opcorsa Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 35 λεπτά πριν, Fortistis είπε Χε, νομίζω ότι καλά το πας γιατί από papers δεν σε βγάζει! Εάν δεν το έχεις, η καλύτερη δουλειά είναι να ρωτήσεις ή μα συνεργαστείς με κάποιον που το έχει. Το να ρωτάς σε ένα φόρουμ τι να κάνεις με επένδυση δεν είναι σοβαρό. θα ρωτησω και γνωστο γεοπονο αλλα και συσκευαστηρια στην περιοχη να μαθω ... το πρωτο που ειπες δεν το καταλαβα...
overpower Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 1 ώρα πριν, opcorsa είπε ολοι εχουν φυτεψει αβοκαντο εκει περα απλα δεν "πιστευω" στο προϊόν αυτο, ασε που εμαθα πως αρχιζει να μην πουλιεται και θα τα πεταμε ο ενας στον αλλο τελικα Γενικα απο εκει που ηταν στα 4.5/κιλο απο Χανια, πλεον στα σουπερ στα 3.5-3.7. Εχει ηδη πεσει.
opcorsa Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 15 λεπτά πριν, overpower είπε Γενικα απο εκει που ηταν στα 4.5/κιλο απο Χανια, πλεον στα σουπερ στα 3.5-3.7. Εχει ηδη πεσει. γενικα εχει φορτωθει πολυ το θεμα..πολλοι προλαβανε και γινανε πλουσιοι αλλα εγω δεν πειθομαι οποτε δεν το παιζω το παιχνιδακι αυτο
crom251 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 13/1/2019 στις 6:09 ΜΜ, opcorsa είπε καπου εκει... 250 εχω και πιστευω να μπουν καμια 80-100 δεντρα εκει... με φροντιδα θα βγαινουν οι 3 τονοι.. Θεωρητικα μπορει να βγουν οι 3 τονοι αν ειναι καλη η χρονια και αν τα δεντρα ειναι σε καλη περιοχη, μεγαλα, υγιη, κανεις τις καλλιεργητικες εργασιες οταν πρεπει και τις περιποιείσαι (φαρμακα, λιπασματα, κλαδεματα κλπ). Στην πραξη ομως ειναι δυσκολο ως ακατόρθωτο να πιασεις αυτα τα νουμερα. Και πολυ δυσκολοτερο να πιασεις αυτα τα νουμερα σε μεσο ορο (μια χρονια μπορει να τυχει να τα πιασεις) Εξαλλου μπορεις να το καταλαβεις και μονος σου απο τις ελιες που εχεις ηδη. Οταν απο 250 ελιες βγαζεις 1 τονο λαδι οπως λες, πως περιμενεις απο 350 ελιες να βγαζεις 3 τονους? Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2019 από crom251 2
opcorsa Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 19 λεπτά πριν, crom251 είπε Θεωρητικα μπορει να βγουν οι 3 τονοι αν ειναι καλη η χρονια και αν τα δεντρα ειναι σε καλη περιοχη, μεγαλα, υγιη, κανεις τις καλλιεργητικες εργασιες οταν πρεπει και τις περιποιείσαι (φαρμακα, λιπασματα, κλαδεματα κλπ). Στην πραξη ομως ειναι δυσκολο ως ακατόρθωτο να πιασεις αυτα τα νουμερα. Και πολυ δυσκολοτερο να πιασεις αυτα τα νουμερα σε μεσο ορο (μια χρονια μπορει να τυχει να τα πιασεις) Εξαλλου μπορεις να το καταλαβεις και μονος σου απο τις ελιες που εχεις ηδη. Οταν απο 250 ελιες βγαζεις 1 τονο λαδι οπως λες, πως περιμενεις απο 350 ελιες να βγαζεις 3 τονους? το θεμα ειναι και αν ασχολεισαι καθολου.. εμεις κανουμε τα τελειως τυπικα.. αν ειμασταν σοβαροι θα βγαζαμε παραπανω λαδι απλα εχουμε τις δουλειες μας και προφανως αποφερουν παραπανω απο τις ελιες.. ελεγα απο του χρονου να ασχοληθω παραπανω.. απλα με ταλαιπωρει η ιδεα για το συγκεκριμενο χωραφι... οι αλλες ελιες ειναι εκει, δεν φευγουν ..το θεμα ειναι τι κανουμε στο χωραφι που αναφερω εδω
crom251 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στους υπολογισμους σου παντως για το αν συμφερει να βαλεις ελιες μην υπολογιζεις αυτα τα νουμερα. Ακομα και να τα περιποιηθεις παραπανω σε μεσους ορους (οχι μια μεμονωμενη χρονια δηλαδη που μπορει να παει καλα) δεν προκειται να τα πιασεις. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2019 από crom251 1
tornado Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 ψαχνομουνα για χρονια για το ιδιο θεμα και ειχα καταληξει να βαλω καρυδιες λογω οτι θελουν λιγη δουλεια και ο καρπος δινει 5 με 7 ευρω. Περιμενα το υπομετρο 8.1 μεσω εσπα και ποτε δεν βγηκε.... Τελικα μεχρι σημερα δεν εκανα κατι και τα χωραφια εμειναν οπως ειναι. Αμα βγει καμια καλη ιδεα να μου την πειτε και εμενα, αρκει να ασχολουμε 2 με 3 φορες το χρονο.
opcorsa Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 κι εγω αυτο ψαχνω να ασχολουμαι σπανια γιατι το καλοκαιρι τρεχω και δεν φτανω την καρυδια την σκεφτηκα κι εγω, αλλα το κακο ειναι οτι μεγαλωνει πολυ/πιανει πολυ χωρο και ειναι Pain in the ass να μαζεψεις τον καρπο...
cabdik Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) και οι πορτοκαλιες δεν ειναι καλιεργεια που θελει λιγοτερη φροντιδα απο τις ελιες. θελει σωστο κλαδεμα, και εχει και περισσοτερους ψεκασμους απο τις ελιες... αν δεν θες να σε φανε η φυτοφθορα και τα εντομα (αφιδες-αλευρωδεις-τετρανυχοι- ψωρες........)! μη νομιζετε οτι ειναι πιο ευκολες. το αντιθετο θα ελεγα. πρεπει απο πριν να κανεις ερευνα ποιες μαρκες εχουν ζητηση, σε τι τιμες (οχι για χυμο..προφανως) και να εχεις εμπορο/εμπορους ωστε οταν ερθει η περιοδο συγκομιδης, να μην .....ψαχνεσαι. και θελουν και προσωπικη εργασια, για ποτισματα, λιπανσεις, ζιζανιοκτονια...!! οι ελιες απο την αλλη εχουν παρομοιες εργασιες, κλαδεματα, ζιζανιοκτονιες, ποτισματα, αλλα θελουν λιγοτερα φαρμακα (κατα την διαρκεια του ετους εννοω), και μπορεις και να αποθηκευσεις το λαδι και να το πουλησεις καποια στιγμη αργοτερα που ισως εχει καλυτερη τιμη...!! ομως αφου εχει ηδη δεντρα-πορτοκαλιες το χωραφι, καθαρα απο αποψης χρονου....., εγω θα προτεινα να δεις τον εμβολιασμο με αλλη μαρκα, που να εχει καποια ζητηση στην αγορα, και σαφως οχι με 7 λεπτα/κιλο...! ετσι θα κερδισεις χρονια, σε σχεση με το να φυτεψεις μικρα δεντρα..! ψαξε τις μαρκες και κοιτα τα Naveline, valencia.... κλπ. αυτα πρεπει να τα δεις σε σχεση με την περιοχη σου και τι περιοδο μπορεις να βγαλεις καρπο, ωστε να πιασεις καλη τιμη...!! https://www.gardenguide.gr/ποικιλίες-πορτοκαλιάς-παραγωγή/ Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2019 από cabdik 2
opcorsa Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 21 λεπτά πριν, cabdik είπε και οι πορτοκαλιες δεν ειναι καλιεργεια που θελει λιγοτερη φροντιδα απο τις ελιες. θελει σωστο κλαδεμα, και εχει και περισσοτερους ψεκασμους απο τις ελιες... αν δεν θες να σε φανε η φυτοφθορα και τα εντομα (αφιδες-αλευρωδεις-τετρανυχοι- ψωρες........)! μη νομιζετε οτι ειναι πιο ευκολες. το αντιθετο θα ελεγα. πρεπει απο πριν να κανεις ερευνα ποιες μαρκες εχουν ζητηση, σε τι τιμες (οχι για χυμο..προφανως) και να εχεις εμπορο/εμπορους ωστε οταν ερθει η περιοδο συγκομιδης, να μην .....ψαχνεσαι. και θελουν και προσωπικη εργασια, για ποτισματα, λιπανσεις, ζιζανιοκτονια...!! οι ελιες απο την αλλη εχουν παρομοιες εργασιες, κλαδεματα, ζιζανιοκτονιες, ποτισματα, αλλα θελουν λιγοτερα φαρμακα (κατα την διαρκεια του ετους εννοω), και μπορεις και να αποθηκευσεις το λαδι και να το πουλησεις καποια στιγμη αργοτερα που ισως εχει καλυτερη τιμη...!! ομως αφου εχει ηδη δεντρα-πορτοκαλιες το χωραφι, καθαρα απο αποψης χρονου....., εγω θα προτεινα να δεις τον εμβολιασμο με αλλη μαρκα, που να εχει καποια ζητηση στην αγορα, και σαφως οχι με 7 λεπτα/κιλο...! ετσι θα κερδισεις χρονια, σε σχεση με το να φυτεψεις μικρα δεντρα..! ψαξε τις μαρκες και κοιτα τα Naveline, valencia.... κλπ. αυτα πρεπει να τα δεις σε σχεση με την περιοχη σου και τι περιοδο μπορεις να βγαλεις καρπο, ωστε να πιασεις καλη τιμη...!! https://www.gardenguide.gr/ποικιλίες-πορτοκαλιάς-παραγωγή/ ευχαριστώ, μια που θα τις κοψω γιαυτο ελεγα λεμονια.. ειναι πιο ¨περιζητητη" καλλιεργεια εδω, και αποτι ξερω και με καλυτερες τιμες 1
hp8 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 πριν κάνετε οτιδήποτε πρέπει να δείτε που και σε ποιον θα διατεθεί το προϊόν Γιατί αν είναι να δουλεύεις και να το πουλά ο έμπορας δεν λέει Παράτησα μανταρινοπορτοκαλα 40ετων δέντρα κλημεντινη και Βαλέντσια . 3 -5 ευρο στη καλύτερη η κλούβα 18-19 κιλά Δεν βγαίνει με τίποτα Δουλεύεις για τον έμπορα 2
cabdik Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, hp8 είπε πριν κάνετε οτιδήποτε πρέπει να δείτε που και σε ποιον θα διατεθεί το προϊόν Γιατί αν είναι να δουλεύεις και να το πουλά ο έμπορας δεν λέει Παράτησα μανταρινοπορτοκαλα 40ετων δέντρα κλημεντινη και Βαλέντσια . 3 -5 ευρο στη καλύτερη η κλούβα 18-19 κιλά Δεν βγαίνει με τίποτα Δουλεύεις για τον έμπορα αυτη η σκεψη, δεν οδηγει πουθενα, ειναι μεμψιμοιρη. οταν βαλεις σωστη ποικιλια, την συντηρεις σωστα και βρεις 1-2 σωστους εμπορους, θα βγαλεις μεροκαματο. ΟΧΙ δεν θα γινεις πλουσιος, αλλα θα βγαλεις μεροκαματο. η αποδοση της λεμονιας- αναλογα της ποικιλιας και της πυκνοτητας φυτευσης, μπορει να φτασει μεχρι και 6τ/στρ. εγω υπολογιζω τα μισα. πες 3τ/στρ και 35/40λ/kg που διαβαζω οτι παιζει τωρα, αν και αυτο ειναι αναλογα και την ποικιλια...! σημαινει οτι θα τζιραρεις κανα 1000€/στρ. υπολογισε τα 300-400 για εξοδα (γιατι μην μου πεις οτι εχει παραπανω, θα με αναγκαζεις να σου βγαλω το κοστολογιο αναλυτικα και θα βγει λιγοτερο....!!! εχω πελατη με πορτοκαλιες και ξερω ακριβως τι χαλαει και τι εισπρατει...) να μεινουν τα υπολοιπα. δεν τα λες και ασχημα...!! 14 ώρες πριν, opcorsa είπε ευχαριστώ, μια που θα τις κοψω γιαυτο ελεγα λεμονια.. ειναι πιο ¨περιζητητη" καλλιεργεια εδω, και αποτι ξερω και με καλυτερες τιμες οπως σου ειπα, με τον εμβολιασμο στα υπαρχοντα δεντρα, θα κερδισεις πολυ χρονο..!! αλλα, για να εισαι 100% σιγουρος, ψαξ'το λιγο με την συμβατοτητα των ποικιλιων που θα εμβολιασεις, μην βρεθεις προ εκπληξεως. θεωρητικα, δεν νομιζω να εχεις θεμα, αλλα επειδη ειναι πολυετης καλλιεργεια, να εξασφαλισεις και την πιθανοτητα του 1%..! σε φυτωρια που εμβολιαζουν δεντρα θα ρωτησεις. Επεξ/σία 15 Ιανουαρίου 2019 από cabdik
opcorsa Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 21 λεπτά πριν, cabdik είπε αυτη η σκεψη, δεν οδηγει πουθενα, ειναι μεμψιμοιρη. οταν βαλεις σωστη ποικιλια, την συντηρεις σωστα και βρεις 1-2 σωστους εμπορους, θα βγαλεις μεροκαματο. ΟΧΙ δεν θα γινεις πλουσιος, αλλα θα βγαλεις μεροκαματο. η αποδοση της λεμονιας- αναλογα της ποικιλιας και της πυκνοτητας φυτευσης, μπορει να φτασει μεχρι και 6τ/στρ. εγω υπολογιζω τα μισα. πες 3τ/στρ και 35/40λ/kg που διαβαζω οτι παιζει τωρα, αν και αυτο ειναι αναλογα και την ποικιλια...! σημαινει οτι θα τζιραρεις κανα 1000€/στρ. υπολογισε τα 300-400 για εξοδα (γιατι μην μου πεις οτι εχει παραπανω, θα με αναγκαζεις να σου βγαλω το κοστολογιο αναλυτικα και θα βγει λιγοτερο....!!! εχω πελατη με πορτοκαλιες και ξερω ακριβως τι χαλαει και τι εισπρατει...) να μεινουν τα υπολοιπα. δεν τα λες και ασχημα...!! οπως σου ειπα, με τον εμβολιασμο στα υπαρχοντα δεντρα, θα κερδισεις πολυ χρονο..!! αλλα, για να εισαι 100% σιγουρος, ψαξ'το λιγο με την συμβατοτητα των ποικιλιων που θα εμβολιασεις, μην βρεθεις προ εκπληξεως. θεωρητικα, δεν νομιζω να εχεις θεμα, αλλα επειδη ειναι πολυετης καλλιεργεια, να εξασφαλισεις και την πιθανοτητα του 1%..! σε φυτωρια που εμβολιαζουν δεντρα θα ρωτησεις. ευχαριστω φιλε, θα ρωτησω γεωπονο και θα κανω μερικες βολτες στην περιοχη να δω γιατι εχει 3-4 συσκευαστηρια κοντα...πως λες να ρωτησω στα συσκευαστηρια τι πιστευουν μην με περασουν και για ασχετο... εγω για πρωιμα λεμονια σκεφτομαι που καλοκαιρι μπορει να πιασεις και 70λ-1 ευρω χοντρικη αλλα επειδη αποτι καταλαβα η ποικιλια ειναι λιγο "σπανια" στην ελλαδα δεν ξερω πως και που θα βρουμε μοσχευματα για να τις μπολιασουμε..
papoys1 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Αν πας σε ξυνά μπορείς να κάνεις και το άλλο.Βάλε τα 2 στρέμματα λεμόνια τα άλλα δύο κάτι άλλο π.χ. μία επιλογή μανταρινιών ή μία επιλογή καλού πορτοκαλιού που θα αποφασίσεις μετά από έρευνα και σκέψη οπότε αν κάποιο δεν περπατήσει τη μία χρονιά θα πάει την άλλη.Πάντως και το λεμόνι φέτος τιμή χώμα είχε μέχρι τώρα δεν ξέρω πως θα πάει με τον παγετό.Από το Σεπτέβρη - Οκτώβρη που κυκλοφόρησαν τα ντόπια δεν ξεπέρασε στο καφάσι το ένα ευρώ. Δεν ξέρω σε πια περιοχή μένεις αλλά είναι χρονιές όπως η φετεινή που πολλά μέρη της Ελλάδας θα πάθουν ζημιά από παγετό, κάποια που δεν θα επηρεαστούν θα μοσχοπουλήσουν. Εάν η περιοχή σου βρίσκεται σε μέρος που σπάνια επηρεάζεται από παγετούς (π.χ. Κρήτη) θα είσαι από τυχερούς χρονιές σαν τη φετεινή. Άσχετο αλλά πώληση απευθείας σε Λαικές από κάποιο οικογενειακό ή συγγενικό πρόσωπο δεν σε έχει απασχολήσει;;;; Βλέπω εποχές που το πορτοκάλι ξεπερνάει και το ένα ευρώ. Άρα τα ξυνά πάντα έχουν το ρίσκο τους.Η ελιά από την άλλη για να έχεις εισόδημα έστω και λιγότερα αλλά σίγουρο θέλει περισσότερη δουλειά.Είπαμε ποτέ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα αλλά διαλέγουμε ανάλογα τις ανάγκες και τη διάθεσή μας για δουλειά.Όσο έχουμε εισόδημα ικανοποιητικό από κάπου αλλού παρατάμε τα αγροτικά.Και εγώ έχω αρκετές ελιές τις οποίες ψιλοείχα παρατημένες και πήγαινα να βγάλω ίσια ίσια το λάδι της χρονιάς να μην αγοράζω.Όσο όμως σφίγγουν τα πράγματα τις καλιεργώ - κλαδεύω κ.λ.π. περισσότερο και ήδη έχω φτάσει να βγάζω την τριπλή ποσότητα από όσο έβγαζα παλιά. Επεξ/σία 15 Ιανουαρίου 2019 από papoys1 1
opcorsa Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2019 47 λεπτά πριν, papoys1 είπε Αν πας σε ξυνά μπορείς να κάνεις και το άλλο.Βάλε τα 2 στρέμματα λεμόνια τα άλλα δύο κάτι άλλο π.χ. μία επιλογή μανταρινιών ή μία επιλογή καλού πορτοκαλιού που θα αποφασίσεις μετά από έρευνα και σκέψη οπότε αν κάποιο δεν περπατήσει τη μία χρονιά θα πάει την άλλη.Πάντως και το λεμόνι φέτος τιμή χώμα είχε μέχρι τώρα δεν ξέρω πως θα πάει με τον παγετό.Από το Σεπτέβρη - Οκτώβρη που κυκλοφόρησαν τα ντόπια δεν ξεπέρασε στο καφάσι το ένα ευρώ. Δεν ξέρω σε πια περιοχή μένεις αλλά είναι χρονιές όπως η φετεινή που πολλά μέρη της Ελλάδας θα πάθουν ζημιά από παγετό, κάποια που δεν θα επηρεαστούν θα μοσχοπουλήσουν. Εάν η περιοχή σου βρίσκεται σε μέρος που σπάνια επηρεάζεται από παγετούς (π.χ. Κρήτη) θα είσαι από τυχερούς χρονιές σαν τη φετεινή. Άσχετο αλλά πώληση απευθείας σε Λαικές από κάποιο οικογενειακό ή συγγενικό πρόσωπο δεν σε έχει απασχολήσει;;;; Βλέπω εποχές που το πορτοκάλι ξεπερνάει και το ένα ευρώ. Άρα τα ξυνά πάντα έχουν το ρίσκο τους.Η ελιά από την άλλη για να έχεις εισόδημα έστω και λιγότερα αλλά σίγουρο θέλει περισσότερη δουλειά.Είπαμε ποτέ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα αλλά διαλέγουμε ανάλογα τις ανάγκες και τη διάθεσή μας για δουλειά.Όσο έχουμε εισόδημα ικανοποιητικό από κάπου αλλού παρατάμε τα αγροτικά.Και εγώ έχω αρκετές ελιές τις οποίες ψιλοείχα παρατημένες και πήγαινα να βγάλω ίσια ίσια το λάδι της χρονιάς να μην αγοράζω.Όσο όμως σφίγγουν τα πράγματα τις καλιεργώ - κλαδεύω κ.λ.π. περισσότερο και ήδη έχω φτάσει να βγάζω την τριπλή ποσότητα από όσο έβγαζα παλιά. καλημερα ναι τωρα μενω κρητη, ξυνα πορτοκαλια εχω γιαυτο συζηταμε να τα κανω λεμονια 1 ευρ το καφαασι μου φαινεται τραγικη τιμη, δεν θα το κανω καν ετσι αν ειναι..απλα ξερω οτι το καλοκαιρι και λογο τουρισμου και λογο ελλειψης εχει τιμη το λεμονι και για αυτο το κυνηγαω να βαλω ποικιλια που καρπωφορει αυγουστο και σεπτεμβρη.... η περιοχη εχει αρκετα νερα και δεν ξερω κατα ποσο η ελια μπορει να εχει καλη αποδοση σε τετοιους "καμπους".......
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα