Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα.

Αυτό το διάστημα  μετατρέπω όλες τις παλιές κασέτες μου σε ψηφιακή μορφή. Έχω κασέτες 8άρες είτε 8 είτε hi8 είτε DIGITAL8 και επίσης dv κασέτες. Και οι δύο κάμερες έχουν dv έξοδο και έτσι έχω ελλάχιστη απώλεια στην μεταφορά. Θα ήθελα συμβουλές για ενίσχυση στην ανάλυση ή και βελτίωση ποιότητας. Δουλεύω κυρίως με final cut pro αλλά και με Lightroom όπου βλέπω πως δέχεται για επεξεργασία και βίντεο αρχεία.

Δημοσ.

Βελτίωση ποιότητας, σε ποιο κομμάτι;

Ανάλυση; Λίγα πράγματα. Κάποια Software κάνουν upscale (π.χ DaVinci Resolve) αλλά τα περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης είναι μικρά και θα μεγαλώσει και ο όγκος του εξαγόμενου αρχείου. Ίσως το upscale των σύγχρονων τηλεοράσεων να είναι αρκετό. 

Χρώμα; Εκεί μπορείς να επέμβεις περισσότερο αλλά θέλει γνώση. 

Η σημαντικότερη βελτίωση είναι (κατά τη γνώμη μου, αφού μισώ το Interlace), είναι να μετατρέψεις τα αρχεία σε progressive (το handbrake κάνει καλή δουλειά). 

Σε κάθε περίπτωση, κράτα τα πρωτότυπα captures των κασετών. 

Υ/Γ Οι hi-8 κασέτες, μέσω Digital 8 κάμερας, ψηφιοποιούνται χωρίς απώλεια. Ισχύει και για τις απλές 8? Παίζουν δηλαδή οι απλές στην Digital 8 κάμερα και βγαίνουν απ’ τη DV out?

Δημοσ.

Progressive τι εννοείς; Πως το κάνω μέσα απο το πρόγραμμα; Το έχω άλλωστε το πρόγραμμα και το δουλεύω. Και τι θα κερδίσω απο αυτή την διαδικασία;

Στα χρώματα ναι μπορώ να διορθώσω, είναι η δουλειά μου άλλωστε και είναι και εύκολο σχετικά. Ή σε θέματα φωτισμού.

Στο τελευταίο ερώτημα απαντώ, ναί, όλες οι κασέτες περνάνε. Έχω και των τριών ειδών. 8, hi8, digital8.

Δημοσ.
1 hour ago, Homecinemakias said:

Progressive τι εννοείς; Πως το κάνω μέσα απο το πρόγραμμα; Το έχω άλλωστε το πρόγραμμα και το δουλεύω. Και τι θα κερδίσω απο αυτή την διαδικασία;

https://www.winxdvd.com/resource/handbrake-deinterlace-guide.htm

1 hour ago, Homecinemakias said:

Στα χρώματα ναι μπορώ να διορθώσω, είναι η δουλειά μου άλλωστε και είναι και εύκολο σχετικά. Ή σε θέματα φωτισμού.

Με ποιο πρόγραμμα κάνεις χρωματικές διορθώσεις;

Επειδή και η χρωματικές διορθώσεις και η μετατροπή σε progressive, είναι διαδικασίες που απαιτούν επανακωδικοποίηση, καλό θα ήταν να γίνουν ταυτόχρονα, απ’ το ίδιο πρόγραμμα. 

Δημοσ.

Tις διορθώσεις θα τις κάνω βάζοντας τα βιντεάκια στο final cut pro. Και απο εκεί βγαίνουν σε mov αρχεία ή και σε άλλες επιλογές που μπορώ να τα εξάγω, οι οποίες όμως διογκώνουν σε gb τα αρχεία, κατα πολύ.

(ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ!!!!)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Final Cut Pro X εννοείς;

Άνοιξε project 720/50p και κάνε αυτά:

Spoiler

If you want to add an interlaced clip to a progressive project, you can have Final Cut Pro deinterlace the clip so that it plays at full resolution, free of the alternating jagged lines associated with interlaced clips in progressive projects.

Do one of the following:

In the browser, select the interlaced clips you want to add to a progressive project.

In the timeline, select interlaced clips you’ve added to a progressive project.

If the inspector isn’t already shown, do one of the following:

Choose Window > Show in Workspace > Inspector (or press Command-4).

Click the Inspector button on the right side of the toolbar.

Click the Info button at the top of the inspector.

Click the Metadata View pop-up menu in the bottom-left corner of the Info inspector and choose Settings.

Select the Deinterlace checkbox.

Note: Selecting the Deinterlace setting causes the frame rate of the selected clips to double. For example, if the original interlaced clips have a frame rate of 29.97 fps, the deinterlaced clips have a frame rate of 59.94 fps. Keep this in mind when you choose the video and audio settings for your project.

Tip: To confirm the absence of interlacing artifacts, you can press the Left Arrow and Right Arrow keys to step through the clips in the timeline one frame at a time.

To display full-resolution frames during playback, click the View pop-up menu in the top-right corner of the viewer and choose Better Quality.

The clips now play back and function as progressive clips. Depending on your specific computer configuration, background rendering may be necessary.

https://support.apple.com/kb/PH12648?locale=en_US

Τώρα, ψάχνουμε κάποιο plugin ή κάποιες ρυθμίσεις για το FCPx που να βοηθήσουν λίγο το upscale. Αλλιώς, κάνεις τα ίδια σε 576/50p, βγάζεις ένα μεγάλο prores (το οποίο θα πετάξεις στο τέλος για οικονομία χώρου), το βάζεις στο Resolve, κάνεις εκεί μόνο το upscale και βγάζεις το τελικό αρχείο. Εννοείται ότι κρατάς τα original media και τα projects FCPx και Resolve.

Επεξ/σία από CheOnWeb
Δημοσ.

Κάτι ακόμα ώστε να μην πηγαίνει χαμένος τόσος κόπος. Έχει σημασία με πιο πρόγραμμα εισάγω στον υπολογιστή τις κασέτες στην πρώτη φάση τους; Τα κάνω με το i movie hd το παλιό. Όταν τα παίρνω με το final cut pro, δεν μου εμφανίζει το υλικό σε real time. Κολλάει και δεν βλέπω τι έχουν οι κασέτες. Πρέπει να κοιτάζω στο μόνιτορ της κάμερας. Αλλα γίνεται κανονικά όμως η εισαγωγή όπως εν συνεχεία διαπιστώνω.

Δημοσ.

Απ’ τη στιγμή που τις περνάς μέσω DV out, ως data δηλαδή και όχι Video, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο σε όλα τα προγράμματα. Κανονικά, πρέπει να σου βγαίνουν γύρω στα 11GB/hour.

Πρόσεχε μόνο για errors, drop frames κλπ. 

Δημοσ.

Έχω ήδη φτάσει τα 800gb αρχεία!!! Ένα πολύ καλό που έχω στο final cut είναι πως μου δίνει πληροφορίες ανάλυσης. Κι έτσι όταν είναι digital8 δείχνει άλλη ανάλυση και ούτ'ο κάθ'εξής.

Επίσης διαπιστώνω πως εαν υπάρχει χαλασμένο σημείο στην κασέτα, δεν σταματάει η μεταφορά στον υπολογιστή ενώ παλαιότερα κοβόταν!!! Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό. Μήπως ήταν απο τις mini dv κασετούλες και δεν θυμάμαι καλά; Πάνε και χρόνια. Σε λίγες μέρες που θα ξεκινήσω την μετατροπή των dv κασετών, θα το διαπιστώσω. Επίσης να σου πω οτι το κάδρο μου είναι 4 προς 3. Δεν ξέρω εαν επιλύεται αυτό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 minutes ago, Homecinemakias said:

Έχω ήδη φτάσει τα 800gb αρχεία!!! Ένα πολύ καλό που έχω στο final cut είναι πως μου δίνει πληροφορίες ανάλυσης. Κι έτσι όταν είναι digital8 δείχνει άλλη ανάλυση και ούτ'ο κάθ'εξής.

Επίσης διαπιστώνω πως εαν υπάρχει χαλασμένο σημείο στην κασέτα, δεν σταματάει η μεταφορά στον υπολογιστή ενώ παλαιότερα κοβόταν!!! Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό. Μήπως ήταν απο τις mini dv κασετούλες και δεν θυμάμαι καλά; Πάνε και χρόνια. Σε λίγες μέρες που θα ξεκινήσω την μετατροπή των dv κασετών, θα το διαπιστώσω. Επίσης να σου πω οτι το κάδρο μου είναι 4 προς 3. Δεν ξέρω εαν επιλύεται αυτό.

Τι αναλύσεις σου δείχνει για το κάθε format? 8, Hi8, D8 και DV?

Κάποια προγράμματα έχουν ρύθμιση για το αν θα σταματούν ή όχι, όταν βρίσκουν drop frames.

Το 4:3 δεν θέλει κάτι ιδιαίτερο. Απλώς θα έχεις μαύρες μπάρες δεξιά-αριστερά όταν το βλέπεις σε 16:9 οθόνη. Εκτός αν είναι αναμορφικό οπότε θέλει και το ανάλογο scale. π.χ. το 720χ576, πρέπει να γίνει 1024χ576. 

Επεξ/σία από CheOnWeb
Δημοσ.

Θα τσεκάρω μετά με τις 3 αναλύσεις. Βάζοντας 3 διαφορετικές κασέτες. Διότι έμεινα απο μπαταρία πάλι. Το τρέχον αρχείο πάντως το οποίο δεν θυμάμαι τι ανάλυσης κασέτα και εγγραφή είχε, μου βγάζει τα εξής: (παραθέτω φώτο)

Στιγμιότυπο 2019-01-17, 14.23.21.png

Δημοσ.

Κανονικά και τα 4 format, θα πρέπει να βγάζουν 720χ576. Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες για τις διαφορετικές αναλύσεις, γι’ αυτό ρώτησα. Το μόνο που μπορεί να παίζει είναι να είναι 720χ576 16/9. 

Δημοσ.

Εαν μπω στα αρχεία πάντως και όχι μέσω του προγράμματος, μου τα δείχνει όλα ως dv. Και πιάνουν μεγάλο όγκο. Θα δω αργότερα κι αυτό με τις αναλύσεις. Όσο για την βελτίωση στην ποιότητά τους, θα κάνω δοκιμές με αυτά που μου είπες. Πρώτα να βελτιώσω την ανάλυση και μετά να τα περάσω στο final cut για τις διορθώσεις σε χρώμα, φωτισμούς κλπ; Η το ανάποδο;

Δημοσ.

https://mediaarea.net/en/MediaInfo/Download/Mac_OS

Βάλε αυτό για να μπορείς να βλέπεις όλα τα metadata των αρχείων σου. Πήγαινε στις ρυθμίσεις του και όρισε το default view ως "Text". Μπορείς να κάνεις copy-paste και να το ποστάρεις εδώ αν χρειαστεί. 

Στο τελευταίο σου ερώτημα, θα έλεγα ότι το upscale δεν θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά ώστε να σκεφτώ ότι καλύτερα να κάνω πρώτα το upscale, ώστε να έχω περισσότερη πληροφορία όταν πάω για color.
Μάλλον είναι πιο πρακτικό να δουλέψεις το χρώμα στα original "μικρά" αρχεία, παρά στα upscaled, τα οποία θα κάνεις αναγκαστικά σε prores (ακόμα μεγαλύτερος όγκος) για να μην χάσεις ποιότητα.
Δεν ξέρω όμως τα γούστα τού FCPx. Μπορεί τα prores να τα χειρίζεται καλύτερα απ΄τα DV (μια δοκιμή θα σε πείσει).
Σ' αυτή την περίπτωση, κάνεις πρώτα το Upscale (ας πούμε στο Resolve, googlαρέ το αν δεν ξέρεις πώς ή ρώτα με), βγάζεις το μεγαλύτερο prores που αντέχει το storage σου, κάνεις το color σ' αυτά και μετά τα πετάς (αλλά κρατάς το project του Resolve ώστε να μπορείς να τα ξαναδημιουργήσεις αν χρειαστεί.

3 hours ago, Homecinemakias said:

Έχω ήδη φτάσει τα 800gb αρχεία!

Επειδή απ' ό,τι κατάλαβα, είναι προσωπικά αρχεία, θα σου έλεγα να τα κρατήσεις τα original capture, έστω κι αν σου τρώνε χώρο.
Μιλάμε για πάνω από 70 ώρες υλικό, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για τις διαδικασίες που συζητάμε. Αξίζει όμως, αν μιλάμε για προσωπικά/οικογενειακά videos. 

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...