Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερες

*Το θρεντ δεν ειναι κυριακατικο,ουτε φυτόριο τρολ, ας απαντησουν οσοι νομιζουν οτι ξερουν *

Μου προτάθηκε να αναλάβω ένα αγροτεμάχιο απο συγγενικό μου πρόσωπο, χωρίς να έχω εγώ υποχρεώσεις.

Το χωράφι έχει πορτοκαλιές, σε σημείο που υπάρχει νερό-υδροφόρος ορίζοντας και λάστιχα ποτίσματος. Το θέμα ειναι οτι ειναι ανεκμετάλευτο αρκετά χρόνια λόγω ότι η ποικιλία πορτοκαλιού δεν αξίζει καν να την μαζέψεις, διότι πιάνει τιμή περίπου 7-10 λεπτά το κιλό.

Σκέφτομαι μιας και ειμαι κοντά , έχω τα εργαλεία και την όρεξη να το αναλάβω και να κάνω κάτι. Είναι γυρω στα 4 στρέματα, περίπου 100-120 δέντρα οπότε αν κάνω κάποια καλή καλλιέργεια ευελπιστώ να βγάζω 5-6 χιλιάδες τον χρόνο. Όχι οτι θα σωθώ, αλλά δεν τα έχω τώρα οπότε γιατί όχι.

Σκέφτομαι 2 περιπτώσεις, και όποιος είναι με χόμπι αγρότης ή γεωπόνος ας φωτήσει, πριν το ψάξω και μόνος.

1) Κόβω τις πορτοκαλιές απο τον κορμό και τις αλλάζω ποικιλία, σκέφτομαι για πρώιμα λεμόνια να πουλάω αυγούστο -σεπτέμβριο δηλαδή που είναι σε έλλειψη κι εχουν καλή τιμή. Ευελπιστώ γύρω στο 1 ευρώ το κιλό χοντρική.

2) Τις ξεριζώνω όλες, και βάζω ελιές, έχω ηδη αρκετές δικές μου και τα εργαλεία ήδη υπάρχουν , οπότε σε μερικά χρόνια θα μαζεύω κι αυτές . Ασφαλής επένδυση αλλα με σχετικά μικρότερο κέρδος. Λάδι πάντα θα χρειαστεί ενώ τα φρούτα /λεμόνια  μπορεί και να τα πετάξεις. ευελπιστώ να βγάζω γύρω στους 2 μισι- 3 τόνους λάδι μαζί με τις υπολοιπες δικές μου, οπότε είναι καλό κομπόδεμα. Μόνο που πρέπει να αγοράσω τα φυτά , να φυτευτούν και να περιμένω 5-6 χρόνια για παραγωγή που να αξίζει να πας να μαζέψεις. Λογικά θα χωρέσουν λιγότερα δέντρα απότι τώρα/ αραιότερη φύτευση.

Μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα, αλλά θέλω το κόστος να βγεί μικρό ώστε να μην τα κλαίω (υπολογίζω γυρω στο χιλιάρικο) , και επίσης με νοιάζει και η σχετικά γρήγορη παραγωγή καρπών ώστε να υπάρχει εισόδημα.

Απόψεις?

- υ.γ. αν κάποιος γνωρίζει κάποιο ενεργό φόρουμ για αγροτικά ας το πεί να ρωτήσω κι εκει... όσο έψαξα δεν βρηκα

Επεξ/σία από opcorsa
  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

το χωραφι εχει πορτοκαλιες,αλλα η ποικιλια λεμονιου δεν αξιζει?τι διαολο?και ποια ποικιλια πιανει 7-10 λεπτα?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχετε μιλήσει για ποσά περίπου χρόνια θα το έχεις; Γιατί εάν πας στο σενάριο ότι ξεπατωνεις κ βάζεις κάτι άλλο θα έχεις απόδοση μετά από 4-5χρονια... Μη σου πει πχ στα 8 χρόνια το θέλω τελικά το χωράφι... Οι πρώιμες λεμονιές είναι καλή ιδέα όπως κ οι ελιές εφόσον το ξέρεις το αντικείμενο.Αλλιως άσε το όπως έχει κ ότι πιάσεις απ' τα πορτοκαλια. Βάλε φροντίδα κ λίπασμα κ ότι βγάλεις.εγω αυτό θα έκανα εφόσον δεν είναι δικό μου το χωραφι

Επεξ/σία από xrist0s4
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, dollyyy19 είπε

το χωραφι εχει πορτοκαλιες,αλλα η ποικιλια λεμονιου δεν αξιζει?τι διαολο?και ποια ποικιλια πιανει 7-10 λεπτα?

τα πορτοκαλια ειναι ξινα, ητοι δεν κανουν για πωληση σε μπακαλικα, μονο για χυμο..

οποτε τα εδινε σε ενα εργοστασιο εδω για 6 7 λεπτα...

εβγαζε σε καλες χρονιες περιπου 10 τονους (!!!!) και επερνε 700 ευρω... δηλαδη τιποτα... αν αναλογιστεις ποσα μεροκαμματα θελει να τα μαζεψεις τοσα πορτοκαλια...

ποικιλια λεμονιου λεω να βαλω εγω, με μια ερευνα που εκανα η ποικιλια Interdonato που ειναι πρωιμη κανει αυτο που θελω εγω.. να βγαζει πρωιμα λεμονια μεσα στο καλοκαιρι

17 λεπτά πριν, xrist0s4 είπε

Έχετε μιλήσει για ποσά περίπου χρόνια θα το έχεις; Γιατί εάν πας στο σενάριο ότι ξεπατωνεις κ βάζεις κάτι άλλο θα έχεις απόδοση μετά από 4-5χρονια... Μη σου πει πχ στα 8 χρόνια το θέλω τελικά το χωράφι... Οι πρώιμες λεμονιές είναι καλή ιδέα όπως κ οι ελιές εφόσον το ξέρεις το αντικείμενο.

οχι ειναι αδερφου το χωραφι οποτε δεν θα το θελει πισω ειμαστε πολυ ενταξει σε αυτα..

απλα ειμαι αναμεσα στα 2 και μαζευω πληροφοριες..

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, xrist0s4 είπε

Για πατάτες θα το σκεφτούν; Ή θες δέντρα αποκλειστικά; 

καλυτερα δεντρα αποκλειστικα, και αν ειναι δυνατον να μην θελουν και παρα πολυ φροντιδα...

πχ 2-3 φορες τον μηνα το πολυ, μιας και δεν ειναι το κυριο επαγγελμα μου αλλα συζηταμε για "χαρτζιλικι"

γιαυτο αναφερω λεμονια ή ελιες που θελουν λιγο ποτισμα, αντε και ενα ψεκασμα τον μηνα

τρακτερ για ζευγαρισμα εχω κονε οποτε θα μου το κανουν αλλοι

16 λεπτά πριν, vrwmiaris είπε

Γιατί δεν το νοικιάζεις σε μκο;

πληροφοριες?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, Γιαούρτι είπε

...τι θα φυτέψεις; Ινδική κάνναβη; 

Να μια καλή ιδέα...για medical purposes φυσικά.

Αλλά θέλει χρόνο, φροντίδα .....κ τραγούδι.

Επεξ/σία από TechnoState
Δημοσ.

opcorsa λες ευελπιστείς να βγάζεις 5-7 k το χρόνο.

εχω 15 στρέμματα με ελιές και σε πληροφορώ ότι ούτε 3k δεν μου μένουν μαζί με τις επιδοτήσεις.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, opcorsa είπε

ευελπιστώ να βγάζω γύρω στους 2 μισι- 3 τόνους λάδι μαζί με τις υπολοιπες δικές μου, οπότε είναι καλό κομπόδεμα.

Ποσες ελιες εχεις τωρα και υπολογιζεις να βγαζεις μαζι με τα 4 στρεμματα 3 τονους λαδι?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, opcorsa είπε

τα πορτοκαλια ειναι ξινα, ητοι δεν κανουν για πωληση σε μπακαλικα, μονο για χυμο...

:-S :-S :-S

Γνώριμο το όλο story :-D

Η απάντηση για εμένα βρισκόταν σε μια λαχαναγορά κάπως μακριά από εμένα αλλά σε περιοχή με φουλ ξενοδοχεία. Ναι, πληρώνω μεταφορικά αλλά, με μια χρονιά εξαίρεση, πουλάω με 45-55 λεπτά το κιλό. Επίσης, επειδή στέλνω μεγάλα φορτία, μου βγαίνουν πολύ φτηνά τα εργατικά και λίγη απασχόληση σε εμένα... Ψάξε το!

Επίσης,επειδή παράγω κ λάδι,τα πορτοκάλια θέλουν πολυ-πολυ λιγότερη φροντίδα και έξοδα και επίσης έχουν και αρκετά μεγαλύτερο κέρδος ανά στρέμμα. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Γιαούρτι είπε

δεν έχω ιδέα αλλά θα βγάζεις 5-6K € από τα 4 στρέματα;

τι θα φυτέψεις; Ινδική κάνναβη; 

απαντησα, με 4-5 στρεμματα βγαζεις περιπου 1 τονο λεμονια ... με 1 ευρω το κιλο .... απλα μαθηματικα

2 ώρες πριν, whoose είπε

opcorsa λες ευελπιστείς να βγάζεις 5-7 k το χρόνο.

εχω 15 στρέμματα με ελιές και σε πληροφορώ ότι ούτε 3k δεν μου μένουν μαζί με τις επιδοτήσεις.

φιλε μου κατι κανεις λαθος...

εγω 250 ελιες εχω και βγαζω γυρω στο 3κ τωρα ... και χωρις να τις περιποιηθω σχεδον καθολου μιας και εχω δουλεια .. μονο ελαχιστο ποτισμα (οσες εχει νερο) ζευγαρισμα μια φορα τον χρονο και ελαχιστο λιπασμα

βγαζω περιπου 1000-1200 κιλα λαδι καθαρο...

2 ώρες πριν, stelios18120 είπε

Αν βρεις τι να κανεις,πες μου και εμένα, έχω 3.5 στρέμματα στα Χανιά χωράφι και το έχω έτσι και κάθεται 😁

κι εμενα στα χανια ειναι... στην αγυια συγκεκριμενα :D

ολοι εχουν φυτεψει αβοκαντο εκει περα

απλα δεν "πιστευω" στο προϊόν αυτο, ασε που εμαθα πως αρχιζει να μην πουλιεται και θα τα πεταμε ο ενας στον αλλο τελικα

:P

2 ώρες πριν, crom251 είπε

Ποσες ελιες εχεις τωρα και υπολογιζεις να βγαζεις μαζι με τα 4 στρεμματα 3 τονους λαδι?

καπου εκει... 250 εχω και πιστευω να μπουν καμια 80-100 δεντρα εκει... με φροντιδα θα βγαινουν οι 3 τονοι..

1 ώρα πριν, thunderstorm είπε

:-S :-S :-S

Γνώριμο το όλο story :-D

Η απάντηση για εμένα βρισκόταν σε μια λαχαναγορά κάπως μακριά από εμένα αλλά σε περιοχή με φουλ ξενοδοχεία. Ναι, πληρώνω μεταφορικά αλλά, με μια χρονιά εξαίρεση, πουλάω με 45-55 λεπτά το κιλό. Επίσης, επειδή στέλνω μεγάλα φορτία, μου βγαίνουν πολύ φτηνά τα εργατικά και λίγη απασχόληση σε εμένα... Ψάξε το!

Επίσης,επειδή παράγω κ λάδι,τα πορτοκάλια θέλουν πολυ-πολυ λιγότερη φροντίδα και έξοδα και επίσης έχουν και αρκετά μεγαλύτερο κέρδος ανά στρέμμα. 

εδω στην περιοχη δεν προχωρανε τα πορτοκαλια..δεν τα θελει κανεις... ασε που αυτα που εχω εγω καλοκαιρι εχουν πεσει... τωρα ειναι η εποχη τους...

Δημοσ.

Χε, νομίζω ότι καλά το πας γιατί από papers δεν σε βγάζει!

Εάν δεν το έχεις, η καλύτερη δουλειά είναι να ρωτήσεις ή μα συνεργαστείς με κάποιον που το έχει. Το να ρωτάς σε ένα φόρουμ τι να κάνεις με επένδυση δεν είναι σοβαρό. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...