Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φεύγω από τη Google | Αντικαθιστούμε τον Chrome με τον Firefox και την Αναζήτηση Google με το DuckDuckGo

Οι λόγοι για να φύγεις από τη Google είναι αρκετοί, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Στοιχειοθετήσαμε την προσπάθεια που θα κάνουμε για να βρούμε εναλλακτικές στο εισαγωγικό μας άρθρο και πλέον ήρθε η ώρα να δούμε ποιες είναι αυτές. Σήμερα ξεκινάμε με δύο από τις κυριότερες υπηρεσίες της εταιρίας, τον Chrome και το Google Search, οι οποίες αποτελούν στην ουσία την... πόρτα για να μπούμε στο internet.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα προϊόντα της Google είναι η Αναζήτηση, ο Chrome και το Android. Πρόκειται για τις τρεις υπηρεσίες που μαζεύουν ευκολότερα τα προσωπικά μας δεδομένα. Ο απώτερος σκοπός της Google όπως έχουμε πει, είναι να δημιουργήσει ένα προφίλ για όλους μας, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ενδιαφέροντά μας, την ηλικιακή ομάδα, τον τόπο στον οποίο ζούμε, τις επαφές μας και άλλα πολλά. Το προφίλ αυτό χρησιμοποιείται επίσημα για τη στόχευση διαφημίσεων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το θέμα είναι τι συμβαίνει "ανεπίσημα" και από όλα αυτά που έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας, έχουμε μια καλή εικόνα πλέον. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η χρησιμοποίηση δεδομένων στις ΗΠΑ για να βγει ο "σωστός" πρόεδρος.
 


DuckDuckGo αντί για Αναζήτηση Google

Η Αναζήτηση λοιπόν είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Google και ο λόγος είναι γιατί... γνωρίζει τις σκέψεις μας. Ξέρει δηλαδή ποιο smartphone θέλουμε να αγοράσουμε, αν μας ενδιαφέρει να μάθουμε περισσότερα για το Quantum theory ή αν είμαστε περίεργοι για το ποια κέρδισε το Next Top Model. Όλα αυτά γιατί απλά τα έχουμε αναζητήσει.

Το κακό με το Google Search είναι ότι κάνει καταπληκτικά τη δουλειά του! Ακόμη και αν πάμε στη μηχανή αναζήτησης της Yahoo ή του Bing, που ανήκουν επίσης σε τεράστιες εταιρίες, δε θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στις αναζητήσεις μας. Ο λόγος είναι γιατί οι άλλες μηχανές δεν διαθέτουν τον αλγόριθμο της Google και επίσης δε γνωρίζουν τόσα πολλά για εμάς. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα παιδευτούμε λιγάκι στην αρχή, αλλά αν θέλουμε μία ασφαλή μηχανή αναζήτησης που μας φέρνει αφιλτράριστα αποτελέσματα για αυτό που ζητάμε, τότε πρέπει να επιλέξουμε το DuckDuckGo.

Το DuckDuckGo είναι και αυτό μία μηχανή αναζήτησης, η οποία διαφέρει στο σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας από τις άλλες. Σκοπός της είναι να μας εξυπηρετεί χωρίς να νοιάζεται για την ταυτότητά μας. Δεν αποθηκεύει λοιπόν τις αναζητήσεις και το ιστορικό μας και δε μας ακολουθεί με tracker για να προσφέρει διαφημίσεις. Αναζητούμε αυτό που θέλουμε, παίρνουμε αγνά, αφιλτράριστα αποτελέσματα και κάνουμε τη δουλειά μας. 

Εκτός από τα link, τις εικόνες, τα βίντεο και τις ειδήσεις, μας παρέχει πληθώρα ευκολιών όπως χρονόμετρο, αριθμομηχανή, ημερολόγιο, ενώ μας λέει και τον καιρό.
 

DuckDuckGo-Stopwatch.jpg

 

DuckDuckGo-Calculator.jpg

 

DuckDuckGo-Calendar.jpg

 

DuckDuckGo-Weather.jpg


Μπορεί επίσης να μας εμφανίσει κοινωνικά προφίλ, κάρτες πληροφοριών και χαρτών, ενώ μας εξηγεί και την ετυμολογία διαφόρων λέξεων.
 

DuckDuckGo-Social-Profiles.jpg

 

DuckDuckGo-Word-Definition.jpg

 

DuckDuckGo-Facts.jpg


Τέλος μπορεί να δημιουργήσει για εμάς κωδικούς, να μας ενημερώσει αν ένα site δε λειτουργεί, αλλά και να επεκτείνει ένα link για να δούμε πού οδηγεί πριν το πατήσουμε!
 

DuckDuckGo-Random-Password.jpg

 

DuckDuckGo-Down-Site.jpg

 

DuckDuckGo-Expand-Links.jpg


Σημαντική σημείωση: 
Τέλεια όλα αυτά, αλλά δυστυχώς είναι διαθέσιμα μόνο στα αγγλικά. Για να δούμε για παράδειγμα το χάρτη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να γράψουμε "map Θεσσαλονίκη".

Εδώ και ένα μήνα περίπου χρησιμοποιούμε "αποκλειστικά" το DuckDuckGo, για να δούμε αν είναι όντως μία βιώσιμη λύση. Αν και τα αποτελέσματα των αναζητήσεων διαφέρουν πολύ από αυτά της Google, στο 80% των περιπτώσεων βρήκαμε αυτό που θέλαμε στην πρώτη σελίδα. Για το υπόλοιπο 20% όμως, επιστρέψαμε στη Google, στην οποία βρήκαμε μεν αυτό που θέλαμε, αλλά με δυσκολία σε κάποιες περιπτώσεις. Μετά από τις πρώτες 15 μέρες πάντως συνηθίζεται η αλλαγή και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψεις στη Google, ειδικά αν βάλεις και το Dark theme του DuckDuckGo.

Για να το χρησιμοποιήσουμε λοιπόν στον browser του smartphone ή του υπολογιστή μας, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του, επιλέγουμε τις μηχανές αναζήτησης και ορίζουμε το DuckDuckGo ως προεπιλεγμένο.

Διαφήμιση 

Firefox αντί για Google Chrome 

Πάμε τώρα στον Chrome ο οποίος είναι το μέσο για να μπούμε στο internet και είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο για να στέλνει τα πάντα στη Google. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε login στο λογαριασμό μας και έτσι συλλέγει το ιστορικό, τους σελιδοδείκτες μας και τους κωδικούς όλων των site στα οποία κάνουμε login. Εξαιρετικά βολικές υπηρεσίες και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτές.

Το θέμα είναι ότι ο Chrome στέλνει δεδομένα στη Google, ακόμη και χωρίς να συνδεθούμεστο λογαριασμό μας και ακόμη και όταν κάνουμε "Ανώνυμη περιήγηση"! Έχει πιαστεί επίσης πολλές φορές να κάνει login στο λογαριασμό μας, όταν εμείς προσπαθούμε να μπούμε απλά στο Gmail μας. Για όσους τέλος σκέφτονται να τον αντικαταστήσουν με τον ανοιχτού κώδικα Chromium, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και εκείνος επικοινωνεί με τη Google. Είναι σίγουρα μια καλύτερη πρόταση, αλλά δεν εξυπηρετεί το σκοπό μας σήμερα.
 

Firefox.png


Οι εναλλακτικές που έχουμε λοιπόν είναι κυρίως ο Opera και ο Firefox (γιατί προφανώς δε θέλουμε να πάμε σε Safari και Edge). Αν και ο Opera είναι υπέρ πλήρης και σε κάποια σημεία καλύτερος από τον Firefox, επιλέξαμε τον δεύτερο. Ο λόγος είναι γιατί διαθέτει περισσότερα και καλύτερης ποιότητας add-on, οπότε θα βρούμε σίγουρα αυτό που χρειαζόμαστε, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση που τον χρειαζόμαστε, έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο Mozilla Foundation.

Ο Firefox λοιπόν μπορεί να κάνει όλα όσα και ο Chrome, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί λιγότερη RAM, δεν επιτρέπει στις διαφημίσεις να μας ακολουθούν σε όλο το ίντερνετ, ενώ διαθέτει μία πραγματικά "Ανώνυμη περιήγηση". Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι:
 

  • ο συγχρονισμός ανοιχτών καρτελών, σελιδοδεικτών και κωδικών σε όλες τις συσκευές μας,
  • ο αποκλεισμός tracker και cookie τρίτων υπηρεσιών και
  • ο αποκλεισμός χρήσης τοποθεσίας, μικροφώνου και κάμερας της συσκευής μας.

 

Firefox-Sync.jpg


Είναι ελαφρώς πιο αργός από τον Chrome, κυρίως γιατί ο δεύτερος καταλαμβάνει σχεδόν όλη τη διαθέσιμη RAM στη συσκευή μας, δημιουργώντας άλλα προβλήματα. Δε σέρνεται όμως και φορτώνει γρηγορότερα τις σελίδες, γιατί κόβει πολλές από τις tracking υπηρεσίες που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Διαφήμιση 

Εν κατακλείδι

Με δύο μικρές αλλά τρομερά σημαντικές αλλαγές, ξεκινήσαμε λοιπόν την αποχώρησή μας από τις υπηρεσίες της Google. Χωρίς την Αναζήτηση και τον Chrome μειώνεται δραστικά η συλλογή δεδομένων από τον γίγαντα της τεχνολογίας και το καλό είναι ότι είναι αρκετά βολικές οι εναλλακτικές τους.

Θα πάρουμε μία προς μία τις υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιούμε καθημερινά, για να δούμε κατά πόσον είναι εύκολο να τις αποφύγουμε. Το σκεπτικό όπως είπαμε είναι να μην πάμε σε extreme λύσεις που θα μας δυσκολέψουν και φυσικά να αποφύγουμε άλλες εταιρίες που ακολουθούν τις πρακτικές της Google.

ΠΗΓΗ: https://www.doctorandroid.gr/2018/12/chrome-google-search-alternatives.html

  • Like 4
  • Sad 1
Δημοσ.

Τότε πρέπει να ξεκινήσουμε με μια εγκατάσταση custom rom η οποία προέρχεται χωρίς gapps και να περάσουμε microg ώστε η google να μην παρακολουθεί το κινητό μας αν έχεις κινητό με περασμένο το google play store από όταν το αγόρασες τότε ότι και να εγκαταστήσεις η google είναι εκεί και το βλέπει :)

  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Άρχισα και εγώ το ψάξιμο για να καταφέρω σιγά σιγά να φύγω από όσες υπηρεσίες του google μπορώ , αν και πιστεύω δεν θα είναι εύκολο. Ο λόγος είναι ότι αν και το είχα ακούσει γενικά να αιωρείται δεν είχα δώσει σημασία για τις πιθανές καταγραφές από android κινητά , τις οποίες επιβεβαίωσα τις τελευταίες ημέρες. Διαφημίσεις και video στο youtube στοχευμένες απο συζητήσεις που είχα με φίλους ή την γυναίκα μου χωρίς να έχω κάνει κάποια σχετική αναζήτηση.

Το λοιπόν για να προσθέσω στο άρθρο γιατί και εγώ από τις αναζητήσεις που έκανα βρήκα τις ίδιες εναλλακτικές για search engine και web browser.

Για search engine Qwant , https://searx.me/

Για email : https://protonmail.com/ (το οποίο όμως δεν υποστηρίζει imap,pop οπότε δεν θα μπορεί κάποιος να το στήσει σε έναν mail client) , https://tutanota.com

Για Facebook (άσχετο με google services , εγώ δεν έχω καν αλλά ας κάνω αναφορά 2 alternatives) Mastodon , Diaspora

Και τέλος για video : Dailymotion , Vimeo

Στο τελευταίο είναι και αυτό που πιστεύω ότι προσωπικά θα έχω θέμα μετάβασης λόγω υλικού σε σχέση με τα άλλα , live streams κτλ

Επίσης ο διαχωρισμός εφόσον έχεις android συσκευή φαντάζει αρκετά δύσκολος

Τέλος όσους σας ενδιαφέρει καλό είναι εκτός απο το μικρόφωνο στην συσκευή σας να κλείσετε τελείως και τον google assistant.

Ναι ξέρω δεν έχω τα μυστικά του κράτους , αλλά για κάποιο λόγο για πρώτη φορά στα 36 μου ένιωσα ότι κάποιος εισβάλει στην προσωπική μου ζωή και ήταν αρκετά περίεργο συναίσθημα

Αυτά :D

Όποιος άλλος έχει προτάσεις ας τις πεί

  • Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, rofl είπε

αμα το προβλημα σου ειναι το youtube βαλε newpipe

μπαίνει σε κινητό που δεν είναι rooted? Γιατί έχω εταιρικό κινητό και δεν μπορώ να το κάνω root

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, tsofras είπε

μπαίνει σε κινητό που δεν είναι rooted? Γιατί έχω εταιρικό κινητό και δεν μπορώ να το κάνω root

ναι αμε. θα το βρεις στο fdroid

  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, tsofras είπε

Άρχισα και εγώ το ψάξιμο για να καταφέρω σιγά σιγά να φύγω από όσες υπηρεσίες του google μπορώ , αν και πιστεύω δεν θα είναι εύκολο. Ο λόγος είναι ότι αν και το είχα ακούσει γενικά να αιωρείται δεν είχα δώσει σημασία για τις πιθανές καταγραφές από android κινητά , τις οποίες επιβεβαίωσα τις τελευταίες ημέρες. Διαφημίσεις και video στο youtube στοχευμένες απο συζητήσεις που είχα με φίλους ή την γυναίκα μου χωρίς να έχω κάνει κάποια σχετική αναζήτηση.

Το λοιπόν για να προσθέσω στο άρθρο γιατί και εγώ από τις αναζητήσεις που έκανα βρήκα τις ίδιες εναλλακτικές για search engine και web browser.

Για search engine Qwant , https://searx.me/

Για email : https://protonmail.com/ (το οποίο όμως δεν υποστηρίζει imap,pop οπότε δεν θα μπορεί κάποιος να το στήσει σε έναν mail client) , https://tutanota.com

Για Facebook (άσχετο με google services , εγώ δεν έχω καν αλλά ας κάνω αναφορά 2 alternatives) Mastodon , Diaspora

Και τέλος για video : Dailymotion , Vimeo

Στο τελευταίο είναι και αυτό που πιστεύω ότι προσωπικά θα έχω θέμα μετάβασης λόγω υλικού σε σχέση με τα άλλα , live streams κτλ

Επίσης ο διαχωρισμός εφόσον έχεις android συσκευή φαντάζει αρκετά δύσκολος

Τέλος όσους σας ενδιαφέρει καλό είναι εκτός απο το μικρόφωνο στην συσκευή σας να κλείσετε τελείως και τον google assistant.

Ναι ξέρω δεν έχω τα μυστικά του κράτους , αλλά για κάποιο λόγο για πρώτη φορά στα 36 μου ένιωσα ότι κάποιος εισβάλει στην προσωπική μου ζωή και ήταν αρκετά περίεργο συναίσθημα

Αυτά :D

Όποιος άλλος έχει προτάσεις ας τις πεί

Βάλε custom rom+microg και θα είσαι οκ από την Google και το tracking που έχει ☺️

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, LIGHT1NG είπε

Βάλε custom rom+microg και θα είσαι οκ από την Google και το tracking που έχει ☺️

Γράφω επάνω ότι δεν μπορώ να πειράξω το κινητό , ευχαριστώ πάντως

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tsofras είπε

Γράφω επάνω ότι δεν μπορώ να πειράξω το κινητό , ευχαριστώ πάντως

Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις root. 

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, LIGHT1NG είπε

Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις root. 

Ναι αλλά δεν θα είναι μαμά αν του περάσω custom rom , είναι θέμα ασφάλειας για την εταιρεία

Δημοσ.
6 ώρες πριν, AntiCambeR είπε

Εντάξει,δεν χρειαζόταν να ανοίξεις 6 ίδια θέματα...Το καταλάβαμε.

Δεν ειναι τα ιδια ειναι για διαφορετικες εφαρμογες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 30/05/2019 at 09:16, thelos257 said:

Δεν ειναι τα ιδια ειναι για διαφορετικες εφαρμογες.

Και αν θες ν αναφερεις 20 διαφορετικα apps θα ανοιξεις 20 θεματα με τον ιδιο τιτλο; :P

Επεξ/σία από Kostasspil
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Kostasspil είπε

Και αν θες ν αναφερεις 20 διαφορετικα apps θα ανοιξεις 20 θεματα με τον ιδιο τιτλο; :P

Οχι δεν θα ναι το φευγω απ την Google. Δεν πιστευω να υπαρχουν αλλα προγραμματα με αυτο το θεμα. Απλος ενημερωνεται ο κοσμος καλυτερα ανοιγουν τα ματια του.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...