lion2486 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Καλησπέρα σε όλους, Το θέμα που θέλω να θίξω είναι το εξής. Έχουμε κάποιες εφαρμογές/υπηρεσίες που ανα καιρούς γίνεται και κάποια εγκατάσταση, κάποια αναθάθμιση κτλ. Προς το παρόν για τις ανάγκες έχουμε έναν reseller web hosting pack (υποστηρίζει και ruby) και ένα dedicated server, και τα 2 με Plesk Panel. Στον Dedicated server η διαχείριση γίνεται και μέσω ssh, τρέχουν κυρίως εφαρμογές java & nodejs. H παραμετροποίηση και η συντήρηση έχει αρχίσει και γίνεται δυσκολότερη όσο γίνονται περισσότερες οι εγκαταστάσεις των εφαρμογών. Δεν έχουν όλες οι εφαρμογές ακόμα ci/cd pipelines (gitlab έχουμε) και οι περισσότερες εγκαταστάσεις έχουν γίνει με το χέρι. Έχουμε ξεκινήσει να πακετάρουμε σιγά σιγά κάποια λογισμικά σε docker images, κυρίως για development/demonstration (υπάρχει άλλος τοπικός docker server που τα τρέχει) αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος. Για διαχείριση έχω βρει το Portainer, που σε όποιον δεν έχει και πολύ εξοικείωση του δίνει μια καλή και γρήγορη εικόνα με τα containers. Η ιδέα τώρα που έχω είναι να στήσουμε και ένα kubernetes cluster, λίγο μικρό για αρχή (για τις λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές) που στήνονται ώστε να έχουμε λιγότερες και στον dedicated. Η λύση που βλέπω είναι στην digital ocean, πληρώνεις μόνο τους nodes που θες, σε πιο φυσιολογικές τιμές απ' ότι οι μεγαλύτεροι πάροχοι. Έχω δει ότι στις τελευταίες εκδόσεις του gitlab, υποστηρίζεται επικοινωνία με kubernetes οπότε φαντάζομαι όλη η παραμετροποίηση των εφαρμογών και των εγκαταστάσεών τους θα μπορέσει να γίνει εκεί. Εκτός αυτών θα πρέπει να στηθούν και κάποια shared services (databases κτλ). Αυτά φαντάζομαι θα πρέπει να γίνουν χειροκίνητα και να υπάρχει ένα repository με τα yaml files ώστε να υπάρχει η ιστορικότητά τους. Σίγουρα το κόστος των vps είναι μεγαλύτερο από ότι του dedicated, αλλά ελπίζω ο χρόνος που θα μας απασχολεί να είναι λιγότερος μελλοντικά, καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας πιο αξιόπιστες. Επίσης προς το παρόν η digital ocean δίνει όλη την υποδομή του kubernetes δωρεάν, αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κρατήσει έτσι για πάντα. Εσείς έχετε να προτείνετε κάποια άλλη λύση ώστε να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση των deployments? Θα βόλευε άραγε να έχουμε μόνο dedicated με containers? Ευχαριστώ πολύ, ανοίγω μεγάλο θέμα πιστεύω, αλλά τα πρακτικά ζητήματα στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων γύρω από αυτό το θέμα είναι από μερικούς διφορούμενα. Ευχαριστώ και πάλι!
pmav99 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Quote H παραμετροποίηση και η συντήρηση έχει αρχίσει και γίνεται δυσκολότερη όσο γίνονται περισσότερες οι εγκαταστάσεις των εφαρμογών. Ανεξάρτητα του αν θα χρησιμοποιήσετε kubernetes ή όχι, νομίζω θα βοηθούσε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο configuration manager. Το idempotency είναι σημαντικό πράγμα και βοηθάει πολύ στο hardening των nodes. το ansible είναι απλούστερο από chef/puppet και ΙΜΗΟ για σχετική μικρή κλίμακα (πχ μερικές 10δες servers) είναι καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, chef και puppet είναι παλιότερα εργαλεία και τα οικοσυστήματά τους είναι μάλλον πληρέστερα. Αν έχετε κάποιον στην ομάδα που ξέρει κάποιο χρησιμοποιήστε αυτό που ξέρει. Δεν είναι ότι σας αφορά στο scale που είστε, αλλά, για την ιστορία, έχω ακούσει από αξιόπιστη πηγή ότι από ένα σημείο και μετά το ansible δεν κάνει πλέον scale και πρέπει πχ να τρέξεις ξεχωριστά τα playbooks στους servers της Ασίας, ξεχωριστά της Αμερικής κτλ. Φαντάζομαι βέβαια ότι εξαρτάται τι κάνεις και στα playbooks. Επίσης είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι αντίστοιχες ιστορίες θα υπάρχουν και για chef/puppet Επεξ/σία 12 Ιανουαρίου 2019 από pmav99
defacer Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Δεν είναι η ειδικότητα μου, αλλά έρχομαι σε επαφή καθημερινά. Container all the things + IaaS + Terraform = virtual all the things + joy Γενικά πάντως είχα μεγάλη δυσκολία στο να βρω μέσα σε όλα αυτά που έγραψες κάποια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί ευθέως.
lion2486 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 12 hours ago, pmav99 said: Ανεξάρτητα του αν θα χρησιμοποιήσετε kubernetes ή όχι, νομίζω θα βοηθούσε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο configuration manager. Το idempotency είναι σημαντικό πράγμα και βοηθάει πολύ στο hardening των nodes. το ansible είναι απλούστερο από chef/puppet και ΙΜΗΟ για σχετική μικρή κλίμακα (πχ μερικές 10δες servers) είναι καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, chef και puppet είναι παλιότερα εργαλεία και τα οικοσυστήματά τους είναι μάλλον πληρέστερα. Αν έχετε κάποιον στην ομάδα που ξέρει κάποιο χρησιμοποιήστε αυτό που ξέρει. Δεν είναι ότι σας αφορά στο scale που είστε, αλλά, για την ιστορία, έχω ακούσει από αξιόπιστη πηγή ότι από ένα σημείο και μετά το ansible δεν κάνει πλέον scale και πρέπει πχ να τρέξεις ξεχωριστά τα playbooks στους servers της Ασίας, ξεχωριστά της Αμερικής κτλ. Φαντάζομαι βέβαια ότι εξαρτάται τι κάνεις και στα playbooks. Επίσης είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι αντίστοιχες ιστορίες θα υπάρχουν και για chef/puppet Ναι το να υπάρχει configuration manager καθώς και κάποιο continious deployment (ωστε να μένουν ενημερωμένες οι εφαρμογές χωρίς πολλές χειροκίνητες διαδικασίες) θα βοηθούσε για αρχή. Έχω μια μικρή γνώση ansible, αλλά μου φαίνεται ότι έχει πολλές παγίδες, θα πρέπει να έχεις playbooks που θα τρέχεις εν γνώση της υπάρχουσας κατάστασης που υπάρχει σε κάθε server. Δεν μου δίνει σιγουριά ότι με τις λίγες γνώσεις και χωρίς αρκετή εμπειρία θα μπορέσω να φτιάξω κάτι που θα κρατήσει. 11 hours ago, defacer said: Δεν είναι η ειδικότητα μου, αλλά έρχομαι σε επαφή καθημερινά. Container all the things + IaaS + Terraform = virtual all the things + joy Γενικά πάντως είχα μεγάλη δυσκολία στο να βρω μέσα σε όλα αυτά που έγραψες κάποια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί ευθέως. Ναι έχεις δίκιο, δεν θέτω ένα ερώτημα αλλά μια σκέψη/οπτική, με σκοπό να δω αν κάνω λάθος σε αυτά (με την γνώμη σας) και αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο που δεν το έχω βάλει εγώ στον ορίζοντα ακόμα. Το κοιτάω το terraform, φαίνεται πολλά υποσχόμενο και προσπαθώ να το κατανοήσω λίγο. Τόσες εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από αυτόν τον τομέα συνέχεια, αμφιβάλλω αν ποτέ θα νιώσω πλήρως ενημερωμένος για όλες τις προσφερόμενες λύσεις.
defacer Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Εκτός κι αν είναι ακριβώς η αρμοδιότητα της δουλειάς σου, και είσαι πολύ πολύ καλός σε αυτή (τι κάνεις ακόμα στην Ελλάδα; :Ρ), και έχεις συναδέλφους σε παρόμοια φάση, δεν πρόκειται ποτέ να νιώσεις πλήρως ενημερωμένος με το ρυθμό που αλλάζουν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να είσαι πραγματικά γνώστης μιας αρχιτεκτονικής εκτός από το να τη χρησιμοποιήσεις στην πράξη για να λύσεις υπαρκτά προβλήματα και να καρπωθείς την εμπειρία. Επειδή πρακτικά αυτό δε γίνεται να είναι μόνιμη κατάσταση όταν έχεις συστήματα παραγωγής που έχουν, στα μάτια της δουλειάς, πιο σημαντικές ανάγκες από τις δικές σου, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να έχεις κάθε τόσο καινούριους συναδέλφους που φέρνουν μαζί τους γνώση και εμπειρία από τη δική τους καριέρα. Οπότε α) μη τρελαίνεσαι, περιθώριο βελτίωσης πάντα υπάρχει αλλά δεν είσαι ο μόνος β) δε γίνεται σε μικρό μαγαζί να μάθεις πώς κάνουν μεγάλες δουλειές -- αλλά ούτε και χρειάζεται, οπότε επιλέγεις ανάλογα 1
doctor_667 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2019 Δε νομίζω ότι μόνο η Digitalocean δίνει δωρεάν το infrastructure. Από προσωπική εμπειρία (disclaimer: δουλεύω στην IBM) και στο IBM Cloud υπάρχει ένα free tier που ίσως κάνει για να πειραματιστείτε. Και είμαι σίγουρος ότι με τέτοιο ανταγωνισμό που υπάρχει, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε public cloud κι αν χρησιμοποιήσετε, το κόστος αποκλείεται να ξεφύγει πάνω από μερικά ευρώ το μήνα για τη χρήση που θέλετε και είναι σίγουρα φτηνότερο για αρχή από το να ξοδέψετε εργατοώρες να το κάνετε hosting μόνοι σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα