lawabiding Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλημέρα συμφορουμίτες! Έχω στην κατοχή μου το Hp Elitebook 820 G3. Το λάπτοπ αυτό το χρησιμοποιώ αμιγώς για τις ανάγκες της δουλειάς μου, μεταφέροντάς το και στο backpack μου, σχεδόν καθημερινά. Αν και είναι μηχάνημα κόσμημα (υποκειμενικό αυτό φυσικά ) και σκυλί και υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου, εντούτοις το μοναδικό του "μελανό" σημείο είναι ότι το παρέλαβα με έναν m.2 128αρι. Όπως καταλαβαίνετε, ο αποθηκευτικός αυτός χώρος είναι, κατά γενική ομολογία, λίγος (έως και ελάχιστος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως....). Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, τόσο διαβάζοντας πολύ προσεκτικά το σχετικό βιβλίο οδηγιών της Hp, όσο και ανατρέχοντας σε αντίστοιχες πηγές στο Google και στο YouTube, κατέληξα στο ότι ο μόνος τρόπος να επεκτείνω τον αποθηκευτικό μου χώρο - δίχως να αφαιρέσω τον ήδη υπάρχοντα m.2 128αρι - είναι να κουμπώσω έναν ssd δίχως το εξωτερικό του περίβλημα. Η Hp στο σχετικό βιβλίο οδηγιών, εφιστά την προσοχή των χρηστών στο να χρησιμοποιήσουν είτε έναν m.2 σκληρό δίσκο είτε έναν 2.5αρι sata III ssd. Στις σχετικές φωτογραφίες που επισυνάπτω μπορείτε να δείτε πως είναι η τελική μορφή του λάπτοπ, μετά την εγκατάσταση του 2.5αρι ssd, καθώς και το εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα που του αφαίρεσα προκειμένου να μπορέσει να τοποθετηθεί και ο m.2 (από πάνω του αλλά δίχως να ακουμπάει τον 2.5αρι που βρίσκεται από κάτω). Μετά και την σχετική τοποθέτηση του σκληρού δίσκου, όλα πάνε ρολόι (προς το παρόν), το λάπτοπ τον διαβάζει κανονικότατα (όπως ανέμενα φυσιολογικά) και γενικά δεν "νιώθω" κάτι που να μαρτυράει ή να υποδηλώνει ότι έχω κάνει καμιά χοντρή μ@λ@κί@! Παρόλα αυτά, έχω τις εξής ερωτήσεις - απορίες: - Μπορεί ένας 2.5αρης sata III ssd να χρησιμοποιηθεί δίχως (τουλάχιστον όπως εδώ) το εξωτερικό του κάλυμμα; (το πλαστικό από κάτω το άφησα ως έχει για να κουμπωθεί επάνω το pcb του ssd). - Υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τυχόν υπερθέρμανση (επαναλαμβάνω ότι τα δύο αποθηκευτικά μέσα δεν έρχονται σε άμεση επαφή); - Κινδυνεύει ο m.2; Όπως καταλαβαίνετε αν και έχω και backup των αρχείων μου, εντούτοις αυτός είναι και ο κύριος δίσκος που χρησιμοποιώ καθημερινά για τις ανάγκες της εργασίας μου (από τον οποίο boot-άρονται και τα windows 10). Θα ήθελα συνεπώς να τον προστατεύσω, όσο το δυνατόν γίνεται για περισσότερο χρονικό διάστημα. - Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα εξαιτίας του στατικού ηλεκτρισμού; - Δεδομένου ότι ο sata III είναι κουμπωμένος, επί της ουσίας, μόνο πάνω στην αντίστοιχη υποδοχή του λάπτοπ (δεν τον έχω βιδώσει επιπρόσθετα στο σασί της συσκευής), διατρέχω μεγάλο κίνδυνο να αποκολληθεί ή να παρουσιαστεί κάποιο έξτρα πρόβλημα (π.χ. να σπάσει το βύσμα ή να βραχυκυκλωθεί κάτι); Σκέφτηκα τη λύση να χρησιμοποιήσω ταινία διπλής όψης, αλλά το τριπλοτσέκαρα και μου φάνηκε αρκετά στιβαρό και δίχως να κουνιέται εκεί που έχει κάτσει. - Και τέλος, δεδομένων όλων των ανωτέρω, να τη κρατήσω ως έχειν αυτήν την αλχημεία που έκανα, ή να αφαιρέσω τον 2.5αρι και να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον m.2 μου; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Επεξ/σία 8 Ιανουαρίου 2019 από lawabiding
fujitsuA530 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2019 Είναι απίστευτο αυτό που έχει κάνει η HP! Τόση πια στενότητα χώρου;;!!! Δοκίμασες να βάλεις τον 2.5αρη με το καπάκι του; Σίγουρα δε χωράνε ή απλώς δε θέλεις να ακουμπάει ο M.2 πάνω στο καπάκι του sata; Αν μπορέσεις να τα στριμώξεις, κάνε το. Πάντως κίνδυνος να ξεκουμπώσει ο ένας από τους δύο δε φαίνεται να υπάρχει.
Xristaras12 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2019 επίσης νομίζω χάθηκε και η όποια εγγύηση του SSD σε αυτή την περίπτωση. Για υπερθέρμανση δε νομίζω να έχει θέμα, εφόσον τα τσιπάκια δεν έχουν pads ώστε να ακουμπάνε στο μεταλλικό του ssd. Χώρος ανάμεσα απο τους 2 δίσκους υπάρχει;
mechpanos Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 η hp τα έχει όλα μελετημένα και σίγουρα θα ξέρει πιο πολύ από τα μέλη του insomnia, μην φοβάσαι! Εγώ πάντως, εντυπωσιάστηκα από την υλοποίηση!!!
alkis13 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Πιστεύω οτι ειναι μια χαρα. Ισως για extra θα προσπαθουσα ο ssd να ειναι απολυτα σταθερος. Θα προτειμουσα θερμοσιλικονη στις γωνιες του ssd για να ειμαι σιγουρος (δεν αφηνει σημαδια αν την βγαλεις, ειναι δυνατη και μονωνει). Για τις θερμοκρασιες του ssd, θα ψαξεις στο internet τις θερμοκρασιες οπου θα εχουν αναφερει αλλοι χρηστες και θα δεις μεσω καποιου προγραμματος και τις δικες σου (πχ cpuid hwmonitor). Αν ειναι παρομοιες εισαι μια χαρα, αν εχουν μεγαλη διαφορα τοτε πιθανο να εχεις προβλημα, αν και παλι δε νομιζω.
Xristaras12 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 4 ώρες πριν, mechpanos είπε η hp τα έχει όλα μελετημένα και σίγουρα θα ξέρει πιο πολύ από τα μέλη του insomnia, μην φοβάσαι! Εγώ πάντως, εντυπωσιάστηκα από την υλοποίηση!!! μελετημένο έχει η HP να πρέπει να βγάλεις το case του 2.5αρη SSD και να χάσεις την εγγύησή του για να τον τοποθετήσει στο λαπτοπ;
mechpanos Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 1 ώρα πριν, Xristaras12 είπε μελετημένο έχει η HP να πρέπει να βγάλεις το case του 2.5αρη SSD και να χάσεις την εγγύησή του για να τον τοποθετήσει στο λαπτοπ; Προφανώς δεν χωρούν όλα...Αν δεν θες να χάσεις την εγγύηση, βάζεις μόνο SSD η μόνο m2, όταν το σασί λεπταίνει τόσο πολύ πρέπει να βρεθεί κάπου χώρος και ενίοτε χρειάζονται συμβιβασμοί!
Dr.Tesla Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2019 Αν μπορείς κάνε μια παλικαριά και βρες αν ο ssd σου είναι 2.5 7mm ή 2.5 9mm. Έχω δεί πολλά λάπτοπ της dell που έχουν προ απαίτηση σε 7mm γιατί το clearance είναι μικρό.
lawabiding Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Χαιρετώ και πάλι την παρέα! Στις 19/1/2019 στις 7:29 ΜΜ, Xristaras12 είπε επίσης νομίζω χάθηκε και η όποια εγγύηση του SSD σε αυτή την περίπτωση. Ο ssd είναι αρκετά παλιός (7ετίας σίγουρα απ' όσο ξέρω), οπότε γι αυτό και δεν είχα τύψεις που τον "ξύλωσα" . Στις 19/1/2019 στις 7:29 ΜΜ, Xristaras12 είπε Χώρος ανάμεσα απο τους 2 δίσκους υπάρχει; Ναι χώρος υπάρχει κανονικότατα. Λίγος μεν αλλά υπαρκτός. Στις 19/1/2019 στις 7:21 ΜΜ, fujitsuA530 είπε Είναι απίστευτο αυτό που έχει κάνει η HP! Τόση πια στενότητα χώρου;;!!! Δοκίμασες να βάλεις τον 2.5αρη με το καπάκι του; Σίγουρα δε χωράνε ή απλώς δε θέλεις να ακουμπάει ο M.2 πάνω στο καπάκι του sata; Αν μπορέσεις να τα στριμώξεις, κάνε το. Πάντως κίνδυνος να ξεκουμπώσει ο ένας από τους δύο δε φαίνεται να υπάρχει. Ναι σίγουρα δεν χωράνε μαζί με τίποτα αν ο ssd έχει το μεταλλικό του καπάκι. Στο δια ταύτα - και μετά από σχεδόν 2 εβδομάδες χρήσης - μπορώ να σας πω ότι όλα πάνε ρολόι. Από φόβο ωστόσο για τυχόν ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν εξαιτίας του στατικού ηλεκτρισμού, σκέφτηκα την εξής πατέντα: Να κόψω ένα πλαστικό καπάκι (από βούτυρο θαρρώ ) στο σχήμα του ssd και να το βιδώσω πάνω του (στην ειδική υποδοχή που βίδωνε το καπάκι του ούτως ή άλλως), προκειμένου να λειτουργήσει ως μονωτής. Κατόπιν συστηματικής παρακολούθησης και των θερμοκρασιών των δύο δίσκων το μόνο που έχω να αναφέρω είναι μια μικρή (αλλά υπαρκτή) αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας τους κατά περίπου 2-5 βαθμούς (αναλόγως του αν χρησιμοποιούνται). Αν ο 2.5άρις ssd βρίσκεται σε "αδράνεια" τότε μιλάμε για μια μέση αύξηση της τάξης των 2 βαθμών κελσίου. Αν χρησιμοποιείται τότε μέχρι 5. Η ουσία είναι ότι, κατά μέσο όρο, και οι δύο δίσκοι λειτουργούν περίπου στους 30 βαθμούς κελσίου. (ο M.2 λειτουργούσε περίπου στους 28 βαθμούς όταν ήταν μόνος). Σας επισυνάπτω και την "καινούργια" μου πατέντα! Στις 20/1/2019 στις 6:23 ΜΜ, Dr.Tesla είπε Αν μπορείς κάνε μια παλικαριά και βρες αν ο ssd σου είναι 2.5 7mm ή 2.5 9mm. Έχω δεί πολλά λάπτοπ της dell που έχουν προ απαίτηση σε 7mm γιατί το clearance είναι μικρό. Είναι 9 χιλιοστών. Είχα μελετήσει ενδελεχώς το κάτωθι βίντεο και ο τύπος χρησιμοποιεί έναν 7άρι ssd δίχως να τον ξηλώσει όπως εγώ. Το θέμα είναι όμως ότι δεν είχα κάποιον 7 χιλιοστών πάχους ssd πρόχειρο για να τον τεστάρω και έτσι έπρεπε να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα με τους δεδομένους πόρους μου. Έχεις δίκιο όμως με την παρατήρησή σου. Κι εγώ υποψιάζομαι ότι δεν θα χρειάζονταν να τα κάνω όλα αυτά εάν έβαζα εξ αρχής έναν σκληρό 2.5άρι πάχους 7 χιλιοστών. Αμφιταλαντευόμουν στο να πάρω τον samsung evo 860 ssd (δεδομένου ότι είναι 7 χιλιοστών εξ όσων διαβάζω στις περιγραφές), αλλά φοβόμουν μήπως εν τέλει δεν κάθεται και δεν θα έχω που να τον χρησιμοποιήσω. Αλλά μετά απ' όλα αυτά μάλλον νομίζω ότι αξίζει να ρίξω μια τουφεκιά και προς αυτή την κατεύθυνση. Επεξ/σία 24 Ιανουαρίου 2019 από lawabiding 1
mechpanos Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2019 3 ώρες πριν, lawabiding είπε Χαιρετώ και πάλι την παρέα! Ο ssd είναι αρκετά παλιός (7ετίας σίγουρα απ' όσο ξέρω), οπότε γι αυτό και δεν είχα τύψεις που τον "ξύλωσα" . Ναι χώρος υπάρχει κανονικότατα. Λίγος μεν αλλά υπαρκτός. Ναι σίγουρα δεν χωράνε μαζί με τίποτα αν ο ssd έχει το μεταλλικό του καπάκι. Στο δια ταύτα - και μετά από σχεδόν 2 εβδομάδες χρήσης - μπορώ να σας πω ότι όλα πάνε ρολόι. Από φόβο ωστόσο για τυχόν ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν εξαιτίας του στατικού ηλεκτρισμού, σκέφτηκα την εξής πατέντα: Να κόψω ένα πλαστικό καπάκι (από βούτυρο θαρρώ ) στο σχήμα του ssd και να το βιδώσω πάνω του (στην ειδική υποδοχή που βίδωνε το καπάκι του ούτως ή άλλως), προκειμένου να λειτουργήσει ως μονωτής. Κατόπιν συστηματικής παρακολούθησης και των θερμοκρασιών των δύο δίσκων το μόνο που έχω να αναφέρω είναι μια μικρή (αλλά υπαρκτή) αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας τους κατά περίπου 2-5 βαθμούς (αναλόγως του αν χρησιμοποιούνται). Αν ο 2.5άρις ssd βρίσκεται σε "αδράνεια" τότε μιλάμε για μια μέση αύξηση της τάξης των 2 βαθμών κελσίου. Αν χρησιμοποιείται τότε μέχρι 5. Η ουσία είναι ότι, κατά μέσο όρο, και οι δύο δίσκοι λειτουργούν περίπου στους 30 βαθμούς κελσίου. (ο M.2 λειτουργούσε περίπου στους 28 βαθμούς όταν ήταν μόνος). Σας επισυνάπτω και την "καινούργια" μου πατέντα! Είναι 9 χιλιοστών. Είχα μελετήσει ενδελεχώς το κάτωθι βίντεο και ο τύπος χρησιμοποιεί έναν 7άρι ssd δίχως να τον ξηλώσει όπως εγώ. Το θέμα είναι όμως ότι δεν είχα κάποιον 7 χιλιοστών πάχους ssd πρόχειρο για να τον τεστάρω και έτσι έπρεπε να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα με τους δεδομένους πόρους μου. Έχεις δίκιο όμως με την παρατήρησή σου. Κι εγώ υποψιάζομαι ότι δεν θα χρειάζονταν να τα κάνω όλα αυτά εάν έβαζα εξ αρχής έναν σκληρό 2.5άρι πάχους 7 χιλιοστών. Αμφιταλαντευόμουν στο να πάρω τον samsung evo 860 ssd (δεδομένου ότι είναι 7 χιλιοστών εξ όσων διαβάζω στις περιγραφές), αλλά φοβόμουν μήπως εν τέλει δεν κάθεται και δεν θα έχω που να τον χρησιμοποιήσω. Αλλά μετά απ' όλα αυτά μάλλον νομίζω ότι αξίζει να ρίξω μια τουφεκιά και προς αυτή την κατεύθυνση. Είσαι ωραίος! Πάντως αν ο φόβος σου είναι ο στατικός ηλεκτρισμός, πιστεύω ότι δεν θα σε σώσει (από αυτό) το πλαστικό από βούτυρο, γιατί κι αυτό φορτίζεται στατικά. Αν δεν ακουμπούν δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα σε καμία περίπτωση, το μόνο πρόβλημα που ίσως γινόταν θα ήταν να προκαλούσε καμία επαγωγή το ένα κύκλωμα στο άλλο αλλά δεν έχουμε τόσο μεγάλα ρεύματα και μαγνητικά πεδία, ώστε να γίνει αυτό! Τις καλημέρες, σου εύχομαι να απολαύσεις το laptop σου! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα