Προς το περιεχόμενο

M2 αξιζει τον κοπο τελικα ?

Mr^Robot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

6 λεπτά πριν, EddieObscurant είπε

Διαβασε το review ρε συ που εβαλα στο παραπανω ποστ, δεν εβαλα ολες τις φωτογραφιες απο τα benchmarks.

Φυσιολογικο ειναι στις μικροτερες χωρητικοτητες να ειναι χαμηλοτερα τα νουμερα καθως το parallelization ειναι μικροτερο και σε αυτο επηρεαζονται κυριως τα writes. Γι'αυτο και οσο αυξανονται τα layers ή η πυκνοτητα , σταδιακα οι μικροτερες χωρητικοτητες αποσυρονται καθως δεν μπορουν να καλυψουν ολα τα καναλια του controller.

Tα iops που δινουν στις σελιδες κατασκευαστων (300.000-400.000) ειναι τα μεγιστα δυνατα με πολλους workers και σε μεγαλα queue depths (32-128) που στην πραξη δεν ειναι εφικτα. Σαν απλoς user εχεις σχεδον παντα εναν worker και το 70% της χρησης σου ειναι σε qd1, 25% σε qd2 και 5% σε qd4 κατα μεσο ορο. Τα μεγαλυτερα qd ειναι σχεδον μιδαμηνα.

Αυτος ειναι και ο λογος που οι περισσοτεροι χρηστες αν εξαιρεσουμε τις sequential μεταφορες αρχειων δεν καταλαβαινουν ιδιαιτερα διαφορα οταν πηγαινουν απο εναν καλο sata ssd που random read σε qd1 (40-45mb/s / 9000iops) σε εναν απλο nvme που εχει 50-60mb/s / 12000 iops.

Ο 970 evo 250gb που εχει μεγαλυτερο αναγραφομενο write ειναι μονο για 13gb και μετα πέφτει στα  300mb/s. Oι αντιστοιχοις χωρητικοτητας adata 8200 εχουν μεγαλυτερο slc buffer. O απλος λογω μεγαλυτερου overprovision εχει γυρω στα 60gb οταν ειναι αδειος ενω ο pro γύρω στα 40gb.

8868_043_adata-sx8200-pro-256gb-nvme-ssd

Μου έβγαζε το μήνυμα του adblock και δεν μπηκα στον κόπο, να σου πω την αλήθεια.

Πραγματικά ευχαριστώ για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.! Αν τα γνώριζα όλα αυτά ίσως να το ξανασκεφτόμουνα πριν πάω σε nvme.

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, EddieObscurant είπε

Διαβασε το review ρε συ που εβαλα στο παραπανω ποστ, δεν εβαλα ολες τις φωτογραφιες απο τα benchmarks.

Φυσιολογικο ειναι στις μικροτερες χωρητικοτητες να ειναι χαμηλοτερα τα νουμερα καθως το parallelization ειναι μικροτερο και σε αυτο επηρεαζονται κυριως τα writes. Γι'αυτο και οσο αυξανονται τα layers ή η πυκνοτητα , σταδιακα οι μικροτερες χωρητικοτητες αποσυρονται καθως δεν μπορουν να καλυψουν ολα τα καναλια του controller.

Tα iops που δινουν στις σελιδες κατασκευαστων (300.000-400.000) ειναι τα μεγιστα δυνατα με πολλους workers και σε μεγαλα queue depths (32-128) που στην πραξη δεν ειναι εφικτα. Σαν απλoς user εχεις σχεδον παντα εναν worker και το 70% της χρησης σου ειναι σε qd1, 25% σε qd2 και 5% σε qd4 κατα μεσο ορο. Τα μεγαλυτερα qd ειναι σχεδον μηδαμινα.

Αυτος ειναι και ο λογος που οι περισσοτεροι χρηστες αν εξαιρεσουμε τις sequential μεταφορες αρχειων δεν καταλαβαινουν ιδιαιτερη διαφορα οταν πηγαινουν απο εναν καλο sata ssd που random read σε qd1 (40-45mb/s / 9000iops) σε εναν απλο nvme που εχει 50-60mb/s / 12000 iops.

Ο 970 evo 250gb που εχει μεγαλυτερο αναγραφομενο write ειναι μονο για 13gb και μετα πέφτει στα  300mb/s. Oι αντιστοιχοις χωρητικοτητας adata 8200 εχουν μεγαλυτερο slc buffer. O απλος λογω μεγαλυτερου overprovision εχει γυρω στα 60gb οταν ειναι αδειος ενω ο pro γύρω στα 40gb.

8868_043_adata-sx8200-pro-256gb-nvme-ssd

Ελπιζω να ξερεις βεβαια οτι δεν εχει κανενας consumer NVMe SSD SLC buffer, ολοι εχουν pseudo-SLC buffer.....Με λιγα λογια μεσω αλγοριθμων κανουν ενα κομματι NAND (3D/TLC/MLC) να "φερεται" σαν SLC ενω στην πραγματικοτητα δεν ειναι....Οποτε η διαφορα αναμεσα σε δισκους σε αυτο το κομματι ειναι αστεια στην καλυτερη.....

Βεβαια τα σχολια σου ειναι αλλα νταλων, λες στον κοσμο να μην παει σε SSD που εχει μεγαλυτερη αντοχη στον χρονο, που ειναι για πιο βαριες χρησεις και που εχει καλυτερες επιδοσεις σε αυτες τις χρησεις γιατι δεν θα τις κανει ποτε.....Και ας κοστιζουν πρακτικα τα ιδια χρηματα.....

Το να προσπαθεις να βγαλεις ακρη με τον καθε ασχετο που διαβασε ενα review ειναι πολυ πιο δυσκολο εδω μεσα απο οσο νομιζα πως μπορει να ειναι.

Επεξ/σία από Salvation81
  • Like 1

Τελικα εκλεισα εναν used 960 Evo NVMe M.2 250GB με ενεργη εγγυηση απο της αγγελιες σε χαμηλη τιμη .

Θα πρεπει να προσεξω κατι ιδιαίτερο στην εγκατασταση τον windows ? , οπως αναφερω και στο αρχικο ποστ ειναι η πρωτη επαφη μου με το συγκεκριμενο τυπο SSD .

• Like 1

31 λεπτά πριν, Mr^Robot είπε

Τελικα εκλεισα εναν used 960 Evo NVMe M.2 250GB με ενεργη εγγυηση απο της αγγελιες σε χαμηλη τιμη .

Θα πρεπει να προσεξω κατι ιδιαίτερο στην εγκατασταση τον windows ? , οπως αναφερω και στο αρχικο ποστ ειναι η πρωτη επαφη μου με το συγκεκριμενο τυπο SSD .

Μπορείς να κάνεις mirror τα windows με το magician. Και να μπουν οι drivers.

https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/

Αφου το εγκαταστήσεις τρέξε το benchmark του magician για να δεις αν όλα είναι σωστά.

Αν θες να κάνεις καθαρή εγκατάσταση από την αρχή, πάλι το ίδιο αν έχεις οποιοδήποτε θέμα ανέβασε το να το λύσουμε.

• Like 2

Προτιμώ να κάνω ένα clean install για αρχή. 

Ελπίζω να μην έχω κάποιο θέμα, αλλιώς θα επικοινωνήσω ξανά. 

Ευχαριστώ όλους για της συμβουλές της προτάσεις και τον χρόνο σας. 

Να είστε όλοι καλά. :)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παρτε τον SX8200pro και οχι τον 970 evo ουτε τον mp510. O sx8200pro σε καθημερινα πραγματα ειναι αρκετα πιο γρηγορος απο οτιδηποτε αλλο κυκλοφορει σημερα σε nvme. Το QD1 βαρια βαρια QD2-4 να βλεπετε και εκει ενας 970 evo ειναι 30% πιο αργος απο τον sx8200. Τα QD32-128 δεν προκειται ποτε να τα δειτε σε home usage. Στα 105 που παιζει για τα 512gb απλα δεν εχει αντιπαλο.

Επεξ/σία από Arkin

Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί ο κόσμος τρέχει και αγοράζει συνέχεια τον καινούργιο 960 evo ή τον καινούργιο 970 evo και μετά τρέχουν πανικόβλητοι και ρωτάνε γιατί δεν παίζει το σύστημα και γιατί δεν υπάρχει αναγνώριση αφού έχουν μητρικές κάρτες τριετίας ακόμα αυτό δεν το χω καταλάβει ποιος είπε ότι το καινούργιο είναι το καλύτερο???

Κανείς δεν διαβάζει datasheet πια?🤐

2 λεπτά πριν, WaveExDare είπε

Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί ο κόσμος τρέχει και αγοράζει συνέχεια τον καινούργιο 960 evo ή τον καινούργιο 970 evo και μετά τρέχουν πανικόβλητοι και ρωτάνε γιατί δεν παίζει το σύστημα και γιατί δεν υπάρχει αναγνώριση αφού έχουν μητρικές κάρτες τριετίας ακόμα αυτό δεν το χω καταλάβει ποιος είπε ότι το καινούργιο είναι το καλύτερο???

Τι εννοεις? Εφοσον εχει M2 η μητρικη τρεχει κανονικα οποιοσδηποτε nvme. Ο 960evo ειναι περσινο μοντελο ο 970evo ειναι το νεο που κυκλοφορησε 5 Μαιου 2018.

Ειδα οτι η μητρικη που εχεις υποστηριζει Μ.2 με pci express 4ης γενιας πρωτοκολλο. Υπαρχουν αρκετοι καλοι ssd NVME που θα μπορουσε να δεις οπως

samsung 970 evo, wd black nvme ssd, sandisk extreme pro, adata xpg sx8200, intel 760p, crucial P1, corsair mp510.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατέληξα στον Samsung 960 Nvme

Αύριο θα τον έχω στα χέρια μου. 

Όπως είπα στο αρχικό ποστ υπήρχε μπάτζετ οπότε και οι επιλογές ήταν μετρημένες. 

Επεξ/σία από Mr^Robot

Στις 20/1/2019 στις 1:58 ΠΜ, WaveExDare είπε

Εσύ αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι οι Μ.2 τρέχουν ακόμα και σε μητρικές 6ετίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...