Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Εδώ και 4 μήνες εγώ και άλλοι 2 φίλοι μου σχεδιάζουμε ένα παιχνίδι cross-platform για κινητά και υπολογιστές, το οποίο υπολογίζουμε πως μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε σχεδόν τελειώσει. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε ιδέα σχετικά με το τι απαιτείται για το release. Πρέπει να φτιάξουμε εταιρεία ? Και αν, ναι ξέρει κάποιος τι κόστη υπάρχουν γύρω απ'αυτό το κομμάτι (Φόροι κλπ)?

Δημοσ.

Δεν ξέρω τα κόστη αλλά χρειάζεται εταιρεία. Που θα μπαίνουν τα χρήματα, αποδείξεις κλπ. Καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον λογιστή για να σας κατευθύνει συγκεκριμένα. Περίμενε να πάρεις και άλλες απαντήσεις. Καλή επιτυχία.

Τι παιχνίδι είναι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

....κ εγω θεωρώ πως χρειάζεται οπωσδήποτε η σύσταση εταιρείας, για κάτι τέτοιο

Επεξ/σία από TechnoState
Δημοσ.

Εταιρία χρειάζεσαι αν έχεις έσοδα ώστε να τα δηλώσεις.

Δημοσ.

Όσον αφορά το φορολογικό δίκαιο, ο όρος «εταιρεία» έχει συγκεκριμένη έννοια (φυσικό πρόσωπο vs νομικό πρόσωπο).

Δεν χρειάζεστε απαραίτητα εταιρεία καθώς μπορεί ο ένας από εσάς να κάνει έναρξη και να πάρει πάνω του όλα τα φορολογικά/ασφαλιστικά. Μπορεί να γίνει δηλαδή μια ατομική επιχείρηση. Παρόλα αυτά, καθώς είστε 3 άτομα, και για να είστε καλυμμένοι όλοι σας, είναι μάλλον καλύτερο να προχωρήσετε στη σύσταση κάποιας εταιρείας. Το ποια ακριβώς μορφή θα έχει είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσετε με το λογιστή σας.

Να έχετε υπόψιν σας ότι τα κόστη (χρήματα + χαρτούρα):

• σύστασης
  • συντήρησης
  • διάλυσης (για κάποιο λόγο ο κόσμος συχνά το ξεχνάει αυτό)

μιας εταιρείας είναι μεγαλύτερα από ότι τα αντίστοιχα μιας ατομικής επιχείρησης.

Μη χάνετε χρόνο με το τι λέει ο ένας και ο άλλος στο ίντερνετ, μιλήστε με λογιστή.

καλή τύχη :)

Δημοσ.

Δεν είμαι 100% σίγουρος (δεν έχω κυκλοφορήσει ο ίδιος εμπορικά κάτι ακόμα) αλλά κάποτε είχα και εγώ αυτή την απορία. Με βάση αυτά που είχα ψάξει λοιπόν, έμαθα τα εξής:

Είχα ρωτήσει κάποτε γνωστούς μου δικηγόρο και λογιστή απ το facebook. Ο δικηγόρος μου είπε πως το αν χρειάζεται ή όχι έναρξη κτλπ είναι δουλειά του λογιστή να μου το πει, και ο λογιστής μου είπε στα γρήγορα (γιατί βιαζόταν ίσως) πως συγκεκριμένα για έσοδα από πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει κάποιο όριο. Ότι δηλαδή άμα βγάλεις από πνευματικά δικαιώματα έως το Χ ποσό δε χρειάζεται, αλλά αν αρχίσεις να βγάζεις περισσότερα, χρειάζεται. Νομίζω το ποσό είναι γύρω στις 5000 ευρώ το χρόνο, αλλά δε θυμάμαι καλά οπότε μπορεί και να είναι λίγο εκτός αυτή η τιμή.

Από ότι κατάλαβα, αν το πουλάτε οι ίδιοι το παιχνίδι θα πρέπει να κάνετε έναρξη επιχείρισης. Αν με κάποιο τρόπο κάνετε συμβόλαιο με μια εταιρία όμως όπου τους παραχωρείτε το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης με αντάλλαγμα μια αποζημίωση πνευματικής εργασίας, και αν φαίνεται ότι πχ το παιχνίδι που φτιάξατε το κάνατε μεμονομένα και όχι ως μέρος συστηματικής κερδοσκοπικής εργασίας, υπάρχει περίπτωση να μην απαιτείται να έχετε επιχείριση. Το θέμα είναι όμως αν θυμάμαι καλά, πως για να θεωρείται ότι το λογισμικό δεν είναι μέρος συστηματικής κερδοσκοπικής εργασίας αλλά "κεφάλαιο" πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως πχ να μη στο έχει κάνει παραγγελία κάποιος πελάτης, να μη παρέχεις συντήρηση και υποστήριξη σε αυτό. (πχ όχι patches που να φτιάχνουν τα bugs, ή να απαντάς σε χρήστες - πελάτες για υποστήριξη) Γιατί το κράτος αυτό το θεωρεί παροχή υπηρεσιών, και άρα χρειάζεται επιχείριση.

Η δική μου συμβουλή είναι η εξής:

1) Καταρχάς αποφασίστε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) με ποιο τρόπο θα προκύπτουν τα χρήματα ;  Πληρωμή για download, διαφημίσεις, in-game purchases, συνδρομή...

2) Δεύτερον αποφασίστε με ποιο τρόπο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό ; Από δικό σας website ; Από υπηρεσία ψηφιακής διανομής τρίτων ; Από εκδότη ;

3) Τρίτον αν δεν κάνετε τη διάθεση του προς το κοινό τελείως μόνοι σας και εμπλακούν τρίτοι (πχ Google Play Store) διαβάστε προσεχτικά όλα τα νομικά κείμενα που παρέχουν οι τρίτοι.

4) Αποφασίστε αν και τι θα παρέχετε οι ίδιοι. Πχ ίσως πέρα απ' το παιχνίδι καθ' αυτό σαν binaries να παρέχετε υποστήριξη κτλπ. Αυτά είναι σημαντικά για αυτό που συζητάμε.

5) Τέλος αφού έχει αποφασίσει το #1, το #2 και το #4, και έχετε τα κείμενα του #3, πηγαίντε σε ένα λογιστή και εξηγήστε του όλα ακριβώς τα παραπάνω να σας πει.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...