Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

To νέο revision του HDMI είναι προ των πυλών, και αποτελεί το επόμενο βήμα στην ιστορία του προτύπου όπως είδαμε στη CES 2019.

Το HDMI 2.1 φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως σημαντικά αυξημένο διαθέσιμο bandwidth που θα επιτρέπει αναλύσεις έως και 10Κ/120fps. Παρ' όλα αυτά, η υιοθέτηση του θα πάρει ακόμη αρκετά χρόνια στους κατασκευαστές, και σίγουρα δεν αναμένεται στην μέση τηλεόραση το προσεχές διάστημα. Στην πραγματικότητα,  ελάχιστες από τις νέες TV's που παρουσιάστηκαν στην φετινή CES αναμένεται να υποστηρίξουν το νέο revision.

Το σχήμα της θύρας δεν θα αλλάξει, συνεπώς οποιοδήποτε παλαιότερο ΗDMI καλώδιο θα λειτουργεί κανονικά πάνω σε μία 2.1 θύρα. Φυσικά θα χρειαστεί το νέο 2.1 "48GB" καλώδιο, που θα υποστηρίζει τις μεγαλύτερες αναλύσεις και λειτουργίες που θα προσφέρονται. Εκτός από τις αναλύσεις έως 10Κ και 120fps, το HDMI 2.1 θα προσφέρει υποστήριξη για λειτουργίες όπως μεταβλητό framerate (FreeSync), eARC (το οποίο θα επιτρέπει αναπαραγωγή Dolby Atmos μέσω ARC πάνω σε πλήρη ανάλυση), και δυναμικό HDR, που θα προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης στις ανάγκες της κάθε σκηνής, είτε σε ταινία, είτε σε παιχνίδι.

Όλα αυτά φυσικά στην θεωρία, αφού στην πράξη μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιεχόμενο που εκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες δυνατότητες, με ορισμένες από αυτές (όπως αναλύσεις 8-10Κ) να απαιτούν εξωφρενικά επίπεδα παραγωγής, υποδομών, και εξοπλισμού εκ μέρους των δημιουργών. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως το εύρος των δυνατοτήτων του HDMI 2.0. Πότε λοιπόν θα δούμε τις πρώτες συσκευές με HDMI 2.1;  Σύντομα αφού Samsung, LG και Sony ανακοίνωσαν 8K τηλεοράσεις με υποστήριξη HDMI 2.1. Έχουν προηγηθεί ορισμένα μοντέλα που διαφημίζονται ως "HDMI 2.1", ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζουν μόνο ένα-δύο χαρακτηριστικά του revision. Για παράδειγμα, καμία 8Κ TV αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αναπαράγει περιεχόμενο ανώτερο του 8Κ/30fps μέσω HDMI. 

Συμπερασματικά, έχουμε σίγουρα να κάνουμε με μια τεχνολογία που βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, συνεπώς ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να μπει ακόμη στο "κυνήγι" HDMI 2.1 συσκευών.

IMG_20190108_143534.jpg.75de6db6f90fe2084154a85c7f2581c6.jpg

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Like 1
  • Απαντ. 100
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

θα μπορούσαν απλά να ήταν fiber optic, ποιο φτηνά θα ερχόταν από το να πληρώνω 300€ για 2μ GAMING καλώδιο 😋

και μη μου πείτε για στόκ καλώδια που είναι για κλωτσές, δεν θέλω tearing Και artifacts στην εικόνα, νο θενξ.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

10k/120fps.Το μέλλον θα είναι σίγουρα πιο όμορφο.Τουλαχιστον σε οθονη

Επεξ/σία από Istros
  • Like 5
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, EllinarasGR είπε

Και εγώ κάθομαι εδώ πέρα με μια μπαγκατέλα με 720p.

Αυτή η ανάλυση κάνει μόνο για οθόνη θυροτηλέφωνου πια. Ούτε καν για οθόνη smartphone.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα 8K και τα 10Κ ειναι περιττα αυτη την στιγμη. Και θα συνεχισουν να ειναι για μερικα χρονια ακομα.

Για gamers ομως το vrr και τα 120fps δεν ειναι για να τα περιμενουμε αλλα 2 χρονια. Τα περιμενουμε ηδη αρκετα. Αυτα τα 2 σε συνδιασμο με χαμηλο input lag (η lg c9 θα εχει 13ms) ειναι ονειρικο πακετο...

Οποιος εχει xbox one X θα μπορει να εκμεταλλευτει τις νεες δυνατοτητες του 2.1 και να αναβαθμισει την εμπειρια της διασκεδασης.

Επεξ/σία από desosav
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Pokemon640 είπε

θα μπορούσαν απλά να ήταν fiber optic, ποιο φτηνά θα ερχόταν από το να πληρώνω 300€ για 2μ GAMING καλώδιο 😋

και μη μου πείτε για στόκ καλώδια που είναι για κλωτσές, δεν θέλω tearing Και artifacts στην εικόνα, νο θενξ.

Αν πληρώνεις τόσα λεφτά σε HDMI καλώδιο τότε κανείς μεγάλο λάθος. Από το στιγμή που το καλώδιο λέει ότι καλύπτει την τάδε version, και έχει μια τιμή της ταξης 4-5 ευρω και είναι μια κανονική μάρκα, θα παίξει εντάξει. Το σήμα είναι ψηφιακό και δεν έχουν πρόβλημα με θόρυβο και ούτε αλλάζει η ποιότητα της εικόνας. Πάντως εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα ούτε με τα πιο φθηνά καλώδια. Η ποιότητα του καλωδίου μετράει πολύ όταν το σήμα που μεταφέρεται είναι αναλογικό.

• Like 8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και το 4Κ 60Hz 4:4:4 με 10 και 12bit φέρνει. Σημαντικό για τα σημερινά δεδομένα ήδη.

Απορώ πως δεν το βλέπουν κάποιοι και μένουν στην ανάλυση των 8 και 10 Κ.

180611_HDMI_data_rates_for_4K_HDR_format

Επεξ/σία από Pleo
  • Like 2
  • Thanks 3
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, desosav είπε

Τα 8K και τα 10Κ ειναι περιττα αυτη την στιγμη. Και θα συνεχισουν να ειναι για μερικα χρονια ακομα.

Για gamers ομως το vrr και τα 120fps δεν ειναι για να τα περιμενουμε αλλα 2 χρονια. Τα περιμενουμε ηδη αρκετα. Αυτα τα 2 σε συνδιασμο με χαμηλο input lag (η lg c9 θα εχει 13ms) ειναι ονειρικο πακετο...

Οποιος εχει xbox one X θα μπορει να εκμεταλλευτει τις νεες δυνατοτητες το 2.1 και να αναβαθμισει την εμπειρια της διασκεδασης.

Ακριβώς ,για κοσνολα και tv ...κάτι λένε ότι κάποια μοντέλα ίσως αναβάθμισουν το hdmi 2,0 σε 2,1 μέσω λογισμικου ....σε ξένα φόρουμ που έχω διαβάσει κάποιοι λένε ότι είναι θέμα software και άλλοι θέμα hardware η διαφορά μεταξύ 2.0 και 2.1 ,και ήδη κάποιοι που έχουν hdmi 2.1 καλώδιο σε θύρα tv 2.0 ,βλέπουν διαφορές στα χρώματα ....

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Pleo είπε

Και το 4Κ 60Hz 4:4:4 με 10 και 12bit φέρνει. Σημαντικό για τα σημερινά δεδομένα ήδη. Απορώ πως δεν το βλέπουν κάποιοι και μένουν στην ανάλυση των 8 και 10 Κ.

Γιατί δεν ξέρουν για το chroma subsampling και ότι η εικόνα που βλέπουν είναι full ανάλυση μόνο στην φωτεινότητα και στα χρώματα είναι μικρότερη ανάλυση. Εδώ κανείς δεν κοιτάει αν το 10 bit στα monitor είναι frc ή όχι.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Αν πληρώνεις τόσα λεφτά σε HDMI καλώδιο τότε κανείς μεγάλο λάθος. Από το στιγμή που το καλώδιο λέει ότι καλύπτει την τάδε version, και έχει μια τιμή της ταξης 4-5 ευρω και είναι μια κανονική μάρκα, θα παίξει εντάξει. Το σήμα είναι ψηφιακό και δεν έχουν πρόβλημα με θόρυβο και ούτε αλλάζει η ποιότητα της εικόνας. Πάντως εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα ούτε με τα πιο φθηνά καλώδια. Η ποιότητα του καλωδίου μετράει πολύ όταν το σήμα που μεταφέρεται είναι αναλογικό.

Ξεχνάς ότι υπάρχει εξίσου και ο ψηφιακός θόρυβος.

Εκφράζεται με : Motion artifacts, dropped frames, tearing η και ψηφιακά παράσιτα αντίστοιχα. Η κάθε τεχνολογία εκφράζει διαφορετικά το πρόβλημα. Και το ότι υπάρχουν requirements στο κάθε HDMI υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Εξίσου υπάρχουν και καλώδια της προκοπής που κοστίζουν, υπάρχουν και τα φτηνά για την υπόλοιπη μάζα. Η εγκαταστασή μου έχει πολλές συνδέσεις και περνάνε και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από άλλα καλώδια. Δεν γινόταν να κάνω περικοπές στο θέμα καλωδίων. Λάθος δεν έκανα γιατί αυτά έγιναν μετά δοκιμών από πιστοποιημένο εγκαταστάση της Barco, όχι τον τάκη της γειτονιάς.

Επεξ/σία από Pokemon640

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...