Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και καιρό περιμέναμε από ορισμένους κατασκευαστές να προσφέρουν φορητούς υπολογιστές με υψηλής ανάλυσης οθόνες OLED ανάλυσης 4K, και φέτος είδαμε τους πρώτους του είδους από τις Dell και HP, με τα μοντέλα XPS 15, Alienware m15, G15 και Spectre x360 αντίστοιχα.

Το τμήμα κατασκευής πάνελ της Samsung φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις οθόνες ορισμένων από τα παραπάνω laptops, αφού πρόσφατα αποκάλυψε την πρώτη 15,6 ιντσών οθόνη 4K OLED. Η οθόνη θα προσφέρει «HDR, εξαιρετική χρωματική απόδοση και εξαιρετική θέαση σε εξωτερικούς χώρους» δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος marketing της Samsung Display, Yoon Jae-nam.

Κάθε εικονοστοιχείο έχει το δικό του «φως» οπότε όταν είναι σβηστά προσφέρουν πραγματικό μαύρο, με την Samsung να επισημαίνει ότι τα πάνελ της καλύπτουν τις προδιαγραφές DisplayHDR True Black της VESA. Τα πάνελ τεχνολογίας OLED τείνουν να έχουν καλύτερη χρωματική ακρίβεια από τα τεχνολογίας LCD επίσης, και μπορούν ευκολότερα να διαχειριστούν το HDR. Ta επίπεδα φωτεινότητας φτάνουν τα 600 nits, και επομένως είναι αρκετά για να καλύψουν τις προδιαγραφές DisplayHDR 600, με τη νέα οθόνη της Samsung να καλύπτει όπως μαθαίνουμε το 100% της χρωματικής γκάμας του πρότυπου DCI-P3, με 34 εκατομμύρια χρώματα. Επιπλέον είναι λεπτότερη, ελαφρύτερη και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από μία αντίστοιχη οθόνη LCD, υποστηρίζει η Samsung.

Βεβαίως, οι οθόνες τεχνολογίας OLED έχουν και αυτές μειονεκτήματα, όπως είναι το φαινόμενο «burn-in» και η μικρότερη διάρκεια ζωής. H Samsung αναμένεται να ξεκινήσει τη κατασκευή των πάνελ του τύπου στα μέσα Φεβρουαρίου του 2019, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών που θα τα χρησιμοποιήσουν σε επερχόμενα μοντέλα της. Δεν φαίνεται πάντως να είναι τυχαίο που η Dell έχει ανακοινώσει ότι οι οθόνες 4K OLED θα έρθουν στα μοντέλα XPS 15, Alienware m15 και G 15 από τον Μάρτιο, και ότι η HP θα λανσάρει το Spectre x360 OLED 2-in-1 τον ερχόμενο Ιούλιο.

Engadget

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ειμουν σε CRT πανελ το 1995 μετα οταν ειδα τα πρωτα λεπτα πανελ και μετα τα TN και VA επαθα πλακα... 

Ενας φιλος μου λεει ελα να δεις ενα νεο μονιτορ το ειδα και επαθα σοκ με τα χρώματα λεω τι ειναι αυτο ? Ips... Απο τοτε δεν ξανα άλλαξα πανελ ειμουν μονο ips. Οταν μου ελεγαν πρην χρονια για oled ελεγα ναι καλα οκ σιγα τα αυγα... Ε το κερατο μου μεσα ειναι τεραστια η διαφορα απο ips σε oled πλεον οταν βλεπω παλιά VA , IPS πανελ κανουν μπαμ απο μακριά. 

Μακαρι να ειναι προσιτά και εκτος απο την TV και κινητα που πλεον οι περισσότεροι έχουν OLEd να μπει.και στα monitor σαν main τεχνολογία.

Και για να προλαβω ορισμενους ... Προβληματα εχουν ολα τα πανελ ολα μα ολα υστερούν καπου.

• Like 10
  • Thanks 1
Δημοσ.

Samsung laptop ποτέ.

Προσωπική εμπειρία με έναν πανάκριβο Samsung που είχα πάρει δώρο με ολες τις οικονομίες στον αδερφό μου (1000ευρω) από media markt το 2011 και τι δεν έπαθε. Άρχισε επανεκκινησεις όταν άρχιζε το fable 1. Του έκλεινε μόνο του, του χάσε έγγραφα Word. Το πάει media markt πίσω ως προβληματικό (εντός εγγύησης) αυτοί είπαν μια χαρά είναι. Μετά άρχισε να διαλύεται. Κουμπιά πατιοντουσαν χωρίς λόγο, ήχοι ακούγονταν, γενικα εξωγήινο PC, καταστράφηκε. Α, είχε καλή μπαταρία όμως, να τα λέμε τα καλά. 😂

• Like 5
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ωραια πραγματα. να ειχαμε και το hardware να το υποστηριξει σε χαμηλες τιμες καλα θα ηταν  :)

Επεξ/σία από panagi0tisgr
  • Like 1
Δημοσ.

Όντως δεν συγκρίνεται το oled πάνελ με το ips. Το oled είναι πολύ ανώτερο σε όλα του...

Το μόνο που έχει αρχίσει να με προβληματίζει αρκετά τελευταία είναι το burn in, μιας και όλο και περισσότερα laptop η οθόνες desktop θα είναι oled... 

Εδώ στα κινητά με oled οθόνες (όπως και το δικό μου) που τα περισσότερα γραφικά στοιχεία κινούνται στην οθόνη και πάλι το έχεις στο τσεπάκι σου το burn in (είτε νωρίς είτε σε βάθος χρόνου), πόσο μάλλον σε οθόνες υπολογιστών όπου υπάρχουν περισσότερα γραφικά στοιχεία που μένουν μόνιμα στην ίδια θέση... Υπάρχουν βέβαια τρόποι να το αποφύγεις όπως έκανε η Samsung με το κεντρικό home button το οποίο είναι μόνιμα εν κίνηση και ας μην το καταλαβαίνεις αλλά όπως και να έχει πιστεύω πως η πιθανότητα για burn in θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε πάνελ υπολογιστών απ οτι σε κινητά!

• Like 6
Δημοσ.

oled ειναι κορυφη , αλλα επιτελους δεν μπορω να ακουω για hdr .. η εικονα εχει να κανει μονο με το πανελ και τη καρτα που παιζεις.. το hdr ειναι ενα mode εικονας με πολλες φορες αρνητικες επιπτωσεις .. εχω 2 4κ μεγαλες tv .. 65 και 70 ιντσες .δεν χρησιμοποιοω hdr καθως εχω καλυτερη εικονα σε αλλα settings 

ολεντ τα σπαει 

• Confused 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μηπως εχει ορθογραφικο λαθος και ειναι QLED?

η samsung δεν ασχολειται με oled, εκτος και αλλαξε ροτα

κι ομως ειναι oled, ρε πως αλλαζουν οι καιροι!

μη περιμενετε burn in σε κινητα και ταβλετ. σε λαπτοπ και μονιτορς ειναι πιο πιθανο να γινει. και ειδικα σε tv με τηλεοπτικο σημα βλεποντας συνεχεια το ιδιο καναλι :)

τωρα βεβαια σε λιγο καιρο ολα τα παραπανω θα ειναι "αναλωσιμα" οποτε κλαιν μαιν 😛

Επεξ/σία από pcos
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Netr0nic είπε

Όντως δεν συγκρίνεται το oled πάνελ με το ips. Το oled είναι πολύ ανώτερο σε όλα του...

Το μόνο που έχει αρχίσει να με προβληματίζει αρκετά τελευταία είναι το burn in, μιας και όλο και περισσότερα laptop η οθόνες desktop θα είναι oled... 

Εδώ στα κινητά με oled οθόνες (όπως και το δικό μου) που τα περισσότερα γραφικά στοιχεία κινούνται στην οθόνη και πάλι το έχεις στο τσεπάκι σου το burn in (είτε νωρίς είτε σε βάθος χρόνου), πόσο μάλλον σε οθόνες υπολογιστών όπου υπάρχουν περισσότερα γραφικά στοιχεία που μένουν μόνιμα στην ίδια θέση... Υπάρχουν βέβαια τρόποι να το αποφύγεις όπως έκανε η Samsung με το κεντρικό home button το οποίο είναι μόνιμα εν κίνηση και ας μην το καταλαβαίνεις αλλά όπως και να έχει πιστεύω πως η πιθανότητα για burn in θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε πάνελ υπολογιστών απ οτι σε κινητά!

φιλος .. εχω τιβι ips καλη ακριβη σειρα ΚΑΙ μια ολεντ )μεχρι πριν 2 μηνες .. 65αρα η ips 55ara η ολεντ ..ενταξει η ολεντ βαθεια εικονα με φοωερα λογω κοντραστ χρωματα ομως και η ips κοντα με εξισου εντονη και πιο φωτεινη εικονα ..εκεινο που στην πορεια με χαλασε ηταν οτι το κοντραστ στην ολεντ ηταν υπερβολικο .. δεν υπηρχε λεπτομερια στις σκοτεινες εστω σκουρες σκηνες .. σιγα σιγα εβλεπα και μου αρεσε το ips οπως και ο τρομερουλης led προτζεκτορας λογω πιο ανετης θεασης στα σκοτεινα .. εκει δηλαδη που υποτειθεται ειναι το πλεονεκτημα της ολεντ .. 

βεβαια ειμαι φαν ολεντ δε λεω .. απλα τελικα λεω γιατι να δωσω 1 χιλιαρικο παραπανω αφου η εικονα ειναι κοντα και πηρα 70αρα ιπς ..)δυστυχως τσιπιαστικα λιγο γιατι η 65αρα ειναι καλυτερη αν και πιο παλια

αρα .. IPS ακριβο μοντελο μονο ή ολεντ 

:) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To oled ok. Το καταλαβαίνω και το επικροτω κιόλας. Το 4κ σε απόσταση 1 μέτρου από το μάτι δεν το καταλαβαίνω. 

Σαν να βαζεις σλικ λάστιχα σε τρακτέρ. 

Επεξ/σία από Acrobatis7
  • Like 4
  • Sad 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
6 minutes ago, Acrobatis7 said:

To oled ok. Το καταλαβαίνω και το επικροτω κιόλας. Το 4κ σε απόσταση 1 μέτρου από το μάτι δεν το καταλαβαίνω. 

Σαν να βαζεις σλικ λάστιχα σε τρακτέρ. 

Scaling κι ο θεός βοηθός...

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, hammerd είπε

μακαρι να βγαλουν και 1080p oled screens, το 4k θελει και δυνατο h/w απο πισω...

το 4κ γενικά είναι για πέταμα ακόμα και με 2080 σε dual Monitor setup και AMD 24-48CORE σέρνονται τα win 10, και ορισμένα software.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλό είναι να αποφύγετε τις OLED όσοι βάζετε υπότιτλους και βλέπετε πολλές ταινίες  και όσοι βλέπουν πολλά σπορ. Επίσης να αποφεύγετε το CNN!😁

https://www.youtube.com/watch?v=nOcLasaRCzY

Bring on Microled !😀

Επεξ/σία από CarbonFibre
  • Like 2
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Rolos1985 είπε

το 4κ γενικά είναι για πέταμα ακόμα και με 2080 σε dual Monitor setup και AMD 24-48CORE σέρνονται τα win 10, και ορισμένα software. 

Τι εννοείς σέρνονται τα windows.. μηπως να βάλουμε mac ή linux για να μην σερνονται?😂😂

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...