γεροβασιλείου, οποιοδήποτε βρεις σε καλή τιμή. Πολλές φορές μπορείς να βρεις και καλύτερο σε προσφορά, π.χ. όπως ο Καπνίας του Χατζημηχάλη και γενικά τώρα τελευταία υπάρχουν πολλές καλές προσφορές στα κρασιά και μπορείς να βρεις μπουκάλια που πουλιόντουσαν κάποτε 40 και 50 ευρώ με 10-15€. Αυτό στην περιοχή μου το περιγράφουμε ως μαστέλωμα(αν κάποιος ξέρει πραγματικά πως γράφεται η λέξη να μου πει ) . Τα οινοποιεία έχουν σηνύθως έχουν κάποιες δεξαμενές τις οποίες τις ονομάζουν οινοποιητές και εκεί μέσα γίνεται αυτή η διαδικασία. Οι παραγωγοί συνήθως αυτή την διαδικασία την κάνουν μέσα σε ένα βαρέλι πλαστικό για μερικές μέρες. Όσον αφορά τα οινοποιεία, ο οινοποιητής δεν είναι και κάτι το ακριβό για να το αποκτήσουν. Πέραν ότι μετά την διαδικασία του μαστελώματος θα χρησιμοποιηθεί κανονικά σαν δεξαμενή είναι λίγο πιο ακριβός. Οπότε δεν πιστεύω να μην χρησιμοποιούν την τακτική του μαστελώματος. Άλλωστε αυτή είναι που δίνει και το κόκκινο σκούρο χρώμα στο κρασί. Τώρα όλα αυτά δεν τα λέω διότι αντιλέγω απόλυτα με τα λεγόμενα σου, απλώς είναι γύφτικος τρόπος να γλυτώσεις λεφτά και κάποιος που σέβεται το προιόν του δεν θα το κάνει εύκολα. Στις 26/1/2019 στις 5:23 ΜΜ, likor είπε Πρωτον δεν πιστευω να ηπιες κρασι ξυδι εκτος αν ηταν χαλασμενη η φιαλη. Τωρα οι περιγραφές που κάνεις "σχετική γλυκάδα,αλλά μάπα " και στο τέλος ζητάς "κράσι με απαλή γεύση." ειναι μάλλον αστεία. 🤣 Η γεύση σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική και είναι απόλυτα λογικό να μας αρέσουν διαφορετικές τροφές. Ωστόσο η περιγραφή που κάνει ο @Yperaspisths μπορεί όντως να αναφέρεται σε ξυδιασμένο κρασί. Υπάρχουν και αυτοί οι καταναλωτές που το πίνουν έτσι. Επίσης αν το κρασί έχει λάθος οξύτητα υπάρχει περίπτωση να έχει την γεύση ξυδιασμένου Στις 26/1/2019 στις 6:06 ΜΜ, papoys1 είπε Μιλάς 10 ευρώ το μπουκάλι δηλαδή 750 ml και μιλάς για ξύδια;;;;;; και στην κατηγορία των 10 έως 20 ευρώ είναι μέτρια;;; Δηλαδή τα καλά που είναι;;;;;;;; Μήπως έχουμε υπερεκτιμήσει ένα προιόν ευρείας κατανάλωσης που συνόδευε πάντα το τραπέζι του μέσου και απλού Έλληνα;;;;; Ποιος από αυτή τη κατηγορία Έλληνας μπορεί να δώσει σήμερα 10 και 20 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί;;;;; Δεν ξέρω μπορεί να είμαι λάθος αλλά μιλάμε για ένα προιόν που η τιμή στον Έλληνα παραγωγό ποτέ δεν ξεπέρασε το 1 ευρώ και μιλάω για μούστο όχι σταφύλι. Ήμαρτον........., δηλαδή το γάλα που ο παραγωγός το δίνει 50 λεπτά φτάνει να πουλιέται στα ράφια των s/m στην εξευτελιστική τιμή του 1 έως 1,50 ευρώ ενώ μία τιμή λογική θα ήταν από 10 έως 15 ευρώ το λίτρο;;;;;;;;;;;;;;. Άποψη εκφράζω λογικά απλά ερωτήματα κάνω,μπορεί να είμαι και λάθος , αλλά προσωπικά θα συνεχίσω να προτιμώ χύμα κρασί όπως πάντα που προμηθεύομαι που και που (δεν είμαι πότης) από παραγωγό στην περιοχή Σπάτων στην τιμή των 2 ευρώ το λίτρο την οποία θεωρώ τίμια. Δεν είναι περίεργο. Το καλό κρασί απαιτεί αρκετή διαδικασία για να παραχθεί. Τα σταφύλια δεν βγαίνουν μόνα τους. Χρειάζεσαι σωστή λίπανση, κλάδεμα, καλλιέργεια, συνεχή παρακολούθηση έτσι ώστε όλα τα παραπάνω αλλά και το η συλλογή να γίνει την κατάλληλη ώρα. Όταν κοπούν μέχρι να μπουν σε διαδικασία παραγωγής μούστου πρέπει να φυλασωνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες, όταν παράξεις τον μούστο επίσης και εκείνος χρειάζεται κατάλληλη προσοχή για να μην ανεβεί ούτε κατεβεί κάτω από συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Γενικά είναι πολλά που πρέπει να κάνεις για να μην το αφήσεις στην τύχη του και χαλάσει. Μόνο για το πρώτο σκέψου πόσοι αγρότες είναι διατεθημένοι να το κάνουν στα δικά τους τα αμπέλια πριν παραδώσουν τα σταφύλια στο οινοποιείο. Σχεδόν κανένας. Όλοι θέλουν να πατήσουν τον Αύγουστο μια μέρα που θα βολεύει, να τα κόψουν και να πληρωθούν. Τέλος με την φορολογία που έχουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις και γενικότερα με τις κρατικές εισφορές δεν μπορούν να το δίνουν και για κομμάτι ψωμί και είναι και ένας λόγος που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ξένα. Η σπανιότητα κατάλληλης πρώτης ύλης, και οι κρατικές δαπάνες φτάνουν από μόνα τους για να ανεβάσουν την τιμή. Όπως και να χει ένα καλό κρασί είναι ένα καλό τρόφιμο. Στον έναν παραγωγό μπορεί να το βρεις <5€ . Όταν όμως έχει περάσει όμως από μεσάζοντες και βρίσκεται στην βιτρίνα του καταστήματος το κόστος ανεβαίνει δραματικά όπως και με όλα τα προϊόντα. Στις 4/2/2019 στις 12:48 ΠΜ, Yperaspisths είπε Τελικά μετα από πολλές δοκιμές σε Ελληνικα κόκκινα κρασια, κάποια των 10ε, κατέληξα στο φτηνιάρικο Γαλλικό κρασί των 3.5ε από τα lidl. Merlot είναι και γευστικα είναι ότι καλύτερο εχω δοκιμάσει και πολύ ελαφρυ. Πίνεται και χωρις φαγητο. Ο λόγος που διάβασα όλα τα ποστ ήταν για να σου πω να κοιτάς την ποικιλία. Η γεύση εκεί διακρίνεται. Όσον αφορά τις ποικιλίες θα σου πρότεινα Σαντορνέ, Malvasia di candia aromatica, Ασύρτικο που είναι οι αγαπημένες μου. Δυστηχώς βγάζουν άσπρα κρασιά και δεν είναι για την περίπτωση σου . Κόκκινα πίνω αλλά όχι με τόση ευχαρίστηση, το Merlot είναι μια απ τις αγαπημένες μου ποικιλίες και την επόμενη φορά που θα βρεθώ στα lidl θα πάρω και ένα να το δοκιμάσω. Είχα φτιάξει και γω σε συνδιασμό με κοτσιφάλι το οποίο βγήκε στυφό αλλά αφήνοντας το ένα χρόνο να ωριμάσει ( χωρίς αέρα !!!!! ) το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Δεύτερο έρχεται το Κοτσιφάλι - Syrah . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κάθε Κοτσιφάλι - Syrah θα είναι καλό. Δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι το μπουκάλι περιέχει μούστο μόνο από αυτά τα σταφύλια και τίποτα δεν μας δίνει εγγύηση για την ποιότητα τους. Πάντως αν σ αρέσει μια ποικιλία στόχευε σε αυτήν όταν θέλεις να κάνεις δοκιμές. Αν έχει πρόσβαση σε επαρχία που έχει τοπικούς παραγωγούς κατέβα να δεις τι βγάζουν και πως, να δεις και μόνος σου την διαδικασία και να έχει ιδέα πόσο ποιοτικό είναι το τελικό προϊόν. Αν έχει χώρο επίσης ο μούστος όντως είναι φθηνός και μια επένδυση σε μια 200Lt inox δεξαμενή θα κάλυπτε με το παραπάνω της ετήσιες σου ανάγκες 1
Yperaspisths Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, manolis940 είπε Χύμα έχω και εγώ. Τα θειώδη και πια θειώδη θα μπουν στο κρασί, μύκιτες κ.α τα έβαλα μετά από ανάλυση και με ακρίβεια έριξα το ότι χρειαζόταν μέσα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για κάτι τέτοιο. Σηνύθως σε περιοχές που υπάρχουν παραγωγοί, υπάρχουν και χυμικά εργαστήρια. Μπορεί το 5% να συμβουλεύεται τον χημικό-οινολόγο. Τις διαφορές θα τις δεις στο αποτέλεσμα. Κρασιά με αυξημένη οξύτητα ή κρασιά που κατέληξαν ξίδια διακρίνουν τον γνώστη . Αυτό στην περιοχή μου το περιγράφουμε ως μαστέλωμα(αν κάποιος ξέρει πραγματικά πως γράφεται η λέξη να μου πει ) . Τα οινοποιεία έχουν σηνύθως έχουν κάποιες δεξαμενές τις οποίες τις ονομάζουν οινοποιητές και εκεί μέσα γίνεται αυτή η διαδικασία. Οι παραγωγοί συνήθως αυτή την διαδικασία την κάνουν μέσα σε ένα βαρέλι πλαστικό για μερικές μέρες. Όσον αφορά τα οινοποιεία, ο οινοποιητής δεν είναι και κάτι το ακριβό για να το αποκτήσουν. Πέραν ότι μετά την διαδικασία του μαστελώματος θα χρησιμοποιηθεί κανονικά σαν δεξαμενή είναι λίγο πιο ακριβός. Οπότε δεν πιστεύω να μην χρησιμοποιούν την τακτική του μαστελώματος. Άλλωστε αυτή είναι που δίνει και το κόκκινο σκούρο χρώμα στο κρασί. Τώρα όλα αυτά δεν τα λέω διότι αντιλέγω απόλυτα με τα λεγόμενα σου, απλώς είναι γύφτικος τρόπος να γλυτώσεις λεφτά και κάποιος που σέβεται το προιόν του δεν θα το κάνει εύκολα. Η γεύση σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική και είναι απόλυτα λογικό να μας αρέσουν διαφορετικές τροφές. Ωστόσο η περιγραφή που κάνει ο @Yperaspisths μπορεί όντως να αναφέρεται σε ξυδιασμένο κρασί. Υπάρχουν και αυτοί οι καταναλωτές που το πίνουν έτσι. Επίσης αν το κρασί έχει λάθος οξύτητα υπάρχει περίπτωση να έχει την γεύση ξυδιασμένου Δεν είναι περίεργο. Το καλό κρασί απαιτεί αρκετή διαδικασία για να παραχθεί. Τα σταφύλια δεν βγαίνουν μόνα τους. Χρειάζεσαι σωστή λίπανση, κλάδεμα, καλλιέργεια, συνεχή παρακολούθηση έτσι ώστε όλα τα παραπάνω αλλά και το η συλλογή να γίνει την κατάλληλη ώρα. Όταν κοπούν μέχρι να μπουν σε διαδικασία παραγωγής μούστου πρέπει να φυλασωνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες, όταν παράξεις τον μούστο επίσης και εκείνος χρειάζεται κατάλληλη προσοχή για να μην ανεβεί ούτε κατεβεί κάτω από συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Γενικά είναι πολλά που πρέπει να κάνεις για να μην το αφήσεις στην τύχη του και χαλάσει. Μόνο για το πρώτο σκέψου πόσοι αγρότες είναι διατεθημένοι να το κάνουν στα δικά τους τα αμπέλια πριν παραδώσουν τα σταφύλια στο οινοποιείο. Σχεδόν κανένας. Όλοι θέλουν να πατήσουν τον Αύγουστο μια μέρα που θα βολεύει, να τα κόψουν και να πληρωθούν. Τέλος με την φορολογία που έχουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις και γενικότερα με τις κρατικές εισφορές δεν μπορούν να το δίνουν και για κομμάτι ψωμί και είναι και ένας λόγος που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ξένα. Η σπανιότητα κατάλληλης πρώτης ύλης, και οι κρατικές δαπάνες φτάνουν από μόνα τους για να ανεβάσουν την τιμή. Όπως και να χει ένα καλό κρασί είναι ένα καλό τρόφιμο. Στον έναν παραγωγό μπορεί να το βρεις <5€ . Όταν όμως έχει περάσει όμως από μεσάζοντες και βρίσκεται στην βιτρίνα του καταστήματος το κόστος ανεβαίνει δραματικά όπως και με όλα τα προϊόντα. Ο λόγος που διάβασα όλα τα ποστ ήταν για να σου πω να κοιτάς την ποικιλία. Η γεύση εκεί διακρίνεται. Όσον αφορά τις ποικιλίες θα σου πρότεινα Σαντορνέ, Malvasia di candia aromatica, Ασύρτικο που είναι οι αγαπημένες μου. Δυστηχώς βγάζουν άσπρα κρασιά και δεν είναι για την περίπτωση σου . Κόκκινα πίνω αλλά όχι με τόση ευχαρίστηση, το Merlot είναι μια απ τις αγαπημένες μου ποικιλίες και την επόμενη φορά που θα βρεθώ στα lidl θα πάρω και ένα να το δοκιμάσω. Είχα φτιάξει και γω σε συνδιασμό με κοτσιφάλι το οποίο βγήκε στυφό αλλά αφήνοντας το ένα χρόνο να ωριμάσει ( χωρίς αέρα !!!!! ) το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Δεύτερο έρχεται το Κοτσιφάλι - Syrah . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κάθε Κοτσιφάλι - Syrah θα είναι καλό. Δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι το μπουκάλι περιέχει μούστο μόνο από αυτά τα σταφύλια και τίποτα δεν μας δίνει εγγύηση για την ποιότητα τους. Πάντως αν σ αρέσει μια ποικιλία στόχευε σε αυτήν όταν θέλεις να κάνεις δοκιμές. Αν έχει πρόσβαση σε επαρχία που έχει τοπικούς παραγωγούς κατέβα να δεις τι βγάζουν και πως, να δεις και μόνος σου την διαδικασία και να έχει ιδέα πόσο ποιοτικό είναι το τελικό προϊόν. Αν έχει χώρο επίσης ο μούστος όντως είναι φθηνός και μια επένδυση σε μια 200Lt inox δεξαμενή θα κάλυπτε με το παραπάνω της ετήσιες σου ανάγκες Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ως Έλληνας δεν μου αρέσει να μην στηρίζω την Ελληνική οικονομία και αγόρασα απο τον Σκλαβενίτη ενα κρασι Κρητικό που απο 4.85 το είχε 2.85(κόκκινο κρασι, Κοτσιφάλι-Μανδηλάρι). Πραγματικά μου έκαιγε την γλώσσα και είχε απαίσια γεύση. Θα δοκιμάζω κατα καιρούς Ελληνικά κρασιά και αν βρω κατι εξίσου καλό με το Γαλλικό κρασί που πίνω τώρα θα το αντικαταστήσω. Προς το παρόν το φτηνιάρικο Γαλλικό merlot είναι πολύ ανώτερο απο οτιδήποτε Ελληνικό εχω δοκιμάσει. Δεν ξέρω πως το κάνουν οι Γάλλοι με 3ε να βγάζουν τέτοιο κρασί ,αλλά για τα γούστα μου είναι τέλειο. Βέβαια τα γούστα του καθενός είναι διαφορετικά. Εγω προτιμώ τα ελαφριά κρασιά που γλυκίζουν και οχι τα όξινα με έντονες τανίνες ή όπως τα αποκαλούν οι ειδικοί. Θα δοκιμάσω και τα κρασιά που μου πρότεινες και θα πω εντυπώσεις Υ.Γ δοκίμασα και το bordeuax -cabernet sauvignon που εχει το lidl στα 3.5ε ,αλλά δεν μου αρεσε. Εχω κολλήσει στο merlot Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2019 από Yperaspisths 1
blackhill66 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 πανε σκλαβενιτη και παρε Λιογερμα τα 2 μπουκαλια 6€ τιμιο κρασακι μια χαρα αλλιως πας σε βιβλια χωρα στα 16-17 € ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
moure Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2019 @manolis940εσυ που ασχολείσαι με την παραγωγή κρασιού θα ξέρεις κάτι παραπάνω.Εχω ακούσει ότι φτιάχνουν κάποιοι κρασί χωρίς καθόλου μούστο,με αλκοόλη και κάτι παστίλιες που δίνουν γεύση.Ενα χημικό σκεύασμα που κοστίζει πολύ φθηνότερα από το κανονικό κρασί.Εχει πάρει το αυτί σου κάτι?
manolis940 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 8/2/2019 στις 8:25 ΜΜ, moure είπε @manolis940εσυ που ασχολείσαι με την παραγωγή κρασιού θα ξέρεις κάτι παραπάνω.Εχω ακούσει ότι φτιάχνουν κάποιοι κρασί χωρίς καθόλου μούστο,με αλκοόλη και κάτι παστίλιες που δίνουν γεύση.Ενα χημικό σκεύασμα που κοστίζει πολύ φθηνότερα από το κανονικό κρασί.Εχει πάρει το αυτί σου κάτι? Ναι. Δεν έχω ασχοληθεί, δεν ξέρω πως και δεν μπορώ να σου πω και πως θα το καταλάβεις. Αν έχεις δοκιμάσει αρκετά κρασιά και ιδιαίτερα αν αναγνωρίζεις γευστικά τα αρώματα μιας ποικιλίας πιθανών θα καταλάβεις κάτι τέτοιο. Πάλι όμως δεν είμαι απόλυτος. Ίσως να γίνεται να φτιάξεις κρασί με τον τον παραπάνω εναλλακτικό τρόπο τον οποίο αναφέρεις και παράλληλα να του δώσεις την γεύση που πρέπει. Σε ένα φθηνό Ελληνικό κρασί πάντως παίζουν 3 σενάρια. Μέιωση κόστους της πρώτης ύλης αγοράζοντας σταφύλια δεύτερης ποιότητος ή νοθεύοντας τα με άλλη ποικιλία Εισαγωγή φθηνού μούστου από άλλη χώρα(πχ Χιλή) Η πρώτη ύλη είναι κάτι άλλο εκτός από σταφύλι. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Μερλό που είναι ένα απ τα αγαπημένα του δημιουργού του θέματος. Το 1kg σταφύλι παράγει στην καλύτερη 250ml μούστου με κόστος 0,50€. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το κόστος της πρώτης ύλης για 750ml μπουκάλι έχει 1,5€ κόστος. Γίνεται αυτό το κρασί να πουληθεί σε ένα ράφι με 3€ ; Εγώ λέω πως όχι . Πέραν απ την πρώτη ύλη έχει ένα σωρό άλλα έξοδα, πρέπει από αυτό να βγάλει λεφτά ο παραγωγός , πρέπει να βγάλει ίσως και και ένας μεσάζοντας, ένας μεταφορέας όλοι αυτοί πρέπει να βγάλουν αρκετά λεφτά για τις φορολογίες τους κτλ. Το παραπάνω βέβαια είναι ένα ύποπτο φθηνό. Σε ένα ακριβότερο το οποίο μπορεί να σ αρέσει αξίζει να πας ίσως ένα δείγμα για χημική ανάλυση(παίζει να κοστίζει και κάτω από 10€). Είναι η πιο σίγουρη λύση για να ξέρεις τι πίνεις. Τώρα πατέντες τύπου καφενείου του στυλ δες τι λεκέ κάνει στο ύφασμα και ότι τα σκούρα κρασιά αναγκαστικά τους βάζουν αίμα ταύρου αν δεν είναι αναληθή τις περισσότερες φορές είναι ανακρίβειες. Offtopic για ρακί: Spoiler Εδώ για παράδειγμα ξέρω με ακρίβεια ότι αποστάγματα με κτηνοτροφική μελάσα και άλλες παρόμοιες πατέντες γενικά δημιουργούν αποστάγματα και τα στέλνουν την υπόλοιπη αγορά ως κριτική τσικουδιά, τσίπουρο κτλ. Το τεράστιο πρόβλημα εδώ βέβαια είναι ότι είναι υπερβολικά επιβλαβή για την υγεία σε μακροχρόνιο διάστημα. Γνωρίζοντας από τσικουδιά ξέρω ότι από ένα παραγωγό δεν μπορεί να φύγει με κάτω από 3€ όταν συσκυεαστεί ( σε ένα ασκό ή σε ένα μπουκάλι ) και κάτω από 2,5€ όταν την αγοράσεις χύμα. Επειδή έχω πιει αρκετές ρακές λόγο του ότι είμαι παραγωγός αλλά και του τόπου του οποίου μένω, τέτοια αποστάγματα είναι αρκετά εμφανή. Μια κανονική ρακή μπορεί να έχει 40% αλκοόλ παρόλα αυτά έχει αρκετά ελαφρύ "κάψιμο" στον οισοφάγο. Επίσης δεν χτυπάει στο κεφάλι εύκολα, ενώ και να το κάνει ύστερα από υπερβολική κατανάλωση, το πρωί είναι πολλοί ελαφριοί οι πονοκέφαλοι της σε σχέση με μιας κακής ποιότητος που μπορεί να σου χαλάσει ολόκληρη την μέρα. Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2019 από manolis940 1
DNE1974 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Στις 26/1/2019 στις 11:03 ΜΜ, nickmanak είπε Το λιντλ διαθετει κατι μεγαλα 1,5ΛΙΤΡΑ μπουκαλια με κοκκινο, ημιγλυκο και ροζε ολα από 2,60€. Απο την ερευνα που εκανα ειδα οτι το καθε ειδος το κανει αλλος παραγωγος. Αγοραζω και πινω συνεχεια το "ροζέ ξηρός" και μπορω να επιβεβαιωσω οτι αξιζει. Παραγωγος: ΠΕΝΘΕΑΣ ΑΕ Μανδρα Αττικης. Θα δοκιμασω καποια στιγμη και το κοκκινο αν και φοβαμαι για τη γευση λογω διαφορετικου παραγωγου, απο πελλοπονησο αν θυμαμαι καλα. Για όσους δε γνωρίζουν η ΠΕΝΘΕΑΣ ΑΕ είναι η ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ - ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ https://opencorporates.com/companies/gr/013368517000
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα